Tak za co plánujete letos utrácet?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Grimjaur 20. 1. 2017 20:15

Monys, Nějak jsem nepochopil smysl téhle repliky. Odpovídal jsem na konkrétní dotaz Lotrandovi. No a vzhledem k tomu že s kamerama nějaký ten rok funguju, a GH5 je v plánu, potažmo s tím jak se projevuji jednotlivé formáty takto nahrané mám tak nějak pracovní zkušenosti, tak zklamanej nebudu. Ona GH5 už má mmj. i 4:2:2 v 10 bit. A nikde není řečeno, že BM musím používat jen u G80. Mimochodem on je opravdu rozdíl mezi 4:2:2 a 4:2:0 v 8bit, pro někoho asi zbytečné, ale to není můj problém.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MONYS 20. 1. 2017 20:35

Jste mě asi nepochopil jen jsem upozornoval jak to je, v žádném případě jsem to nemyslel jako nějakou Vaši neznalost problematiky. Jestli to tak vyznělo se omlouvám.GH5 je taky asi můj favorit.Vzhledem k tomu že jsem měl 2 roky GH4 a byl vynikající(na video).
MONYS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 21. 1. 2017 06:16

oldbas píše:
oldbas píše:Tak já si chci pořídit nový monitor, vidím to na EIZO CS2420.Jako náhrada za 5let používaný LG W2220P. Jen ta cena se mi pořád nechce líbit.

Já mám splněno, EIZO CS2420 je doma a je to opravdu pecka. Rozdíl ve velikosti mezi 22" a 24" není tak velký, jak jsem se obával. A i bez kalibrace je to o hodně, hodně lepší, než kalibrované LG, které vlastně ani pořádně zkalibrovat nejde. Nelituji jediné koruny.

Tak gratulujem. Sam mam 2 mesiace CS230 a som nadseny. Sice ten monitor stoji viac ako ine, ale Eizo je Eizo 8-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Lotrandor 21. 1. 2017 10:55

Tak nějak mi došlo, že GX80 asi neumí 4:2:2. Navíc je to na domácí video docela dost dat :).

Grimjaur: používáš resolve? Já se s tím pomalu seznamuju a za ty peníze zatím dobrý.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Obšák 21. 1. 2017 11:56

oldbas píše:
oldbas píše:Tak já si chci pořídit nový monitor, vidím to na EIZO CS2420.Jako náhrada za 5let používaný LG W2220P. Jen ta cena se mi pořád nechce líbit.

Já mám splněno, EIZO CS2420 je doma a je to opravdu pecka. Rozdíl ve velikosti mezi 22" a 24" není tak velký, jak jsem se obával. A i bez kalibrace je to o hodně, hodně lepší, než kalibrované LG, které vlastně ani pořádně zkalibrovat nejde. Nelituji jediné koruny.

Já věděl, že litovat nebudeš, když do něho půjdeš. Chtěl jsem ti i napsat, ať do něj jdeš, neudělal jsem to hned a pak na to zapomněl. Tak ať skvěle slouží ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 21. 1. 2017 11:59

pavelmeli píše:oldbas >>> hmmm gratuluji, já jsem na Eizo nedosáhl... letos mě čeká upgrade foťáku, tak jsem musel volit kompromis a vzal jsem BenQ GW2765 IPS 27". Ale jsem spokojen, oproti 7-let tarému Samsungu 21", je to někde jinde. Žádný death pixel, rovnoměrné podsvícení a snad by mě to mělo šetřit oči :shock:, jen mě čeká kalibrace. Na příští víkend mám slíbené půjčení sondy, tak se s tím budu prát. Snad si s tím poradím :)

P.

Taky jsem při pořízení šel hodně za limit. Původně jsem plánoval monitor za 10000kč, ale nic rozumného s vidinou dlouhé životnosti a stálosti barev jsem neobjevil. Tak jsem vypláznul 17000kč a nelituji. Hlavní přínos vidím v možnosti hardwarowé kalibrace, až jednou bude potřeba. Plánuji jej používat v domácím nasazení min. 10let, to by neměl být v případě EIZA problém. Takže se ta investice určitě vyplatí. Měl jsem v plánu vyměnit 70D za 80D, ale nikam by mě to neposunulo a byly by to vyhozené peníze. Tak jsem to odložil na potom. Kvalitní monitor je prostě důležitá součást fotovybavení. Když jsem se začal o focení zajímat, neměl jsem o monitorech a věcech kolem ani potuchu a pořídil jsem levný kancelářský LCD 17“ TN monitor. Po 4letech horlivých úprav, když jsem pořídil 22“ LG a v rámci možností provedl kalibraci, jsem byl hodně zklamaný a naštvaný sám na sebe, protože snad všechny fotky, která jsem do té doby upravil, jsem musel opravovat. Min. kontrast a jas byly úplně mimo. Barevně to někdy bylo lepší, někdy horší, ale spousta práce navíc. Teď, po přechodu z LG na EIZO mi fotky sedí, jen vypadají přirozeněji a mají přesnější barvy. To byl hlavní důvod, ušetřit si čas a vidět na monitoru to, co tam skutečně má být.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 21. 1. 2017 20:32

Ja kdyz ctu jak vsichni prechazeji na EIZO, protoze jim nic jineho nevyhovuje, tak si rikam, jestli sem tak slepy nebo nenarocny, ale mam uz par let klasickyho Ultrasharpa (co kupovali vsichni co nemeli na EIZO) a stale nemam problem z hlediska barev. A to mi vedle nej 2 roky brachovo EIZO stalo (kdyz byl v zahranici).

U sem o EIZO taky premyslel, ale v praxi na nem fotky krome me stejne nikdo neuvidi a furt si rikam, ze by mi to ve vysledku zas tak moc neprineslo.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Obšák 21. 1. 2017 21:29

Tak určitě to není o tom, že by se nic jiného nedalo použít. Ale Eizo je řekl bych prostě sázka na jistotu v dnešním nejistém světě :-) 5 let záruka je taky fajn, když každej den v práci vidím, co za šunty se dnes vyrábí (tím nemyslím monitory). Já sám Eizo monitor nemám, protože před lety, když jsem ho zvažoval, tak jejich nejlevnější 24 palců monitor stál 24 000kč a to pro mě bylo hodně. A menší jsem nechtěl. Takže jsem tehdy nakonec koupil od kamaráda rok starej HP LP2465 a ten mám dodnes. Kdybych si kupoval monitor dnes, tak by to byl ten, co si koupil Oldbas ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 1. 2017 21:46

Ten rozdíl se podle mne vyplatí, EIZO je podle mého názoru velmi dobrá investice (pokud člověk není slepý).

Vyplatila se mi i investice do světelných skel bez optických vad. Zvažuji investici do těžkého teleobjektivu.

Asi se vyplatí i investice do fullframu, uvidime, co převratného se objeví na CP+.

Chci investovat do nového tabletu na rychlou úpravu fotek, než budu na desktopu (třeba na cestě z výletu nebo na dovolené), uvidíme, s čím přijde Apple v březnu.

Investoval bych do portable wifi hardisku, který umí číst xqd karty.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 1. 2017 22:04

Někdo hacknul pemarovi účet, nebo je to fakt on?
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 21. 1. 2017 22:55

Pemara neřešim, jak už psal - kupuje si věci pro radost. Tam to s reálnou potřebou nemá nic společného.

Spíš sem to myslel tak, co bych vlastně v praxi získal tim, že bych "vyhodil" IPS Della a koupil EIZO na amatérské použití. S kvalitou tisku v rámci mých potřeb problém nemam a na vlastnim monitoru fotky neprezentuju. A obvykle je ukazuju na tabetu, "cizim low-end monitoru" nebo televizi. Si spíš řikám, že by se mi vyplatilo nějaké kvaitní přenosné "zobrazovadlo", když vidim, co z těch mých fotek udělá cizí televize :-D

Jinak proti EIZO nic nemam, jen že sem si vždycky tu unvestici 25t do monitoru rozmyslel.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod oldbas 21. 1. 2017 23:03

Podle mě má v dnešní době fotograf při výběru monitoru dvě možnosti.
1.Ponoří se do nekonečného pročítání recenzí, tech. paramertů a zkušeností jiných. Nakonec ušetří v době pořizování nějakou kačku a koupí za 10000kč levnější HP, LG, Dell, Benq…V lepším případě NEC. Za 5let zjistí, že už to není ono, pokusí se o kalibraci, většinou pouze softwarovou a nakonec pořídí nový monitor.
2.Zvolí vhodnou velikost a beze strachu pořídí první grafické EIZO, které zaplatí. Když ho pak rozbalí a zapojí, na peníze okamžitě zapomene. A za 5let zjistí, že už to není ono a pokusí se monitor kalibrovat, ale na hardwarové úrovni. A ono to jde bez problémů a jede dál dalších 5let. Nebo mu to nevadí a jede 8-10let bez kalibrace. Pak se uvidí, nakonec ještě ušetří.
Ale je to stejná situace, jako při výběru stativu. Za foto-výbavu vyhodím 70-100000kč. Ale za stativ s hlavou 8000kč se mi zdá moc. Tak pořídím něco za 2-3000kč, to musí stačit. A veškerá investice může být pryč. Nebo vynaložím velké úsilí a nafotím skvělý základ v RAWu. Pak to budu hodiny upravovat na levném monitoru (nemusí být špatný), který zkresluje barvy a veškerá práce muže být opět v háji. Prostě fotografování je drahý koníček a jsou věci, na kterých se nevyplácí šetřit. A zrovna stativ a monitor patří mezi ty důležité, byť si to spousta lidí nechce připustit. Raději vyhazují peníze za novější těla, která je ve většině případů nikam výrazně neposunou. Ale záleží na typu fotografie.
A že na kvalitním monitoru to uvidím jen já? To je přeci základ, abych měl jistotu, že do světa to odejde z mé strany naprosto v pořádku. To, na čem si prohlíží fotky ostatní, už nemám možnost ovlivnit. A moje zkušenost je taková, že pokud fotku upravím na kvalitním monitoru, je výsledná fotka kovatelná i na tom nekvalitním. Obráceně to většinou nefunguje.

-- 22. 1. 2017 00:12 --

lukas_highenergy.cz píše:
Spíš sem to myslel tak, co bych vlastně v praxi získal tim, že bych "vyhodil" IPS Della a koupil EIZO na amatérské použití. S kvalitou tisku v rámci mých potřeb problém nemam a na vlastnim monitoru fotky neprezentuju. A obvykle je ukazuju na tabetu, "cizim low-end monitoru" nebo televizi. Si spíš řikám, že by se mi vyplatilo nějaké kvaitní přenosné "zobrazovadlo", když vidim, co z těch mých fotek udělá cizí televize :-D

Jinak proti EIZO nic nemam, jen že sem si vždycky tu unvestici 25t do monitoru rozmyslel.

Když teď prohlížím fotky, co jsem 5let upravoval na IPS LG za 5000kč, na EIZU vyadají líp, přirozeněji. Některé barvy nejsou tak saturované. Takže i to levné 5let staré LG W2220P stále ukazuje slušně. A hlavně od LG jsem po hodině odcházel a měl občas popraskané žilky v očích. A to jas byl hodně stažený. Od EIZA odcházím po 4hodinách bez "závad". Ale tohle může být dost individuální, já tím trpěl 5let.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 1. 2017 23:44

Ona to taky nemusí být zase tak velká investice. Základní modely pro fotografy od Eiza stojí pod 15 tisíc. Svoje 22palcový S2243 (PVA 1920x1200) jsem kupoval za nějakých 13-14 tisíc v roce 2011. V té době byl rozumná konkurenční volba nějaký "hoby fotografický" 24palcový IPS od HP za asi 10-11 tisíc. V segmentu full HD je to dneska dost podobný. Buď můžu věřit spotřebním značkám, že to neodflákli a nešetřili na něčem důležitém, co se po pár letech podělá, nebo Eizo. U 4k už je to složitější, tam ty Eiza stojí přes 20 tisíc. A co tak pozoruju různé monitory u lidí doma ńebo v práci, tak pokud používají tovární režimy (a ne nějaký enhance zvěrstva) a monitor není moc starý, dají se celkem s přimhouřením oka tolerovat barevný ujetiny, ale obvykle bývá divně kontrast. U mně fotka vypadá akorát, u nich jsou třeba černé stíny. No a ta únava očí je další věc. U mého 6letého Eiza mě nikdy nebolely, v práci u IPS LG za 5 tisíc bývám brzy unavený od nového, a teď asi odchází nějaký šikovně umístěný kondenzátor, protože monitor začal hodně blikat. Nový modely i v low-endu dnes mají "antiflicker", ale určitě taky dost *****ítek, aby moc nevydržely. V práci máme množství monitorů různých značek a co je starší než 3-4 roky, má nějaký problém s obrazem.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod koop_deska 24. 1. 2017 11:27

K Nikonu D5200 bych chtěl pevný objektiv, tak zvažuju který
koop_deska
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 24. 1. 2017 12:49

No já jedu na klasickym IPS Dell U24??? plus Spyder sonda a dva roky mi vedle něj stálo o něco starší EIZO a za mě žádný zásadní problém s Dellem za 1/3 ceny (7 vs. 20+). Samozřejmě, že kdybych se tim živil, tak to neřešim. Brácha kdysi dělal na škole reklamní grafiku a dělal to při škole na vedlejšák, tak tam to EIZO byla celkem jasná volba. Každopádně kdyby to bylo rzhodování 10t za HP vs 13t za EIZO, tak neváhám.

Oldbass: Jasný, tak já neřikám šetřit na monitoru - jen že v mém konkrétním případě mi ta přidaná hodnota EIZA nepřijde taková, abych ho za 20+ kupoval (u těch nižších modelů za 13 je to už otázka, ale ty tenkrát nebyly). Každopádně stativ mam taky za 10 i když by stativ za 20 byl parametrově lepší. Ale pochybuju, že bych ten 10t rozdíl v ceně stativu poznal na fotce :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka