powlcz: Nikon D7200 mám asi rok a půl, takže se můžeš ptát. Tělo nižší třídy bych nechtěl, protože už jsem z hlediska ergonomie ovládání, velikosti hledáčku a výkonu autofokusu zvyklý na vyšší třídu. Pravda ale je, že se odstup od nižší třídy, zde D5500, neustále snižuje.
Výkon autofokusu ovšem jde ruku v ruce i s objektivy, takže pokud má člověk drahý nový nebo bazarový f/2.8 zoom, pak má určitě smysl používat jej s autofokusem těla dříve nejvyšší třídy, tedy D7100 a D7200, případně nové nejvyšší třídy D500. Se zoomem se světelností f/3.5-5.6 asi není chyba mít "jen" autofokus na úrovni D5600, který hardwarově je i ve full frame tělech D610 a D600. Ale mezi těmi rozdíly je spoustu drobností: D7200 a D7100 mají 1/8000 s., což opět v dostatku světla ""na plnou díru" nějakého f/1.8 objektivu je hned. Anebo ovládání externích blesků interním bleskem, což dost využívám. Někdo si pořídí extra radiový odpalovač, ale nevím, jak to má s i-TTL. Pak tuším D5600 a níže nemají jemné doladění expozice a nejspíš mají ořezaný i bracketing na menší rozsah.
To jsou všechno věci, které když ani nevíš, že je můžeš využít, tak ti třeba nechybí. Ale jakmile si zvykneš na vyšší třídu, tak se ti dolů už nechce.
D5600 má navíc jen výklopný displej, což celkem oželím.
Na natáčení videa jsem si pořídil Swivi S3 a připadá mně to dokonalý. Máš pak vlastně obrovský elektronický hledáček, to jseš fakt v kině. Jediný, že to musíš s sebou nosit a ono to není úplně malý. Ale přitiskneš to k oku, takže máš pevné držení kamery, hodně to zvětšuje LCD displej a vidíš fakt dobře, mnohem líp, než v EVF.
https://www.megapixel.cz/swivi-hledacek ... cd-3-2-4-3Za ideální kombinaci považuji D7200 + Nikkor AF-S 16-80/2.8-4E VR, kterou jsem si nesmírně oblíbil, jelikož to v rozsahu obvyklém pro f/2.8 zoomy, tedy 16-50mm, má světelnost f/2.8-3.5, což je v praxi nerozeznatelné, navíc se s tím ale člověk nezastaví na často nedostatečných 50mm, ale může zoomovat až na 80mm, přičemž začátek 16mm místo 18mm je pro mě dost důležitý. Bohužel ale tenhle objektiv pro většinu lidí zabíjí cena.
Osobně jsem si jej pořídil jen proto, že jsem zase prodal 17-55/2.8 a 16-85/3.5-5.6, takže jsem 2 objektivy plně nahradil jedním. Jinak bych koupi doporučil pouze člověku, který už vyhodil skoro třicet tisíc za větší blbosti, takže tady aspoň získá totálně univerzální sklo na všechno včetně focení se sluncem v záběru s minimem odlesků. Koupit D7200 s 18-140 a dost ... no prosím, ale pak bych fakt pečlivě zjišťoval, jestli D5600 + 18-140 nebude mít pro dotyčného skoro stejnou užitnou hodnotu. Chce se to podívat do obou hledáčků současně, představit si, jak budu ovládat clonu, čas a ISO současně jen s jedním rolerem, já si na D7200 dám pro 95% situací na palec clonu a na ukazovák ISO a v úplném manuálním režimu (většinou s externím bleskem), kdy se ovládají všechny tři parametry, zuřím, že nemám rolery tři.