Zrcadlovku nebo bezzrcadlovku do 17000

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 10. 12. 2016 17:27

Podle mě je vpodstatě jedno, co si koupíš, protože špatný foťáky už dnes nikdo nedělá. Pokud hodláš trochu rozšiřovat výbavu, je asi lepší vyhnout se úplně základní řadě těl, třeba Nikonům D3xxx, ačkoli to jsou jinak dobrý foťáčky, mají skvěle fungující automatiku a nové seťáky 18-55 i 55-xxx jsou výborné. Důvod je hlavně v omezeným ovládání - nutnost dvojhmatů nebo jít do menu. Když půjdeš do opačnýho extrému (7D), tak sice dobrý, ale to bych spíš čekal u někoho, kdo řekne, že je kynolog a chce fotit agility. Ne že by 7D nebyl dobrej společník na cestování, ale menší tělo může posloužit stejně dobře. Zlatá střední cesta je ideál, ostatní dslr už moc nesleduju, ale u Nikonu je to jednoznačně řada D7xxx - mají velice kompetentní AF, v ovládání nic důležitého nechybí, jsou kovové, utěsněné proti vlhkosti, obrazově výborné a přitom relativně kompaktní. Uvažoval bych o D7100. Já jsem mnoho roků jezdil jen s D7000 + 16-85VR, má to jen něco maličko přes kilo, v pistolové brašně tolik nezatěžuje a je pořád k dispozici. Např:
https://www.flickr.com/photos/dolgor/al ... 5737493526
https://www.flickr.com/photos/dolgor/al ... 7608814815

...Jelikož říkáš, že bazar neva, nevylučoval bych nějaký bezzrcátko. Např Fujifilm X-T10 tělo seženeš kolem 11 tis a 18-55/2,8-4 od cca 8,5. Do začátku perfektní kombinace. Bazar s pevnými skly je taky dobře zásobený a ceny jsou velice pěkný na to, jakou kvalitu dostaneš. Jo, mám ho a ještě 35/1,4, což je obrazově neskutečně hezký sklo.

-- 10. 12. 2016 18:30 --

Fuji ale nebrat, pokud chceš fotit makro, kromě 60/2,4 (který je jen 2:1) zatím nemají žádný makro skla a být odkázaný jen redukci + MF je opruz.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Alešak 10. 12. 2016 18:36

Souhlasím s Puntíkem i pike01, Pentaxu se nemusíš bát, na to co chceš fotit ti bude na 100pro
vyhovovat. A kolik myslíš, že budeš potřebovat objektivů ? Šest,8,nebo i deset ? To pochybuji.Já fotím
s Ká-50kou, a mám jen dva pevné objektivy + seťák, ale ten používám jen v dešti, a necítím
se nijak omezen. Pokud možno, tak si někde v krámě foťáky vyzkoušej, jak padnou do ruky, jak je
vidět přes hledáček, jak se ovládá a také , jak se ti bude líbit...
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod standavfr 10. 12. 2016 18:45

Tady je nějaká Pentax klika :-D
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kofola2 10. 12. 2016 18:51

reign: Nikon D90 asi už ne věřím že je to dobrý foťák, ale přeci jen má jen 12 MP což mi příjde na dnešní dobu už docela málo. Co se týče skel tak v tom nemám úplně jasno, protože ještě nevím jaké budu potřebovat, jak jsem psal jsem začátečník. Mám v plánu fotit povětšinou památky, přírodu zvířata (občas v pohybu) což je asi pro foťák to nejobtižnější.

Pike01: Pentax se mi zamlouvá díky kovovému tělu, 100 procentnímu hledáčku, celkové odolnosti a v neposlední řadě i ceně s dvěma objektivy (Pentax K-50), K-70 je už nad mé finanční možnosti. Zároveň nevím jak je to v ČR s objektivy teda s jejich cenou.

Dolgor: Canon 7D i Canon 760D mě zatím zaujal asi nejvíce, i když je pravdou, že Nikon D7xxx je určitě dobrý foťák, u Nikonu mi ty fotky příjdou pociťově lepší, prostě líbí se mi víc, ale opět bojím se dostupnosti objektivů co se cen týče. Ono pokud je cenový rozdíl při podobných objektivech dejme tomu 1000 až 1500 tak to tak strašné není. Ale co jsem tu tak četl tak ten rozdíl při ceně objektivů Canon vs. Nikon je u některých podstatně vyšší.

Fujifilm opravdu ne i když věřím že to může být super foťák na takovéto courání, kdy toho nechcete moc tahat. Ale tam mě opět odrazuje cenová hladina při koupi dalších objektivů.

A teď babo raď co vybrat mám ted v tom solidní zmatek.
kofola2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 10. 12. 2016 18:52

Takze ak kazdy doporucuje to co ma, este by som ja spomenul Sony a68, setak, k tomu nejaku Minoltu 50/1.7, a beercan 70-210/4
Za tu cenu myslim velmi pouzitelna zostava. Ale samozrejme je to iba nazor "Soňáka" ;)
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 10. 12. 2016 19:00

Ja doporucujem Canon nie preto, ze ho mam, ale proste preto, ze tu vyhovuje asi najviac. Inak mi osobne vadi nizky DR a vysoky sum na nizkom ISO. Ide to odsumit, ale aj tak si myslim, ze by snimac v tele za take peniaze mal zvladnut urobit fotku bez sumu co 7D proste nedokaze.

Az na tieto nedostatky je to ale vyborne univerzalne telo. Hladacik ma 100% pokrytie, navyse je fakt velky, ovladanie vyborne, telo "nepriestrelne" atd atd. Navyse je tam moznost rozsirit funkcionalitu cez Magic Lantern. Ale to sa uz opakujem :-)

Hlavne ma pocitovo bavi. Pohravam sa s myslienkou prechodu na 80D, ale to telo mi oproti 7D pripada take hrackarske. Navyse nema zdvojene ovladanie a tiez ma len 2 custom rezimy na otocnom volici (7D ma tri a zamiloval som sa do toho). Mat trosku aktualnejsi AF a chrochtam si blahom :)
relevantna recenzia: https://www.youtube.com/watch?v=RCT-YMgjm9k&t=713s :-D

Z vyssie spomenutych ale foti najhorsie.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 10. 12. 2016 19:34

"12 mpix v dnešní době" je hláška jak noha. Budeš rád když ti těch 12 mpix každé sklo poctivě vykreslí.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 10. 12. 2016 19:36

Mne 12mpix inak tiez pride trochu malo. Rovnako tak sa mi zda 1/4000 uzavierka dost pomala ...
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod standavfr 10. 12. 2016 19:38

Ona ta 760 má spoustu věcí ze 7D,jen trochu rozpočtověji zabalené plus něco málo navíc.Nevím,do jaké míry má lepší snímač,ale výklopný dotykový displej se může hodit a ostření přes displej bude také trochu rychlejší.Jen to není tak odolný tank.Ještě bych zmínil 70D,ta je někde mezi,problémy s ostřením se dají řešit při nejhorším reklamací,možná už to ani není aktuální,přece jen je to už starší model.
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 10. 12. 2016 19:53

No tych rozdielov medzi 7D a 760D je tam viac. 7D ma lepsie sledovanie objektov, lepsie telo, vacsi hladacik a 100% pokrytie (vs 95 tusim). 7D ma lepsiu ergonomiu ovladania microadjustement. Okrem toho "striela" rychlejsie (8snimkov za sekundu vs 5) a ma vacsi buffer. Tiez ma rychlejsiu uzavierku.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 12. 2016 20:04

kofola2 píše: Pentax se mi zamlouvá......ale nevím jak je to v ČR s objektivy teda s jejich cenou.

Co se začátků týká, u Pentaxů je slušný základ asi tohle - :

https://www.vkfoto.cz/pentax-k-50-da-l- ... va-spoust/

a k tomu - : https://www.fotoskoda.cz/pentax-5018-da/

Samozřejmě jsou k němu objektivy dražší, třeba lepší základní zoom - : https://www.vkfoto.cz/tamron-sp-af-17-5 ... -odecteme/ ... který se vyrábí i pro ostatní značky ..... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alešak 10. 12. 2016 20:08

standavfr: jojo, kdo má Pentax, tak má kliku... :tleskani
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pike01 10. 12. 2016 20:36

K-50 bych v dvousetu nebral, vzal bych to, co píše Puntík. Objektivy se sehnat daji, Pentax friendly prodejci v CR jsou. Ale Pentaxi nabidka je obecne jina nez u C/N, takze ma ruzna specificka skla, ktera jine znacky nemaji. Navic ted novejsi tela (vcetne k-50) maji konecne i elektromagneticke ovladani clony, takze se v dohledne dobe daji v nabidce ocekavat dostupna skla tretich stran (hlavne Sigmy Art).
pike01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 11. 12. 2016 10:19

Dolgor píše:Podle mě je vpodstatě jedno, co si koupíš, protože špatný foťáky už dnes nikdo nedělá. Pokud hodláš trochu rozšiřovat výbavu, je asi lepší vyhnout se úplně základní řadě těl, třeba Nikonům D3xxx, ačkoli to jsou jinak dobrý foťáčky, mají skvěle fungující automatiku a nové seťáky 18-55 i 55-xxx jsou výborné. Důvod je hlavně v omezeným ovládání - nutnost dvojhmatů nebo jít do menu.

S tou základní řádou to není až tak strašné jak se často píše. Nastavení základních parametrů se dělá přes tlačítka a další přes LCD menu. Do klasického menu chodím naprosto výjimečně, ani si nepamatuji, kdy jsem tam byl naposledy. S ovládáním u základních modelů Olympusu (E-PM2) se to vůbec nedá srovnat. E-PM2 je prakticky neovladtelný a fotit s ním mimo plný automat je utrpením. Pro mou ženu je to skvělý stroj, zato já ho nenávidím.

Každá značka má nějaké výhody a nevýhody. Já jsem s Nikonem spokojen už šestý rok, až doslouží tak uvažují o výměně za řadu D7XXX, ale rozhodnutý nejsem. Peníze nejsou problém, ale problém je vyšší váha a rozměry a to hlavně při cestování letadlem a neustále se zmenšujícími limity pro zavazadla. Seťák 18-105 je bezvadný na cestování, dobrý rozsah (není nutné měnit objektivy) a relativně slušná kvalita. Kromě toho mám tři pevná skla, 16,35 a 85. V ovládání je asi nejlepší Pentax, ale nevím za jaké peníze a zda vůbec bych poskládal objektivy, které mám na Nikonu. U bezzrcátek snad jakékoliv značky by to skládání nebylo také jednoduché, resp. bych musel sáhnout mnohem hlouběji do kapsy.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kofola2 11. 12. 2016 12:55

Po přečtení recenzí jsem se rozhodnul buď pro Canon 760 D nebo Pentax K-70 co byste z těchto dvou doporučili pro začátečníka?

U Pentaxu se mi líbí stabilizace v těle, celková odolnost, 100 procentní pokrytí hledáčku.

Canon: Jednoduchost ovládání, široké spektrum příslušenství.

Popřípadě jaké objektivy byste mi k nim doporučili na výše zmiňované focení památek, přírody a zvířat.
U Pentaxu bych koupil asi jen tělo + bazarové skla. Díky
Naposledy upravil kofola2 dne 11. 12. 2016 14:06, celkově upraveno 1
kofola2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka