Ganec píše:Ty zrejme fakt netušíš, aké sú medzi foťákmi skutočné rozdiely, priznaj sastandavfr píše:je ti jasné,že foťák za 12000 asi bude těžko lepší nebo srovnatelný než foťák za 20000 potažmo za 30000?
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare ... _1105_1020
-- 22. 12. 2016 01:13 --
Fidko: aj pre mňa je ten rozdiel v snímačoch dosť výrazný.
No kúpou E-P5 som prešiel z 51 bodov (E-P3) na 72 bodov (E-P5).
Proste šok, ktorý by si ty zažil len prechodom na D7200, alebo FullFrame
(prechod na 80D by si vnímal len ako "mierne vylepšenie")
No a zmenilo sa niečo? Moc nie; namiesto dovtedajšieho ISO 1600 (ktoré som dovtedy používal), nemám problém s ISO 3200.
(čo je ale zaujímavé je, že s novým procesorom a tým istým snímačom by som nemal problém ani na ISO 6400)
Omnoho viac som ocenil výklopný displej (mimochodom: nefungujúci s optickým hľadáčikom), rýchle sériové snímanie a stabilizáciu.
-- 22. 12. 2016 01:30 --
Čo tým chcem povedať?
No jednoducho to, že rozdiely v snímačoch nie sú až také podstatné ako ostatné vylepšenia:
- medzi snímačmi sú síce merateľné rozdiely, ale už moja stará E-P3 na všetko stačila
(samozrejme v kombinácii so svetelnými sklami a stabilizáciou, ktoré na APS-C DSLR nie sú)
=> teda vylepšenia v citlivosti snímačov neprinášajú nové možnosti, ale len (minimálne) zlepšenie
- zvýšený rozsah objektívov (ktoré som navrhol) už ale zlepšenie v možnostiach poskytuje
=> v tomto prípade taký objektív poskytuje aj nové možnosti
- nakoľko fotievam väčšinou s pevnými sklami, dosť často sa mi hodí aj stabilizácia snímača
=> v tom prípade mi aj (trošku) menší snímač dokáže poskytnúť lepšiu službu
No lenze ty si celkovo velmi nenarocny pseudofotograf. Staci Ti aby sa Ti fotak vosiel do vrecka a zvysok uz zase tak podstatny nie je. A aj keby bol, mne osobne je uplne jedno na com Tebe a ako velmi zalezi a co pre Teba predstavuje skok.
Oproti mojmu 7D ma 80D o 6mpix navyse a o 1.5 EV vyssi dynamicky rozsah. To mi pripada ako dost zasadny skok. O nieco lepsie zvlada vyssie ISO, ale cez 3200 tak ci tak pre istotu nechodim.