Zrcadlo vs. bezzrcadlo vs. kompakt

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 1. 2017 00:14

Ta těla jsou fajn, ale seťáky k nim dodávané značně znehodnocují investici, protože jsou málo světelné = nutnost používat vysoké ISO např v interiérech. Když se to doplní nějakým rozumným světelným objektivem (F nižší než 2) s pevným ohniskem, hned to bude jiná. Na interiéry je ideální objektiv s přepočtem 35 mm nebo 50 mm (u Sony cca 23/35mm, O a P 17/25mm). Samozřejmě ne každý je ochotný kupovat a především používat výměnné objektivy. Pak bych viděl jako lepší volbu například Fujifilm X-T10 se setovým 18-55/2,8-4, ten mám a je to výborná kombinace.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 9. 1. 2017 01:13

Seťák Fuji je unikum a tak nelze než souhlasit s Dolgorem a holt si kousek připlatit. Add kompakt - Canon G7XmkII je výborný foťák, má jen jednu vadu - už brzy má přijít jen o 2000Kč dražší Nikon DL 24-85 který ho kmpletně s velkým náskokem překoná, celá střeva vlastně z posledních modelů systému Nikon 1 kteréhož AF vynesli na dpreview do nebes, jakože jediné co se na něj chytá (mimo zrcadlovky) jsou bezzrcadlovky Sony od A6000 výš. Jen to čekání na Godota už trvá pěkně dlouho, zatím poslední posunutí slíbené dodávky je na březen.

-- 9. 1. 2017 01:15 --

schválně si najdi recenze zoom objektivů pro Sony...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 9. 1. 2017 20:59

dakre:
do 20 tisíc za mě Panasonic GX80 + 12-32, velmi rychlý foťák s perfektním objektivem
např. na Mall.cz nyní za 18.990 kč

https://www.mall.cz/bezzrcadlovky/panas ... =909863001

recenze
http://www.digimanie.cz/recenze-panason ... ekali/6616

Z kompaktů bych doporučil Sony RX100 III - má hledáček, palcový snímač a světelný objektiv

https://www.fotolab.cz/eshop/fotoaparat ... -sdhc.html
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 9. 1. 2017 21:44

Ten hledáček je ovšem šílenství...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 9. 1. 2017 21:53

Ten hledáček u RX100 III podle recenzí není nic moc, ale myslím že lepší než nic...
Ale zas Milan Šurkala na Digimanii píše že "... Má dostatečné rozlišení a příjemný obraz, velikostí je na úrovni středních APS-C zrcadlovek..."
http://www.digimanie.cz/recenze-sony-cy ... ny/5749-10

reign:
tys ho zkoušel?
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 1. 2017 22:10

V rozhodování kompakt vs systémový fotoaparát (tzn. s výměnnými objektivy) je hrozně důležitá typologie člověka. Pokud to vybírá někdo, kdo se nechce ni učit, chce jen mačkat spoušť, případně si občas přepnout na video, pak je kompakt se světelným objektivem vhodnější. Sony RX100 je zrovna dobrý tip, doporučil jsem setřenici na potomka, má tuším verzi II a spokojenost velká. Hledáček je také dost osobní věc, někdo ho nepoužije, někdo fotí skoro vše přes něj, podle toho bych mu přikládal váhu. Já osobně foťák bez hledáčku rozdýchávám těžce, jelikož v ostrém světle se s tím nedá fotit, a taky se mi lépe komponuje, když se soustředím s okem u hledáčku, než s klepajícíma se předpaženýma rukama.
Bezzrcadlovku bych někomu, kdo se nechce focením zabývat trochu víc a ani si nechce pořídit aspoň jeden pevný objektiv, nedoporučil. Nemá smysl, aby se s ní tahal, když může mít menší foťák.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 10. 1. 2017 01:46

feanor : zkoušel jsem mkIV o kterém píšou že má hledáček už konečně použitelný - za mně fakt malý a s ultraultimatesacrebleušajzedurakzgarb systémem aktivace.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 10. 1. 2017 19:08

reign:
aha, tak OK :-D

já nevím, nezkoušel jsem... :-)
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 10. 1. 2017 19:14

Z Dolgorovo textu opět podepisuji každé slovo.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod standavfr 10. 1. 2017 19:23

Co takhle rx10?Sice to už není do kapsy,ale použití univerzálnější.
https://www.mall.cz/digitalni-kompakty/ ... t-dsc-rx10
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 11. 1. 2017 00:50

Nebo Panasonic LX100 - má své nevýhody, ale hledáček je v pohodě a výstup taky.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dakre 11. 1. 2017 23:11

reign píše: Nebo Panasonic LX100 - má své nevýhody, ale hledáček je v pohodě a výstup taky.

Ok, podívám se i na něj, díky.

standavfr píše:Co takhle rx10?Sice to už není do kapsy,ale použití univerzálnější.
https://www.mall.cz/digitalni-kompakty/ ... t-dsc-rx10

Děkuji za tip, ale tento model mi už přijde moc velký a navíc cenově to je také přes limit.

feanoor píše:dakre:
do 20 tisíc za mě Panasonic GX80 + 12-32, velmi rychlý foťák s perfektním objektivem
např. na Mall.cz nyní za 18.990 kč
Z kompaktů bych doporučil Sony RX100 III - má hledáček, palcový snímač a světelný objektiv

Děkuji, ten Panasonic nevypadá zle. Ze začátku mě trochu odrazovala ta světelnost objektivu, ale dle recenze to vypadá nadějně. Zatím jsem ji jen tak prolétnul, ale přečtu si ji podrobněji. A na ten kompakt se také podívám

reign píše:...už brzy má přijít jen o 2000Kč dražší Nikon DL 24-85 který ho kompletně s velkým náskokem překoná,

Díky za tip, ale obávám se, aby to opravdu nebylo jen to čekání na Godota...

Dolgor píše:Ta těla jsou fajn, ale seťáky k nim dodávané značně znehodnocují investici, protože jsou málo světelné = nutnost používat vysoké ISO např v interiérech. Když se to doplní nějakým rozumným světelným objektivem (F nižší než 2) s pevným ohniskem, hned to bude jiná. Na interiéry je ideální objektiv s přepočtem 35 mm nebo 50 mm (u Sony cca 23/35mm, O a P 17/25mm). Samozřejmě ne každý je ochotný kupovat a především používat výměnné objektivy. Pak bych viděl jako lepší volbu například Fujifilm X-T10 se setovým 18-55/2,8-4, ten mám a je to výborná kombinace.

Souhlasím, ty setové objektivy jsou bída a je to jedna z věcí, kvůli které zvažuji, jestli zvolit v dané cenové relaci kompakt nebo bezzrcadlovku. Navíc se obávám, že při používání pevných skel a následné nutnost měnit objektivy by to bylo hlavně pro ženu asi dosti nepohodlné a zdržujícíc. Na ten Fujifilm se kouknu, dokonce jsem zaregistroval, že je teď na něj cashback. Díky.
dakre
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 1. 2017 17:48

Ten GX80 mám s tím seťákem.
Světelnost je taková, jaká je, ale ostrost mě dostala. Vůbec bych to od takouvého kousku plastu nečekal.
Hledáček je použitelnej, ale jsou i lepší.
Foťák hodnotím velmi kladně.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod dakre 29. 1. 2017 01:23

Po dlouhém vybírání a čtení recenzí, kdy to už vypadalo, že asi skončíme u kompaktu jsem nakonec koupil Olympus E-M10. Byl jsem si je vyzkoušet přímo v obchodě a do ruky mi prostě lépe sedla ta bezzrcadlovka. V ceně byl průměrný sice seťák 14-42 mm, ale jelikož to je výprodejový model, takže za ušetřené finance jsem dle rady koupil rovnou i pevné sklo a celkově jsem se dostal na 21, což je sice mírně nad limit, ale snad jsme udělal dobře. Všem děkuji za rady a tipy při rozhodování.
dakre
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PavlinaH 29. 1. 2017 01:57

Udělal jsi dobře :-) . Taky jsem začínala s EM10 se stejným seťákem a portrétním sklem Olympus 45 mm.
PavlinaH
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka