Momentalne mam zakladni zrcadlovku Nikon D3200 se dvema skly, konkretne Tamron AF 18-200mm f/3,5-6,3 XR Di II a Nikon 35mm f/1,8G AF-S DX. Po nejakych trech letech planuji obmenu, protoze zejmena v pomeru kvalita/hmotnost nejsem uplne spokojen.
Nechci jit smerem lepsiho tela, protoze bohuzel u zrcadlovek lepsi telo znamena 800 g hmotnosti a na to uz bych potreboval batoh s koleckama.

Prvni variantou nad kterou jsem uvazoval je nejaka bezzrcadlovka, ale tam jsem narazil na cenovou politiku. Konkretne zakladni sety s cenou do 20-25.000 Kc maji vsechny svetelnost nekde kolem 3.5, coz je zejmena v porovnani s moji soucasnou 1.8ckou smutna hodnota. Svetelna skla pro bezzrcadla pak stoji straslivou raketu, pro mne jako pro hobika nedava smysl kupovat jedno sklo za 25.000+ Kc.
Dale jsem uvazoval vykaslat se na predrazena bezzrcadla a koupit nejaky kompat z vyssich rad. Tam to zpocatku vypadalo nadejne, sice maji mensi chipy kolem 1", ale podle testu stejne sumi max stejne spise mene nez ten muj APS-C Nikon. Jenze zase jsem narazil na omezeny vyber na trhu. Mne by celkem vyhovoval Canon Powershot G7x Mark II, ktery je maly, slusne foti a ma svetelnost 1.8. Nevyhodou je pomerne malo siroky objektiv zacinajici na 24mm. Zasadnim problemem je pak pro mne ovsem absence hledacku, na ktery jsem zvykly, fotim primarne na nej a bez nej bych si pripadal jak Japonec fotici s Ipadem. Nemluve o faktu, ze bez nej je fotak extremne neprakticky v urcitych svetelnych podminkach.
Resenim by mohl byt o malinko vetsi braska Canon Powershot G5 jenze ten ma zase problem, ze neni zatim jako Mark II, ale je v puvodnim provedeni se starsim DIGIC 6 chipem (G7x Mark II ma DIGIC 7), takze se bojim, ze bude hure fotit konkretne vice sumet.
Pak je tu jeste varianta Panasonic Lumix LX100 na kterem se mi libi, ze ma nejvetsi chip (4/3), podle testu lepsi kvalitu fotek nez oba Canony (coz je dane i na dnesek velmi nizkym rozlisenim), nicmene je to uz hodne stary model, takze se bojim opet vyssiho sumu (obzvlaste kdyz je to Panasonic) a ma kratsi objektiv (75mm proti 100mm obou Canonu), coz neni uplne kriticke ale i tak nepotesi.
No a tim mne tak nejak dosly napady. Nema nekdo jeste nejakou "zazracnou" mnou nenalezenou variantu (tak do tech 25.000Kc)?
Dik predem