Outdoor foťák

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Sipal1 19. 2. 2016 11:44

Zdravím, aktuálně fotím se zrcadlem, Canonem 650 + 2 objektivy, ale vzhledem k váze se moc nedá brát na ostřejší akce třeba do hor, na vodu nebo na kolo. Měli byste někdo doporučení na menší foťák, který ustojí i hrubší zacházení nebo déšť, a přitom bude dělat použitelné fotky? Použitelné myslím do fotoknihy, žádné velkoformáty, ale zas ať fotí líp než mobil, rozdíl je znát i v té fotoknize. Určitě bych chtěl aby foťák umožňoval aspoň základní manuální nastavování, abych nebyl odkázaný jen na automat. Cenově to zatím neřeším, vůbec nevím co je rozumná cena v této kategorii. Díky.
Sipal1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 2. 2016 11:59

Nikon 1 AW1?
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sipal1 19. 2. 2016 12:17

Koukám na něj, díky za tip. Na první pohled mě moc nepřesvědčily parametry objektivů a recenze na heurece, ale ještě to prozkoumám. A bojím se, aby to stejně nebyla moc velká kravka, přijde mi že už to není jen tak si ho pověsit na popruh na bágl. Co Olympus TG-4, nějaké zkušenosti?
Sipal1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 19. 2. 2016 12:18

Mě osobně na uplně stejné použití vychází vážně super třeba Sony R100m3. Ale ta cena je hrozná na to, že je to kompakt. Ale když cenu nepíšeš. Jinak ten Nikon 1 AW1 je taky fajn, ale už neni tak plochý. Záleží, kde to chceš tahat. Pro mě je třeba poslední dobou problém, že pokud musí být foťák v báglu, tak na spoustě akcí, jako by nebyl...

-- 19. 2. 2016 12:21 --

TG-4 je sice odolný, ale z hlediska kvality fotek je to o třídu/dvě hroší než ten zmiňovaný Nikon...

-- 19. 2. 2016 12:21 --

TG-4 je sice odolný, ale z hlediska kvality fotek je to o třídu/dvě hroší než ten zmiňovaný Nikon...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 2. 2016 12:28

z odolnych je asi ten AW1 najlepsi, no aj nejaky kompakt moze posluzit....

TG-4 je fajn a kedze ma zoom, tak aspon v tom bude lepsi ako mobil. Je to ale o nejaku tu triedu horsie ako Nikon, no zaroven lahke malicke.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 19. 2. 2016 12:33

Mám zkušenost s čímsi podobným, do fotoknihy bych neváhal. Dodávali to jeden čas ještě s popruhem a karabinou. :-)
http://www.vkfoto.cz/pentax-ricoh-wg-5- ... -metallic/

Zdravím
Naposledy upravil Puntík dne 19. 2. 2016 12:37, celkově upraveno 1
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sipal1 19. 2. 2016 12:34

Ten Sony (tenhle http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz ... -rx100iii/ ?) ale není vodotěsný, chápu správně? Jinak to mám stejně, jakmile se musí kvůli focení zastavovat a tahat něco z báglu, tak to v 90% vzdám. Potřebuju mít foťák hned po ruce. Brát to chci na kolo, na vodu, na ledovce, na feraty...zpravidla někam, kde se člověk moc nemůže hrabat v batohu a kde se může stát, že se foťákem někde ťukne nebo že zmokne. Ten Nikon bych musel testnout, ale nevím jak se bude nosit někde na stěně, ten objektiv mě trochu odrazuje. Kvalita fotek holt bude až druhá v pořadí, primární je, abych vůbec něčím mohl fotit. Cena 20k ne že by bylo málo, ale kdyby to za to stálo, jsem ochoten je pustit.
Sipal1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Poltergeist 19. 2. 2016 18:41

Pentax dělá super odolný fotáky, asi odolnější než ostatní a to jen normální dslr, třeba Pentax K-5 a sklo 16-50 2.8 > to můžeš klidně sprchovat . .

pak dělá Ricoh gr a pod. stejně to ale chce podle mě lepší objektivy než mají tzv. odolné fotáky, to podle mě potřebuješ, podle mě bys měl třeba použít kitový sklo a kdyžtak počítat s tim že ho můžeš rozbít a když se tak stane, tak koupíš nový, protože GoPro má špatnou foto kvalitu, to už možná odolný telefon samsung co má také dobrý senzor . .
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 19. 2. 2016 21:54

Sipal1: on i ten canon 650 si nechá lecos líbit. Je to plasťák a nemá žádné těsnění, ale neboj se toho. I tyhle základní řady toho vydrží víc, než na co vypadají a dokážou přežít i v deštném pralese. A takové vlhko ti normálně nehrozí.
Ty rozměry jsou věc jiná. Já tahám zrcadlovku (C450D,C70D + C15-85) v zoomovém pouzdře všelijak připevněné k batohu abych ji mohl kdykoliv použít, nemusel batoh sundavat ze zad a nikde mi to nepřekáželo.
Kolo je největší problém, tam překáží všechno a vidím to na mobil :-)
Jinak asi outdorový foťák. Tip nemám, ale také mě to zajímá
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 22. 2. 2016 12:56

jj, ten Nikon 1 AW1 je takový trochu luxusní tank. Oly TG-4 http://www.aaron.cz/produkty/olympus-st ... -4-cervena za dobrého světla taky odvede dobrou práci, ale samozřejmě jak se bude zhoršovat světlo, začne mít brzy potíže. SONY RX100 III je pak IMHO pro podobné účely dost nevhodný. Stejně tak bych se obával do deště vzít základní DSLR se seťákem. S jedinou výjimkou: Pentax K-50 http://www.aaron.cz/produkty/pentax-k-5 ... m-wr-cerny . Jak je u Pentaxu zvykem, je to skoro nezničitelný foťák. Píšu skoro, protože když s ním mrsknete o skálu, asi to nevydrží.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sipal1 23. 2. 2016 15:25

Zrcadlo jak jsem psal už mám a vím, že mi nevyhovuje. Typicky teď na lyžích, zrcadlo prostě vozit nebudu, s kompaktem už bych měl 100 fotek a něco by z toho určitě bylo použitelné. Každopádně všem díky za tipy, vypadá to že ten TG4 bude asi nejvhodnější volba. Fotky sice nebudou dokonalé ale snad to nebude zas taková tragédie a budou aspoň nějaké.
Sipal1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alešak 2. 3. 2016 14:55

To Sipal 1
Já používám při lezení v horách a na skalách již pět let kompakt Panasonic Lumix LX5
a i když není vodě, mrazu a nárazu vzdorný, tak veškeré útrapy při horolezectví,
přežil bez úhony i v extrémních zimních podmínkách.Mám ho buď na sedáku, nebo
pověšený na krku a obsluhuji ho jednou rukou v automatickém režimu. Dnes se dá
pořídit LX7 za cenu do 10,000kč a má ještě světelnější objektiv a myslím i větší snímač.
A co se týče toho Olympusu TG 4, tak ten používá k plné spokojenosti spolulezec a výstup
z něho je docela ucházející na dokumentaci činnosti v horách a hlavně s ním fotil v
průtrži s pořádným lijákem, zatímco moje LX5 byla dávno zabalená v igelitu a schovaná
v batohu.Takže pokud nebudeš tisknou na A4, tak ti OLY splní tvé požadavky v horách
na sto procent.Tak ať si už vybereš jakýkoliv přístroj, měj s něho radost a potěšení.
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vocapmen 26. 9. 2023 13:29

Zdravím, nechci zakládat nové téma, tak zkusím využít toto. Dívám se po nějakém odolnějším foťáku, který se nebudu vzít k moři a hlavně s ním fotit pod vodou. Můj retro Canon D10 sice ještě slouží, ale mám obavu, že jak ho vezmu pod vodu, tak už nebude po těch letech nejtěsnější a doslouží a to bych nerad. Cena kolem 8k, ale spíše méně. Našel by se nějaký tip? Díky moc.
vocapmen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 9. 2023 13:40

No hodně dobré jsou v tomto Olympusy TG - poslední TG-7 tedy do 8k nebude, ale už předchozí TG-6 by se z druhé roky možná v udané ceně sehnal, TG-5 pak úplně hravě.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vocapmen 2. 10. 2023 14:24

Díky, na ty Olympusy jsem se díval, ale moc toho v bazarech není.
vocapmen
Návštěvník

Další stránka