Kompakt na výlety

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 28. 1. 2016 17:34

Ty jseš fakt ubožák, kdo o své značce nelže jako ty tak na ní kydá? Nech se vyšetřit.

-- 28. 1. 2016 17:48 --

...s tvým fotografickým umem kohokoliv označit za neschopného chce úplnou ztrátu sebereflexe, což splňuješ dokonale.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 28. 1. 2016 18:19

HladováHousenka: Ten Nikon 340 sice bude mít lepší fotky než Tvůj stávající foťák, má i širší ohnisko, ale mizernou ergonomii (nemá grip jako má Canon), mizernou světelnost na delším konci, a nemá hledáček. Myslím že bys z něj byla zklamaná, minimálně ten hledáček Ti bude chybět. Canon G16 má grip i hledáček, a hlavně má na horní stěně kolečko pro manuální nastavení korekce expozice (viz foto). Takže kdybys měla pocit, že přeexponovává (přepálené obloha), nastavíš kolečko na -1 (mínus jedna) a je po problému (ale to šlo nastavit i v menu starého Canonu). Jinak nejsem canonista, ale olympusák, na Olympus jsem fotil už na kinofilm, i teď mám dvě bezzrcátka Olympus, ten Canon PowerShot A650 bylo jen takové odskočení. Ale opravdu bych raději došetřil.
Tady je už správný odkaz na Canon G16: http://www.czc.cz/canon-powershot-g16/135140/produkt
Přílohy
Canon G16.JPG
STigre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 1. 2016 18:59

No, ten hledáček na Canonu má v podstatě nulovou hodnotu, jinak ovládání super, to jo. Použitelný hledáček má žel až Fuji X30 s cenovkou 3k nad limit. Kdysi jsem viděl šikovné skládací stínítko na displej, ale asi se to nějak nechytlo...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 28. 1. 2016 20:45

reign: S tím hledáčkem nemáš pravdu, samozřejmě je horší než hledáčky u DSLR a bezzrcátek, ale na slunci a při focení pohybu jsem byl rád, že ho mám. S foťákem v předpažených pažích za slunečného dne tohle nevyfotíš, protože na displeji nic nevidíš (fotka z roku 2012 - teď fotím s OM-D E-M1).
Přílohy
EXTRA.jpg
STigre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 1. 2016 21:08

Já mám zkušenost s hledáčkem u Fuji X10 a byl použitelnej dost blbě kvůli velké paralaxe a to je údajně mnohem lepší než ten v Canonu.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 28. 1. 2016 21:29

Paralaxa tam je, při kompozici se s tím musí počítat (nebo s ořezem v PS), ale použít se dá - je to podstatně lepší než nic :-).
STigre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 28. 1. 2016 21:59

Pri kvalite (a veľkosti) dnešných displejov to už nie je žiadna výhoda.
pred 10 rokmi možno...

A ešte k tomuto:
STigre píše: S foťákem v předpažených pažích
tak nikto bežne nefotí .. len dôchodcovia, ktorí nevidia na blízko ;-)
(a tak isto smiešne čítajú aj noviny :mrgreen: )
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 28. 1. 2016 22:25

Na Fuji X10 jsem za víc než rok hledáček ani jednou nepoužil. Význam by měl při sériovym focení rychlého pohybu, kde display nestíhá, ale fakt nevim, kdy se mi naposled stalo, abych kvůli slunci při kolmym pohledu na displayi nic neviděl. Něco jinýho je pohled z úhlu, pak už se display snadno stane nečitelnym (a G16 má výhodu výklopného), ale v takový situaci hledáček nepomůže. Jinak nic proti G16, jen už je hodně nad rozpočet a osobně považuju za nejvhodnější P340, když teda pominu bazar.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 29. 1. 2016 00:40

janfran: Canon G16 výklopný displej nemá (bohužel).
Ganec: No stále mne nenapadá ten správný výraz. Samozřejmě jsem nemyslel v natažených pažích, ale zapažené, vzpažené ani rozpažené také nejsou :-). Asi jsem měl napsat předpažených pokrčených :-). Ach jo.
Chvíli jsem měl také Panasonic GF2 (i s objektivem Pan 14/2,5 za 9000,- Kč, no nekup to). Ale za chvíli šel do světa, na slunci se s tím opravdu fotit nedalo, šel jsem do Olyho E-M5, a následně do E-M1 - a jsem naprosto spokojený.
STigre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 29. 1. 2016 05:22

Gancovi hledáček nevysvětlíš
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 29. 1. 2016 07:32

STigre píše:Chvíli jsem měl také Panasonic GF2 .. na slunci se s tím opravdu fotit nedalo
A s priehľadovým hľadáčikom/zrkadlovkou sa vari dá? Ako inak ako cez displej sa u nich dá skontrolovať záber po odfotení ;-)

reign píše:Gancovi hledáček nevysvětlíš
Nevysvetlí, lebo ja tie hľadáčiky poznám:
- na Olympuse C220-zoom som používal priehľadový hľadáčik - displej mal strašne maličký a z uhla nebolo nič vidno
- na Konica Minolte som používal elektronický - podobne
- na PEN-och ho nemoužívam vôbec - len to zdržuje a nemá žiadnu pridanú hodnotu
(majú nejakú antireflexnú vrstvu či čo; proste na slnku u nich nebol problém, na rozdiel od bráchovej 60D)

A pritom mám hľadáčiky dokonca 3:
- optický (na 35mm EQ) - cez ten som sa chvíľku pre zábavu pozeral, no vždy len bez foťáka
- elektronický - dostal som si ho v sete s E-P5 + 17mm/1.8 => síce je veľký ako u FF (reignovi sa o takom môže len snívať), ale napriek tomu nezaujal
- zameriavač - s tým som sa ešte nenaučil

Suma sumárum: pred pár rokmi sa ešte hľadáčik oplatil, dnes už nie
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 29. 1. 2016 07:47

Ganec : o čem se mně může leda zdát a co vyhovuje mně asi těžko pochopíš, pro mne je pořád best OVF a přesto bych si to nedovolil cpát jako univerzální pravdu ve tvém demagogickém stylu "dnes sa už neoplatí". Mimochodem tvůj přínos v tomhle vlákně -10 bodů, běž trolit na obvyklá místa.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 29. 1. 2016 10:54

STigre píše:janfran: Canon G16 výklopný displej nemá (bohužel).

Nojo, nevšim jsem si, že ho od dob G11/12 zase vypustili, to je fakt pokrok ala Canon.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 29. 1. 2016 12:11

Ganec píše:Melancholický Trol: tie staré kompakty, ktoré mám v historickej zbierke (používal som ich do roku 2009) už nepoužívam, lebo sú pokazené (to je rozdiel od reigna, ktorý menil značky kvôli nespokojnosti).
Všetky kompakty čo som mal odišli po mechanickej stránke (hlavne zoom: Fuji/Sony); u Sony sa už nedá nabiť ani baterka, Casio mi spadlo na zem a odvtedy preexponováva (preto tak kritizujem prepaly); Minoltu som nechal otcovi (kdyby náhodou), no u nej pre zmenu nedrží kryt na baterky.

Proste kompaktom už neverím.
A ich vyzoomovanie (+ zazoomovanie pri vypínaní) ma neskutočne zdržuje.

reign: ty nie si kritický .. ty si neschopný.
Takto kydať na svoje bývalé foťáky dokážeš asi fakt len ty.
Keby si sa aspoň sťažoval na skutočné chyby foťáku... :-l

Prepacte, toto si ale musim odlozit :D .. tak tomto sa bude smiat este dlho. Hlavne preto, ze to tento typek fakt mysli vazne. No nevadi, snad Housenka promine :-)

A drzte sa temy, riesi sa kompakt do 6000-8000tisic Kc :-) .. tak sem netahajte drahe obludy... sikovny kompakt, ktory je lepsi ako ten predosly a ma sirsi zaber.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Předchozí stránka