Kompakt na výlety

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod HladováHousenka 27. 1. 2016 20:38

Chtěla bych si koupit nový fotoaparát. Do cca 5000, 6000 Kč, tak nějak. Nepotřebuju nic speciálního a zrcadlovku za 15000 bych vážně nevyužila a ani na ni nemám, i když je určitě super a mnohem lepší a tak. ;-)

Můj starý foťák je tento http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/canon-powershot-a590-is/specifikace/#section a to, jak fotí, mi vesměs dostačovalo. Tenkrát stál kolem 4-5k. Má jediný velký problém, a to malý záběr. Nic se do něj nevejde (budovy ve městě typicky). Proto si chci koupit nový.

Fotit budu hlavně různé výlety a dovolené, převážně venkovní fotky - město, hrad, krajina, samotné nebo s lidmi v popředí, občas i nějaké lidi v interiéru - v hospodě apod., občas makro v přírodě. Chtěla bych, aby byl foťák menší, nechci tahat nic obřího. Protože se mi často stávalo, že mi foťák dělal ošklivou bílou, přepálenou nebo nevýraznou oblohu, tak jsem koukala, co s tím. A zjistila jsem, že by možná nebylo od věci si pořídit nějaké filtry - polarizační a přechodový. Ocenila bych taky, kdyby měl foťák režim, kde jde nastavovat manuálně, jako to uměl můj minulý. Sice jsem to využila výjimečně, ale občas se to využít dalo - nevím, jak moc je to teď běžné.

Měla bych pár otázek:
1) Jak poznám, že na foťák půjde přidělat filtr? (Pokud ho nechci montovat tou obří konstrukcí přes závit stativu, což nechci.) Jak se tam vlastně přidělává?
2) Existuje malý kompakt v ceně 5000, 6000 Kč, na který půjde filtr přidělat?
3) Je ještě nějaká funkce, kterou by kompakt měl v dnešní době mít?
4) Nemáte nějaké konkrétní tipy na kompakty?

Děkuji. :-)
HladováHousenka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 27. 1. 2016 22:38

Prepálená obloha je spôsobená prepalmi :-)
U Canonov to je "štandardné správanie", keďže sú optimalizované na to, aby mali v recenziách čo najmenej šumu, tak preexponovávajú. A dôsledok: vyblitá obloha.

No aj u kompaktov sa s tým dá čosi robiť: buď podexponovať, znížiť kontrast, alebo použiť HDR. Filtre sú už prekonané... :)

S kompaktami do 6000 ti moc nepomôžem:
- používam hlavne bezzrkaldovky (ktoré asi nepoznáš, keďže si spomenula len zrkadlovku, hoci možno by sa ti hodili) - no tie stoja tiež viac (starší model E-PL5 aj s objektívom stojí 8900 kč)
- kompakt mám len "na festivaly" - teda taký aby mal veľký zoom, ktorý ty nepotrebuješ
- lacné kompakty sa pomaly prestávajú vyrábať - nikoho nezaujímajú (neposkytujú lepšiu kvalitu ako dnešné mobily) - tak sa o nich ani moc nepíše (hoci novinky o foťákoch sledujem, moc zaujímavých modelov v tejto kategórii nie je)
Naposledy upravil Ganec dne 28. 1. 2016 07:26, celkově upraveno 3
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 27. 1. 2016 23:50

HladováHousenka: Já mám "bráchu" toho Tvého foťáku - CANON PowerShot A650 IS (viz foto), takže vím o čem mluvím, když Ti řeknu, že s novým foťákem za 6 tisíc si ale vůbec nepomůžeš. Sám toho Canona ještě používám jako pracovní foťák. Pokud teď nemůžeš investovat víc, tak raději počkej a došetři, ale kupovat kompakt má cenu až tak od deseti tisíc (vzhledem k tomu, že máš toho Canona). Když jsi zvyklá na Canon, a nepotřebuješ výklopný displej, mohl by se Ti líbit Canon PowerShot G16 (stojí asi 9 500,-), má také průhledový hledáček, širší záběr než ten Tvůj, o hodně světelnější objektiv. Má sice taky malý čip, ale kvalita fotek bude lepší, než máš teď. Filtry namontovat nepůjdou, to jde až u foťáků o hodně dražších. Recenzi jsem nenašel, ale recenzi jeho předchůce najdeš tady, v sekci "Profi kompakty" (to PROFI neber moc vážně):
http://www.digimanie.cz/doporucene-foto ... 016/6402-4
A popis jeho vlastností máš zde:
http://www.czc.cz/canon-powershot-g16/135140/produkt
Přeji hodně štěstí při výběru.
Přílohy
CanonA650IS.JPG
Olympus OM-D E-M1 + M.Zuiko: 12-40/2,8, 17/1,8, 45/1,8, 60/2,8 Macro, 75/1,8.
CanonA650IS.JPG (182.32 ) Zobrazeno 4506 krát
Naposledy upravil STigre dne 28. 1. 2016 18:20, celkově upraveno 1
STigre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 28. 1. 2016 07:33

HladováHousenka píše:Má jediný velký problém, a to malý záběr. Nic se do něj nevejde (budovy ve městě typicky). Proto si chci koupit nový.
Z bezzrkadloviek sa aktuálne dá kúpiť Panasonic GF7 so širokouhlým seťákom za 10 990 Kč (čo je super cena, len samotný objektív stojí 9 490 Kč; a GM5, čo je takmer to isté, ale s hľadáčikom, stojí 18 990 Kč)

Je to jedna z najmenších bezzrkadloviek a fotí podobne kvalitne ako zrkadlovky. Vyzerá takto:
Obrázek
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 1. 2016 07:48

Ganec: sorry ale ty jsi fakt magor. Ani nechci domyslet jak nahrazuješ v PC polarizační filtr.

Housenko, asi zůstaneš hladová, leda slídit po bazarech http://www.paladix.cz/bazar/index.php?f ... =1&btid=16 protože za šestku koupíš leda tak prd - přitom relativně nedávno v této ceně byl k mání třeba slušný Nikon P330...

-- 28. 1. 2016 07:52 --

Slušná nabídka začíná cca na 10000 - Canon G16, Panasonic LX7, Sony RX100, Fuji X30.
Nákupem foťáku s výměnnými objektivy si pomůžeš jen čásečně - výhodu většího snímače spolehlivě zabije objektiv se standardní světelností, můžeš samozřejmě dokoupit světelné sklo a pak jakýkoliv profikompakt přeskočíš o třídu.

-- 28. 1. 2016 07:58 --

...áááá ještě jeden doplněk - v případě bazaru si pohlídej nabídku na Fuji X10 (já vůl ho prodal) kterej nejenom že umožní použití filtrů, ale hlavně umí úžasný dynamický rozsah i do jpegu. Zjednodušeně: v režimu EXR se sníží rozlišení na 6Mpix, půlka snímače exponuje na světla, půlka na stíny, výsledek je fantastický. Následovné modely X20 a X30 jsou v porovnání s tím chudáčci.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 28. 1. 2016 10:27

Ono není potřeba chodit až na 10 000, i Canon S120 a Nikon P340 za cca 7500 budou znamenat pokrok ve všech významných oblastech. Ale níž už zkrátka nic rozumného není, širokoúhlý objektiv mají sice skoro všichni, ale ostatní parametry objektivu (světelnost) bývají horší, stejně jako detailnost obrazu kvůli přehnanému odšumování, nemluvě o manuálních režimech, ty mají jenom některé ultrazoomy.

Slušný výběr by byl v bazaru - Panasonicy LX5 a LX7, možná TZ10, Olympus XZ2 a XZ10, nebo Canon S95.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 1. 2016 11:42

Ja sa nemozem zdrzat, ale toto som fakt necakal, ze niekomu, kto chce lacny kompakt do 6000 bude Ganec tlacit .. ako inak! .. m4/3. To moze vskutku spravit len magor.

Housenka: na tom fotaku mas 35mm ako minimum, dnes drviva vacsina ma sirsi zaber 28mm, ale ak je aj to malo, tak skus pozriet Panasonic Lumix DMC-LX7. Na druhej strane ale nebudes mat take dlhe ohnisko. Ale aj na tento fotak je kvoli filtru nutne instalovat adapter. I ked, asi nie taku obludu. Kazdopadne drviva vacsina takychto kompaktov moznost jednoducho nas-ro-ubo-vat filter nema.Poznat sa to da len z informacii na nete, fyzicky ak ma filtrovy zavit na objektive, ale ani ten nezarucuje, ze to pojde.

Najlepsie to napisal reign a janfran, toho sa drz :)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HladováHousenka 28. 1. 2016 11:49

Možná do 8000 bych ještě dala, ale víc určitě ne. 10000 už je hodně, to by byla zbytečná investice vzhledem k účelu použití.

Každopádně jsem koukala na fotky z dražších canonu a asi je pravda, že to prepalovani oblohy je do určité míry dáno značkou, přišlo mi, že ostatní značky to zvládají lépe. Takže Canony asi z výběru vyřadím.
HladováHousenka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soowa 28. 1. 2016 12:04

Sám bych doporučil Nikon P340 - nedávno jsem ho kupoval pro mámu na výlety.

- Minimální ohnisková vzdálenost (po přepočtu) 24mm, což je o dost širokoúhlejší, než 35mm tvého stávajícího fotoaprátu.
- Má větší snímač, neý tvůj stávající fotoaparát, to v důsledku znamená kvalitnější fotku (méně šumu, asi i větší dynamický rozsah).
- Nabízí manuální režim i focení do RAWu (kombinace těchto vlastností ti umožní si víc hrát s fotkou, nespoléhat se na automatiku, a nakoenc dosáhnout pěkné oblohy třeba i bez filtrů, ale chce to do toho investovat trochu času - učením a postprodukcí)
- Filtry na něj nenašroubuješ, to na kompakty zpravidla nejde (pokud po tom hodně toužíš, pak by možná nebyla úplně mimo nějaká ta bezzrcadlovka, viz Ganec, ale to už by bylo cenově zas trošku jinde).
- Za tu cenu je to (podle mého průzkumu, než jsem jej kupoval) asi nejlepší volba, pokud chceš mít focení pod kontrolou (a nejen cvaka na automat).

Cena? 7150 ve výprodeji, níž už asi nepůjde. Dostaneš k tomu i pouzdro, náhradní baterii a takovej sranda-stativ.

https://www.fotolab.cz/eshop/vyprodej/nikon-coolpix-p340-urban-kit-bily-vyprodej.html?utm_source=cz_heureka&utm_medium=cpc&utm_campaign=Vyprodej&utm_term=Nikon+Coolpix+P340+Urban+Kit+bily+-+Vyprodej
Sony α7IV | Laowa 15/2.0 | Sony 20-70/4.0 | Sony 28/2.0 | Sony 35/2.8 | Sony 55/1.8 | Sony 85/1.8 | Samyang 135/1.8
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 1. 2016 12:08

HladováHousenka píše:Každopádně jsem koukala na fotky z dražších canonu a asi je pravda, že to prepalovani oblohy je do určité míry dáno značkou, přišlo mi, že ostatní značky to zvládají lépe. Takže Canony asi z výběru vyřadím.

To je otázka nastavení měření expozice a kdyby to jó byly tak špatné foťáky (jakože nejsou) tak si můžeš přece nastavit korekci expozice.

IMHO ten Nikon P340 je patrně nabídka nejblíže tvým požadavkům tak šup do něj, dokud je 8-)

-- 28. 1. 2016 12:10 --

Jinak jinde bys zase našla Gance tvrdit, že Canony záměrně podexponovávají, protože... - a následuje smyšlený důvod který se právě hodí do krámu. Von je jinej.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 1. 2016 14:59

Ten lumik , ked pozeram na cesku heureku sa da zohnat do 8200czk, max. 9000 bezne. Alebo LF1 s rozsahoom 28-200 :)
Inak na tento Nikon P340 existuje asi iba nieco taketo na filtre http://www.digitaltoyshop.co.uk/Univers ... t3297_5847
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 28. 1. 2016 15:48

reign píše:Jinak jinde bys zase našla Gance tvrdit, že Canony záměrně podexponovávají, protože...
nenašla :pozor

-- 28. 1. 2016 15:52 --

ja nie som prevracač kabátov ako ty .. mal si Nikon, Panasonic, Fuji kompakt, Samsung .. teraz Canon .. a stále si nespokojný
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 28. 1. 2016 16:00

Tywoe, Ganec, podívej se do vlastního podpisu!
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 1. 2016 16:03

Ganec, vyměnit techniku znamená převlékání kabátů? Ty jo, ty jsi fakt pacient. Kdybych byl tak nekritický a fanatický fanda jako ty tak budiž, ale to já nejsem, je to pro mne technika, což ty nemůžeš pochopit. A s tím podexponováváním jsi to psal k nějakým výsledkům z DXO. A opravdu to hledat a linkovat nebudu.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 28. 1. 2016 17:22

Melancholický Trol: tie staré kompakty, ktoré mám v historickej zbierke (používal som ich do roku 2009) už nepoužívam, lebo sú pokazené (to je rozdiel od reigna, ktorý menil značky kvôli nespokojnosti).
Všetky kompakty čo som mal odišli po mechanickej stránke (hlavne zoom: Fuji/Sony); u Sony sa už nedá nabiť ani baterka, Casio mi spadlo na zem a odvtedy preexponováva (preto tak kritizujem prepaly); Minoltu som nechal otcovi (kdyby náhodou), no u nej pre zmenu nedrží kryt na baterky.

Proste kompaktom už neverím.
A ich vyzoomovanie (+ zazoomovanie pri vypínaní) ma neskutočne zdržuje.

No ale aby som bol spravodlivý, už nefunguje ani E-P1: nedá sa zapnúť (stále má otvorenú uzávierku). Nechal som ho bráchovi a fotieval s nim 9-ročný synovec .. alebo na splave .. takže prežil toho veľa. Nečudujem sa teda ako skončil.

reign: ty nie si kritický .. ty si neschopný.
Takto kydať na svoje bývalé foťáky dokážeš asi fakt len ty.
Keby si sa aspoň sťažoval na skutočné chyby foťáku... :-l

reign píše:A opravdu to hledat a linkovat nebudu.
nabudúce si to radšej vyhľadaj, nech sa nestrápňuješ
(o podexponovávaní a následnom digitálnom zosvetlení som písal v súvislosti s Olympusom)
Ganec
Návštěvník

Další stránka