Můj starý foťák je tento http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/canon-powershot-a590-is/specifikace/#section a to, jak fotí, mi vesměs dostačovalo. Tenkrát stál kolem 4-5k. Má jediný velký problém, a to malý záběr. Nic se do něj nevejde (budovy ve městě typicky). Proto si chci koupit nový.
Fotit budu hlavně různé výlety a dovolené, převážně venkovní fotky - město, hrad, krajina, samotné nebo s lidmi v popředí, občas i nějaké lidi v interiéru - v hospodě apod., občas makro v přírodě. Chtěla bych, aby byl foťák menší, nechci tahat nic obřího. Protože se mi často stávalo, že mi foťák dělal ošklivou bílou, přepálenou nebo nevýraznou oblohu, tak jsem koukala, co s tím. A zjistila jsem, že by možná nebylo od věci si pořídit nějaké filtry - polarizační a přechodový. Ocenila bych taky, kdyby měl foťák režim, kde jde nastavovat manuálně, jako to uměl můj minulý. Sice jsem to využila výjimečně, ale občas se to využít dalo - nevím, jak moc je to teď běžné.
Měla bych pár otázek:
1) Jak poznám, že na foťák půjde přidělat filtr? (Pokud ho nechci montovat tou obří konstrukcí přes závit stativu, což nechci.) Jak se tam vlastně přidělává?
2) Existuje malý kompakt v ceně 5000, 6000 Kč, na který půjde filtr přidělat?
3) Je ještě nějaká funkce, kterou by kompakt měl v dnešní době mít?
4) Nemáte nějaké konkrétní tipy na kompakty?
Děkuji.