Zrcadlovka pro začátečníka

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod inutihar 23. 7. 2015 10:24

Upřímně, je mi úplně jedno, čím kdo fotí, hlavně že si "hraje a nezlobí" :-)

Ale tvrdit, že
vormen píše:pro začátečníka se Pentax prostě nehodí

prostě není pravda.
Je to foťák jako každý jiný. Má své plusy, má své mínusy. Začátečník se s ním naučí pracovat úplně bez problémů, jako by se naučil s jakoukoliv jinou značkou.

vormen píše:je na to málo příslušenství po bazarech a těžko se shání konkrétní věc

Vše, co jsem na petax kdy potřeboval, jsem vždy sehnal během několika dní. Včetně dávno nevyráběných objektivů. A nové základní objektivy 50/1.8 a 35/2.4 mají snad i Tescu.

vormen píše:navíc malá komunita lidí

Možná menší, ale přátelštější - všichni se známe ;-)
inutihar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 23. 7. 2015 10:27

Tazmaniak píše:Co se týče objektivu chtěl bych nejspíš prozatím ,, universální ´´ 18-100+ ať nemusím hned letět a kupovat další (časem až bych došetřil a koupil další třeba 50tku atd ale nejde všechno hned
Prečo práve univerzálny?
Cenovo najvýhodnejšie bývajú DZ kity: telo + seťák + teleobjektív.
A má to aj ďalšie výhody: vymenované "univerzálne" objektívy majú okolo pol kila (aj telá), čo sa rýchlo "prenesie" (keďže častokrát stačí aj seťák) a majú kratší dosah ako teleobjektív (okrem toho Olympus univerzálu, ktorý má dosah rovnaký). Navyše za ušetrené peniaze by ti vydalo ešte jedno pevné sklo.

Tazmaniak píše:Ještě bych měl asi dotaz ohledně objektivu 50.... pevné ohnisko. každý to moc chválí že to je super ale popravdě mi zatím nikdo neřekl proč tomu tak je
Pevná 50/1.8 (75mm EQ) má omnoho lepšiu svetelnosť: dá sa s ňou fotiť v miestnostiach aj bez blesku. No má príliš dlhý dosah, teda v bežných izbách sa s ňou dajú fotiť len "portréty" (čo rýchlo omrzí)

Mne sa na akcoškách najviac oplatila pevná 17-ka (teda 35mm EQ) F/1.8.
Na rozdiel od pevnej 20-ky F/1.7 (40mm EQ) je rýchlejšia a má ešte univerzálnejšie ohnisko (širšie).
No keďže tieto sklíčka sú také použiteľné, aj dosť stoja; pre začiatok stačí aj lacnejšia Sigmu 17/2.8
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 23. 7. 2015 10:34

mně je taky jedno jakou značku si kdo koupí, já jsem jenom napsal, jak jsem se rozhodoval já a co si o výběru myslím. Pentax v našich končinách prostě není tak rozšířenej a to podle mě jednoznačně mínus pro uživatele. A je to tak se vším, auta, elektronika a technika obecně.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 23. 7. 2015 10:50

inutihar:
suhlasim s tym, ze Pentax je pre zaciatocnika dobry, dokonca si trufam povedat, ze mozno aj najlepsi. Ale s tym, ze zozenies co chces nesuhlasim. Mohol by som ti sem napchat hromady prikladov, ale nema to zmysel. Viem to posudit velmi dobre, za tie asi 4 roky a aj vzhladom na to, ze viem ako to funguje s Canon a Nikon.
Pentax komunita su nastastie rozumni ludia, ktori neriesia dxomarky ale realne fotografovanie. Asi je to dane tym, ze ti bezni, ktori ani nevedia na co chcu fotak sa tam nemaju zaujem angazovat :-)

-- 23. 7. 2015 10:55 --

Ganec píše:Cenovo najvýhodnejšie bývajú DZ kity: telo + seťák + teleobjektív.

Presne v style, je to lacne, tak si to kupim. Vysledok ? Nakoniec si kupis nieco lepsie a univerzalnejsie a hento zostane v krabici, lebo to nikto nechce. Takze nakoniec tato volba byva najdrahsia.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tazmaniak 23. 7. 2015 13:13

Děkuji za super názory a odpovědi jsem rád že se jich tu sešlo tolik :-)
Měl bych další otázku co se týče bazarů máte někdo nějaký osvědčený bazar ? :) napadlo mě že bych třeba mohl koupit jen tělo nové a k němu nějaký málo jetý objektiv co si o tom myslíte ? :-)
Tazmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ltokar 23. 7. 2015 13:28

S tym rozpoctom je to komplikovane, ten 18-135 a jemu podobne byvaju omnoho vyhodnejsie , ked to kupis s telom. Ja by som asi odporucil Canon 70D + 18-135 IS STM , ale je to asi 7k nad limit. Leda, ak by to niekto predaval. Inak do tej ceny co mas, sa mi javi ako dobra kupa prave K-Pentax K-50 a 18-135WR. A pokial to kupis v alze, mas moznost to aj bez problemov vratit, ak sa ti nebude pozdavat vysledok.
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 7. 2015 14:22

To s tím jetým sklem se obyčejně vyplatí v případě lepších objektivů, u Canonu typicky 17-55/2,8 nebo 70-200/4 L, dokonce i 200/2,8 kolem 12k s tím, že třeba zrovna teď je to s nabídkami horší, kolem Vánoc to ovšem pofrčí proudem za super ceny.

-- 23. 7. 2015 14:31 --

Ještě k systémům - mně by u Pentaxu chyběla obdoba 85/1,8 Canonu či Nikonu (12k Nikon, 9k Canon), ceny prémiových dlouhých skel jsou pak jednoznačně doménou Canonu.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 23. 7. 2015 14:50

Pentax ma 77/f1.8 (dokonca je lahsi ako M.Zuiko 75/f1.8 ) ale cena je tusim hviezdna :( .. potom este sa da z bazaru zohnat 85/f1.4 (pohon skrutkou tiez)
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 7. 2015 15:48

vždyť píšu obdoba :-) ne vzdálená podoba :D
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 23. 7. 2015 16:15

Nebud tak puntickarsky , si zober, ze 85mm na Canon a 85mm na Nikone aj tak nie je to iste. Ci si myslel cenu ? :D
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 7. 2015 18:53

Jo, cenu.Ještě lepší mi přijde nabídka Sony na A bajonet - 85/2,8 za 6k - sice o clonu slabší, ale minisklo a cena jako bonus.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 23. 7. 2015 23:39

Muj dojem, ze je, ze drtiva vetsina majitelu prvnich (bez)zrcadlovek se neprehoupne pres setak s max 1 pevnym sklem. To v lepsim pripade. A to je k dostani vsude. V horsim pripade skonci fotak po pulroce v komore a nebo v bazaru. Vystupy jdou zpravidla na web, v lepsim pripade o Vanocich na tistene kalendare formatu A4.

Vzdyt ono je pomalu dulezitejsi, jestli toho tazatele ten fotak nejak oslovi - tu tichym ostrenim, tu poctem ostricich bodu, tu utesnenim, tu drzenim, tu pocitem, ze foti stejnou znackou jako vetsina profiku, tu pocitem, ze foti jinou znackou nez vetsina ostatnich ... pak je vetsi sance, ze ho to bude bavit.

Ad bazary - paladix.cz. Pokud si chce nekdo neco drazsiho (a tusim s nejakou zarukou), tak bazar u Fotoskody a nebo v Megapixelu.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 24. 7. 2015 08:07

reign: tak to hej, v cenach ale vedie jednoznacne olympus :D
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 7. 2015 09:07

Jednoznačne?
Olympus M.ZUIKO ED 75mm f/1,8 stříbrný: 24 990 Kč
Pentax FA 77mm f/1,8 Limited černý: 26 590 Kč
Nikon 85mm f/1,4 AF-S G: 41 990 Kč

Mimochodom, nedávno som sa o Canoňáckej 85-ke dočítal toto:
hoax píše:A problémů s FF/BF si užívám poslední 2 roky až dost. Na 6D, napřed Sigma 35mm Art, dál 50mm f1.4 a 85mm f1.8 od Canonu, velmi nespolehlivý .. Canon 85mm mimo to, že často ostří jak chce, dál ostří jinak na dálku a jinak na blízko, tak ještě navíc potřebuje jinou korekci v závisloti na světle. A to nemluvím o úplné tmě. Zkoušel jsem různé hodnoty microadjustmentu a nic. Fotit s tím např. svatbu je na rozkopání foťáku :) Jinak AF na těle byl seřízen v AWH.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 7. 2015 09:17

Jak to hezky a podle zadání dopadá, když se míchají hrušky s jabkama. Proti dvěma f/1,8 když už tak tedy taky f/1,8. Nikkor AF-S 85/1,8 G za 12990 Kč.
http://www.megapixel.cz/nikon-85mm-f18-af-s-g
Pak je tu taky ta "drobnost" s neporovnatelností objektivů vzhledem k formátu senzorů, pro které jsou ta skla určena.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka