Zrcadlovka pro začátečníka

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tazmaniak 22. 7. 2015 15:48

Dobrý den. Rozhodl jsme se pořídit zrcadlovku pro soukromé účely focení na výletech, rodina,příroda možná sem tam nějáké video nic extra náročného ale spíš všestraného. Mám finance něco kolem 25.000 na tělo i s objektivem. Jediné co jsme zatím zkoušel tak bylo vzít si pár foťáků do ruky nejlépe mi seděli Canony a Pentaxy, Nikony už tolik ne ale také bych si asi zvykl . Co se týče objektivu chtěl bych nejspíš prozatím ,, universální ´´ 18-100+ ať nemusím hned letět a kupovat další (časem až bych došetřil a koupil další třeba 50tku atd ale nejde všechno hned :) ) Co se týče těla je můj šálek poznání zcela prázdný takže budu rád za každou radu a tip co by pro mě bylo nejvhodnější :) Předem děkuji za odpovědi :)
Tazmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 22. 7. 2015 19:03

Myslím, že když koupíš jakýkoliv Canon v setu s 18-135 STM, tak chybu neuděláš ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 22. 7. 2015 19:46

Od Nikonu set D5300+18-140 za 25k https://www.fotolab.cz/eshop/fotoaparat ... 40+AF-S+VR
od Canonu 700D+18-135 STM za 22k http://www.bigfun.cz/select_det.php?id_ ... 3&oddil=13
od Pentaxu K-50+18-135 za 20k http://www.vkfoto.cz/pentax-k-50-da-18- ... ck-700-kc/

rozdíly:
Canon - nejslabší snímač, zato bezkonkurenčně nejlepší na video, ergonomie super i díky výklopnému dotykovému displeji. Největší bonus je univerzálnost - STM objektivy u videa ostří plynule a úplně neslyšně, navíc postupně přibývají zajímavé a levné kousky (40/2,8 24/2,8 50/1,8 10-18/4,5-5,6 55-200mm f/4,5-6,3)
Nikon - nejlepší snímač a žel nejhorší ergonomie - minimum přímých ovládacích prvků, ale není to nepřekonatelné. Nevýhodou je AF u videa - ne že by vůbec nefungoval, ale Nikon nemá na to optimalizované objektivy, takže jednak ostří někdy sem a tam a navíc za nepříjemného zvukového doprovodu.
Pentax - ergonomicky mezi Nikonem a Canonem, výstupem taky, na domácí video z této trojky nejslabší (absence AF u videa) bonus je počasí odolné provedení těla i objektivu
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tazmaniak 22. 7. 2015 20:42

Děkuji za odpovědi :) zatím to skutečně vypadá na ten Canon D700 ale body má také Nikon. Pentax mě překvapil tou odoloností ale bohužel nemá výtočný ani výklopný dispej což se muže občas hodit i když asi né každý den ...

Ještě bych měl asi dotaz ohledně objektivu 50.... pevné ohnisko. každý to moc chválí že to je super ale popravdě mi zatím nikdo neřekl proč tomu tak je :)
Tazmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 22. 7. 2015 21:00

Na APS-C je to příjemný krátký portréťák (75mm eq.), odpíchneš se od pozadí, hned to vypadá jinak - dobrý na portrét celé postavy. Na focení malých dětí je na APS-C zase použitelnější 85-ka.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tazmaniak 22. 7. 2015 21:04

Takže vhodný třeba na focení domapři nějáké oslavě atp ? :-)
Tazmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 22. 7. 2015 21:08

to ne, příliš úzký úhel záběru, lepší třeba - v případě Canonu - 24/2,8 STM, nebo klidně seťák a dokoupit TTL blesk, to je na jistotu, na doma ani není potřeba nějaký brutální výkon, takže klidně postačí fakt levné řešení https://www.mall.cz/blesky-canon/metz-m ... erm=496722
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 22. 7. 2015 21:09

Jak velký máte doma obývák?
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tazmaniak 22. 7. 2015 21:15

Moc ne :) spíš menší než větší :) nejni to žádná hala :)
Tazmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Žvel 22. 7. 2015 21:57

A co třeba Olympus OM-D E-M10 s objektivem 14 - 150? Sice to není zrcadlovka ale imho se základním zrcadlovkám docela dobře vyrovná. Oproti vyjmenovaným sestavám má největší rozsah zoomu a díky letnímu cashbacku vychází na cca 21 000 Kč.
Žvel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod inutihar 22. 7. 2015 23:46

I ta K-50 má oproti konkurenci výhody - výrazně lepší hledáček, rychlejší závěrku a sekvenčním snímání, velmi slušné fotky i na vyšší ISO a návykový focus peaking (v live-view modu ukazuje, co je zaostřeno).

Ale byť je K-50 vynikající, už se nevyrábí a jen doprodává. Bylo by asi lepší vzít novou K-S2, která má navíc vyklápěcí display, wi-fi a další vychytávky. Pravda, je teď s 18-135 kolem 28000 tisíc, ale je na ni cashback a cena půjde dolů.
inutihar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tazmaniak 23. 7. 2015 00:49

Žvel píše:A co třeba Olympus OM-D E-M10 s objektivem 14 - 150? Sice to není zrcadlovka ale imho se základním zrcadlovkám docela dobře vyrovná. Oproti vyjmenovaným sestavám má největší rozsah zoomu a díky letnímu cashbacku vychází na cca 21 000 Kč.

Přeci jen bych asi raději zrcadlo :) i když tento Olympus se mi celkem líbí

inutihar píše:I ta K-50 má oproti konkurenci výhody - výrazně lepší hledáček, rychlejší závěrku a sekvenčním snímání, velmi slušné fotky i na vyšší ISO a návykový focus peaking (v live-view modu ukazuje, co je zaostřeno).

Ale byť je K-50 vynikající, už se nevyrábí a jen doprodává. Bylo by asi lepší vzít novou K-S2, která má navíc vyklápěcí display, wi-fi a další vychytávky. Pravda, je teď s 18-135 kolem 28000 tisíc, ale je na ni cashback a cena půjde dolů.

A jak je to objektivy a jiným příslušenstvím pro K-S2 jaká je cena, dostupnost a množství druhů ? :-)
Případně zlepšilo se video oproti k-50 ? :-)
Když je to prostě dost drahé (na mě) a předpokládám že do cca půlky srpna kdy plánuji koupi realizovat cena něják rapidně bohužel neklesne :-(
Tazmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vormen 23. 7. 2015 09:25

tohle je vždy těžká volba. Canon vs Nikon. Pentax je určitě taky výborná technika, ale já bych to nekoupil, je na to málo příslušenství po bazarech a těžko se shání konkrétní věc, pro začátečníka se Pentax prostě nehodí, navíc malá komunita lidí, což na začátek taky může být nevýhoda. Takže zůstává Canon a Nikon. Canon má mnohem horší snímače, konkrétně 700D je "papírově" velice žalostná. To neznamená, že z toho těla nebude dobrá fotka. Nadruhou stranu má výborě zvládnutý natáčení videa, to může být pro někoho rozhodující a k tomu výklopný displej s dotykem. Setový objektivy jsou nic moc, modely STM neslyšně ostří, taky perfektní věc. Nikon má výborný snímače a na aktuálních modelech bez AA filtru a s nejnovějším expeedem podává opravdu vynikající kvalitu obrazu, nový setový objektivy 18-55 VR II a 18-140 jsou skvělá volba a poskytnou nejen pro začátek výbornou kvalitu výstupu. K dokoupení je za pár korun legendární pevná 35 a 50ka. Takhle se to může zdát být příznivější pro Nikon, ale problém může nastat, pokud za rok, za dva začátečník bude chtít opravdu dobrý skla a k tomu přizozeně lepší tělo. Nikon totiž má svoje kvalitní skla nesmylsně předražený a navíc jich ani není moc na výběr. Objektivy třetích stran můžou být navíc zdrojem zbytečných problémů. V tomhle je obrovská výhoda Canonu, ten má špičkový skla v řadě L za "rozumnou" cenu a vybrat se tam rozhodně dá. Já před lety zvoli Nikon, prošel jsem řadou 3100,5100 a teď 7200. Na běžný focení v rodině perfektní i základní tělo se setovým objektivem, ale teď s nejlepším DX Nikon tělem přešlapuju na místě, protože objektivy Tamron a Sigma tak nějak po zkušenostech už nechci a od Nikonu nic za rozumnou cenu neseženu. U Canonu bych si rozhodně vybral, ale systém měnit nehodlám. Takže je potřeba prvotní výběr pořádně zvážit, taky jsem si myslel, že už k tomu prvnímu kitu nic potřebovat do budoucna nebudu :-)
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 23. 7. 2015 09:45

vormen
souhlasím, kromě těch seťáků od Canonu
C 18-55 STM a C 18-135 STM jsou opticky skvělé.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 23. 7. 2015 09:57

Hlasujem za Canon 18-135 STM IS. To je z tychto objektivov najlepsi. Telo neviem, urcite by som nebral nic co je lowend. To sa nevyplati. Vyhoda Canonu su plne bazary slusnych lacnych objektivov po ludoch, co kupia a predaju :D, resp. clovek sa najlahsie a s najmenej penazi dostane k slusnym sklam prave na Canon. Doraz pri tele by som kladol na to, ako sa drzi, moznosti a hladacik.

OMD10 + 14-150 rozhodne nie.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Další stránka