tohle je vždy těžká volba. Canon vs Nikon. Pentax je určitě taky výborná technika, ale já bych to nekoupil, je na to málo příslušenství po bazarech a těžko se shání konkrétní věc, pro začátečníka se Pentax prostě nehodí, navíc malá komunita lidí, což na začátek taky může být nevýhoda. Takže zůstává Canon a Nikon. Canon má mnohem horší snímače, konkrétně 700D je "papírově" velice žalostná. To neznamená, že z toho těla nebude dobrá fotka. Nadruhou stranu má výborě zvládnutý natáčení videa, to může být pro někoho rozhodující a k tomu výklopný displej s dotykem. Setový objektivy jsou nic moc, modely STM neslyšně ostří, taky perfektní věc. Nikon má výborný snímače a na aktuálních modelech bez AA filtru a s nejnovějším expeedem podává opravdu vynikající kvalitu obrazu, nový setový objektivy 18-55 VR II a 18-140 jsou skvělá volba a poskytnou nejen pro začátek výbornou kvalitu výstupu. K dokoupení je za pár korun legendární pevná 35 a 50ka. Takhle se to může zdát být příznivější pro Nikon, ale problém může nastat, pokud za rok, za dva začátečník bude chtít opravdu dobrý skla a k tomu přizozeně lepší tělo. Nikon totiž má svoje kvalitní skla nesmylsně předražený a navíc jich ani není moc na výběr. Objektivy třetích stran můžou být navíc zdrojem zbytečných problémů. V tomhle je obrovská výhoda Canonu, ten má špičkový skla v řadě L za "rozumnou" cenu a vybrat se tam rozhodně dá. Já před lety zvoli Nikon, prošel jsem řadou 3100,5100 a teď 7200. Na běžný focení v rodině perfektní i základní tělo se setovým objektivem, ale teď s nejlepším DX Nikon tělem přešlapuju na místě, protože objektivy Tamron a Sigma tak nějak po zkušenostech už nechci a od Nikonu nic za rozumnou cenu neseženu. U Canonu bych si rozhodně vybral, ale systém měnit nehodlám. Takže je potřeba prvotní výběr pořádně zvážit, taky jsem si myslel, že už k tomu prvnímu kitu nic potřebovat do budoucna nebudu