Ganec píše:a obe po mne chceli "aby som im nastavil foťák aby fotil ostré fotky"

)
No a nastavil jsi? Už dvakrát jsem fotil vystoupení, kde jsem taky účinkoval, před svými vstupy jsem dal nastavený foťák kamarádce co ani vlastní foťák nemá se slovy "máš to nastavený, tady je spoušť" a výsledky byly super

Ganec píše:no s Nikonom len JPG neodporúčam {ich farby/pleťovka/ostrosť nie sú dostatočné}
Tak tohle asi vyhraje titul "Gancův blábol roku". A to máme teprve březen. A co myslíš, že se stane, když si z foťáku stáhneš RAW, nastavení necháš a vyvoláš ho pomocí View NX v počítači? No, dostaneš fotku zpracovanou přesně tím samým procesem, co je ve foťáku...
Když ho zpracuješ třeba v Lightroomu, tak je proces o trochu jiný, třeba s barevným šumem si poradí líp, ale zase v některých situacích dává horší barvy.
Každopádně RAW opravdu není o tom, že počítač zkonvertuje RAW do JPG líp, než foťák, ale o tom, že máš čas nastavení fotky doladit v klidu a v nějakém normovaném prostředí (viz dále).
Ganec píše:Vlastne celkovo so zrkadlovkami je s JPG problém: bez náhľadu výsledku skôr môžu nastať problémy (zlá expozícia, WB, ...) a to sa z JPG len tak ľahko opraviť nedá
Tak to je další ROFL. Jednak zrcadlovky samozřejmě umí ukázat vyfocenou fotku, Nikony i automaticky po vyfocení, tak si člověk může hned WB / expozici zkontrolovat, včetně histogramů (jas + jednotlivé kanály), indikace přepalů atp.
Ale hlavně taková kontrola na místě je jen přibližná - člověk je příliš ovlivněn okolním prostředím, takže fotku nedokáže posoudit úplně objektivně. Nejednou se mi stalo, že fotky z tmavého prostředí jsou podexponované, fotky z prostředí s nízkou barevnou teplotou mají příliš nízkou barevnou teplotu... Jediná šance je věřit automatice a nebo (mnohem lepší) fotit do RAWu a doladit až doma v normálních podmínkách, jak jsem psal výš.
No a to ani nemluvím o tom, že pokud fotíš s bleskem, tak je celý ten slavný "náhled výsledku" naprosto k ničemu, protože efekt toho blesku na něm samozřejmě vidět není. A přitom je to přesně tak situace, kdy by se hodil nejvíc.