Zrcadlovka ve Vánočních slevách?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cport 5. 1. 2015 08:10

Melancholický Trol píše:Blá, blá, blá. Jak typické - když nejsou argumenty, zachraňujeme se vymýšlením naprostých kravin, jenom abychom odvedli pozornost, že?
Přitom na OFICIÁLNÍCH stránkách se píše pravý opak:
Fully Weather-sealed, Dustproof, Coldproof Design

With 81 weather seals throughout the entire body, your K-50 ensures worry-free use in any weather condition or outdoor setting, be it rain or sand. The K-50’s rugged, coldproof design is also made for perfect use in sub-freezing, wet, snowy winter conditions (-10C, 14F).

Edit: Puntíku, ty už jseš pentaxštější, než sám Pentax, když Ti ani citace z oficiálních zdrojů nevoní. Tomu se říká čistá zoufalost. Nebo snad chceš říct, že informace na oficiálních stránkách a v NÁVODU K POUŽITÍ jsou bláboly? No tak takový foťák bych si teda určitě koupil :-D

MT: hledas problem tam, kde neni. K-50 ma samozrejme stanoveny nejaky rozsah provoznich podminek, ktery je mimochodem vyssi nez u mistni modly D7100 (kterazto je take deklarovana jako odolna) - provozní podmínky D7100: Teplota: 0–40 °C; Relativní vlhkost: pod 85 % (bez kondenzace). S vysokou vzdusnou vlhkosti mohou mit problem snad vsechny fotaky, s kondenzaci uvnitr prece taky ...

Tazateli: snad kazda soucasna zrcadlovka i bezzrcadlovka ti obrazove vyhovi. Setove objektivy ti vyhovi na fotky na web i na tisky do formatu A4. Nicmene si myslim, ze davat na tyhle tela jen setaky je skoda. Ale pokud jsi jeste nefotil, nemas asi ani jasno v tom, jake ohniska ti vyhovuji a ktere chces vylepsit ... takze to, co poradil Radek71 vyse je dobra rada. Ted muzes koupit temer cokoliv od kterekoliv znacky, co se ti bude dobre drzet a co te oslovi. A za nejakou dobu uvidis, kde a jestli te trapi nejaky problem. Dost prvnich majitelu zrcadlovek (i bezzrcadlovek) to po par mesicich taky vzda ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 5. 1. 2015 08:25

Je to v podstatě jedno. Jak tu bylo řečeno, důležité je fotit a fotit. Doporučuji se zamyslet nad tím co chceš fotit, z toho vyvodit jaká skla/tělo budeš časem potřebovat a podle toho si vybrat značku.

CanNikon má výhodu v množství nabízeného bazarového vybavení.

Já šel před 3 lety cestou bazarového vybavení, koupil jsem zachovalou D90 a seťák 18-105. Taky jsem se nejprve ptal na fóru, kde mi bylo doporučeno několik možností. Rozhodl jsem se podle dalších článků a diskuzí o doporučených modelech. S tělem si vystačím dodnes, oceňuji na něm stavový displej a funkci bracketing a výborný úchop. Co jsem vyměnil jsou skla, seťák šel po čase pryč. Fotím hlavně krajinu.
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 5. 1. 2015 09:04

Radku, ale stále je to lepšie jak mimibazar. :-)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 5. 1. 2015 09:15

Ne, není to jedno, hned u první zrcadlovky (Nikon D40) mi bylo jasné, že se seťákem 18-55 to nebude ono kvůli rozsahu a pořídil jsem k naprosté spokojenosti 18-105 - ku. Jedno to není proto, že existuje jen pro Nikon, konkurenceschopné sklo za podobnou cenu neexistuje.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 5. 1. 2015 09:28

no vidis, nekomu jinemu by treba rozsah stacil a zase by mu nestacil 1 roller (se kterym bych zase nevystacil ja), jinemu zase dynamicky rozsah, jinemu chybejici odolnost atd. Fotografu je spousta a kazdy muze mit jine pozadavky ... ktere ovsem nezjisti, dokud se neprehoupne pres urcity objem foceni ... a pres vsechny ty mistni radikalni nazory jsou majitele vsech DSLR v drtive vetsine pripadu velmi spokojeni.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 5. 1. 2015 09:35

Jestli opravdu nejaka sestava stoji 9000 Kc, tak to premejsleni stoji vic jak skoda zpusobena spatnou koupi. Nechat si poradit auto na 25km cestu do prace stylem "Fabia, Punto, Astra nebo Clio" je blbost, každej cítí že rozdíl v dojetí bude minimální a na problém malého pouzdra na brýle jako má Urbánková se přijde později i při pečlivém výběru. Jamile bud chtít jet na závody do vrchu do Štenberka, tak už bude vědět jaký Subaru koupit.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 5. 1. 2015 12:06

Aby to bylo konstruktivni, tak pro Lotrandora.

1) Dobre dostupny jemny, paradni ocas, v Globusu ho maji http://destilaty.heureka.cz/millonario- ... ial-0_7-l/
2) Nejlepsi pomer cena/vykon http://www.good-drink.cz/kuba/822-ron-c ... suave.html
3) Nejlepsi co jsme kdy pil (neda se sehnat) http://josealfredobar.com/2013/10/25/nu ... iversario/

-- 5. 1. 2015 12:09 --

To jsou teda totalne vyladeny rumy, malej panak se da pit hodinu, staci omocit hubu a pozorovat co to dela. Nekdo to povazuje za bukvoidni piti a odporucuje pravy anglicky namorni rumy, ale dokud nebudu 280 km severne od Irska kasat hlavni plachtu, tak mi prijdou ty jakoby pravy rumy moc brutalni.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 1. 2015 12:17

Dost nechápu mnoho vyjádření zde. Zvláště pokud někdo píše o technice, se kterou mám osobní zkušenost.

První co nechápu, je, co je nevyhovujícího na zrcadlovce Nikon D300 z druhé ruky za 10 000 Kč. To je skvělá cena a jsme někde úplně jinde, než i s moderními low-endy za srovnatelné peníze. Protože fotím současně s D7100 i D300 a D7100 nikdo nezpochybňuje coby příslušníka současné špičky APS-C zrcadlovek, tak mohu celkem zkušeně prohlásit, že D7100 má oproti D300 navíc především vyšší rozlišení, které si pochvaluji jen jako takovou soukromou libůstku bez nějakého praktického dopadu na výsledné fotky pro všechny ostatní lidi okolo mě. Když zkombinuji svoje fotky z D7100 a D300, tak nikdo nepozná žádný rozdíl, pouze já vidím lepší rozlišení na tisku A3+, protože to zkoumám zblízka. Jinak je D300 kvalitní tělo, které pro praxi má jen trochu jinou ergonomii ovládání nastavení ISO hodnot (starší profesionální standard) a trochu jiné příslušenství. Pokud nejde o krajinu se snahou o maximální detaily nebo jiné hraní si na nejmenší detaily, pak je úplně jedno, jestli fotím s D7100 nebo D300.
Rozhodně bych ani jedno z těchto těl ani náhodou nevyměnil za žádný low-end bez ohledu na značku včetně zmíněného Pentaxu K-50.
Omezení low-endu by mně prakticky vadilo u většiny fotek, vyšší rozlišení je jen taková parádička s občasným praktickým dopadem a je to spíše taková soukromá radost pro extrémní menšinu lidí včetně mě.

A ještě jeden rozměr to má. Tělo D300 bude za 10 000 Kč a tyhle foťáky jsou držáky a pokud konkrétní tělo je zachovalé a funguje dnes, bude za půl roku fungovat taky. Totéž se dá říci třeba o Nikkoru 17-55/2.8 za cca 15 tisíc nebo blesku SB-800. A za 30 000 Kč je k dispozici profesionálně spolehlivá a výkonná sestava, která má vlastnosti, ke kterým se žádný low-end ani nepřiblíží.
Pokud budeš mít takovouhle sestavu a naučíš se s tím pracovat, což opravdu není žádná univerzita, ale jen pár desítek srozumitelných pravidel, můžeš si s tím troufnout fotit tam, kde je ta spolehlivost a výkonnost zapotřebí. Můžeš fotit pro rozsah známých a příbuzných třeba maturáky, taneční, promoce, sport zblízka včetně haly a tělocvičny, oslavy, firemní akce, společenské akce, ... a to s vysokou kvalitou a spolehlivostí. Je to za pár šupů profesionální nástroj.
Pokud si vezmu D300 + 17-55/2.8 + SB-800 za uvedenou cenu, co cenově srovnatelného nového si tam mám vzít od Pentaxu? K-50?? A na něm co? Ten Pentax 16-50/2.8, o kterém sami Pentaxisti neřekli ještě nic dobrého? Sigmu? A čekat, že K-50 se Sigmou bude ostřit srovnatelně spolehlivě jako Nikon D300 + Nikkor 17-55/2.8 ?
Jako ostření D300 + 17-55/2.8 je úplně jiná třída, než třeba jánevím D5200/D5300/D3300/D3200 + 18-55, to každý úplný laik pochopí za 2 minuty když to dostane do ruky. A když je dramatický rozdíl mezi poctivým profesionálním výkonem staré sestavy D300 + 17-55/2.8 a nejnovějším low-endem od Nikonu, tak mně budete tvrdit, že pro seťák Pentaxu navíc ještě ostřený z těla to jako neplatí?
Nebo bazarový Nikkor AF-S 70-200/2.8G VR, tam je to na tělech D300 či D7100 zase úplně hyperdramatický rozdíl oproti jakémukoliv low-endu. I modernímu. Ta třída je okamžitě poznat i když je to staré sklo a staré tělo.
Každý, kdo bude půl dne fotit starou D300 a starou AF-S 70-200/2.8, už nikdy neřekne, že moderní low-endy se seťákem jsou lepší.

Samozřejmě naprostým základem je to, co tazatele osloví. Ale paušálně zavrhovat zrovna D300 je opravdu nesmysl. Pokud stojí 10 000 Kč, pak opravdu nevím, co jiného by tomu v této ceně mohlo konkurovat pokud člověk chce poctivej foťák a ne hračku.
Pokud nechce poctivej foťák a chce hračku, tak samozřejmě proti gustu....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 5. 1. 2015 12:27

Muj post je kratsi a bude ho cist vice lidi.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IvanGS 5. 1. 2015 12:36

GfLion píše:Prioritní jsou ty portréty a momentky... Pes v akci až tak často ne... Ale kdyby to ten foťák uměl, je to jenom dobře...

No, mám 3 měsíce Sony A77II, první kvalitnější foťák a našeho psa se mi zatím v pohybu dobře vyfotit nepovedlo. A to by to ten foťák umět měl... Takže chyba je ve mně a mých malých zkušenostech, na druhou stranu výzva se to naučit. A já to dám :-D ! Občas mám pocit, že lidé, dosud fotící s kompaktem, si kupují zrcadlovky, protože "dělají krásné fotky", což je, zejména u náročnějšího focení, myslím jen poloviční pravda.

Jsem poslední, co by mohl radit, i když na druhou stranu se jako několikaměsíční začátečník umím se trochu vžít do Tvých (mých tehdejších) pocitů. Navíc jsme doma 3 začátečníci, já s A77II, přítelkyně s D5200 a dcera s A58. První byl doma A77II a když dostala přítelkyně do ruky D5200, přišlo jí, že se blbě drží i ovládá. Ale po měsíci si zvykla, naučila, vše nastavila a ovládá se jí dobře, i teď v zimě v rukavicích. Určitě jsou lepší foťáky, ale ona fotí s tímhle a evidentně jí to dělá radost. Možná časem přejde na něco lepšího, pár let ale potrvá než bude cítit, že jí D5200 brání v rozletu. Takže souhlasím s Radkem, kup si klidně low-end (nebo bazarový D300 nebo cokoliv podobného), radost Ti to určitě dělat bude a fotit se s tím asi také naučíš.
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 1. 2015 12:36

Radek71: A ty chceš, aby lidi tvý posty četli? Proč?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 5. 1. 2015 12:39

Nechci, to byla rada, protoze jsem myslel ze ti na tom zalezi.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 1. 2015 12:40

Tak to potom jo. Já si najmu reklamní agenturu na krátká výstižná hesla.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 5. 1. 2015 12:42

pouzij infografiku
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 5. 1. 2015 13:25

Osobní zkušenosti jsou v tomto nepřenosné a nemá smysl jimi plýtvat. Takže je to celkem jasné, nový foťák do osmi tisíc.... pokud ne tak kolem těch patnácti....
Doporučovat bazar hned z počátku je hnedle totéž jako radit zůstat u mobilu (dneska to fotí líp, než staré digitály). Ke každé značce se dá koupit hafo příslušenství, jen zůstat při zemi, tedy u fotek. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka