od FotoABC 5. 1. 2015 12:17
Dost nechápu mnoho vyjádření zde. Zvláště pokud někdo píše o technice, se kterou mám osobní zkušenost.
První co nechápu, je, co je nevyhovujícího na zrcadlovce Nikon D300 z druhé ruky za 10 000 Kč. To je skvělá cena a jsme někde úplně jinde, než i s moderními low-endy za srovnatelné peníze. Protože fotím současně s D7100 i D300 a D7100 nikdo nezpochybňuje coby příslušníka současné špičky APS-C zrcadlovek, tak mohu celkem zkušeně prohlásit, že D7100 má oproti D300 navíc především vyšší rozlišení, které si pochvaluji jen jako takovou soukromou libůstku bez nějakého praktického dopadu na výsledné fotky pro všechny ostatní lidi okolo mě. Když zkombinuji svoje fotky z D7100 a D300, tak nikdo nepozná žádný rozdíl, pouze já vidím lepší rozlišení na tisku A3+, protože to zkoumám zblízka. Jinak je D300 kvalitní tělo, které pro praxi má jen trochu jinou ergonomii ovládání nastavení ISO hodnot (starší profesionální standard) a trochu jiné příslušenství. Pokud nejde o krajinu se snahou o maximální detaily nebo jiné hraní si na nejmenší detaily, pak je úplně jedno, jestli fotím s D7100 nebo D300.
Rozhodně bych ani jedno z těchto těl ani náhodou nevyměnil za žádný low-end bez ohledu na značku včetně zmíněného Pentaxu K-50.
Omezení low-endu by mně prakticky vadilo u většiny fotek, vyšší rozlišení je jen taková parádička s občasným praktickým dopadem a je to spíše taková soukromá radost pro extrémní menšinu lidí včetně mě.
A ještě jeden rozměr to má. Tělo D300 bude za 10 000 Kč a tyhle foťáky jsou držáky a pokud konkrétní tělo je zachovalé a funguje dnes, bude za půl roku fungovat taky. Totéž se dá říci třeba o Nikkoru 17-55/2.8 za cca 15 tisíc nebo blesku SB-800. A za 30 000 Kč je k dispozici profesionálně spolehlivá a výkonná sestava, která má vlastnosti, ke kterým se žádný low-end ani nepřiblíží.
Pokud budeš mít takovouhle sestavu a naučíš se s tím pracovat, což opravdu není žádná univerzita, ale jen pár desítek srozumitelných pravidel, můžeš si s tím troufnout fotit tam, kde je ta spolehlivost a výkonnost zapotřebí. Můžeš fotit pro rozsah známých a příbuzných třeba maturáky, taneční, promoce, sport zblízka včetně haly a tělocvičny, oslavy, firemní akce, společenské akce, ... a to s vysokou kvalitou a spolehlivostí. Je to za pár šupů profesionální nástroj.
Pokud si vezmu D300 + 17-55/2.8 + SB-800 za uvedenou cenu, co cenově srovnatelného nového si tam mám vzít od Pentaxu? K-50?? A na něm co? Ten Pentax 16-50/2.8, o kterém sami Pentaxisti neřekli ještě nic dobrého? Sigmu? A čekat, že K-50 se Sigmou bude ostřit srovnatelně spolehlivě jako Nikon D300 + Nikkor 17-55/2.8 ?
Jako ostření D300 + 17-55/2.8 je úplně jiná třída, než třeba jánevím D5200/D5300/D3300/D3200 + 18-55, to každý úplný laik pochopí za 2 minuty když to dostane do ruky. A když je dramatický rozdíl mezi poctivým profesionálním výkonem staré sestavy D300 + 17-55/2.8 a nejnovějším low-endem od Nikonu, tak mně budete tvrdit, že pro seťák Pentaxu navíc ještě ostřený z těla to jako neplatí?
Nebo bazarový Nikkor AF-S 70-200/2.8G VR, tam je to na tělech D300 či D7100 zase úplně hyperdramatický rozdíl oproti jakémukoliv low-endu. I modernímu. Ta třída je okamžitě poznat i když je to staré sklo a staré tělo.
Každý, kdo bude půl dne fotit starou D300 a starou AF-S 70-200/2.8, už nikdy neřekne, že moderní low-endy se seťákem jsou lepší.
Samozřejmě naprostým základem je to, co tazatele osloví. Ale paušálně zavrhovat zrovna D300 je opravdu nesmysl. Pokud stojí 10 000 Kč, pak opravdu nevím, co jiného by tomu v této ceně mohlo konkurovat pokud člověk chce poctivej foťák a ne hračku.
Pokud nechce poctivej foťák a chce hračku, tak samozřejmě proti gustu....