Mno tak pro tazatele.
V akci ted byvaji D3200 + 18-55 za 9000. Ja za stejnou cenu kupoval pred rokem a pul D3100 + 18-55 + 55-200. Za ty penize je to samozrejme naprosto super koupe.
K dalsim bodum.
K-50 nebo K5-II ci K3 ma telo plne srovnatelne s adekvatni konkurenci, obvykle je o tridu vyse, navic je mensi pri lepsi ergonomii. K5-II vydrzi primy dost prudky dest, snih, dlouhodoby mraz, pad do more... nevidim duvod, proc by to K-50 nevydrzela taky. V navodu se vyrobce chrani, vsadim se, ze D7000 a D7100 maji pri stejne urovni utesneni v navodu stejnou poznamku.
AF je od K5-II velice dobry, kde za spatneho svetla Nikon konci, tak Safox zacina.
Pentax dela 50-200 a 50-200WR. Ten prvni je velmi spatny, ten druhy je naopak prekvapive velmi dobry. AF je lehce huntujici, ale ne tak, aby se tim nedal vyfotit treba letici racek. Pouzivam ho rad.
K K-50 se da u Pentaxu koupit idealne 35/2,4 za par korun, nebo nejakou 50/1,7 nebo 1,8 pripadne nejake starsi limited sklo, setak je "zadarmo" a svou praci odvede zejmena ve spatnem pocasi. Idealni je koupit 16-45 ve slusnem stavu (neni WR), coz je pohodovy sklo a prestoze ma ostreni z tela, tak je dost chytlavej

.
Kdyz uz se tu sklouzlo k ohrivani starych tema... tak Pentax na rozdil od Nikonu nema:
1. fleky na sminaci
2. roztresene obrazky pri nekterych normanich casech
3. potrebu mit drahe a tezke stabililozane objektiv
4. zkousel jsem ten "flare" co ma D750 a pentax ho opravdu nema
5. Nejaky specialni problem s kazdym novym telem co vyda
Abych to shrnul. Pokud budes chodit s fotakem treba do hor, do lesa, na vodu... kup si Pentax. Pokud s tim budes cvakat jenom Karluv most a za slunneho pocasi sousedcina psa, tak klidne Nikon a k tomu slusiny neopernovy oblecek na nej.