GfLion píše:Achjo... Tak nevím o co se snažíte víc... Ukázat tomu druhému jak je velký debil nebo opravdu nějak sofistikovaně poradit...
Ale vzhledem k tomu jak se tu hádáte tak začínám dávat na názor, že to je asi fakt u low-end zrcadlovek jedno jestli Canon, Nikon nebo Pentax...
V zasade se tu kazdy snazi poradit, ale nektere rady se imho mijeji cilovou skupinou, kdyz se u zacatecnika argumentuje absenci objektivu za ctvrt mega u nektere znacky, a pak to konci u klise a pover o nepouzitelnosti ruznych znacek. Psal jsi o fotaku z Vanocniho vyprodeje a tam jsou obvykle Nikony D3xxx se stabilizovanym setakem za 9000. Pokud je cena cca 10 000 Kc limitujici, neni se o cem bavit, je to dobra koupe.
Pokud mas limit rekneme treba 20 000 - 30 000 a myslis to s focenim trosku vazne, daji se vybrat jine, lepsi modely a objektivy, se kteryma casem dosahnes lepsich vysledku. Foceni se zrcadlovkou na automat casto vede k horsim vysledkum nez ze slusneho kompaktu.
GfLion píše:Ano, je pravda, že sám nevím, co chci...
Chci se naučit fotit, chci dělat portréty, momentky... Sem tam to vytáhnout na hory...
Mám psa, tak bych sem tam ho rád vyfotil v pohybu... Krásné fotky dělá můj známý...
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hph ... 3079_o.jpgPro začátek něco takového... Ale z těch komentů tak nějak usuzuju, že když jsem takhle nenáročný, tak je to fakt jedno
Jinak se sem tam strácím v těch pojmech a číslech... Nevím co je to AF... Jestli je nějaký objektiv na dálku nebo na blízko... No nic, jdu studovat

To je celkem siroky zaber cinnosti. Kdybych to vzal u Pentaxu, tak by to bylo zhruba nasledovne.
Pentax K-50 nebo K5-II (s) podle penez, vezre S je ostrejsi, ale nachylnejsi na moire, asi nic co by te limitovalo
Portrety - Pentax FA-50/1,7 - cca 5000
Momentky - Pentax DA-35/2,4 nebo DA-16-45/4 - ten prvni je kolem 4000 a je malej, ten druhy z druhe ruky do 5000 a je dost velkej a tezkej
Na psa - klidne setovej 50-200WR, podobnou fotku jako jsi daval cvaknes taky, mozna nebude mit tak pekny bokeh, ale s trochou cviku a vetsim odpadem to das podobne. Kdyz tim jdou fotit letajici ptaci, pes by nemel byt problem.
No a na hory by byla idealni asi malicka 15/4 nebo vyborna 12-24/4, ale jsou dost drahe, takze bych zustal u 35/2,4 ci 16-45/4 k tomu prihodil 18-55WR pro velmi spatne pocasi.
Naprosto idealni by byl ovsem Pentax 20-40WR Ltd, tim by sis pokryl vsechno od momentek po hory, je to malicky, lehoucky, pekne ostry a WR, na kratkem konci slusne svetelny - taky bohuzel docela drahy - 20K. Na potrtety bych pak dal zustal u pouzite FA-50mm (75mm na APS-C) a na psa u setovyho telete. K-50 s obouma setakama vyjde na 15K, zbytek se da dokoupit dle potreby az zjistis, co fakt potrebujes (treba focus limiter, lepsi svetelnost atd..), at nevyhodis 40K a pak ti to doma nelezi na polici.
Oproti zakladnim Nikonum maj Pentaxy lepsi sekvencni snimani, proste ty fotky busi pekne rychle (6/s + lepsi buffer)

a nabizi cas 1/6000, odbdobne NIkony maji 1/4000 (tzn. cas delsi), kratsi se muze hodit na toho behajiciho psa.
Radek71 píše:Jestli opravdu nejaka sestava stoji 9000 Kc, tak to premejsleni stoji vic jak skoda zpusobena spatnou koupi. Nechat si poradit auto na 25km cestu do prace stylem "Fabia, Punto, Astra nebo Clio" je blbost, každej cítí že rozdíl v dojetí bude minimální a na problém malého pouzdra na brýle jako má Urbánková se přijde později i při pečlivém výběru. Jamile bud chtít jet na závody do vrchu do Štenberka, tak už bude vědět jaký Subaru koupit.
Tohle to celkem presne vystihuje.
Ja driv fotil s Olympusem C5060WZ. Je to super kompakt a mam ho fakt rad, ale pak jsem nasel jeho limity a presne jsem vedel, proc chci jit do zrcaclovky. Az jednou najdu limity APS-C, zacnu premyslet, co opravu potrebuju a co to splnuje. Stejne tak to bylo se setakem. Pouzival jsem ho cca rok, nez jsem zjistil, co mi na nem nestaci a co chci lepsi a proc.