Zrcadlovka ve Vánočních slevách?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 1. 2015 15:24

Puntík:
ale to máme stejný, já ten expoziční bracketing na 5 frejmů dělám taky hodně hodně často, ale výhradně u scén, kde je vysoký DR s tím, že si vymaskuji světlejší zem. No a rutinně zapínám cH 6 fps, expoziční bracketing a to všechno voliči, do menu se u D7100 ani D300 samozřejmě nemusí. Přesto bych se nezlobil, kdyby tyhle dvě akce šlo nastavit jedinou, ale to je zdržení půl sekundy neboo možná i míň když to už člověk dělal 2000x, tak ty prsty to dělají už automaticky, ani nevím jak. Ale na D7100 a D300 je to jinak, za což bych vraždil.

Ale nemuset chodit v terénu do menu, to je pro mě nepodkročitelná podmínka pro foťák.
Proto jsem dřív u starších těl odmítal AutoISO, které bylo jen v menu. Až u D7100 jsem ho vzal pro některé situace na milost, kdyžř to jde voličem. Ale zase to moc nepotřebuji vzhledem ke způsobu mého focení, kdy si rozmýšlím, zda strávím u PC delší čas při doostřování ISO 800 a víc nebo u ISO 100 až 400 doostření klidně napálím na celý snímek. Možná jsem divnej, ale na place si rozmýšlím, zda se mně bude chtít doostřovat selektivně ISO 1600 nebo jestli si ušetřím potom čas tím, že to vymyslím pro ISO 200. :-)

-- 6. 1. 2015 15:34 --

Puntík: jo, ta holčička je pěkná. Já jsem měl problémy jen v jednom německém aquaparku, kdy něměcká důchodkyně řvala na správce, že jestli mě nenechá zatknout, tak půjde pro policii sama. Tenkrát jsem správci ukázal, že ty její fakany nemám na žádné fotce a on to ustál.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 1. 2015 15:38

F-ABC píše - Ale nemuset chodit v terénu do menu, to je pro mě nepodkročitelná podmínka

Inu proto doporučuji každému začínajícímu opominout ten nejnižší level zrcadlovek, kde pro řadu funkcí do menu musí a tedy jsou mu podobné rutiny zapovězeny. Škoda, když doufá, že se s tím naučí fotit. Tak se to učí po staru, jako s filmem, kdy tohle těla neuměla ani náhodou.... :-)

Já se tedy k filmové praxi zase vracím, kdy po najetí na onen BKT už nemusím kontrolovat na LCD expozici a tak už nemusím na LCD po každém snímku čumět. :-D :-D :-D

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 1. 2015 18:46

Puntík: to já taky nečumím na LCD po každém snímku, to tady všem podsouvá Ganec, že se musí každý záběr ze zrcadlovky kontrolovat, zatímco on to vidí v EVF. Já se kouknu na výsledek pouze když se nějak dramaticky změnily světelné podmínky a mám na to čas a nechci hned fotit dál.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 6. 1. 2015 19:08

Puntík píše:Několikrát jsem musel na ulici mazat i záběry, na kterých jsem měl policajty, no tenhle "uniformovaný" s tím problém neměl
GP41429-31.jpg

To bude asi tým, že to nie je policajt, ale reklama na gin.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 1. 2015 20:29

No právě..... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 7. 1. 2015 07:22

GfLion píše:Achjo... Tak nevím o co se snažíte víc... Ukázat tomu druhému jak je velký debil nebo opravdu nějak sofistikovaně poradit...

Ale vzhledem k tomu jak se tu hádáte tak začínám dávat na názor, že to je asi fakt u low-end zrcadlovek jedno jestli Canon, Nikon nebo Pentax...

V zasade se tu kazdy snazi poradit, ale nektere rady se imho mijeji cilovou skupinou, kdyz se u zacatecnika argumentuje absenci objektivu za ctvrt mega u nektere znacky, a pak to konci u klise a pover o nepouzitelnosti ruznych znacek. Psal jsi o fotaku z Vanocniho vyprodeje a tam jsou obvykle Nikony D3xxx se stabilizovanym setakem za 9000. Pokud je cena cca 10 000 Kc limitujici, neni se o cem bavit, je to dobra koupe.

Pokud mas limit rekneme treba 20 000 - 30 000 a myslis to s focenim trosku vazne, daji se vybrat jine, lepsi modely a objektivy, se kteryma casem dosahnes lepsich vysledku. Foceni se zrcadlovkou na automat casto vede k horsim vysledkum nez ze slusneho kompaktu.

GfLion píše:Ano, je pravda, že sám nevím, co chci...
Chci se naučit fotit, chci dělat portréty, momentky... Sem tam to vytáhnout na hory...
Mám psa, tak bych sem tam ho rád vyfotil v pohybu... Krásné fotky dělá můj známý...
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hph ... 3079_o.jpg
Pro začátek něco takového... Ale z těch komentů tak nějak usuzuju, že když jsem takhle nenáročný, tak je to fakt jedno :)
Jinak se sem tam strácím v těch pojmech a číslech... Nevím co je to AF... Jestli je nějaký objektiv na dálku nebo na blízko... No nic, jdu studovat :)

To je celkem siroky zaber cinnosti. Kdybych to vzal u Pentaxu, tak by to bylo zhruba nasledovne.

Pentax K-50 nebo K5-II (s) podle penez, vezre S je ostrejsi, ale nachylnejsi na moire, asi nic co by te limitovalo
Portrety - Pentax FA-50/1,7 - cca 5000
Momentky - Pentax DA-35/2,4 nebo DA-16-45/4 - ten prvni je kolem 4000 a je malej, ten druhy z druhe ruky do 5000 a je dost velkej a tezkej
Na psa - klidne setovej 50-200WR, podobnou fotku jako jsi daval cvaknes taky, mozna nebude mit tak pekny bokeh, ale s trochou cviku a vetsim odpadem to das podobne. Kdyz tim jdou fotit letajici ptaci, pes by nemel byt problem.
No a na hory by byla idealni asi malicka 15/4 nebo vyborna 12-24/4, ale jsou dost drahe, takze bych zustal u 35/2,4 ci 16-45/4 k tomu prihodil 18-55WR pro velmi spatne pocasi.

Naprosto idealni by byl ovsem Pentax 20-40WR Ltd, tim by sis pokryl vsechno od momentek po hory, je to malicky, lehoucky, pekne ostry a WR, na kratkem konci slusne svetelny - taky bohuzel docela drahy - 20K. Na potrtety bych pak dal zustal u pouzite FA-50mm (75mm na APS-C) a na psa u setovyho telete. K-50 s obouma setakama vyjde na 15K, zbytek se da dokoupit dle potreby az zjistis, co fakt potrebujes (treba focus limiter, lepsi svetelnost atd..), at nevyhodis 40K a pak ti to doma nelezi na polici.

Oproti zakladnim Nikonum maj Pentaxy lepsi sekvencni snimani, proste ty fotky busi pekne rychle (6/s + lepsi buffer) :-) a nabizi cas 1/6000, odbdobne NIkony maji 1/4000 (tzn. cas delsi), kratsi se muze hodit na toho behajiciho psa.

Radek71 píše:Jestli opravdu nejaka sestava stoji 9000 Kc, tak to premejsleni stoji vic jak skoda zpusobena spatnou koupi. Nechat si poradit auto na 25km cestu do prace stylem "Fabia, Punto, Astra nebo Clio" je blbost, každej cítí že rozdíl v dojetí bude minimální a na problém malého pouzdra na brýle jako má Urbánková se přijde později i při pečlivém výběru. Jamile bud chtít jet na závody do vrchu do Štenberka, tak už bude vědět jaký Subaru koupit.

Tohle to celkem presne vystihuje.
Ja driv fotil s Olympusem C5060WZ. Je to super kompakt a mam ho fakt rad, ale pak jsem nasel jeho limity a presne jsem vedel, proc chci jit do zrcaclovky. Az jednou najdu limity APS-C, zacnu premyslet, co opravu potrebuju a co to splnuje. Stejne tak to bylo se setakem. Pouzival jsem ho cca rok, nez jsem zjistil, co mi na nem nestaci a co chci lepsi a proc.
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 1. 2015 10:01

To je ovšem konstruktivní postup ve smyslu důležitosti rozhodnutí. To je pro 95% nezajímavé, protože ulítávají na emoční chemii, respektive 80-95% lidí si koupí bez chemie první DSLR kterou jim prodavač doporučí stejně jako vysavač a z toho zbytku se rekrutuje těch 95% lidí co potřebují chemii, tedy vybírat, žonglovat, dávat příklady jestli firma kterou vybral měla první foťák v 1919 nebo 1925 nebo že měla v 1985 první AF, případně mají obavu aby AFC správně fungovalo.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HONZIK63 7. 1. 2015 10:13

No a než se to všechno rozhodne tak to všechno zdraží.
http://www.novinky.cz/ekonomika/358005- ... oniku.html
HONZIK63
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 1. 2015 10:22

Cim jsem starsi tim se to vic obraci, kdysi jsem byl rad, ze neco spadlo a rozbilo se, protoze jsem si mohl koupit novejsi a modernejsi. Ted mam radost, že nabiječka z roku 1999 na AA, co jsem našel ve sklepě funguje.
Ted koukam na hloupou plazmu 8 let starou, bez smartu a LED apod, a říkám si, jestlipak mi vydrzi jeste 15 let.
Toto bylo k uvaze kdyz se kupoval fotak v roce 2005, ja koupil v 2009 stroj za 100 000 Kc a porad nevidim horizont problemu, ze by to moralne nedostacovalo i kdyz Rumcajz na frontpage pise, ze poradny fotky bez 50 Mpix se delat nedaji. Takze predpokladam, ze kdyz si nekdo dnes koupi nejakou D7100 nebo co to Nikon ma, takze ma na 15 let vystarany a muze u toho cist modernisticky krece od Gance, ze v druhe polovne ledna bude novy fw a v unoru dva nove modely s cipem, kvuli kteremu vsichni ostatni krachnou.

Ted me nepadlo, nepamatujete si na tech par technologii, ktere do pul roku znici konkurenci, myslim ze to byl cip Exmor, pred 15 lety ten cip od Fuji, ale urcite toho bylo vice, nejakou tabulku by to chtelo.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 7. 1. 2015 10:57

Radek71: já si pamatuji spoustu těch vyhlášení o tom s čím se absolutně nedá fotit a co je naopak nesmírně nutné a převratné.

Takže si pamatuji jak s prvním seťákem 18-55 od Canonu nešlo udělat vůbec fotku srovnatelnou s nejhorším kompaktem a bylo nezbytně nutné si pořídit fullframový 17-40/4 a používat ho jako krátký základní zoom.
Nikon D70 byl zase úplně nepoužitelný protože na každé fotce bylo moiré, cyan obloha, blooming, podexpozice o 2 EV, přepaly, všechno bylo zelené a strašně šumělo. Nikkor 18-70 byl z papíru, trhal se, vinětoval hůř než roura od kamen, za pár dnů byl tak plný prachu, že nepropouštěl světlo a druhý den mu shořel autofokus. Canon 300D vůbec nefungoval bez ruského firmware. Oba tyto foťáky byly ale úplně nepoužitelné, protože se na ně nevyráběly digitální objektivy a kinofilmové objektivy posílaly světelné paprsky na snímač tak šikmo, že se vůbec nedostaly na citlivou vrstvu, proto bylo nutné si koupit Olympus E-1 za zaváděcí cenu 97 000 Kč, ke kterým se vyráběly digitální objektivy, které narovnávaly světelné paprsky, které pak prošly tu dlouhou strastiplnou cestu až na citlivou vrstvu snímače.
Výběr objektivů pro Canon a Nikon DSLR byl v roce 2004 problém, protože ty digitální APS-C objektivy byl nesmysl si kupovat, protože nejpozději od roku 2006 měl mít každý už full frame, tudíž by ty APS-C objektivy vůbec neužil. Jenže zase když byly ty objektivy kinofilmové, tak prý by vůbec neosvítily full frame snímač, jelikož ty šikmé paprsky... No a nové digitální full frame objektivy nikdo nevyráběl, takže vlastně nebylo co koupit.
No a svatby bylo možné fotografovat pouze Fuji S2 a S3, které měly dostatečný dynamický rozsah na bílé šaty nevěsty a černé kvádro ženicha.
Všichni jsme běhali s Cokin lešením a měli jsme cihlově červenou půlku fotky od toho, jak ta zatmavená půlka filtru nebyla šedá.
A pak začali všichni vylepšovat mikročočky a kreslily se obrázky, jak ze starých mikročoček světlo bylo nasměrováno na dráty, zatímco z nových všechnio světlo na citlivou vrstvu. A pak další vylepšení mikročoček a to už doopravdy všechno světlo nasměrovaly správně a pak zase lepší a lepší mikročočky a těch 100% bylo stále víc a víc stoprocentnějších.
... atd.

-- 7. 1. 2015 11:12 --

Konkurenci zničila přeci stabilizace snímače, Live View, nástup Sony do zrcadlovek, vylepšený Foveon, Exmor snímač, SuperCCD, nástup bezzrcátek, digitální objektivy, 5D, D3, SLT A77, HDR, fázové ostření na čipu, 12 MPx, 16 MPx, 20 MPx, 24 MPx, 36 MPx, tříosá stabilizace, pětiosá stabilizace, detekce xichtu, ....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 1. 2015 11:45

FotoABC píše:Radek71: já si pamatuji spoustu těch vyhlášení o tom s čím se absolutně nedá fotit ........
:-) :-) :-) :-) Však ses sám na toto téma něco statí napsal, myslím o Pentaxu... :-) :-)

FotoABC píše:Konkurenci zničila přeci stabilizace snímače ....
Nic takového nemůže konkurenci zničit, ale když na populaci vypadne třikrát za hodinu z TV bedny, jaký úžasný přístroj s profesionálními výsledky lze za levný peníz koupit.... tak je výsledek zaručený. Vím, mám to i v rodině. :-) :-D

Vím, ke zlosti mnoha se situace v přístrojích celkem přehledně vykrystalizovala. Jsme tu prý technici na technickém serveru, tak nezbývá, než konstatovat, že v segmentu APS-C má nejlepší těla Pentax, v plném formátu Nikon. I kdyby čert na koze jezdil. A pokud pomineme poznámky o futuristickém vzhledu a světýlkách, tak zjistíme, jak je ergonomicky skvěle vyřešený i Pentax K-S1, tedy opět hodný preference i v nejnižším levelu. Tedy jako technici. A objektivy, které na něj lze pořídit ? Ve vztahu ke koncovému formátu do A3 a obvyklé pozorovací vzdálenosti vyhoví všechny. To jako technici musíme konstatovat také.
Takže potom holt nastoupí to, co zmínil Radek71, tedy vybírejme pocitem nebo srdcem, chcete-li. Ale to přece technikovi nepřísluší, ten se má držet vlastností a možností zařízení ve vztahu k účelu použití. A to je v současné době pro poměr rozložení majitelů značek (i tady) - jak už jsem napsal - k zlosti. Je mi líto. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 7. 1. 2015 12:11

Tak to jsi slabý technik.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 1. 2015 12:25

Jj, je to k zlosti..... :-\
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 7. 1. 2015 12:29

edit:
Někomu stačí, že objektiv na čip něco pošle a když se to něco vytiskne na A3 a člověk si stoupne tak daleko, že se rozdíly ztratí, tak se... chvilka napětí ... rozdíly ztratí a "vyhoví" všechny. To je přístup konzumenta, co se dívá na výsledek a nemusí ho zajímat cesta, která k výsledku vedla. Potom ho už ale vůbec nemusí zajímat nějaká utěsněnost\neutěsněnost, rolery, stabilizace, HDR a podobně.
No ale potom se najdou takové technicistní barbaři, kterým není jedno, jak rychle a spolehlivě sklo ostří, jaký má bokeh nebo světelnost, jaký má průběh ostrosti, jak vinětuje, jak zvládá protisvětlo, jestli trpí na velkou komu, jestli je cena ospravedlnitelná. A proč to? No protože tito barbaři to sklo musí\budou používat na foťáku - ti nejdou k hotovému výtisku.
edit 2: Když fotím a vím co fotím a proč, tak je blbost nevybavit se vhodným nářadím. Když fotím hvězdy, mám jiné priority, než když fotím střevlíky, a jiné priority, když fotím "natajňačku" street a už vůbec jiné priority, než když fotím třetí narozeniny. To prostě není jedno.
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 1. 2015 12:51

MT:
Jsou dve urovne, jedna technicka, kterou respektuji, razi to tady TX treba. Kdyz se bavim o parametru, tak bych do toho nemotal to, jestli je to potreba nebo ne, ale musim si uvedomovat vahu toho parametru. Muzu merit na atomy napriklad vinetaci nebo DR, nemel bych asi votravovat ze resim foceni. Coz TX zvlada pekne.
Druha uroven je vykonostni z hlediska vysledku a to je tady jediny kriterium je uplne rozvolneny, proste kdo chce muze, napriklad jsem jeste neslysel o pripadu, by nekdo nemohl neco vyfotit fotku protoze mu objektiv vinetuje. Jsou tam vyjimky, nekdo by treba potreboval tilt nebo shift, nekdo by potreboval rybi oko apod. Naopak rozliseni je irelevantni, mit dobry pocit, ze 1:1 na monitoru vidim vic korenu v lese nema s potrebou udelat fotku nic spolecnyho. Uz treba napad zkoumat fotku jinak nez normalne budi trochu podezreni, jestli je to obor vhodny pro toho zkoumajiciho.
Radek71
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka