Zrcadlovka ve Vánočních slevách?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 1. 2015 14:04

Puntík: já jsem nedoporučoval bazar, já jsem se jen zareagoval na nešťastné vyjádření:

Nešel bych už nikdy do těla D300, a po zkušenostech jiných bych nebyl sám. Tím méně do bazarového. Je to jednoduché, kup si levné tělo, nebo tělo z bazaru - a brzy půjdeš pro nové a to staré budeš se ztátou prodávat. Ani D300, ani D3xxx se tělu K-50 nemůže postavit. Zbytek jsou jen zbytečné řeči.

z tohoto Tvého vyjádření jakoby vyplývalo, že D300 bylo nepovedené tělo a jsou s ním špatné zkušenosti. Já jsem naopak na rozdíl od většiny různých jiných těl napříč značkami nikdy nečetl žádné typické negativní zkušenosti a kdybych měl ze všech Nikon APS-C zrcadlovek jmenovat nejpovedenější tělo všech dob, tak by to asi D300 vyhrála. Samozřejmě v kontextu doby. No a fakt, že po 7 letech existence jej nepovažuji za zastaralý a fakt, že velké množství příznivců high-end APS-C fotoaparátů na zahraničních fórech jej stále mají jako tělo č. 1, které nejsou schopni ničím nahradit, říká cosi o jeho nadčasovosti. "Nadčasovost" je to, čím jsi označoval Pentax K10D. Skoro bych si tipnul, že D300 je nadčasovější, pokud by se nadčasovost hodnotila procentem používaných těl po 7 letech. Jinak kupodivu i D200 je stále slušně nadčasová, existují i tací, samozřejmě řádově menší skupina, kteří tvrdí, že ani za D200 nenašli náhradu. Ale to už je trochu unikát.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod GfLion 5. 1. 2015 14:35

http://aukro.cz/nikon-d300-super-stav-i4962810997.html ?

Je těch 17k snímků v pohodě? A jaké sklo k tomu? Díky :-)
GfLion
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod metyn 5. 1. 2015 14:38

kupuj od "normálního" člověka né od překupníka, kypast je šmelinář z fototechniků, Meta
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 5. 1. 2015 14:53

No, tem 17 tisicum bych neveril ani nahodou.

EDIT: Teda ono taky poslat zacatecnika na nakup pouzite DSLR mi neprijde moc fer. Teda pokud by to byla starsi spolehliva za 4000,-, tak snad ... ale kdyz to ma byt vice nez polovina planovaneho rozpoctu?
Naposledy upravil cport dne 5. 1. 2015 14:59, celkově upraveno 1
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 1. 2015 14:54

Jinak samozřejmě 17 000 snímků považuji za málo.
Co se týče objektivů:
do exteriéru, na krajinu či jako univerzál nejlépe Nikkor 16-85, do interiéru, na sport, na reportáž spíše bazarový Nikkor 17-55/2.8, záleží na co člověk chce dát větší důraz. Nový Nikkor 18-140 je papírově hodně dobré a univerzální sklo.
Nemám rád 18-200 a 18-300, tam už je velký rozsah obrazově na škodu, ale jinak jsou to zase dílensky slušné objektivy.
Určitě 35/1.8 jako doplněk, to je skoro povinnost, pak 85/1.8 stojí za hřích, jak novější lepší G-čko, tak starší D-čko když je cena nejdůležitějším faktorem.
18-55 s 18-105 už jsou poněkud nižší třída vzhledem k tělu D300, tam je to škoda dávat na D300 tyhle plasťáčky. Některé Sigmy možná (17-50/2.8 či 17-70, ale tam nemám osobní zkušenost).
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 5. 1. 2015 15:01

Já bych do D 300 šel hned. To je i dnes vybornej foťák. Často mám chuť prodat vše co mám a koupit právě D 300 + nějaký sklicka a měl bych na dlouho vystaráno. Jediný, co mě v tom brání, je moje smůla při nákupu, půlka nových věci co koupím je vadna a musím v záruce reklamovat, co pak bazarovy věci. Ale cervicek hloda.......:-D
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 5. 1. 2015 15:04

F-Abc, souhlas, respektuji názor, že Nikon D300 byl jedním z nejpovedenějších APS-C přístrojů své doby. A dodnes má co říci. Nicméně s hlediska funkční nabídky bych se k přístrojům té doby už nevracel. Tak to bylo myšleno. Dnes je svět přesycen fototechnikou a pokud nemá člověk zapadnout, těžko to bude realizovat modelem K-10, byť byl ve své době, stejně jako D300, výjimečný. A samozřejmě je dobré i soudobou technikou začínat. :-)
Co o sobě GfLion prozradil, resp. co se o jeho situaci dá usoudit - prakticky nic. Chce dělat fotky. Co s tím ? Navíc v prostředí několika nestoudných jedinců ? Jakékoliv rady lze celkem bezpečně označit za nepoužitelné. ;-) :-D

A pánové, nikdo z vás neupozornil GfLiona na nutnost !!!! práce s editorem, bez které je každá zrcadlovka nesmyslem!!

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 1. 2015 15:58

GfLion píše:http://aukro.cz/nikon-d300-super-stav-i4962810997.html ?

Je těch 17k snímků v pohodě? A jaké sklo k tomu? Díky :-)

Začínal jsem na D40 + 18-55 a dodnes mám na stěně fotky 130x90cm a nikdo nikdy neměl žádnou výtku na technickou kvalitu fotky i takto zvětšené!
Poté (zejm. kvůli videu a narození dítěte) jsem koupil D5100 a 18-105 + dokup 35/1,8. Naprosto dostatečná kombinace pro většinu lidí a příležitostí. Otočný display je taky velmi hezká hračka.
Z důvodu výhodné koupě (+cca 2000 navíc) jsem pak přešel na D7000 - výhoda hlavně ve více ovladačích přímo na těle; nevýhoda ve špatném AF modulu - z toho důvodu jsem přešel na D7100 a setový objektiv vyměnil za 17-55/2,8. Měl jsem i D300s a tu prodal a nechal si D7100 (šum při vyšším ISO, ISO na zadním rolleru, horší barvy - D300 má údajně lepší).

Pokud bych dnes měl doporučit set pro začátečníka s omezeným rozpočtem, tak jednoznačně D5100 + 18-105 + 35/1,8G. D5200 už má zbytečně vysoké rozlišení a možná problematický AF z D7000.

-- 5. 1. 2015 16:02 --

Puntík píše:
A pánové, nikdo z vás neupozornil GfLiona na nutnost !!!! práce s editorem, bez které je každá zrcadlovka nesmyslem!!

Zdravím

Proč by to byla nutnost a focení zrcadlovkou bez editoru nesmysl? Jaký je principiální rozdíl mezi JPG (odhadem 70% uživatelů D-SLR) fotkou ze zrcadlovky a z kompaktu (kde 99% uživatelů nikdy žádný editor nepoužilo)?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 1. 2015 16:08

Puntík: každý z nás je schopen poradit tazateli co si má pořídit a jak postupovat , aby dělal fotky jako my. Nikdo z nás nemůže optimálně poradit jak má dotyčný splnit úplně jiné priority, než sami známe. Pokud budu radit tazateli co má dělat, aby fotil jako Saudek, jako moje babička, jako puberťák, jako příležitostný dovolenkový fotograf, jako barvoslepej pidlovokej flegmatik, pak prostě budu radit blbosti, jelikož nutně budu promítat do odcizených rad vlastní priority. A platí to i pro Tebe (měrou vrchovatou) a všechny ostatní.
A když ještě špatně či vůbec pochopené cizí priority korunuji předsudky o fototechnice, kterou neznám, tak z toho vyjde 99% rad ze všech diskusních fór. :-D

Takže bych to zkusil od lesa:
Drahý GfLione či jiní zájemci. Za 10 let sledování diskusních fór jsem zažil mnoho případů, kdy si někdo stěžoval na to, že výsledky jeho fototechniky neodpovídají tomu, co očekával. Nastřelil bych procentuální rozložení těch případů:
a) 65%: majitel foťáku žije v přesvědčení, že čím dražší a renomovanější foťák, tím spíš foťák sám automaticky má dělat pěkné fotky aniž by se majitel měl nějak angažovat nebo dokonce učit, trénovat, přemýšlet, zkoušet, číst, používat PC a software na vyvolání fotek, vnímat světlo, situaci, kompozici, cítit pokoru k přírodním zákonům aplikovaným do fotografie, ....
b) 20%: jedná se o konkrétní "závadu", kterou vyřeší přečtení manuálu nebo rada od jiného majitele kde je ten čudlík, kterým se to přepne na něco, co už vyhovuje
c) 10%: jedná se o skutečnou závadu, která není na dumání, ale na servis
d) 5%: majitel foťáku fotografuje motivy, které jsou svým způsobem extrémní a potřeboval by na to techniku 10-100x dražší, než jakou si koupil nebo má silně vyvinuté kritické vnímání pro nějakou součást výsledku, takže by opět potřeboval techniku 10-100x dražší, než jakou si koupil

Ti, kteří cítí, že špatně koupili, mají zhruba rozložení viz body a-d.
Nicméně stále se ptají: "Mám koupit Canon, Nikon, Pentax, Olympus nebo Sony?"
Opětovným přečtením bodů a-d je zřetelně jasné, že následná nespokojenost jen opravdu zřídkakdy závislá na tomto rozhodnutí o značce.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 5. 1. 2015 16:28

Nepripadne vam divny operovat v oboru, kde bylo neco na spici v roce 2005 a za X let to je zcela mimo. Ma vubec smysl neco ted fotit s 5D Mark III, kdyz to bude za 5 let zcela nepouzitelny fotak? To je takova *****.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 5. 1. 2015 16:34

noxx_cz píše:
Puntík píše:

Zdravím

Proč by to byla nutnost a focení zrcadlovkou bez editoru nesmysl? Jaký je principiální rozdíl mezi JPG (odhadem 70% uživatelů D-SLR) fotkou ze zrcadlovky a z kompaktu (kde 99% uživatelů nikdy žádný editor nepoužilo)?

Já bych to s tím editorem také tak kategoricky neviděl. Za dobrého světla anebo za použití blesku v místnosti ve velké většině finální JPG postačí. Samozřejmě, každý jsme jiný a máme jiné nároky, mě to stačí. Jak se světlo horší, scéna má vyšší dynamický rozsah nebo se fotí v zimě, případně když je hodně zataženo nebo je opar a scéna má malý kontrast a slabé barvy, tak tady RAW a editor (hlavně práce s křivkami) hodně pomůže. Ale je nutné se naučit aspoň základy práce s editorem, není to jednoduché.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 5. 1. 2015 16:35

Po přečtení příspěvku od noxx_cz by se dalo říci, že zhruba takhle nějak postupují lidé, které to začne hodně bavit a názory noxx_cz lze považovat za zdravé a typické.
Nemyslím si, že by to šlo ve většině případů nějak obejít nebo vzít zkratkou.
Ano, noxx_cz si nejprve koupil D40 + 18-55 a nyní má D7100 + 17-55/2.8.
Měl si rovnou koupit D7100 ? Ne, jednak v té době neexistovala a jednak opravdu ani on ani nikdo z nás nemohl a nemůže tušit, jak jeho koníček dopadne. Prostě někdo u D40 zůstane, někoho to nakonec nechytne a přejde na mobil nebo bude spíš malovat, vývoj člověka nelze optimalizovat už v kolébce na to, co bude pro něj optimální v důchodu.
Osobně jsem měl D70, prodal. D80, prodal (stále funguje a dělá hezké fotky), D300 neprodal a D7100 neprodal. Objektivů jsem měl asi 30 a teď jich mám 8. Kdybych věděl před 10 lety to, co vím teď, nakupoval a prodával bych úplně stejně. V danou dobu, na daném stupni priorit nevím o žádné chybě.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod GfLion 5. 1. 2015 16:52

Ano, je pravda, že sám nevím, co chci...

Chci se naučit fotit, chci dělat portréty, momentky... Sem tam to vytáhnout na hory...

Mám psa, tak bych sem tam ho rád vyfotil v pohybu... Krásné fotky dělá můj známý...

https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hph ... 3079_o.jpg

Pro začátek něco takového... Ale z těch komentů tak nějak usuzuju, že když jsem takhle nenáročný, tak je to fakt jedno :)

Jinak se sem tam strácím v těch pojmech a číslech... Nevím co je to AF... Jestli je nějaký objektiv na dálku nebo na blízko... No nic, jdu studovat :)
GfLion
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek71 5. 1. 2015 16:58

Kup si neco v Datartu a fot nahaty baby jako Chell. Kvuli tomu byl vynalezenej fotak.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod GfLion 5. 1. 2015 17:03

Radek71: No offense... Jestli ono není někdy lepší než napsat takový blábol... nenapsat nic...
GfLion
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka