Foťák do 5-5,5k s dobrým výstupem na automatiku

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod dockalacek 7. 12. 2014 16:59

Zdravím,

pomáhám vybírat kamarádovi foťák k Vánocům, pravděpodobně pro přítelkyni a spíše něco kompaktního. Pročetl jsem tu hodně témat, zkoukl i recenze a hodně doporučujete Olympus XZ-10, který je nepatrně přes limit. Mě ale zajímá, jak fotí na automatiku? Nejsem si úplně jistý, jestli je bude bavit hrát si nastavením. Jsem na vozíku o fotografování se v podstatě nezajímám, jen vím, že některé modely fotí na automatiku moc pěkně a jiným se zase musí pomoci ke kvalitním fotkám štelováním a už to vyžaduje hlubší znalosti fotografie. Ideální by byl kompromis - fotoaparát s dobrou automatikou, ovšem pokud by se v nich probudil zájem proniknout více do tajů focení, tak i možnost něco nastavit. Ale myslím, že automatika dostane přednost. Focení běžné - výlety, dovolené, oslavy. Čerpal jsem hodně z Photographyblog.com. Mí kandidáti:

Olympus XZ-10

Sony Cyber-Shot DSC-WX220

Canon PowerShot S200

A něco malýho a levnýho:

Canon IXUS 150

Je zajímavé, že třeba ten Sony dostal na PB Highly recommended a z kvality fotografii dokonce 4,5 z 5. Naproti tomu na Digimanii to rozhodně vysoce doporučeníhodné není, byť to špatný fotoaparát není:

http://www.digimanie.cz/recenze-sony-cy ... bek/5598-9

A je i doporučovaný mezi kapesními ultrazoomy:

http://www.digimanie.cz/doporucene-foto ... 014/5762-2

Ten Powershot vypadá zajímavě, parametrově skvělý - velký čip, fajn světelnost, málo megapixelů, ale jak fotí na automatiku, netuším. Recenze na netu nejsou. Pak ještě ten Olympus a mimo hru a hodně pod limitem, ryze holčičí Ixus 150. Ultrazoomy (ty s tím čumákem) jsem vyškrtl. Ale pokud nějaký čumákovec dělá pěkné fotky na automatiku, má snadné ovládání, sem s ním. Já osobně je mám zafixované už jako složitější a méně skladné stroje. Takže do čeho byste šli vy osobně? Dík moc za radu.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kultus 7. 12. 2014 18:42

Ten olympus ma slusnou automatiku jen mu porad vyskakuje blesk. Takze staci prepnout na rezim "P" a nastavit ISO a ostreni na auto a o nic nse nemusi starat. Lepe z tech co jsou vypsane neporidi IMHO. Olyk ma slusnou svetelnost, takze se da spousta fotek udelat bez blesku i vevnitr...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 12. 2014 18:47

Do čeho já bych osobně šel ? To není dobrá otázka, každý by šel do něčeho jiného. Nevím proč, ale předpokládám, že dotaz by měl spíš znít - budu si fotky prohlížet na monitoru noťasu, na TV, něco pošlu komusi mejlem a občas si nechám něco vytisknout na 10x15, větší ne. A pokud jsem se nespletl, tak v tomto případě fotí na automatiku dobře snad úplně všechno. Osobně považuji za nejlepší bezzrcátka Samsungy, ale to už je pro nimraly, kteří si na monitoru zvětší fotku až do metrových velikostí.
Jinak bych pro kamarádovu přítelkyni vybral spíš kompakt, než něco s výměnným objektivem, pokud tedy už nefotí náruživě třeba na film, či mobil. Nicméně ty tebou vybrané bych nechal, ať si střihnou který...... :-D :-D

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod snopa 7. 12. 2014 19:21

Olýka XZ 10 mám, a blesk mi vyskakuje jen když chci já, v tom problém nevidím, výstup je slušný. Další modely neznám.

;-) :-)
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 7. 12. 2014 20:25

Blesk v plne automatice vyskakuje po kazdem zapnuti zarizeni! Intenzivne jsem ho pouzival par mesicu tak vim o cem mluvim. Pise se to i v jinych diskuzich a recenzich...pokud je treba v "P" a nastavim blesk na off tak nevyskakuje, stejne jako v ostatnich rezimech...i tak je to za ty prachy asi nejlepsi volba, hlavne pak do interieru nebo na hur osvetlene sceny kdy nechces/nemuzes pouzit blesk...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dockalacek 8. 12. 2014 10:15

Díky moc...
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Kolemjdoucí