Kompakt co se vyrovna zrcadlovce

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mipal 20. 11. 2014 01:14

Zdravim, jsem ve foceni laik ale stavajici Panasonic Lumix DCM07 uz nebere karty a poohlizim se po necem jinem a posunuti v kvalite snimku smerem vyse je nutnost (libi se mi fotky od zrcadlovek)
Nejrpve me napadla levna zrcadlovka, pak neco ve stylu Olympus E-PM1...
Nevim skutecne jakou znacku. Cenove kdyz neco vyjde za 5000 - 9000 Kc budu rad , v pripade zrcadlovky do 14000 Kc . Ale myslim, ze i nezrcadlovka me ocekavani o kvalite fotek splni...
Foceni deti , priroda , nejaky lepsi zoom neuskodi. Fotky dale v PC neupravuji.
Poradte prosim jakym smerem se vydat , konkretni znacku a model nejlepe , pripadne jaky objektiv by nebylo na skodu prikoupit...
diky
Amater s Nikon D5300 18-55mm VR II
Mipal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 20. 11. 2014 06:45

Ak nechceš nič robit s fotkami v pc, tak doporučujem bezzrcatko olympus. Jpg z nich padajú velmi slušne použitelné.
Napríklad epm2 s dvomi objektivmi v sete.
Inak kompakty čo sa vyrovnajú zrkadlovke existujú, ale zoom u nich moc nehľadaj. A cenovo sú tiež mimo rozpočtu.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mipal 20. 11. 2014 09:56

Podle recenzi vypadá kvalita fotek zmíněného Olympus e-pm2 velmi dobře...
Akorát škoda, že nemá zabudovaný blesk, je to takové nešikovně řešeno, na nějakou momentku doma než nasadim blesk tak bude po všem...
Ještě něco v kvalitě fotek jako tento kompakt akorát trochu lépe řešeny, třeba v testu se jim zdálo málo tlačítek a absence posuvného kolečka... Což nevím mě taky bude nejspíše chybět...
Další tipy ? :)
Mipal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 20. 11. 2014 10:51

S tím bleskem... sotva bych našel důvod nemít ho nasazený pořád, pokud bych blýskal častěji. Což zase při velikosti blesku a jeho možnostech použití bych si asi dvakrát rozmyslel.
O trochu víc ovládacích prvků, byť ne výrazně, má E-PL5. Dobré ovládání má třeba E-M10, ta má i hledáček a zabudovaný blesk, akorát cena je pak už jinde...
Co do velikosti ale pořád fajn.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod airmt 20. 11. 2014 11:46

Oly E-PM2/E-PL5 double zoom kit, případně jít do lehce inovovaného E-PL7. Výklopný displej se může hodit i třeba na focení dětí.
Pak je varianta Sony RX100 jako velmi malý kompakt s velmi dobrým výstupem. Jen je pro mnohé ruce až moc malý pro pohodlné ovládání.
Případně Sony A5100 - výstup totožný jako ze zrcadlovky typu Nikon D5300.

Pokud bys chtěl hledáček, jsou tady další přístroje, ale o něco dražší (počítej kolem 20 tisíc). Oly E-M10, Sony A6000, Pana LX100, GX7...
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mipal 20. 11. 2014 12:10

Na druhou stranu dávat přes 9tkc za ne- zrcadlo mi přijde hodně. Ať to upřesním v lete jsem fotil s Nikon D5200.. Takovou kvalitu fotek bych chtěl od mého kompaktu, je to možné? .... Hledáček ani mít nemusím...
Zabudovaný blesk beru jako plus.. Popravdě ta E-PM2 mi nepřijde špatná a nevím zda ten blesk neozelet, ovládání bych asi zkousl..
Mipal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 20. 11. 2014 13:30

Podstatné je ako často ten blesk potrebuješ. Ono tie interné prskavky aj tak stoja za houby a lepšie je dostať na scénu svetlo externe.
Olouš zvláda odpalovať blesky aj bezkontaktne. (ako ostatne aj iné mašinky)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mipal 20. 11. 2014 13:37

Jako bezdrátově používat externí blesk?
Mipal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 11. 2014 13:45

Mipal: u klasických kompaktů začíná kvalita obrazu někde u 12 000 Kč (Sony RX 100, ...)
U bezzrcátek není důvod pro nižší finanční strop, než u zrcadlovek. Zvláště nejlevnější zrcadlovky nejsou nějaká extra kategorie, za kterou má smysl připlácet.
Když se podíváš třeba na tuhle stránku:
http://www.megapixel.cz/kompakty-s-vyme ... =price-asc
tak si jako variantu k Nikon D5200 můžeš pořídit s výjimkou Nikonu 1 a Pentaxu QS1 cokoliv.
Když už jednopalcový snímač, tak ještě Sony RX 100, tam je ještě kvalita obrazu nebo dokonce jen 2/3'' Fuji X10/X20/X30, systém Nikon 1 má však kvalitu obrazu už mizernou. Jakš takš ještě na nižší ISO šly první 10-megapixelové snímače, ale novější 14MPx a 18MPx snímače v J3, J4, V2 a V3, to už je čistokrevná hrůza velmi podobná levným kompaktům za dva tři tisíce.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 20. 11. 2014 16:26

metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 11. 2014 19:05

Mipal píše:e-pm2 .. akorát škoda, že nemá zabudovaný blesk
Odkedy mám PEN(y), tak blesk neriešim: už nie je nutný.
FYI: lepší foťák som si kúpil práve preto, aby som nemusel používať blesk.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 20. 11. 2014 19:11

Mně se vždycky líbí, jak si Ganec myslel, že to vyřešil, že bez blesku to jde v pohodě a přitom spousta situací lze bez blesku vyřešit jenom tak, že člověk schová foťák do brašny (trenýrek).
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mipal 20. 11. 2014 19:38

Ještě jedna věc, pokud fotím malé dítě které e mi pořad vrtí apod. Dokážu s výše zmíněným kompaktem e-pm2 zachytit fotku bez rozmazání?
Jinak ten odkaz na kterékoliv kompakty diky, teď než to vše prohrabu ti potravy, ale foťák má byt pod stromek takže to snad stihnu....
Za jakékoliv návrhy, postřehy díky... Snad se doberu ke zdárnému konci..
Mipal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 20. 11. 2014 19:39

Když se blesk umí použít, tak s ním vypadají fotky vždycky líp. A s nízkým šumem při vysokém iso to nemá nic společného. Ale chápu, že pro některé je to vyšší dívčí.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 20. 11. 2014 20:04

Tak to je ale hodne prehnany tvrzeni. Vzdycky pouze tam, kde je puvodni svetlo esteticky spatne. Jinak by nekdo mohl zas tvrdit, ze blesky pouziva jen ten, kdo neumi pracovat se svetlem prirozenym, ze ano.
Petr Luňák
Návštěvník

Další stránka