Sony Alpha SLT-A77II nebo standardní zrcadlovku?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod IvanGS 24. 10. 2014 17:48

Děkuji všem za názory, nový mazel A77II je doma. Bude to fuška...
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 24. 10. 2014 19:08

Gratulace
Ivane. Jaké sklo jsi k tomu vzal?
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 25. 10. 2014 06:15

No tak gratuluju :-)
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IvanGS 25. 10. 2014 07:55

Díky. Koupil jsem ho ve Fotolabu i s objektivem v sadě - 16-50/2.8, přesné označení si nevybavuji.
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IvanGS 31. 10. 2014 19:46

Pokud tu je nějaký majitel, přivítal bych radu. Stáhnul jsem CZ manuál a chci nastavit zvětšení obrazu pro manuální doostření. V manuálu je napsáno, že v menu je pro to volba "Zvětšené ostření". To jsem nenašel, ale ve fotáku je "Lupa zaostření", což je myslím ono. Když to stisknu, displej se vrátí do náhledu obrazu a uprostřed je větší červený obdélník. Stisknu-li prostřední tlačítko na zadním čtyřsměrném voliči, obraz se opravdu zvětší a když mám zapnuto manuální ostření, jde krásně zaostřit. Poté namáčknu spoušt, obraz se zase zmenší a domáčknutím vyfotím. Výsledek je ostřejší, než vyfotím-li např. s ostřením na střed, takže paráda. ALE když chci fotit další snímek, musím opět do menu, nastavení a stisknout "Lupa zaostření", režim lupa se totiž neuloží, aby šla použít vždy před vyfocením stiskem zadního joysticku. Poradíte, zda lze tuto funkci aktivovat nějak rychleji?
A druhý dotaz - údajně lze zobrazit rozsah ostrosti, zatím jsem nepřišel jak.
Díky za radu.
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 31. 10. 2014 23:16

jj, tohle jsem si právě hodil na tlačítko "telekonvertoru" (tlačítko mezi "Fn" a přehráním fotek), pravda na A77, tak snad to bude obdobný ;-)
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IvanGS 31. 10. 2014 23:59

Díky za tip, už mám také nastaveno:-).
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bobess2 13. 3. 2015 10:32

Upřímně sony a77 je fakt špatná za horších světelných podmínek. Ale jakože fakt hodně špatná.... Kolega fotograf mi to potvrdil, že ten šum je fakt extrémní a to s jakýmkoliv objektivem... A určitě je dost znát značkový a neznackovy objektiv!!.. :-)
bobess2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 13. 3. 2015 10:59

Neviem, či by som použil slovo extrémny. Hlavne ak to spracujem z raw, tak sa mi tie výsledky nezdali extrémne zlé. K AF sa nevyjadrujem, nefotil som s tým černochov v tuneli, keď som to skúšal.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod IvanGS 13. 3. 2015 12:46

bobess2 - co je "hodně špatná"? A co "extrémní šum"? Mně přijde do ISO3200 z hlediska šumu použitelná a když to jde, snažím se vyhýbat ISO nad 2500. Termíny "hodně špatná", "extrémní šum" a podobné, jsou takové výstřely do tmy a bez zmínění dalších souvislostí či srovnání mohou v laikovi vzbudit dojem, že jde o totální šunt.
A77II je můj první velký foťák a přímé srovnání mám jen s přitelkyniným Nikonem D5200. Jestli je "nějaký" za horších podmínek, akceptuji to jako vlastnost a nijak zvlášť mne to ve focení nebrzdí. A obecně, fotí se mi s ním krásně, fotky dělá myslím dost slušné a to, co se mi nevede, je zatím z 90% rukama. Až mne bude brzdit technika, nastane čas na update... :-)) .
Nicméně i kvůli horším světelným podmínkám uvažuji o kvalitním blesku a stativu.
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HONZIK63 13. 3. 2015 14:07

I šum je informace.
Hlavně ta o plynule roztoucí křivce nárustu šumu v závislosti na ISO v režimu neutrálního nastavení. Bez jakýchkoliv zlomů od ISO 1600.
V tomto režimu je minimum doosřování a minimum odšumění a tonalita jedna báseň. Je pak na editoru co s nemonochromatickým šumem provede. Obvykle se s ním vypořádá ku spokojenosti fotografa, který si může zvolit míru ,,rozpatlání.,, dle vlastního vkusu.
HONZIK63
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 13. 3. 2015 14:12

IvanGS: o stativu taky přemýšlím. Jen mě tak trošku vrtá v hlavě jestli mě to nebude náhodou míň bavit. Já čím víc toho sebou táhnu na ryby, tím méně si to užívám (bez ohledu na to že s důkladnou přípravou jsou lepší výsledky).

Předpokládám že nová a77mk2 na tom bude s šumem a vlastně úplně vším lépe než moje a58. Přijde mi že bratrův pentax k-5II s 16mpx čipem má trošku lepší obrazovou kvalitu. Ale jestli je to tím, že on má kvalitnější skla (například v kombinaci s pentax 100 f2,8 macro jsou výsledky naprosto perfektní) nebo má fotografování prostě v ruce (narozdíl ode mě), a nebo je to těmi hodinami strávenými nad photoshopem, to nedokážu posoudit.

Když jsem vybíral svou první zrcadlovku tak jsem řešil šum na vysoké ISO. No, asi jsem z tohoto pohledu nakonec nevybral ten nejlepší kousek. Ale čím déle jsem fotil, tím méně jsem řešil šum. Teď co jsem si pořídil tiskárnu a tisknu fotografie 10x15 tak mě šum nezajímá vůbec. I tato lowendová zrcadlovka co má "extrémní šum" dává vzniknout situaci, kdy se na šum člověk vůbec ohlížet nemusí a může se spíš zaměřit na motiv a kompozici.

K objektivům. Není tomu tak. Vždyť "neznačková" sigma dělá velice slušné objektivy (nemám zkušenost, jen dle for a fotografií). Ale dají se koupit skla i za pakatel. Dost pochybuji o tom, že by třeba minolta 50 f1,7 která stojí do dvou tisíc podávala i na té a77mk2 nějaké neuspokojivé výsledky. A pokud jde o skla co jdou koupit nová, na sony, tak ty "značkové" 30, 35, 50, 85 jsou "za pár korun" a určitě kvalitou neurazí.

Ale já tomu nerozumím a jsem si toho vědom. Berte to jen jako takový subjektivní výlev někoho, kdo má foťák od sony. Nic víc, nic míň :-)
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IvanGS 13. 3. 2015 14:56

Fryw - taky tomu nerozumím, A58 má dcera a A77II je myslím o dost dál. Ale dcera se moc nesnaží a nefotili jsme zatím oběma foťáky současně ve stejných podmínkách... Přesto myslím, že A58 není za ty peníze vůbec špatný foťák.
Stativ - určitě mne to míňbavit nebude, naopak budu moci fotit věci, co doteď nešly. Resp. jsem koupil nějaké šidítko od Hamy, ale pěkně mne štve, tak chci upgradovat. Denně ho sebou tahat určitě nebudu.
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 13. 3. 2015 16:06

Nefotil som s A77II, ale mam a58. Sum je z urciteho pohladu relativny, co s danou fotkou hodla uzivatel robit. Ak nahanat pixely a kresbu pri 400% zvacseni na monitore, tak sotva bude spokojny. Ak ich chce vytlacit do albumu na 10x15, alebo 13x18 myslim, ze to v pohode znesie aj iso 1600.
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 14. 3. 2015 00:25

Taky mám navíc strach že si koupím stativ a první co udělám je test na bf/ff a z výsledků tesru budu na nervy :D
Fryw
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka