IvanGS: o stativu taky přemýšlím. Jen mě tak trošku vrtá v hlavě jestli mě to nebude náhodou míň bavit. Já čím víc toho sebou táhnu na ryby, tím méně si to užívám (bez ohledu na to že s důkladnou přípravou jsou lepší výsledky).
Předpokládám že nová a77mk2 na tom bude s šumem a vlastně úplně vším lépe než moje a58. Přijde mi že bratrův pentax k-5II s 16mpx čipem má trošku lepší obrazovou kvalitu. Ale jestli je to tím, že on má kvalitnější skla (například v kombinaci s pentax 100 f2,8 macro jsou výsledky naprosto perfektní) nebo má fotografování prostě v ruce (narozdíl ode mě), a nebo je to těmi hodinami strávenými nad photoshopem, to nedokážu posoudit.
Když jsem vybíral svou první zrcadlovku tak jsem řešil šum na vysoké ISO. No, asi jsem z tohoto pohledu nakonec nevybral ten nejlepší kousek. Ale čím déle jsem fotil, tím méně jsem řešil šum. Teď co jsem si pořídil tiskárnu a tisknu fotografie 10x15 tak mě šum nezajímá vůbec. I tato lowendová zrcadlovka co má "extrémní šum" dává vzniknout situaci, kdy se na šum člověk vůbec ohlížet nemusí a může se spíš zaměřit na motiv a kompozici.
K objektivům. Není tomu tak. Vždyť "neznačková" sigma dělá velice slušné objektivy (nemám zkušenost, jen dle for a fotografií). Ale dají se koupit skla i za pakatel. Dost pochybuji o tom, že by třeba minolta 50 f1,7 která stojí do dvou tisíc podávala i na té a77mk2 nějaké neuspokojivé výsledky. A pokud jde o skla co jdou koupit nová, na sony, tak ty "značkové" 30, 35, 50, 85 jsou "za pár korun" a určitě kvalitou neurazí.
Ale já tomu nerozumím a jsem si toho vědom. Berte to jen jako takový subjektivní výlev někoho, kdo má foťák od sony. Nic víc, nic míň