kofola2: cesta ke kvalitním fotkám vede přes to, že pochopíš, jak naivní je představa, že kvalitní fotky ti přinese dobrý výběr mezi Canonem, Nikonem, Pentaxem a jánevímčím. Já fotografuji asi 35 let, mám fotografickou výbavu za hodně přes sto tisíc a kvalitní fotky jsem se zatím ještě dělat nenaučil a pravděpodobně se mně to nikdy nepovede, i když jsem tomu věnoval hodně času. A znám lidi, kteří dělají kvalitní fotky s foťákem, který já sem prodal před 8 lety jako beznadějně zastaralý, fotky, které já nikdy nezvládnu udělat s mnohem lepší výbavou, než o které tady ty uvažuješ.
Takže moje rada: zapomeň na to, že mezi fotoaparáty, které jsi tady vyjmenoval, existují nějaké rozdíly v kvalitě výsledku. Pokud nějaké existují a rozdíl mezi nejlepším a nejhorším je "R", potom:
- kvalitní zpracování fotografie v počítači = 100x R
- kvalitní námět a záběr = 10000x R
Takže CO Ti může nový foťák dat?
1. radost z nové hračky, která Tě přiměje fotit, učit se, trávit víc času fotografováním, hledáním námětů, zkoušením ... to už samo o sobě vede ke kvalitním fotkám .... na konci toho snažení, pokud nejsi takový umělecký ignorant jako já, to pak nepomůže ani nejlepší foťák za několik miliónu korun
2. zprostředkuje ti možnost fotit něco, co s kompaktem či mobilem nejde: buď záběry hodně širokoúhlé nebo s velkým přiblížením, dobré záběry za umělého nebo obecně špatného světla, fotografie pohybu, výsledek, který vyžaduje zpracování obrazových dat s rezervou kvality např. v RAWu, ....
3. tam, kde je technická kvalita opravdu přínosem k fotografii, což není pravidlo, tak lepší fotky
4. možnost různých nastavení, triků, externích záblesků, možnost využívat hloubku ostrosti, ....
Takže aby byl splněný bod 1., kup si foťák, který je Ti nejsympatičtější po vyzkoušení, neměj strach, že by s ním nešly dělat tak kvalitní fotky jako s jiným, to tady může tvrdit jen ten, kdo je teoretik, ne fotograf.
Vyber si foťák proto, aby Ti přinesl možnosti navíc. A ty možnosti navíc jsou:
- možnost dokoupit levný světelný objektiv
- možnost koupit systémový blesk
- možnost koupit dobrý širokáč a teleobjektiv
- koupit co největší snímač, který je pro Tebe cenově únosný i únosný váhou celé výbavy (navržené modely jsou všechny stejné, ale třeba proti 1'' a menším snímačům jsou už podstatné)
- atd.....
Pokud se chceš učit, pak má výběr smysl. Pokud chceš cvakat, pak je to vlastně všechno úplně jedno a kup si něco, dnes je to úplně jedno, bude to limitováno jen Tebou
-- 25. 8. 2014 09:34 --kofola2:
prosím, podívej se na tyhle stránky a napiš, které z těchto fotografií jsou nekvalitní:
http://www.hujerovi.cz/http://foto.tomaskincl.net/A já Ti pak k tomu něco řeknu, jo?