Jakou první zrcadlovku do cca. 15 tis s objektivem

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kofola2 24. 8. 2014 10:18

Ahoj zvažuji koupi zrcadlovky do cca. 15 tis s objektivem.

Nevím jakou značku zvolit, díval jsem se na:

Canon: 600D, 650D
Nikon: 5100, 5300
Pentax: K-30, K-50

Nejvíc mě zaujal Pentax prachu a voděodolné tělo + stabilizace v těle.

Fotím převážně krajinky a zvířata, takže i pohyb. Zatím nemám ze zrcadlovkou žádné zkušenosti.

Díky za rady.
kofola2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 24. 8. 2014 11:40

Zdravím. Tu stabilizaci v těle bych nepovažoval za nějakou přednost, ale spíš za vlastnost systému. Já mám sony co má stabilizaci taky v těle. Nové objektivy třetích stran co se vyrábí pro C, N, se stabilizací mají pro Sony stabilizaci většinou vybrakovanou. To se ale bohužel neprojeví nijak na ceně.
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod banner 24. 8. 2014 12:10

Tělo 40D http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=319118
Sklo 17-85mm f/4,0-5,6 http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=319021
S tímhle si užiješ mnohem více zábavy, než kdybys kupoval novou entry-level zrcadlovku se setovým objektivem.
Někdy je těžké se prosadit...
banner
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kofola2 25. 8. 2014 07:45

banner: Proč kupovat tu 40D dyť má jenom v uvozovkách 10Mpix, vím že o Mpix až tak nejde ale nebylo by lepší vzít Canon 600D + ten objektiv. Vážně nevím. Zatím se rozhoduju ohledně značky a typu, někdo totiž říká Canon někdo Nikon, mě se čistě podle funkcí z laického hlediska líbí Pentax, i když nevím jak je to s cenama příslušenství. atd.
kofola2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 25. 8. 2014 08:46

Výhoda 40D je v tom, že se jedná o vyšší třídu (více ovládacích prvků, stavový displej apod.). A je to za hubičku. V7hoda novějšího modelu je záruka, asi lepší snímač, ale to musí potvrdit někdo kdo zná Canony, více doplňkových funkcí.

Obvykle se tu doporučuje klasika jako je Nikon D5100 s objektivem 18-105. Je to ale mírně přes limit. S tím užiješ legrace kopec.

Tvé vymezení tématu snímk zahrnuje prakticky všechno, chtělo by to zúžit. NIcméně třeba na nějaké psí agility máš peněz málo.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod bob222 25. 8. 2014 08:55

Neskutočné, kolko sa fotí psej agility a celkovo šprintujúcich psov. A náročného športu v hale celkovo. Chýbajú ešte tie kolibríky.
Teda aspoň na tomto fóre, inak.... ;-) ;-)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kofola2 25. 8. 2014 09:05

Lotrandor: Tak já to budu používat více méně jako rodinný foťák, takže opravdu skoro na vše. Jak jsem psal většinou fotím památky, jak jsem psal přírodu atd. Na agility a takové to opravdu nebude spíš sem myslel zvířata v zoo a tak. Prostě takovou tu klasiku. Nedělám si naděje o nějaké špičkové kvalitě, nebudu to tisknout ani na velké formáty. Spíš bych uvítal kvalitní fotky i za zhoršených podmínek atd. Více méně není problém něco přitlačit, kdybych měl třeba dva objektivy nebo tak. Video netočím a když už bych točil, tak se ze zhoršenou kvalitou smířím, jde mi spíš o kvalitní fotky.

Samozdřejmě kdyby mě to začlo bavit asi bych investoval do lepšího. Hold teď mě to nebaví protože mám asi 6-7 let starý panasonic který má jen 6 Mpix a s tím už se hezké fotky udělat nedají. Navíc ve velikosti něco mezi kompaktem a zrcadlovkou.

Tak chci hlavně vybrat něco na co se dájí sehnat i levné objektivy, protože dát 15 tis jen za objektiv je zatím nad mé finanční možnosti. Proto mě zaujal ten Pentax díky té stabilizaci, ale zase nevím jak je to z objektivy, jestli se u nás dá něco solidního koupit v bazaru nebo jediná možnost je ebay.
Naposledy upravil kofola2 dne 25. 8. 2014 09:10, celkově upraveno 1
kofola2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomasotc 25. 8. 2014 09:10

Rekl bych to jednoduse - Canon vs. Nikon? Vlastnosti +- stejne, ale me treba Canoni ergonomie strasne nevyhovuje, tak jsem sel do Nikonu (D7000). Chce si to osahat, pripadne i treba zohlednit co maji kamaradi za fotaky, skla, prislusenstvi, obcas neni na skodu mit moznost pujcit si nejake sklo.
Co musim uznat je, ze na Nikona nikdy nesezenu 70-200mm/2.8 za tak krasne penize jako na Canon. Pokud bys chtel fotit hlavne sport, urcite bych zvazoval prave Canon. Pokud bys fotil hodne sekvence, opet vede Canon, kdy ten jeho, jak ja rikam, kolotoc na fotky (krouzek, jehoz tocenim dokola se prepinaji fotky) je na prohlizeni daleko lepsi.
Pokud bych mel srovnat 600D (mel jsem i v ruce, hruza) a 40D, pak rozhodne 40D, uz jen kvuli tomu stavovemu displayi, nedokazu si predstavit foceni bez nej (pominu rezimy ,,Push here dummy").
Me doporuceni v danem limitu:
Canon D40+treba ta 17-85ka
Nikon D90+18-105, pokud by se podarilo s 18-200, tak je to na akcnejsi fotky s lehkym ozelenim kvality super.
Pentax neznam, nikdy jsem se o nej nezajimal, nehodnotim.
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kofola2 25. 8. 2014 09:14

Tomasotc: Právě nemají vůbec zrcadlovky, všichni jedou na kompaktech.
kofola2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 25. 8. 2014 09:29

kofola2: cesta ke kvalitním fotkám vede přes to, že pochopíš, jak naivní je představa, že kvalitní fotky ti přinese dobrý výběr mezi Canonem, Nikonem, Pentaxem a jánevímčím. Já fotografuji asi 35 let, mám fotografickou výbavu za hodně přes sto tisíc a kvalitní fotky jsem se zatím ještě dělat nenaučil a pravděpodobně se mně to nikdy nepovede, i když jsem tomu věnoval hodně času. A znám lidi, kteří dělají kvalitní fotky s foťákem, který já sem prodal před 8 lety jako beznadějně zastaralý, fotky, které já nikdy nezvládnu udělat s mnohem lepší výbavou, než o které tady ty uvažuješ.
Takže moje rada: zapomeň na to, že mezi fotoaparáty, které jsi tady vyjmenoval, existují nějaké rozdíly v kvalitě výsledku. Pokud nějaké existují a rozdíl mezi nejlepším a nejhorším je "R", potom:
- kvalitní zpracování fotografie v počítači = 100x R
- kvalitní námět a záběr = 10000x R
Takže CO Ti může nový foťák dat?
1. radost z nové hračky, která Tě přiměje fotit, učit se, trávit víc času fotografováním, hledáním námětů, zkoušením ... to už samo o sobě vede ke kvalitním fotkám .... na konci toho snažení, pokud nejsi takový umělecký ignorant jako já, to pak nepomůže ani nejlepší foťák za několik miliónu korun
2. zprostředkuje ti možnost fotit něco, co s kompaktem či mobilem nejde: buď záběry hodně širokoúhlé nebo s velkým přiblížením, dobré záběry za umělého nebo obecně špatného světla, fotografie pohybu, výsledek, který vyžaduje zpracování obrazových dat s rezervou kvality např. v RAWu, ....
3. tam, kde je technická kvalita opravdu přínosem k fotografii, což není pravidlo, tak lepší fotky
4. možnost různých nastavení, triků, externích záblesků, možnost využívat hloubku ostrosti, ....

Takže aby byl splněný bod 1., kup si foťák, který je Ti nejsympatičtější po vyzkoušení, neměj strach, že by s ním nešly dělat tak kvalitní fotky jako s jiným, to tady může tvrdit jen ten, kdo je teoretik, ne fotograf.
Vyber si foťák proto, aby Ti přinesl možnosti navíc. A ty možnosti navíc jsou:
- možnost dokoupit levný světelný objektiv
- možnost koupit systémový blesk
- možnost koupit dobrý širokáč a teleobjektiv
- koupit co největší snímač, který je pro Tebe cenově únosný i únosný váhou celé výbavy (navržené modely jsou všechny stejné, ale třeba proti 1'' a menším snímačům jsou už podstatné)
- atd.....
Pokud se chceš učit, pak má výběr smysl. Pokud chceš cvakat, pak je to vlastně všechno úplně jedno a kup si něco, dnes je to úplně jedno, bude to limitováno jen Tebou

-- 25. 8. 2014 09:34 --

kofola2:
prosím, podívej se na tyhle stránky a napiš, které z těchto fotografií jsou nekvalitní:
http://www.hujerovi.cz/
http://foto.tomaskincl.net/
A já Ti pak k tomu něco řeknu, jo?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomasotc 25. 8. 2014 11:07

Pekne pojednani FotoABC, mel bych jen par drobnych pripominek
beznadejne zastaraly fotak - neuvadis jakeho segmentu, ja napr s laskou vzpominam na Canon A60, ktery mel plny manual...a pak sly dalsi a dalsi modely vsemoznych vyrobcu, kdyz tam clovek nasel alespon rezim priority casu nebo clony, byl stastny. V tomto se zameru opustit kompakt nedivim.
tebou uvadene rozdily a nasobky - souhlas

1. naopak bych rekl ,,na zacatku toho snazeni ... nepomuze fotak za miliony", na konci uz ho vyuzit vyuzije :-)
2. souhlas
3. vicemene souhlas
4. souhlas
jen bych k tomu dodal, ze me osobne i kdyby nejaky pidifotak daval stejne vysledky jako zrcadlo, tak ho nechci (pidifotak), protoze se mi to proste blbe drzi.
Fotky ze stranek hezke...ale vse je to staticke, tam verim, ze uspeje i UZ s vetsim snimacem.

kofola2: o to mas jednodussi vyber :-) zalezi na tvem pocitu z uchopu danych fotaku, jeho ovladani. Treba me prijde lepe zmacknutelne ovladaci tlacitko na boku displaye (Nikon way, někomu vyhovuje pod displayem (Canon way). Me vyhovuje zapinani fotaku ukazovackem prstencem kolem spousti, kamos Canonak na to nadava kudy chodi. Pozor, nevim ted jak ostreni, ale zoom je u Canonu a Nikonu opacne (krouzis proti smeru hodinovych rucicek a na jednom priblizujes, na druhem oddalujes), pokud jsi uz nekdy pouzival neco se zoomem na prstenci i to muze vadit, ale zvyknout se asi da. Osahej si to, co bys predpokladal, ze si koupis a uvidis, co se ti bude ovladat lepe...
Naposledy upravil tomasotc dne 25. 8. 2014 11:09, celkově upraveno 1
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 25. 8. 2014 11:09

bob222: taky to mohl být myslivec a pak být z výběru zklamaný.

kofola2: mezi 15-20.000 si asi vybereš. 15 je na nový entry model, nebo starší profi model. Samozřejmě hodně záleží, co s tím budeš dělat dál a jaké jsou finanční možnosti. S tím D5100 + 18-105 máš takové řešení na všechno, někdo by mohl poradit ekvivalent v Canonu, ale Nikon tady má prostě dobře nakročeno. Je to ale řešení starší, byť dostupné se zárukou v přímém prodeji a ne jen v bazaru jako ta 40D. Vzhledem k tomu co jsi popsal za temata bych se nebál ani jí.

Pokud by jsi chtěl upřednostnit kompaktnost, lze se zamyslet na některými novými Sony (ale zas pak dražší skla), nebo třeba nad Olympusem. Píšu to pro úplnost, zadání je zrcadlovka :).
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 25. 8. 2014 11:11

Z tebou navržených je to celkem jasné. Do toho, co lze označit za (nižší) střední třídu, která se lépe hodí pro rychlou práci než lowend, patří pouze K-50 (30). To bohužel nelze popřít a tak volba je cekem jasná. Lepší je až Nikon D7000, už daleko přes limit. I Když v tom případě spíš K-5II. Ideální by bylo přitlačit ještě na dvojset, který by ti umožnil většinu z toho, co máš v záměrech.

Říkává se, že začátečníci řeší tělo, což je pravda. Tělo by nemělo být úplně vykleštěné, aby tě nelimitovalo v různých způsobech práce. Po nějaké době se základní optikou začneš řešit další objektivy. Najdeš je pro každou značku, tedy i pro K-50. I když, z předchozího F-ABC příspěvku (se kterým také souhlasím) můžeš zjistit, že pokud někdo spoléhá na techniku a peníze do ní, nikam to stejně nevede, píše to hned v prvním odstavci. Tedy jakýkoliv nákup něčeho dalšího s velkou rozvahou. Daleko lepší výsledky přinese dokonalé zvládnutí úprav v editoru a tím rozhodně nemyslím odšum a ostrost !! Ty se u nových těl dostávají spíše do pozadí, ale hlavně kompoziční upravy, které se nepovedlo v rychlém reji zvládnout na place. Navíc, prvotní nápady nemusejí být nutně ty nejlepší. :-)
Ty nápady, ty ti přeju ze všeho nejvíce, ať si koupíš cokoliv. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 25. 8. 2014 12:02

tomasotc: tím beznadějně zastaralým foťákem jsem myslel třeba Nikon D70 (a třeba Canon 350D nebo Pentaxy *ist). Dnes by si nikdo nedovolil vyrábět či prodávat něco s takhle zastaralou technologií a tak zastaralými technickými parametry, všechny levné low-endy jsou obrazově nesrovnatelně kvalitnější, ale přesto s tímto foťákem udělali výše zmínění fotografové fotky tak kvalitní, že většina majitelů nejmodernějších foťáků tak kvalitní fotky nikdy neudělá. Píšu to jen proto, aby vyniklo, jak malý vliv na výsledek mají dnes rozdíly mezi různými moderními foťáky různých značek. Ten vliv je spíš v tom, jak vlastnosti toho foťáka osloví fotografa s nějakými preferencemi, jak si prostě ten model sedne s majitelem. A v tom se nedá moc teoretizovat bez toho majitele.
Ony ty preference nejsou exaktní záležitostí, jelikož fotografie sama o sobě je pořizována citem člověka, nikoliv že by ji vypočítal systém na automatizovanou estetiku.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomasotc 25. 8. 2014 12:14

Tak tohle chapu, jasny.
Souhlas, proto jsem vypsal co vidim jako pozitiva Canonu, dle meho pozitiva Nikonu, kde jsou u ceho volice a zbytek je na nem. Nestranne posouzeni to nebylo, to uznavam, ale rekl bych, ze jsem byl objektivnejsi nez mnozi propagatori jednoho reseni tu na foru :-)
tomasotc
Návštěvník

Další stránka