Kupa zkradlovky z USA - vyplati sa a aky vyhodny kit?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Bananik 24. 5. 2014 12:29

Ahojte.

Chcel by som poznat Vas nazor, skusenosti pripadne ako je to so zarukou pri kupe fotaku z USA. Vyzera to tak, ze sa tam v kratkej dobe dostanem na par tyzdnov a kedze uz cca rok uvazujem, ze si spravim radost novym fotakom, myslim, ze teraz je ta spravna prilezitost.

Zatial mam starsi kompakt a po zrkadlovke som uz poskuloval davno ale nikdy nebol ten spravny dovod si ju kupit alebo nebola ochota vacsej investicie. Fotenie ma ale bavi a mozno sa stane mojim vaznejsim konickom, pravda je ale taka, ze som zatial amater, ktory chce robit dobre fotky a zlepsovat sa hlavne pre svoje potesenie. Fotil by som asi vsetko mozne a fotak by som chcel tahat na vylety do hor, do miest, na dovolenku k moru, jednodnove akcie a pod.

Pred vianocami som uvazoval o Nikone D5300. Myslienka istu dobu padla aj na D7100 ale pride mi uz velmi velka a tazka. Co mi trochu vadi na D5300 je, ze nema dotykovy displej a focus tracking pri videu je oproti Canonu ovela horsi. Video by bola u mna pravdepodobne len doplnkova funkcia s malym vyuzitim, ale ked uz tam je ... clovek nikdy nevie, mozno by som natacal aj castejsie.

Kupovat dnes Canon EOS 700D s STM objektivom mi pride nelogicke kedze ma tento rok vyjst 750D, pravdepodobne ale az na jesen a nebudem mat moznost ju kupit za morom za nizsiu cenu. 70D je opat uz na mna velmi velka a neviem ci pre mna ako zaciatocnika aj potrebna.

V pripade Nikonu D5300 sa preto pozeram po vo najvyhodnejsom kite, ktory by bol pre mna vyuzitelny a tiez financne najvyhodnejsi.

priklad so sklami 18-140mm + 55-300mm + 35mm:
http://www.amazon.com/Camera-18-140mm-3 ... JFP5RK2GEN

priklad so sklami 18-140mm + 55-300mm: - momentalne preferujem tuto variantu
http://www.rakuten.com/prod/nikon-d5300 ... 92720.html

Budem rad ked poradite, ci sa vyplati kupa za morom a ako to vidite s vyuzitim pre moje potreby a so zarukou? Alebo radsej kupit nieco ine (bezzrkadlo - no flame please)? O bezzrkadle som minuly rok po case prestal uvazovat pre rychlost ostrenia, absenciu hladaciku a viac menej uzsie spektrum pouzitia. Neviem ci v bezzrkadlach nastal vyraznejsi posun ale co som pozeral ceny tak dobra bezzrkadlovka stoji len za telo tolko ako D5300 v kite.

Dakujem za Vase nazory.
Bananik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 24. 5. 2014 13:17

S nákupem za velkou louží bych to bral tak, že cena, za kterou to kupuju, by měla být výrazně výhodnější i v případě, že mi místo zásilky přijde dopis od celníků o doplacení cla.
Pokud bych měl přeskočit až na konec - nevím na jaká bezzrcadla jsi koukal, ale slušná rychlost ostření a hledáček nejsou v současnosti nic nedostupného. Zajímala by mě definice užšího spektra použití, pokud vynechám všechno, na co bych nutně musel mít kontinuální ostření, zbyde mi kategorie, kde to odfotím takřka s čímkoliv... ;)
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bananik 24. 5. 2014 13:27

Budem to kupovat osobne a aj za morom par dni/tyzdnov pouzivat tak verim, ze s clom nebude problem.
V bezzrkadlach som sa az tak nehrabal, ale co som pred tym pol rokom az rokom pozeral, tak sa hovorilo a pomalsom ostreni a nie vzdy vhodnom pouziti na sport a rychle sceny napriklad. Ale netvrdim, ze uz to nie je lepsie a konkurencie schopne za porovnatelnu cenu ako stredna trieda zrkadloviek. Nechcel by som ale aby sa to tu zbytocne zvrtlo na temu zrkadlo/bezzrkadlo. Zaujima ma co by ste kupili vy keby ste chceli lepsi fotak na vsestranne pouzitie a chceli by ste vyhodne nakupit za morom.
Bananik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 24. 5. 2014 15:12

Nákup ve státech se rozhodně vyplatí, já jsem tam ve své době koupil přímo na Manhattanu (Pokud se dostaneš do NY,tak se rozhodně zajdi podívat do B&H Photo Video) za 1000$ - tehdy něco přes 18k CZK, SB-900, 35 F1.8 G, originál grip k D7000 vč. baterky a ještě LowePro brašnu.

Co se týká záruky, tak nikon má roční záruku po celém světě, podrobnosti nevím, naštěstí nebylo potřeba.

Na hotelu rozhodně zahoď krabice a návody a v Praze před celníkem se tvař nenápadně. Pokud toho nepovezeš nějak moc, tak podle mě v pohodě. Z našeho letadla vzali zrovna týpka co vezl dva macbooky, ale viděl jsem ho pak za chvíli velmi spokojeného odcházet, takže to asi nebude tak kruté.

D5300 se obecně považuje za trochu předraženou, ale pokud jsi do toho ty peníze ochotný dát, tak je to super foťák. Čip stejný jak v D7100, takže paráda. Je fakt, že Canon je ve videu lepší, ale pokud má jít hlavně o focení, tak tam je zase napřed Nikon.

Co se týká těch kitů co jsi nalinkoval, tak já bych bych se klonil k té variantě s 35mm a budeš mít v podstatě vystaráno. Ten rozdíl 200$ už není tolik a ještě k tomu z amazonu dostaneš pár hloupostí.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 24. 5. 2014 15:36

Jestli něco koupím ve státech o dva tisíce levněji, nad tím bych neuvažoval. Dvacet už by bylo zajímavější. Ono totiž jet na pár týdnů někam daleko a teprve tehdy a tam se seznamovat s foťákem, je trochu pozdě. Takže bych takto uvažoval pouze v případě pořízení přístroje z nejvyšší cenové skupiny, pro mne P- 645DII + nějaký objektiv. Zamýšlené modely u nás patrně koupíš časem ve výprodeji ještě levněji..... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 24. 5. 2014 16:31

Já jsem teda nepočítal jak to vychází teď, ale pro mě to v té době byla úspora přes 30% a to ještě kamenný obchod ve státech vs internet v čechách, ale je pravda, že v té době byla koruna extrémně silná.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radomir 24. 5. 2014 21:44

Počítat musíš nejen clo, ale i DPH. Pokud ti na to celníci přijdou, že jsi to koupil v USA, tak budou chtít oboje. Takže pokud chceš riskovat ten nákup, spočítej si to tak, aby se ti vyplatilo jak s doplacením cla, tak s doplacením DPH. Pokud nakupuješ v EU, nemusíš platit ani jedno. Spousta lidí raději nakupuje v Německu nebo v VB. Pokud pojedeš do USA a nakoupíš to osobně, musíš se na celnici tvářit, že jsi to s sebou měl již na cestě ven. Takže hlavně pevné nervy na celnici.

Pokud se nepletu tak DPH se platí u zásilek v ceně nad 22€ a clo nad 150€
Radomir
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 24. 5. 2014 22:38

Ono spíš stačí trocha štěstíčka aby si celník nevybral zrovna vás, pochopitelně nekontrolují celé letadlo. A pokud člověk neveze 3 těla a 8 objektivů, tak se to dá podle mě v pohodě uhádat.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 24. 5. 2014 23:13

Tak si vem sebou ošoupanou fotobrašnu, třeba jen pouzdro na zrcadlovku a objektiv. Cestou tam buděš divnej, když to budeš používat jako pánskou kabelku. Nazpátek ti těžko vymluví, že ten foťák nepoužíváš, když ho máš v podstatě v pohotovosti :). Při případné kontrole budeš hrát chvilku blbýho. No a vem to sebou na palubu letadla, žádnej kufr.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Bananik 24. 5. 2014 23:37

Mikeczcz píše:Co se týká těch kitů co jsi nalinkoval, tak já bych bych se klonil k té variantě s 35mm a budeš mít v podstatě vystaráno. Ten rozdíl 200$ už není tolik a ještě k tomu z amazonu dostaneš pár hloupostí.

Prave, ze ta 35mm sa da u nas kupit pod 5000 takze uvaha bola, ze v pripade potreby by som ju za nieco viac ako tych 200$ dokupil (ale nemal by som tie drobnosti co k tomu dava amazon).

Mikeczcz píše:Já jsem teda nepočítal jak to vychází teď, ale pro mě to v té době byla úspora přes 30%

Ten kit, ktory momentalne preferujem (kit D5300, 18-140mm + 55-300mm + nejake drobnosti k tomu) vychadza po prepocte cenovo cca 29 500. To je v podstate to iste co stoji v CR len telo s objektivom 18-140 takze vsetko naviac by bolo akoze zadarmo. Nepocital som ale pripadne clo a DPH. Neviem ale ako by mi dokazovali, ze som fotak pri ceste tam este nemal. Idem tam na sluzobku a z elektroniky budem mat sebou este minimalne jeden notas. Ten ale bude cestovat so mnou uz z Prahy. Skatulu samozrejme so sebou tahat nebudem a vsetka elektronika chodi so mnou vzdy na palubu.

Co som hladal ako je to so zarukou, tak Nikon sice ponuka worlwide warranty ale s takymi podminkami, ze fotak nie je mozne reklamovat u nas ak ho zakaznik kupi za morom. Takze prakticky nepouzitelne.

S nakupom v USA ale nemam ziadne skusenosti, co ako na Amazone, doprava, platba atd, takze privitam okrem rad na fotak, (kit D5300 ANO/NIE?) aj rady ako na nakup a dopravu.
Bananik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 25. 5. 2014 10:27

To už je asi na tobě, kolik tam do toho chceš investovat a co si z tama chceš dovézt a co má pro tebe cenu.

Já bych DPH a clo počítal jenom tak napůl, jakože abych věděl na kolik mě to může ve finále přijít. Když jsem se vracel ze států já, tak z celého našeho letadla bral celník tak dva lidi z celého letadla, takže šance, že tě vezmou je minimální. Navíc s foťákem máš celkem šanci to ukecat, že sis ho tam už dovezl. Jenom bych si pohlídal, aby mělo tělo už nějakou tu tisícovku cvaků. Tělo s 200 cvakama bys asi neuhájil. Ale bůhví jestli se na tohle vůbec dívají.

Co se týká toho jak to koupit, tak já jsem kupoval v kamenném obchodě a platil kartou ( Btw když budeš platit kartou někde, tak spousta bank poskytuje DCC - direct currency change - tzn. že si můžeš vybrat, jestli budeš platit v $$$ nebo CZK. Jediný rozdíl je v tom, že když si vybereš CZK, tak hned vidíš kolik ti strhnou z účtu. Jenomže kurz je v tomhle případě znatelně méně výhodný, než když zaplatíš v $$$ a přepočte se to až následně).

Nejdřív bych zkusil najít nějaký foto obchod v okolí a mrknul tam jak je to s cenou. Pokud to bude vycházet nějak hůř než z amazonu, tak asi nejjednodušší záležitost jak to vyřešit s amazonem je požádat nějakého kolegu v práci aby ti to objednal a zaplatil a ty mu dáš hotovost.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tor47h 25. 5. 2014 12:39

Do případné obhajoby před financem ještě nezapomeň na fakt, že Nikon má ve výrobním čísle pro tamní trh prefix "US" ...
tor47h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 25. 5. 2014 21:24

Myslím, že nemá smysl se stresovat že na to přijdou celníci. Rozhodně bych vyhodil krabici, vyhazovat návod není nutné. A možná by bylo lépe účtenku poslat domů poštou doporučeně. Za takové situace je prakticky riziko doměrku cla a daně vyloučeno. Cestující nemá u nás povinnost prokazovat že nějakou věc měl či neměl při opuštění EU. Důkazní povinnost by byla na celním úřadě a jediným důkazem pro ně může být nešikovně schovaný účet.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 25. 5. 2014 22:58

Clo na fototechniku je 0% už asi 8 let. Ono koupit neco mimo EU, aby na to bylo clo, to da praci, vubec mne nenapada, co by to mohlo byt. Nicmene 21% dph boli dostatecne. Zajimava je otazka papiroveho uctu, dosud jsem ho nikdy nepotreboval, vzdy jsem vyplnoval formular. Nicmene scena, kdy celnik vytahuje z cestovni bible fakturu z BH by byla na skec.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav.cizek 26. 5. 2014 20:05

neřešil bych to, vyhoď krabice, účtenku nepotřebuješ, mnohde Ti fakturu pošlou na mail, když je požádáš, doma v klidu vytiskneš, nebo si jí pošli domu poštou... A nikdo tě nebude popotahovat. Počet fotek nafocených nikdo taky řešit nebude, že máš na foťáku jen 200 fotek? No a? Měl jsi foťák před dovolenou na výměně závěrky, nazdar... Že máš s sebou dva foťáky? Jeden si si vzal s sebou a druhý koupil, tak co, prostě si fanda do focení... Jasně, když povezeš tři notebooky a tři tablety, tak to je jiná, ale foťák bych neřešil.
miroslav.cizek
Návštěvník

Další stránka