Který z nich Olymp.EM10 ver. Sony NEX7 ver. Sony A6000

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Sattero 19. 8. 2014 19:56

Elektronický zoom se mi také až tak moc nelíbí, ale na druhou stranu je objektiv prostě miniaturní. Manuální ostření, možná budu za kacíře, nevyužívám.

Teď mi z té akce u Olympusu vychází lépe E-M5, ačkoliv se mi líbí více E-M10 po stránce displaye, většího množství ostřících bodů a WiFi, i když je otázka, na kolik to člověk v praxi využije (vůbec? Kdoví). Taky v základu pancake 14-42 se mi více zamlouvá pro časté nošení.

*Stále mám ve výběru i Fuji a visí mi tady na liště.
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hocal 19. 8. 2014 20:05

e-m5 nemá vstavaný blesk. treba s tým rátať !
hocal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DragonFly 19. 8. 2014 21:26

Pokud se ti 12-50 zda moc velka, tak mrkni na 14-45 od panasonicu. Myslim ze pro em10 je to tak akorat. Kvalitativne je hodne vysoko.
DragonFly
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Skulivert 19. 8. 2014 22:00

Osobně bych nyní vybíral mezi Fuji a OM-D, Sony má kvalitní snímač, i když Fuji je na tom asi lépe, ale už k němu nemá moc kvalitních objektivů, zvlášť v setu... Samsung NX30 je slušný počin, ale kvalita výstupu na APSC snímač zas až tak oslnivá není - Sony i Fuji jsou na tom lépe... U Fuji bych se podíval na cenu příslušenství, ceny za objektivy nejsou zrovna nejnižší, takže pozdější rozšiřování výbavy jim bohatě vynahradí objektiv nyní darovaný zdarma, ale kvalitu maji perfektní a podporu taky... z Olympusu bych bral asi E-M10, slušný výstup, malé tělo, blesk... jinak měl jsem doma oba setové zoomy 14-42 a kvalitou výstupu mi přišli podobné, takže jsem si na konec nechal nejnovější EZ (kvůli jeho velikosti)...
Skulivert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 20. 8. 2014 09:03

Samsung má oproti Fuji výstup horší jen papírově, v reálu je to čistý a s velkou rezervou ve stínech, Fuji se svým X trans generátorem vymyšlených artefaktů se může jít schovat. Pro případné kritiky systému NX doporučuji pečlivě prostudovat aktuální nabídku objektivů - jak ceny tak hodnocení v recenzích. Za mně klidně Puntikem doporučený NX20. Pomalejší při ukládání rawu, což stejně málokdy člověka omezí.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 20. 8. 2014 09:33

ano, co sa skel týká tak samsung snáď ešte nevyrobil jediné špatné sklo, to je pravda, co sa velikosti týká tak zasej sa ten samsung daleko lepší drží a ovládá než fuji x1, já sem sa take rozhodoval mezi nx 20 a sony , vzal sem nexe 6, mě to stačí do aleluja a setový 18-55 je dobrý obj mezi seťákama, možná eště sa podívám po nevéj nx 30 ale to až asi z bazaru negdy příště, Meta
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Skulivert 20. 8. 2014 10:44

Proti Samsungu nic nemám, kromě toho že do některých přístrojů cpe android a má příliš velké RAWy, čímž sám sebe zbytečně zpomaluje, měl jsem NX5 DZK a byl příkladně zpracovaný, tělo sedlo pěkně do ruky, ovládat šel i v rukavicích a iFn je skvělá vychytávka... akorát nevidím nic moc navíc ve srovnání s m4/3, který podává stejné výsledky o celkové nižší váze a menších rozměrech... ale jinak ano, NX30 a pevná 30 bude kvalitní, a ještě stále kapesní, kombinace...
Skulivert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sattero 21. 8. 2014 16:01

Super, při odesílání dlouhé odpovědi na téma se mi text ztratil díky time-outu fóra. Takže znovu:

Dnes jsem se byl podívat do dvou obchodů a vámi navrhované modely vyzkoušet, plus i další co byly v krámech. Takže prakticky co je na trhu v této ceně. Výsledek je následovný:

Samsung NX30 mne vůbec neoslovil a prohloubilo se to ještě více po tom, co jsem dostal do ruky X-E1, OM-Dčka a další. Stejně tak Nikony 1 jsem zavrhl téměř okamžitě. :D

Sony A6000 mě pak zaujala logikou menu, méně už svým tělem. Nedržela se mi příjemně a po prozkoumání nabídky skel jsem nebyl přesvědčený, že je to správná cesta pro mě.

Zato X-E řada of Fuji mě rovnou okouzlila svým charakterem. Méně už cenami objektivů a příslušenství, ale je to prostě Fuji a mají vše kvalitní, jak jste říkali. Na druhou stranu, X-E1 po porovnání s konkurencí i novějším X-E2 zklamala. Na světle vše dobrý, ale v šeru a tmě se display i hledáček stal ne zrovna příjemným požitkem a autofokus měl problémy. X-E2 oproti tomu super, jen ta cena už je prostě mimo můj nynější dosah. Třeba v budoucnu se k Fuji vrátím.

Nakonec mi zbyly modely od Olympusu, se kterými jsem tady sice přišel jako prvními a vyzvídal jsem na ně, ale původně jsem nad Olympusem neuvažoval vůbec a značku i jejich nabídku jsem míjel. O to větší radost mi přinesly oba modely při zkoušení. E-M10 se po chvíli ovládala o něco lépe nežli E-M5, dokud se nenasadil bateriový grip. Pak E-M5 měla převahu. Zase na druhou stranu E-M10 působila o něco rychlejším dojmem a více ostřících bodů bylo plus. WiFi, po zjištění, že na Lumii stejně není aplikace, je de facto k ničemu. Přenos fotek ok, ale pro slušnou prezentaci stejně potřebuji prohnat fotky přes Lightroom (ať už kvůli korekcím, úpravě nebo prosté katalogizaci a pořádnému náhledu). Nouzově poslouží snad čtečka paměťovek pro iPad nebo WiFi SD karty, kdybych po tom snad zatoužil.

Ale abych to zkrátil, nakonec jsem došel k tomu, že cenami příslušenství a objektivů mi asi bude více vyhovovat Olympus. Z modelů se ukázalo, že pro mne by stačila E-M10, ale jelikož je teď za dobrou cenu E-M5 i s druhým objektivem, gripem a příslušenstvím, vezmu asi ji. U obou mi ale jinak sedělo ovládání i logika, přičemž jsem byl nadšený z používání. Vzhledově mi to připomnělo Prakticy a další foťáky, co jsem vždy obdivoval. :-)

Takže nakonec se sluší, abych vám za diskuzi i rady poděkoval. Opravdu jste mi pomohli a ukázali pár cestu, kudy se vydat, přičemž jsem si (snad) vybral pro mé účely správně. Jakmile budu nějaký ten model mít v ruce, připíšu sem (do příslušeného tématu) své poznatky a doufejme i nadšení. :-)

Ještě jednou díky!
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 8. 2014 16:43

Tyhle Olýky jsou dobrá volba. Mám Fuji X-E1 jako druhý foťák k zrcadlovce, takže mu nevyčítám, že má pomalejší elektroniku, a vyloženě si užívám, že je to proti zrcadlovce hezký kompaktní foťáček s dobrým výstupem a skvělým ovládáním naráz. Jenže Fuji sice nabízí kompaktnější systém než DSLR, ale skutečně kompaktní to není. m4/3 v tomhle parametru vede a pokud nejsou v plánu obří plátna krajin, tak dle mého názoru i obrazovým výstupem stačí. Nové Sony a teď už i Panasonic senzory tomu hodně pomohly.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rousini 21. 8. 2014 20:40

K E-M10 jde dokoupit za 1700Kč grip. Není baterkový, ale zlepšuje úchop s většími objektivy. Mě na E-M5 vadily "gumový" tlačítka bez dorazu a tak vypadla z výběru...
Osobně bych koupil tělo, Sigmu 19/2,8 (zuiko 17/1,8 proti tomu není žádný festival a za ty prachy už vůbec ne) bazarový zuiko 45/1,8 za pětilitr nebo levnější Sigmu 60/2,8 (excelentní sklíčko).
Seťák je 1:1 mazanice hlavně na delší půlce...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 21. 8. 2014 22:03

Ber omd 10 je lepší.
Grimjaur
Návštěvník

Předchozí stránka