lehký fotoaparát především na krajinu

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Kenzi 2. 4. 2014 08:38

Zdravím,
chtěla bych poradit ohledně výběru foťáku především na focení krajiny - hodně jezdím s báglem na víkendy ven, a tak chci něco relativně malého, ať se to vleze do horní kapsy a mám to po ruce.

Teď používám olympus xz-1 ale zdá se mi, že fotky z něj lezou horší, jak ze starého canonu sx 100 is - ať používám autorežim, nebo nějaké s prioritou, tak s ním prostě nejsem spokojená, i když fotky se vybrat hezké dají.

Přemýšlím o tomto http://www.megapixel.cz/olympus-e-pm1-c ... ko-na-ruku
a zkusit mezikrok mezi kompaktem a zdrcadlovkou, je docela malý a lehký, i s objektivem to vypadá docela slibně.

Cenu tak do těch 7 000.

Uvítám třeba i jiné návrhy, ale nechci plně automatické přístroje.

Děkuji
Kenzi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 2. 4. 2014 08:56

Ak CSC olympus EPM, tak určite EPM-2. Novší čip, dotykový display a kopa vylepšení proti starému modelu. Hlavne ten čip je iná liga. Teraz sú vo veľmi dobrej akciovej cene so seťákom.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kenzi 2. 4. 2014 09:16

Díky, zvážím.
PM-1 bych teď mohla mít za 4000, což mi přijde dost fajn cena na foťák, kterej může kdykoli spadnou ze skály, zmoknout, atd.
Kenzi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 2. 4. 2014 09:31

Len mozno taka trufala rada. Ta xz 1 v krajine nie je zla, objektiv je slusny, ci nebude chyba trosku v uzivatelovi. Mozno skusit postudovat a poskusat, fotit do raw a pohrat sa, skusit rozne priclonenia ( ak napriklad takyto maly kompakt moc priclonis, tak obraz nechutne rozbije difrakcia a podobne). Rovnako auto iso niekedy narve sialene hodnoty. Je toho viac, idealne mat nejakeho kamosa fotografa, co by s tebou vybehol von a ukazal co a ako. Pozriet dobre foto na nete a pozriet v exife expozicne parametre, ako na to autor isiel.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kenzi 2. 4. 2014 10:23

je to dost možný, že to je rukama. Bohužel kamos fotograf neni, tak to zkusim nejak pohledat na netu nejaky ukazkovy fotky a prozkoumat to.
Dik
Kenzi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 2. 4. 2014 11:01

XZ1 jsem měl také, ale nyní jsem jej vyměnil za epm2 (v akci, za skoro málo..) XZ už slouží kamarádovi. XZ1 je na klasickou krajinu na hraně (pohledy do dálav, ale výborně už poslouží pro krajinný detail. Doporučil bych zásadně nejnižší iso, často nasadit polarizák (přes adapter) a asi i raději stativ. Pokud jde o epm1 nevím zda by přínos byl dostatečný přeci jen starší čip z dnešního pohledu nic moc. To bych raději doporučil číhat zda nepoklesne cena epm2 (relativně kvalitní snímač, v kontextu k m4/3 vynikající), případně slušný z druhé ruky. A ještě.. je možné volit motivy kde malý čip tolik nevadí, např. ukázky (ale to je z m4/3, XZ1 v tomto počítači u kterého sedím nemám), tj. něco dám do prvního plánu (větší věc) a krajinu nechám v zadním plánu. Tím se dá negativum malého čipu částečně eliminovat, a pak, na krajinu u XZ raději nastavit JPG+ORF...z ORFU se u některých námětů dostane hodně. A ještě... XZ má výborné prostorově působící makro. Při blbém světle jde použít ČB provedení. Já bych se ho kvůli epm1 nezbavoval (ale kvůli epm2 už ano ;-) ).
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kenzi 2. 4. 2014 11:57

Pavel Breit:
děkuji za srovnáví. A fotky jsou moc povedené. Zkusím pořádně prostudovat celé fórum a třeba pak už ten problém s uživatelem bude o něco menší. Co se týká docení mimo krajiny, sem s tím XZ-1 celkem spokojená jinak, tak to zkusím vzít z jiného úhlu, uvidím, zda se bude dařit
Kenzi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kenzi 3. 4. 2014 11:59

Děkuji, projdu si to a doufám, že najdu nějaké rady, které mi pomůžou. Procházím i forum, tak snad se zadaří naučit se mít ty fotky lepší po stránce ne kompozice (i když to bych si taky nestěžovala) ale hlavně technicky aspoň, protože doma mě vždycky překvapí na PC, že je to dost horší než by člověk čekal
Kenzi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Němec Jan 3. 4. 2014 12:39

Jen je potřeba upozornit, že většina fotek zde i jinde prezentovaných je více či méně upravená na počítači.
JPEG přímo z foťáku a dobře zpracovaný RAW, to je někdy nebe a dudy.
Pak můžete být nešťastná, jak Vaše fotky ve srovnání s nimi vypadají.

Olympus má JPEGy velmi dobré, ale zrovna u krajiny je RAW+ následný postprocess velmi důležitý.
Němec Jan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pepl 3. 4. 2014 13:32

Slečno či paní, já bych Vám odporoval především v tomhle:
" Děkuji, projdu si to a doufám, že najdu nějaké rady, které mi pomůžou. Procházím i forum, tak snad se zadaří naučit se mít ty fotky lepší po stránce ne kompozice (i když to bych si taky nestěžovala) ale hlavně technicky aspoň, protože doma mě vždycky překvapí na PC, že je to dost horší než by člověk čekal "
Já na to:už se mi moc krát stalo, že jsem měl technicky dobře vyfocenou krajinu - a moc krát letěla do koše - protože jak jste názorně viděla na ukázkách co sem vložil Breit - když chybí obrázku - v krajině zajímavý prvek, něco v předním plánu atd. tak sebelepší technika nic nezachrání. Když se koukám pozpátku 8 let do své galerie tak vidím, že procento obrázků z krajiny, které jsem nesmazal mám zhruba stejné z dob, kdy jsem fotil mýdlovkou - úplně triviálním Ixusem 2, tak i zrcadlovkou i teď kvalitním kompaktem. Kdyby to bylo tak jak píšete, asi bych neměl v galerii nic z té mýdlovky?
b) A je to ještě markantnější, pokud byste své fotky tiskla na papír. Při tisku se daleko více schová nějaký nedostatek v technické kvalitě, zatímco když ten snímek bude kompozičně "o ničom", bude mlátit hlavou o stůl - jsem vyhodila peníze za papír i inkoust ......
pepl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kenzi 3. 4. 2014 13:48

Ano, s tou kompozicí máte pravdu, mě focení baví a doufám, že se od amatérského mačkače čudlíku časem posunu někam i s tou kompozicí. Nicméně aktuálně mě opravdu hodně trápí to, že fotky mi přijdou často takové neostré a rozmazané, nevím jak to říct, ale opravdu příšerné už po té technické stránce.

Vím, že ideálně by to mělo jít spolu ruku v ruce ale když pak i doma vidím, že jsou ty fotky fakt děsný tak mi to i bere chuť víc fotit, protože na displeji to nepoznám. Ale je možný, že to je prostě jen těma rukama.

-- 3. 4. 2014 13:54 --

nemec jan: tak to bych zkusila mozna s tim rawem taky neco posefovat, i kdyz zkusenosti s jeho upravou zadne nemam. Dekuji za radu
Kenzi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pepl 3. 4. 2014 14:27

> Kenzi - myslím si, že každý foťák umí zvětšit náhled a měla byste hned poznat, jestli to je či není ostré? Tedy už přímo na místě samém při focení?
pepl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kenzi 3. 4. 2014 14:32

pepl ano, to umí. Nicméně ale nevím, jak vysvětlit, co mi na těch fotkách vadí. Možná zkusím doma najít nějakou, jestli jsem nevyhodila všehcny a zkusit ukázat, že byste mi třeba i poradili, v čem přesně může být chyba? na displeji většinou vypadá normálně +/- co můžu soudit

http://kenzi.rajce.idnes.cz/test
ty fotky mi prijdou divne - jak kdyby takove ploche, nebo nevim, jak to vyjadrit. Je mozne se toho zbavit lepsim nastavenim parametru? vyssi/nizsi clona, iso, cas?

děkuji
Kenzi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fuck8r 3. 4. 2014 20:04

ten hrad je nějakej úplně divnej ne? jako by to bylo brutus softwárově odšumeno a slito..

na krajinky by měl být stativ + vypnutá stabilizace (to může někdy dělat pěknou neplechu), co nejmenší ISO (hlavně u malejch čipů + pokud to jde: vypnout/zmírnit odšumování) a u takového světelného objektivu nezapomenout přiclonit na 5-8 - jenže taky u menších čipů začne dříve či později působit Difrakce a obraz se rozmazává - to je potom těžké :-))
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník

Další stránka