Slušná bazarová zrcadlovka Canon

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jakubsallieri 29. 9. 2013 16:42

Zdravím,

projížděl jsem témata ale žádné mě neuspokojilo, tak zakládám vlastní - kdysi jsem fotil hodně, bavilo mě to, potom jsem na chvíli přestal a teď chci zase začít. Měl jsem Powershot S3 IS, potom SX 30IS po nějaké době, ale potom jsem na chvíli vyzkoušel rádobyzrcadlovku (nějaký Lumix, nevím přesně co to bylo zač, sice tam zrcadlo bylo, ale i tak to v hledáčku mělo displej, nevím co to je) a fotky z toho byly tak dobré, že jsem si řekl že půjdu tímto směrem. Své dva předchozí foťáky prodávám a chci do něčeho lepšího.

Chtěl bych zůstat u Canonu, byl jsem na něj zvyklý a nechtěl bych to měnit, i když Nikony jsou občas taky lákavé, chci prostě Canon.

Asi bych nechtěl nový, nebo spíše bych na něj neměl, vím že ho nebudu používat každý den a bylo by to asi zbytečné, takže nějaký bazarový určitě. Jenže tam je výběr veliký a nevím co je lepší - jestli nějaký starší foťák vyšší třídy, nebo novější nižší třídy, v tom už bych potřeboval poradit.

Co chci fotit? Přírodu, zvířata, lidi, akci ... Vesměs cokoliv, spíše na to cestování, žádný ateliér nebo tak.

A kolik za něj chci dát, to taky nevím, jsem ochotný si připlatit aby to za něco stálo, ale pokud se něco slušného sežene v relaci 5 - 10 tisíc, bylo by to lépe a více by mi zbylo na případné doplňky.
jakubsallieri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod malykrocan 29. 9. 2013 17:02

U Nikonu bych to videl jako jasnou volbu, D90... ale u Canonu, to je otazka. 40D byla hodne dobra, ale zas uz je to hodne starsi kousek a je otazka v jakem bude stavu a kolik bude mit nacvakano. 50D uz zas nebyl podle me tak povedeny. Lepsi fotaky uz budou drahe i v bazaru, nizsi tridu bych v bazaru asi nekupoval, to uz mi vyjde vyhodnejsi slusne bezzrcadlo, do 10 sezenej jako nic. Treba Panasonic usel dlouhou cestu ;)
malykrocan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod feanoor 29. 9. 2013 19:14

Osobně bych koupil Canon 40D - robustní hořčíkové tělo, velký a jasný hledáček, výkonný autofokus s 9 křížovými body, rychlé sekvenční snímání, vrchní stavový displej, a samozřejmě dobrá kvalita fotek.
Jediné co je mu vytýkáno je na dnešní poměry menší rozlišení displeje.
Cena se pohybuje kolem 7 tisíc za tělo.
Koukni třeba na paladix.cz - sekce bazar.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jakubsallieri 29. 9. 2013 21:11

Na tu 40D jsem koukal, v té cenové relaci mi taky přišla nejlepší. Jen jsem právě přemýšlel jestli by nebylo něco levnějšího a novějšího lepší, přecijen technologie pokročila...

Jinak jsem koukal ještě na 10D za podobné ceny, je tam rozdíl?
jakubsallieri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 29. 9. 2013 22:38

10D je prehistorie..

40D je pravděpodobně to nejlepší co kdy Canon v APS-C vyrobil. Nebo minimálně nejvyváženější z hlediska funkčnosti.

50D byla následně vcelku ok, akorát měla chybičku a to byl šum. Je z éry kdy Canon měl rád barvy do té míry, že tam dali CFA, která je skoro na úrovni Sony A900 (nicméně pouze za denního světla). Další produkty té éry byla 1Ds MK3 a 1D MK3, oboje dvojí excelentní co se týká barev. 5DMK2 už méně, ale pořád velmi slušné.. (obzvlášť proti dnešku).

60D je plasťák a odklon od xxD série. Sensor ten samý co v 7D a mnoho a mnoho dalších modelech od Canonu. Je to dost mizerných 18 mpix, které Canon stále dokola recykloval (nicméně 70D má něco novějšího a fous lepšího, byť barevně je to kapku mizerné, ale aspoň konzistentní - což naznačuje možnost dobré odezvy na barevné profily).

30D není špatnej foťák, jen prostě nic extra. 40D je lepší ve všem.. Další zpět nemá smysl uvažovat. Pokud bys chtěl něco historického, jsou zajímavější modely jinde.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 29. 9. 2013 22:45

jakubsallieri píše:potom jsem na chvíli vyzkoušel rádobyzrcadlovku (nějaký Lumix, nevím přesně co to bylo zač, sice tam zrcadlo bylo, ale i tak to v hledáčku mělo displej, nevím co to je) a fotky z toho byly tak dobré, že jsem si řekl že půjdu tímto směrem.
Panasonic (Lumix) už dosť dlho zrkadlovky nerobí, už len bezzrkadlovky.
Ešte to mohla byť Sony SLT: tá síce má zrkadlo, ale nesklopné (je tam len kvôli zaostrovaniu).

Podľa toho čo hovoríš (že malo v hľadáčiku displej) tak to zrkadlovka rozhodne nebola.
U nich sa totižto podľa definície nezobrazuje obraz displejom (ale práve odrazom zo zrkadla).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 30. 9. 2013 07:47

jakub
Canon 10D z výběru rovnou vyřaď, ač to zní překvapivě, nenasadíš na něj EF-S objektivy.

barvy se mi subjektivně líbily více z 40D než z 50D,
50D má ale narozdíl od 40D jemnější displej

třeba tohle vypadá zajímavě
http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=267562
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 30. 9. 2013 10:24

jakubsallieri píše:Své dva předchozí foťáky prodávám a chci do něčeho lepšího.
Radšej si jeden z nich nechaj .. základnou zrkadlovkou so seťákom ich nenahradíš:
keďže si navyknutý na ultrazoomy, zrejme by ti chýbal dlhší dosah - zišiel by sa ti teda ešte teleobjektív.
A v prípade 40D aj video: predsa len je to foťák z roku 2007 (starší o 3 roky od tvojej SX30), kedy video v zrkadlovkách ešte nebolo.

jakubsallieri píše:Asi bych nechtěl nový, nebo spíše bych na něj neměl
To posúď sám:
prehľadné ceny nových zrkadloviek a CSC ("rádobyzrkadloviek") sú tu: Cenové zpravodajství - 39. týden

jakubsallieri píše:nevím co je lepší - jestli nějaký starší foťák vyšší třídy, nebo novější nižší třídy, v tom už bych potřeboval poradit
Ja preferujem novšie:
- sú rýchlejšie (zaostrovanie, nabiehanie, ukladanie fotky, sériové snímanie) - čím šetrím čas pri fotení
- volia lepší WB a expozíciu, viac využívajú DR snímača - tým šetrím čas pri postprocessingu
- majú lepšie objektívy, prípadne im korigujú obrazové vady - výstup je kvalitnejší aj bez Photoshopu
- lepšie odšumujú a zosvetľujú tiene - zábery vyzerajú reálnejšie (aj farby v zlých podmienkach)
- majú vychytané drobnosti ktoré ma na starom foťáku štvali (napríklad zobrazovanie Auto-ISO hodnoty)
A vyššiu triedu foťákov:
- lepšie (pohodlnejšie, rýchlejšie) sa ovládajú (majú zvyčajne 2 rollery) a držia
- v prípade Olympusov majú aj lepšiu stabilizáciu
- u zrkadloviek by som lowend nebral kvôli chýbajúcemu AF microadjustmentu

No už to ide do peňazí. Ale zase viem za čo si priplácam (a stojí mi to za to).
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 30. 9. 2013 12:42

Gance nechci se hadat, ale myslim, ze ani stredni trida D90 a 40D nemela micro-adjustment a trochu jsem se v tvem srovnani ztracel, co vlastne porovnavas.

Jinak podle me, tady opet resis moc techniku (kvalitu tel) a jejich funkce. V zakladnim foceni se u zrcadlovek moc nezmenilo (rezimy jsou stale ty same), autofokus +/- taky (nektere body jsou krizove).

Ten pokrok je spise videt u tvych oblibenych bezzrcadlovek, kde maji jeste dost co zlepsovat.

Ja preferujem novšie: - ted porovnavas generace bezzrcadlovek nebo zrcadlovek?

- sú rýchlejšie (zaostrovanie, nabiehanie, ukladanie fotky, sériové snímanie) (jak dlouho nabiha zrcadlovka- 0s ? Jaky ma buffer ca. 9 sn ? Seriove snimani (tady je rozdil vyssi nizsi trida 3,5/5, i kdyz uz i tady uz se zvysila)
- volia lepší WB a expozíciu, viac využívajú DR snímača - tým šetrím čas pri postprocessingu (dejme tomu, WB neresim, pokud fotim do Rawu)
- majú lepšie objektívy, prípadne im korigujú obrazové vady - výstup je kvalitnejší aj bez Photoshopu (????? jak maji lepsi objektivy, mozna pokud myslis generaci setaku, to je ale vse - nebo mluvis o bezzrcadlovkach).
- lepšie odšumujú a zosvetľujú tiene - zábery vyzerajú reálnejšie (aj farby v zlých podmienkach) - (tady bohuzel Canon celkem spi, ale odsumovat se da citlive i v sofwaru a kazdopadne to je posun oproti pristrojum, co mel drive nebo mluvis o Olympusu).
- majú vychytané drobnosti ktoré ma na starom foťáku štvali (napríklad zobrazovanie Auto-ISO hodnoty) - to zalezi na konkretni generaci
A vyššiu triedu foťákov:
- lepšie (pohodlnejšie, rýchlejšie) sa ovládajú (majú zvyčajne 2 rollery) a držia (- souhlas)
- v prípade Olympusov majú aj lepšiu stabilizáciu
- u zrkadloviek by som lowend nebral kvôli chýbajúcemu AF microadjustmentu (jak jsem psal ani vyssi trida to nema vzdy: 60D, 90D)
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 30. 9. 2013 12:46

Ganec píše:
jakubsallieri píše:nevím co je lepší - jestli nějaký starší foťák vyšší třídy, nebo novější nižší třídy, v tom už bych potřeboval poradit
Ja preferujem novšie:
- sú rýchlejšie (zaostrovanie, nabiehanie, ukladanie fotky, sériové snímanie) - čím šetrím čas pri fotení

Šetríš čas pri fotení, ktorý následne stratíš pri triedení 4000 fotiek nacvakaných guľometom, z ktorých ani jedna nie je dobrá. Ja by som ti dal do ruky kinofilmový stredoformát, 24 obrázkov na celý deň , temná komora a pri menej ako 20ks slušných fotiek za trest zobrať foťák na mesiac :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 30. 9. 2013 13:53

revell: Celkovo sa všetko zrýchľuje a zlepšuje, aj u zrkadloviek.

Hlavne u Canonu (keďže to potrebuje najviac aby dohnal konkurenciu):
- taká 650D nabieha asi dvakrát rýchlejšie ako 600D
- vďaka korekcii aberácie (v DIGIC V) je už seťák použiteľný (a nový STM je vraj konečne aj rýchly)
- zlepšenia s novým procesorom som už popisoval - Sú novšie foťáky lepšie? Časť 6: Digic V (G1X vs 7D)
- aj zlepšenie v tieňoch nastalo: porovnal som si zosvetlený záber z dpreview zo 60D (z recenzie D7000) s modelom s DIGIC V procesorom a už to nebola až taká katastrofa (detaily a DR rovnako zaostávali, ale aspoň farby boli lepšie)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 30. 9. 2013 16:46

Mne zrkadlovka, ked ma plus minus zaostrene (a teda nemusi behat autofocus) po zapnuti nabehne tak rychlo, ze nevidim /len ak mam zapnute otrasenie cipu - ktore aj tak nefunguje pre zanovite prachove zrna/ pauzu pre prvu fotku. Tj, prvu fotku spravim asi tak do 0.1 sekundy. To sa da zrychlit ?
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 30. 9. 2013 17:17

Verím ti že si spokojný. Tvoj k-x nabieha 3x rýchlejšie ako 600D.
A v prípade ktorý popisuješ je 3x rýchlejší (Full Autofocus Single-point AF Optical Viewfinder).

To čo sa dá ešte zrýchliť je reakcia na spúšť (keď už máš namáčknuté).
V tomto je NEX5n 4x rýchlejší ako tvoj foťák.
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 30. 9. 2013 17:25

Mno .. 4x rychlejsie znie velice hyper, ale realne to uz neznamena nic, ak je to 1/25 vs. 1/100. V ruke som to nemal, takze posudit neviem. V principe je to uz dost jedno .. pretoze 4000 fotiek za vecer tasenim z trenirok nemam v plane :D
Ovsem co je zaujimave je, ze moj fotak je asi 4 roky stary. A k tomu este par dalsich modelov, ktore su starsie a rovnako rychle. Niekde sa stala chyba :)
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jakubsallieri 30. 9. 2013 20:31

Abych upřesnil, natáčet videa nehodlám, chci fotit a ne natáčet videa která akorát zabírají hromady prostoru. A řešit rychlost nabíhání, že zvládne místo 4 fotek za sekundu 8, to mě taky moc nebere. Chci pouze aby to pěkně fotilo - a z toho jsem byl tedy utvrzen zkusit tu 40D a sehnat k tomu slušný objektiv.

-- 30. 9. 2013 20:49 --

A ještě dotaz - jaká je cca životnost závěrky a kolik cca spočívá výměna, oprava nebo co se s tím dělá? Chápu že jak u kterého fotoaparátu, ale třebas ta 40D? A po výměně je to opět použitelné "jako nové"?

Na jednom inzerátu například psal že má nacvakáno 72 tisíc, tak by mě zajímalo jestli to je dost, málo, nebo průměrně.
jakubsallieri
Kolemjdoucí

Další stránka