Fotoaparat pro foceni deti v interieru

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod xpitris 20. 9. 2013 23:16

Rozhoduji se o koupi fotoaparatu na foceni deti, prevazne v interieru. Cenova hladina nekde kolem 10k. Nyni mame Lumix LX3, ale vysledky moc dobre nejsou. Vetsina fotek je rozmazana, pomaleji ostri a rychlost foceni taky zadna slava.
Zatim se mi celkem zamlouva Sony A58 se setovym objektivem 18-55mm.
Jsem naprosty amater, takze nejake specialni funkce mi budou nejspis k nicemu. Video taky neni rozhodujici.
xpitris
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 21. 9. 2013 10:14

Má-li mít ta fotka slušnou kvalitu tak to chce ISO max. 1600 a 1/100s. Se seťákem se v interiéru na tyto hodnoty dostaneš těžko. Doporučil bych set s pevnou 35/f1.8, nebo 50/f1.8.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xpitris 23. 9. 2013 21:48

Diky za radu.
Set s takovym objektivem jsem nenasel, nicmene jsem dosel k zaveru, ze 35/f1.8 bude patrne do interieru lepsi pokud chci zachytit neco vice nez jen oblicej.

Vzhledem k tomu, ze Canon takovy objektiv za rozumnou cenu nenabizi, tak se nyni rozhoduji mezi Nikon 5100 a Sony A58. Ktery z techto dvou bude vhodnejsi pro muj ucel?
xpitris
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 23. 9. 2013 22:02

SLT A58 má slabší výstup, jednak se ten snímač nepovedl tak jako ten 16mpix v Nikonu (taky od Sony) a taky 1/3 světla žere nesklopné zrcátko - výhoda je ovšem při natáčení videa. Jinak nevím co si myslet o AF u Sony, ale mně se na A58 nechytal v naprosto jednoduchých situacích, foťák jsem nakonec vrátil kvůli doslova vadné stabilizaci, možná ten AF s tím souvisel, nevím, podruhé jsem riskovat nechtěl. Jinak na Sony jsou tři levné slušné pevné objektivy - 35/1,8 50/1,8 a 85/2,8 a hlavně ten poslední je velmi zajímavý
Naposledy upravil reign dne 24. 9. 2013 09:31, celkově upraveno 1
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 23. 9. 2013 23:59

pokud zbydou penize tak i blesk
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 24. 9. 2013 09:33

Já bych doporučoval hlavně externí blesk. Světlo v interiéru mizerné nejen co se týče množství, ale často i co se týče barvy / směru. A ušetříš si (případné) problémy s nízkou hloubkou ostrosti.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 24. 9. 2013 09:51

Co Lumix LX-7 ? Ten ma uz dokonca f1.4 a 24mm na najsirsom ohnisku.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 24. 9. 2013 11:23

Já bych šel do toho Nikonu. Jinak samozřejmě pokud budeš mít blesk vystačíš i se seťákem. Blýskat to můžeš o strop a budeš mít krásně nasvícenou místnost. Nicméně tyto fotky mají dobrou technickou kvalitu, ale občas postrádají takovou tu teplou domácí atmosféru.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 24. 9. 2013 12:03

Dafe, co myslis tou teplou atmosferou? Chladnejsi svetlo blesku?

To se da castecne upravit z rawu a teplotu barev trochu zvysit. Spise nekdy byva problem s ruznym osvetlenim (ale to si myslim, ze u deti nikdo resit nebude, tam bude hlavni, aby na fotce byly ony ratolesti).

Dalsi vec je, ze v mistnosti byva sero, takze fotky mohou byt takove mdle a sede bez blesku ( na druhou stranu se bleskem nemusi blyskat na plny vykon a neprehanet to).
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 24. 9. 2013 13:49

revell: To ani ne. Spíš mi přijde škoda nevyužít např. pěkné světlo v blízkosti okna, které nasvítí tvář a zbytek je ve stínu. To i za cenu vysokého ISA.
http://daf.rajce.idnes.cz/Aninka_a_Tonik/#Tonda_044.jpg
http://daf.rajce.idnes.cz/Aninka_a_Tonik/#Tonda_033.jpg

Bez blesku snáž zachováš atmosféru i když jsou barvy ujeté. Mě to nevadí.
http://daf.rajce.idnes.cz/Svatba_A_a_T_ ... _10640.jpg
http://daf.rajce.idnes.cz/Anicka_2010_a ... C_6521.jpg

Neříkám, že by to podobně nešlo nafotit i s bleskem, ale určitě ne bez přípravy a zkušebních snímků. Jenže jak začneš blýskat, tak děti přestanou dělat to co chceš vyfotit a začne je zajímat foťák :) Jelikož z mých fotek dětí je naprostá většina NEnaaranžovaná musím mít doma foťák neustále s nasazenou pětatřicítkou, zapnuté Auto-ISO a nastavenou nízkou clonu abych mohl jen šáhnout pro foťák a ihned fotit.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 24. 9. 2013 14:34

Ty posledni vety se mi libi.

Je fakt, ze s kazdym focenim se clovek zlepsuje - vi co a jak nastavit, nebo vi, ze nema cenu fotit.
Ja mam zkusenosti jen s tancovanim svych neteri a ty jsou na me zvykle, protoze uz je fotim dlouho. Tudiz zalezi o jake deti se jedna (zase zkusenosti). Tedka trenuji foceni na mimcu znamych a taky docela tezke - blesk samozdrejme nesmi byt, pokud mimco nespi, kdyz je vzhuru, tak uz je sero a f2.8 a Iso 800-1600 (mam uz starsi model, takze celkem sumi).

Jakou byste doporucili petatricitku 30-35mm pro Canon? Dival jsem se na Sigmy a dat za pevne sklo treba 800€ je mazec.

-- 24. 9. 2013 14:44 --

nekdy co me prekvapuje, ze lidi foti (jak prdli) s kompakty a telefony za kazde situace, kdy ja i ostatni koncime, protoze uz to hazi takove casy, ze z toho bez stativu nic nebude.
Potom si nekdy vyzadam fotky i od nich a 90% muzu smazat, i kdyz na displayi vypadaly celkem v pohode.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 24. 9. 2013 14:53

Displeje mobilů odpovídají velikostí rozměrům fotografií běžným v rodinných albech (6x9). Bohužel z prohlížení na monitorech jsme tomu odvykli :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 24. 9. 2013 15:21

Displeje mobilů jsou úplně mimo. někdy mi přijde, že jsou udělané tak aby ta kaše co mobil vyfotí vypadala aspoň trošku normálně, protože kvalitní fotku to pošle do kopru (RD, saturace).

Daf: parádní fotky
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod revell 24. 9. 2013 15:51

ted jsem se dival v elektru na mobily (protoze svuj uz mam 3 roky (jsem proste uplne out)). No a pani mi doporucovala Xperia V s 14 mpix? Tak jsem se ji ptal, co s tolika mpix bude delat, no a tak mi odvypravela naucenou basnicku - vyrezy, podivejte na toto video atd.
Tim nerikam, ze to fotilo nejak spatne, jenomze i ten mobil ma stale to stejne rozliseni nekde kolem 1-2 mpix. Stejne sranda, ze to mely monitory a televize pred par lety.
revell
Návštěvník