David1330: Proč si vlastně nezahrnul i E-pm1 s 14-42?
http://www.megapixel.cz/olympus-e-pm1-cernyNa jaře jsem zvažoval XZ1, EPM1 a J1 a NEX F3, XZ2 v té době stála 13000.
Podle mne lepší volba PM1 než Xz1, který tady MAJITELÉ moc nechválili, např. co se týče automatiky (tuším že si stěžovali na volbu délky expozice), šumu/odšumování a nízké kvality videa.
J1 10-30 trpí trochu neostrými rohy při širokém ohnisku (viz např. recenze řady J a V s tímto objektivem na ephotozine nebo digimanii), existuje ještě objektiv 11-27,5, ale ten nemá stab., šum je na tom podobně jako E-pm1, porovnával jsem mj i fotkama v obchodě při umělém osvětlení na donesenou SD kartu, možná o trochu horší u J1 (barevný šum), je tam méně kroků pro nastavení dodatečného odšumu (vyp/zap) - PEN má 4 kroky - vysoký, standart, nízký a vyp - fotím přírodu, takže používám posl. volbu, abych z toho vytřískal co nejvíc (v rámci JPG-do Rawu nefotím) -když si pak chceš prohlídnout třeba nějaký detail, co tě zaujal. Video má lepší J1-netrpí při zapnuté stabilizaci želé efektem, u PM1 kvůli tomu před natáčením videa stabilizaci vypínám.
Automatiky se u bezzrcadlovek nemusíš bát, většinou fotím na P,aby mi foťák neprasil barevné podání nějakým motivovým programem+případná korekce expozice, na horách dost často-PEn nemá problém s přepaly, jako většina kompaktů, ale má tendenci podexponovávat, aby nebyla obloha bílá, ale prokreslená s mraky, takže jsem v Tatrách dával hodně často korekci +1/3 až 1EV. Při běžném focení ve městě nebo oslavy atd není korekce potřeba.
Co mně ale zklamalo, tak program mód. pro tvorbu panoramat-pro mne nepoužitelné, švagrův UZ od Sony nebo kamarádův UZ Nikon (jenden z nich) je na tom mnohem lépe.
PS: ISO 1600 u PM1 při focení v místnosti bez blesku v pohodě použitelné, (přítelkyně s tím např. fotí psa

a ten jako většina zvířat blesk moc nemusí), ale odšum bych asi zapl aspoň na nízký.