Jaký fotoaparát na noční focení koncertů a hudeb. festivalů

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mukarin 4. 8. 2013 23:49

Jaký by byl asi nejvhodnější model (set), který mi obstojně poslouží při focení koncertů/hudebních festivalů? Nejraději bych se vešel do 12000,-, ale pokud bude mírně nad, snad bych to i přežil. Jsem téměř začátečník.
P.S.: Omezení pro návštěvníky netřeba v tomto případě řešit, nenavštěvuji monstrózní komerční akce, nebo mám "fotopass"
Naposledy upravil Mukarin dne 5. 8. 2013 01:47, celkově upraveno 1
Mukarin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pan cukrář 5. 8. 2013 01:28

tak urcite zalezi na tom, jak moc vazne chces takovehle akce fotit a jake tedy akce navstevujes. Zalezi na svetlech na podiu. Treba undergroundovou legendu Nevidim nenafotis prakticky nicim..:-) Na vesnicke tancovacky s mizernyma svetlama je treba aparat, ktery malo sumi a k tomu kvalitni svetelne sklo, ale to vysoce prekracuje tvuj limit. Na kvalitne nasvicenych koncertech , kde uz vetsinou potrebujes i fotopass se chytis prakticky s cimkoliv. Ale abych te jen neodrazoval. Zacinal jsem po klubech fotit s Canonem 10d a starou manualni padesatkou z praktiky.. Nebyla to zadna hitparada, ale pro zacatek fajn. Dnes bych volil asi bazarovou zrcadlovku napr. C 40d a k tomu pevnou 35 nebo zakladni svetelny zoom od tretiho vyrobce. U toho je treba se jen smirit s pomalejsim ostrenim. Rozhodne zapomenout na blesk, to je jako mit na triku napis DEJ MI PRES HUBU.
pan cukrář
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomasotc 5. 8. 2013 08:18

Dle meho zalezi co to ma byt za koncert/festival. Pokud neco vetsiho, kde byva stage tak 1,8m nad zemi, tak uz je i ta 35mm malo, v klubu fotivam bezne 35mm/1.8 a kvalita dostatecna. A to tam je mizerne osvetleni.
Na foceni pod podiem (v meziprostoru, ktery se u vetsich koncertu delava) by to chtelo zoom (ja bych sel do 70-200 f/2.8, ale ten stoji dvojnasobek tveho limitu...bez tela).

S temi prostredky, co mas/hodlas investovat bych doporucil tak Nikon D5100 + 18-105mm (Canony uz nesleduju, urcite poradi nekdo jiny obdobu), stoji 14 000 s DPH. Casem k tomu koupis 35mm sklo (4 800 nove) a bude super set.
Ale uprimne, bez battery gripu uz si ja osobne nedovedu predstavit foceni. Tim spis koncerty. Takze jeste dalsi 1 000 navic. Bez baterky...

Kdyby byl zajem podivat se jak vypadaji in-camera JPEGy z Masters of Rock z Nikonu D7000+Nikonu 70-300 - http://toot.rajce.net
Naposledy upravil tomasotc dne 5. 8. 2013 10:29, celkově upraveno 2
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oniiicek 5. 8. 2013 08:51

Fú tak zvolil si si s týmto rozpočtom vážne náročnú fotografiu...Ja by som asi volil nasledovné Canon 1100D a k tomu základný objektív s bajonetom pre Canon Tamron 17-50/2.8 VC a jednoznačne by som neváhal obzerať sa aj po bazárových kúskoch. Neviem, či v tvojom limite nájdeš niečo lepšie, totiž vždy to bude o kompromisoch (svetelnosť, rýchlosť ostrenia, či kvalita použitých materiálov). Dobré objektívy začínajú na cene 600€ a viac. Inak je to o veľa kompromisoch a častom trápení sa.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://ok-fotografia.blogspot.sk
http://software-elektronika.blogspot.sk
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod snopa 5. 8. 2013 18:46

IMG_5198.JPG
Tak, tak, jako "oniiicek" bych doporučil Canon EOS 1100D. Malý a lehký přístroj a v kombinaci s oním Tamronem 17-50 je to fajn sestava. Sám jej používám jako druhé tělo k EOS 60D s gripem, což už je sestava dost těžkopádná. Fotím s ním stále a ač to bylo moje první zrcadlo, furt na něj nedám dopustit.

Jeden snímek s 1100D a Tamronem 17- 50 na ukázku. Chce to však rozkliknout. ;-)
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pan cukrář 5. 8. 2013 20:45

Tak koukam, ze vsichni doporucuji 1100d, ale je to fakt mala plastova hracka. Nerikam, ze to je spatny fotak a i ta velikost a hmotnost nemusi byt na skodu. Chce to si na fotak sahnout. Ja se svyma lopatama ho mit nemuzu.Je pravda, ze xxD rada budi trochu hruzu, ale nikdy jsem se o nej nebal, ze kdyz do me nekdo strci, tak se pochrouma.. I nejaky to pivo na se na nej vylilo.. Za me znovu Canon 40D a k tomu ten zakladni Tamron.. A kdyz budes mit stesti, tak ti zbyde jeste na vstupenku na nejakou akci..:-)
pan cukrář
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 5. 8. 2013 20:59

Na scény s blbým světlem bych teda raději Nikon, snímače Canonu jsou na tom dost blbě, se sklama to bude taky u Nikonu snažší

v limitu http://www.levneelektro.cz/p180924-digi ... af-s-dx-vr
nad limitem http://www.astro-partner.cz/nikon-d5100 ... p-651.html
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mukarin 13. 8. 2013 21:32

Díky za tipy / typy všem! Nakonec jsem pořídil Nikon D5100 + 18-105 AF-S DX VR. Zdá se (zatím se učím), že je to opravdu vhodná volba s přihlédnutím k mým finančním možnostem. Sice je to předčasné, ale ještě by mne zajímalo, kdybych se naučil lépe fotit a chtěl ještě větší přiblížení na větší festivaly, o jakém objektivu (případně co dalšího) bych měl uvažovat?
Zatím jsem jen přikoupil baterii a vyhlédl si brašnu.
Mukarin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 13. 8. 2013 21:54

Nikkor AF-S 70-200 f/2,8 VR II, začni šetřit :)
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomasotc 13. 8. 2013 22:09

Na vetsi festivaly...co je vubec vetsi festival? Na Masters of Rock jsem fotil s Nikon 70-300mm f/4.5-5.6 AF-S G IF-ED VR a dobre, tusim 800 ISO. Tim samym jsem na Brutal Assault lezl nekde k ISO 5000 a porad to bylo tmave, vylozene otraveny jsem byl z toho nasviceni...ale k fotkam jsem se jeste nedostal, resim jak jsem videl ve fotaku.
Takze tezko rict, za ty prachy je to celkem fajn sklo, ale holt stabilizovana 70-200 f/2.8 to neni :-) taky je drazsi jak vse, co jsi dosud koupil :-)

Dalsi prislusenstvi ciste na festaky - za me grip, hodne fotek fotim na vysku a ruce si lamat odmitam. Navic kdyz uz mam dve baterky, proc ji mit v brasne, kdyz muze byt v gripu.
Casto se doporucuje externi blesk. Ne kvuli blikani, ale kvuli pomoci ostreni. Ale to je spis do "akreditovanych zon", davem bych se tim fakt neprodiral.

Pro zajimavost - brasnu mam Lowepro Inverse 200 AW a maximalni spokojenost. I kdyz se tvou vybavou, pokud nechces hned tak rozsirovat by dostacovala 100AW.
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 14. 8. 2013 09:04

reign: To je fajn jak je to snažší u Nikonu, hlavně s teleobjektivama. A teď už se řeší jaký, škoda že Nikon má jenom 2.8 70-200 s VR za 56000 :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 14. 8. 2013 09:10

Hoax: vycházel jsem z rozpočtu 12k, navíc fesťák není sport, takže výbornou službu udělá Tamron 70-300 USD, ale stejně i pomalý Nikkor 55-300 VR - v blbým světle festivalu bych upřednostnil stabilizaci před rychlým AF
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 14. 8. 2013 11:13

V blbým světle se hodí spíš světelnost, těch 5.6 na konci už je docela na hraně, ale jinak proč ne, svojí službu asi udělají. Narážel jsem na to, pokud někdo chce Nikon tele 2.8 bez stabilizace, tak tam bohužel pořád nic nemají.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 14. 8. 2013 11:37

nikdo z nás nemá věšteckou kouli aby poznal předem budoucí ochotu tazatele investovat, takže nezbývá než se držet zadání, položit nějaký ten dotaz, nebo se oddat spekulacím :-/ pořád si nemyslím, žeby mu elko udělalo větší službu než Tamron - který má navíc těch 5,6 na 300mm, kdežto elko končí na 200
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 14. 8. 2013 11:53

F 5.6 na dlouhým konci je většinou už nepoužitelných, ono i 2.8 je někdy tak tak.
rodri
Návštěvník

Další stránka