"Bezzrcadlo" pro focení sportu

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod justus 26. 7. 2013 10:43

Dobrý den,

mám dotaz týkající se náhrady klasické zrcadlovky "bezzrcadlovkou" při focení sportovních aktivit: zejména lyžování, snowboarding, cyklistka, popř. i vodní sporty.

Díval jsem se na recenze současných modelů "bezzrcadel", zejména SonyNex7, Olympus OMD a, Fuji XE1 na dpreview.com. U většiny zmíněných modelů byla poznámka: not so good for sport activities.

Máte s focením sportovních aktivit "bezzrcadlovkou" praktické zkušenosti? Je to nepoužitelné, použitelné se skřípajícími zuby či postačující pro běžnou hobby fotografii? Mám tím na mysli situace, kdy by z 20 fotografií nebylo 15 použitelných, zejména z důvodů nestíhání autofokusu...

Moje osobní postřehy jsou následující: Zkoušel jsem NEX-7 a Olympus OMD, a byl jsem z toho trochu rozpačitý. Velikost kompaktu, ovládání jako kompakt, pro cokoliv nestandardního nutné jít do menu, zaujaly mne i přepaly (zkoušeno v podvečer, když polovina ulice byla ve stínu, druhá část osvětlená, Olympus OMD) a postřehnutelné zpoždění elektronického hledáčku... Celkově mi však kvalita snímků mi přišla o dost lepší než u kompaktu, avšak horší než u D300, kterým jsem fotil to samé. Zkoušel jsem cyklisty, rychle jedoucí auta, inlajnisty... Co mne překvapilo negativně, byla cena, kdy NEX7 = Nikon D7000... Je mi jasné, že můj výběr přístrojů a krátké testování nebyly reprezentativní...

Děkuji všem za postřehy a rady týkající se volby vhodného bezzrcadla pro focení sportu...
Naposledy upravil justus dne 26. 7. 2013 10:57, celkově upraveno 2
justus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 26. 7. 2013 10:50

Ano, je to nepoužitelné. Z mých zkušeností zvládnou zaostřit bezzrcadlovky dobře akorát jeden, dva první snímky, pak už je všechno ostatní mimo. Pokud sis hrál s D300, tak je to oproti bezzrcadlovkám jako nebe a dudy.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 7. 2013 11:53

Všetko sa dá keď sa chce.
Fotil som už napríklad s E-P3 stolný tenis (pomocou AF-S):
Obrázek
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 26. 7. 2013 12:16

Bez detekce fáze v alespoň nějakém hybridním pojetí to jde velmi těžko. Foťák totiž neví, kam se objekt posunul a musí to zkusit. Proto zaostří na začátku a spustí burst. Určitě ale můžeš přiclonit, aby se to vešlo do hloubky ostrosti. Pak ti těch ostrých fotek vyjde víc, i když nevím jestli u tebou jmenovaných sportů je to řešení. Tam asi nejlépe vychází klasické ostření detekcí fáze. Foťák po každém snímku znovu zaostří a protože ví kam, dá to na první dobrou. Samozřejmě pak nemůže udělat 60sn/s, ale od 7+ už by to mělo stačit. Bohužel, dnes abys takový přístroj lupou pohledal.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Umbrella 26. 7. 2013 12:30

Justus: myslim, ze to co jsi vyzkousel je odrazem i jinych testu, OMD co mohu rict, ma dobre DR, ohledne AF-C se sice snazi o dost lepe, nez jeho pradchudci, ale furt to jeste neni ono, obcas se objevi testy kde nekdo foti jedouci auto z balkonu a ma temer kazdy ostry, jine testy zas jsou propadak. Zalezi tedy na druhu a rychlosti pohybu a na rukach aby udrzely AF bod na spravnem miste, ale ciste na sport bych jej tedy nevybral, myslim ze by ses s tim vic navztekal, nez z toho mel radost. Kdyz jsem zkousel AF-C ja, tak bylo slusne, ale treba od 1D3 je to uplne jina liga a skoro i na jinem hristi :)

Pokud chces bezzr. za kazdou cenu na sport, tak doporucuji jeste pockat az budou odzkousene fazove AF bunky primo na snimaci, Canon uz s tim prisel ted, ale jen na foceni pres LV u DSLR v 70D, Nikon uz to ma u V,J1 a 2, ale zas maly snimac, Sony NEX nesleduji a Oly pry s tim prijde letos na podzim.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod justus 26. 7. 2013 12:36

Predpokládám správně, že současné "bezzrcadlovky" nedisponují fázovým modulem pro ostření, a používají měření kontrastu?

Postačuje mi rychlost 7-10 snímků za sekundu, nejsem profesionální fotograf. A rád bych, aby alespoň nějaký byl použitelný.

U Olympusu mě také překvapil malý buffer, vešlo se do něj tak 15 snímků...

Nemohou nastat problémy s ostřením na čipu s tím, že v okamžiku expozice tato informace není dostupná? Specializovaný moduil může pracovat vždy... Je to můj čistě laický dotaz....
Naposledy upravil justus dne 26. 7. 2013 12:45, celkově upraveno 2
justus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 26. 7. 2013 12:43

"Postačuje mi rychlost 7-10 snímků za sekundu, nejsem profesionální fotograf."
Hezký! :-D A kolik myslíš, že mají snímků za sekundu ti profesionální fotografové s výbavou za 1/4 miliónu?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 26. 7. 2013 12:44

hybridni AF ma i Sony NEX 5r, NEX 6 a Samsung NX300 - ale vcelku k nicemu, funkcni to je jenom u Nikonu 1 a nove u Fuji X100s a X20. nicmene lowend zrcadlo tomu porad natrhne v AF-C krovky, zalezi uz jenom na skle
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 7. 2013 12:46

Umbrella píše:Sony NEX nesleduji
Sony už fázové ostrenie má implementované (NEX 5N, NEX 6).
Aj Samsung (Galaxy NX; NX300, a v každom novom firmwari tvrdia že AF je vylepšený).
Dokonca aj Fuji má také senzory (v X20 {kompaktový chip} a X100S {APS-C chip}), ale ešte paradoxne ich nepoužili v bezrkadlovkách

Edit: vidím že ma reign predbehol .. a samozrejme že si nemohol neodpustiť svoj pesimizmus...
Naposledy upravil Ganec dne 26. 7. 2013 12:52, celkově upraveno 1
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 26. 7. 2013 12:49

Ganec píše:Všetko sa dá keď sa chce.
Fotil som už napríklad s E-P3 stolný tenis (pomocou AF-S)

Co ma tato fotka spolocna s fotenim sportu ? Je to staticka fotka s obrovskou hlbkou ostrosti, ale to ti uz tu povedalo mnozstvo ludi niekolkokrat, ale znovu a znovu opakujes tvrdohlavo rovnaku hlupost. Bavi ta to? Alebo nevies, co znamena fotenie sportu ? Dokedy mienies prevadzkovat tento sposob v diskusiach ? Apropo ... blesk si si uz nastudoval ?
Sorry za offtopic, ale uz som nevydrzal.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod justus 26. 7. 2013 12:53

FotoABC píše:"Postačuje mi rychlost 7-10 snímků za sekundu, nejsem profesionální fotograf."
Hezký! :-D A kolik myslíš, že mají snímků za sekundu ti profesionální fotografové s výbavou za 1/4 miliónu?

Jde o to, aby při této rychlosti bylo alespoň nějaké procento použitelné. Budu -li mít kvalitní zrcadlovku 10fps, můj laický odhad je, že 8 z 10 snímků bude použitelných.

Budu -li totéž fotit OMD, tak můj odhad je, že při stejné snímkové frekcenci bude 1-2/10 použitelných. Ale nemám s tím praktické zkušenosti, proto mne zajímají praktické zkušenosti lidí s tímto typem přístrojů...

Lidé z fotooddělení a kolegové provádějící fotorekonstrukci památek na této ceně začínají. Ale jak říkám, nejsem profesionál, bylo by to pro radost :-).

P.S. Zacinal jsem na Flexaretu, ale rychly nastup novinek jde tak trochu mimo me :-)
Naposledy upravil justus dne 26. 7. 2013 13:14, celkově upraveno 2
justus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 26. 7. 2013 12:56

Jojo, existují firmy, které už mnoho let píší o tom, že jejich AF je každým modelem dramaticky lepší a každý firmware vylepšuje AF. To už by za tu dobu musel mít AF třetí kosmickou rychlost, když už ho 25x za 5 let dramaticky vylepšili.
Praxe obvykle ukazuje, že AF funguje nejlépe u těch firem, kde se nevykřikuje do světa, že byl AF dramaticky vylepšen. Takže až konkrétní firma 3x za sebou představí model se starým autofokusem, bude to znamenat, že už funguje. :-D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 26. 7. 2013 13:00

Ak to myslíš s fotením športu aspoň trocha vážnejšie, dnes (26.7.2013 12:59) bezzrkadlovky nebrať.
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 7. 2013 13:02

ltokar píše:Co ma tato fotka spolocna s fotenim sportu ? Je to staticka fotka s obrovskou hlbkou ostrosti
to sa ti len zdá: podľa Depth of Field Calculator-a je to pre E-P3 (45mm; f1,8; 4metre) asi 42 centimetrov
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod justus 26. 7. 2013 13:03

...dnes (26.7.2013 12:59) bezzrkadlovky nebrať.

Obávám se, že k podobnému názoru také pomalu dospívám :-)
justus
Návštěvník

Další stránka