Zrcadlovka?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 2. 8. 2013 12:07

K D5100 bych koupil 18-105 a třeba později k Vánocům objektiv, který je téměř vždy chyba nekoupit, tj. 35/1.8 za 5000 Kč.

Obecně bych na APS-C nechtěl základní zoom, který nezačíná na 16-18mm. 24mm nebo 28mm jsou na full frame a na foťáku typu D5100 nebo K-x je to prostě strašně málo široký.

U makra bych se ani u Nikonu při snaze maximálně ušetřit nebál manuálních objektivů, protože efektivní způsob ostření je přibližování a vzdalování foťáku, takže v tomto případě lze autofokus oželit. Expozici lze taky vychytat stylem jednou, dvakrát pokus-omyl podle displeje plus histogramu a mapy přepalů.
protože fotím makro hodně málo, nikdy jsem neplánoval makroobjektiv a prošel jsem různé náhražkové možnosti.
Předsádky jsem si nezamiloval. Levné předsádky mají dost ošklivou chromatickou vadu. No a než drahé předsádky, to už se asi spíš vyplatí hledat ten makroobjektiv. Dnes jsem hodně spokojený s levnými Kenko mezikroužky plus portréťák 85/1.8G. Viděl jsem několik porovnání ostrosti mezikroužky plus 85/1.8G versus speciální drahý makroobjektiv Nikkor 105/2.8 VR za 21 000 Kč, no a ta náhražka 85/1.8G + mezikroužky nedopadla vůbec špatně. Ale samozřejmě tohle je řešení pro toho, kdo chce hlavně portréty plus trošku makro.

Kdybych měl D5100 a nechtěl kupovat 85/1.8, ale chtěl jsem co nejlevnější makro, tak koupím tohle:
http://www.ebay.com/itm/Nikon-AF-Micro- ... 4d0f748344
Měří to expozici, autofokus sice pohání motůrek v těle, ale pro makro je to jedno a D5100 má v hledáčku krásný ukazatel směru a míry zaostření pomocí té úsečky (elektronický dálkoměr).
No a pokud by 60mm se zdálo být krátkých na hmyz, který nesmíš vyplašit, tak to ať poradí jiní.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 8. 2013 13:44

Je to trošku off-topic, ale já se toho chytnu. Už delší dobu přemýšlím právě nad variantou, jestli 85 1.8 G a mezikroužky, nebo 105 2.8G micro s tím, že portrétovat by s tím mělo jít taky. Detailní head-shot by byl asi bezkonkurenční. Cenově se to sice nevyrovná, ale ty mezikroužky nejsou úplně zadarmo. Obrazová kvalita je u té 105ky vyšší.

A teď babo raď :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Umbrella 2. 8. 2013 14:01

taky si myslim, ze macro sklo muze byt jak macro tak i portretni. Jedinym minusem bych zrovna u te N105 videl vahu, je to takove velke buclate bago. Takova nova Sigma 105/2,8 to by byla jina. :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 8. 2013 14:26

O Sigmě 105 vím, je to velmi dobrá volba a cenově to není zanedbatelný rozdíl. Dokonce bych řekl že se už reálně blíží N 85 s mezikroužky. Jen tam přetrvává obava z kompatibility. Mám zatím jednodušší tělo kde nelze korigovat BF/FF a nové tělo je teď na posledním místě. Ještě zbývají právě pevná ohniska :).
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 8. 2013 15:03

FotoABC píše:Měří to expozici, autofokus sice pohání motůrek v těle
Tak prečo rovno nenavrhuješ D90, s ktorým by mal aj AF?

FotoABC píše:U makra bych se ani u Nikonu při snaze maximálně ušetřit nebál manuálních objektivů, protože efektivní způsob ostření je přibližování a vzdalování foťáku, takže v tomto případě lze autofokus oželit. Expozici lze taky vychytat stylem jednou, dvakrát pokus-omyl podle displeje plus histogramu a mapy přepalů.
keď to tak čítam, tak OM-D-čko (ktorého stabilizácia funguje aj na makro) s 12-50 (ktorá má priamo akú-takú makro podporu) sa mi už nezdá až taká drahá...

Lotrandor píše:jestli 85 1.8 G a mezikroužky, nebo 105 2.8G micro s tím, že portrétovat by s tím mělo jít taky
ja som zástanca portrétov robených na trošku vyššie clony (ak sú mihlanice ešte v HO, ale obočie už nie tak taká fotka ma nedokáže nadchnúť), takže hlasoval by som skôr za 105-ku
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 2. 8. 2013 15:10

U Sigmy si můžeš nechat objektiv kdykoliv v rámci záruky nechat zdarma seřídit. Dělá to AWH servis v Praze, ale poslat to tam můžeš z kterékoliv z partnertských poboček. Takže bych se BF/FF nebál, nehledě na to, že u makra a portrétů je stejně lepší ostřit ručně pokud to myslíš vážně. A opticky si podle toho co jsem viděl s Nikkorem 105 nezadá.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 2. 8. 2013 15:25

Makro ano, ale portrét bych bez AF nedoporučoval. Pokud jde o aranžované focení s člověkem mělo by se "jet" v kuse a snažit se věnovat se portrétované osobě, ne se mořit s technikou. A do toho mi manuální ostření nesedí.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 8. 2013 15:29

Krome svetelnosti je rozdil mezi 105 a 85 v podani bokehu. 105 ma tkzv. rounded bokeh, uz jsem to tu nekde v diskusi ukazoval. Je to celkem specificke a ne casto k videni. Me se to libi hodne, nekomu treba naopak nemusi.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 8. 2013 19:14

Jo, myslím že jsi to už říkal. Mě se bokeh u 105 taky líbí.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Pe100 2. 8. 2013 21:23

Švagr si pořídil kombinaci D5100 /18-105 asi před měsícem a tak mám v kompu fotek fůru. Bokeh je opravdu pěknej a díky velký dynamice snímače jsou fotky příjemně vyvážený. V kvalitě fotech bych určitě neměl pocit, že by mě tohle nádobíčko omezovalo :D
Ovládání d5100 se tu řešilo stokrát (i proti kompaktu P7000 je horší), ale to je prostě záměr Nikonu: Máte tam super čip, za tyhle peníze nemůžete chtít všechno :pozor.
Pe100
Návštěvník

Předchozí stránka