K D5100 bych koupil 18-105 a třeba později k Vánocům objektiv, který je téměř vždy chyba nekoupit, tj. 35/1.8 za 5000 Kč.
Obecně bych na APS-C nechtěl základní zoom, který nezačíná na 16-18mm. 24mm nebo 28mm jsou na full frame a na foťáku typu D5100 nebo K-x je to prostě strašně málo široký.
U makra bych se ani u Nikonu při snaze maximálně ušetřit nebál manuálních objektivů, protože efektivní způsob ostření je přibližování a vzdalování foťáku, takže v tomto případě lze autofokus oželit. Expozici lze taky vychytat stylem jednou, dvakrát pokus-omyl podle displeje plus histogramu a mapy přepalů.
protože fotím makro hodně málo, nikdy jsem neplánoval makroobjektiv a prošel jsem různé náhražkové možnosti.
Předsádky jsem si nezamiloval. Levné předsádky mají dost ošklivou chromatickou vadu. No a než drahé předsádky, to už se asi spíš vyplatí hledat ten makroobjektiv. Dnes jsem hodně spokojený s levnými Kenko mezikroužky plus portréťák 85/1.8G. Viděl jsem několik porovnání ostrosti mezikroužky plus 85/1.8G versus speciální drahý makroobjektiv Nikkor 105/2.8 VR za 21 000 Kč, no a ta náhražka 85/1.8G + mezikroužky nedopadla vůbec špatně. Ale samozřejmě tohle je řešení pro toho, kdo chce hlavně portréty plus trošku makro.
Kdybych měl D5100 a nechtěl kupovat 85/1.8, ale chtěl jsem co nejlevnější makro, tak koupím tohle:
http://www.ebay.com/itm/Nikon-AF-Micro- ... 4d0f748344
Měří to expozici, autofokus sice pohání motůrek v těle, ale pro makro je to jedno a D5100 má v hledáčku krásný ukazatel směru a míry zaostření pomocí té úsečky (elektronický dálkoměr).
No a pokud by 60mm se zdálo být krátkých na hmyz, který nesmíš vyplašit, tak to ať poradí jiní.