Zrcadlovka?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Puntík 30. 7. 2013 16:54

Nejlépe rozumí příběhům ten, kdo je sám umí vyprávět. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 30. 7. 2013 18:22

FotoABC píše:kentus:

BoDe, nedávno jsem seděl s makofotem u kafe a on mně říkal, že když mu ještě občas do labu někdo přinese kinofilm z běžného starého kompaktu, tak tím strčí do kapsy 95% digitálního materiálu, který mu lidi nosí.
.

Firma, kde jsem dělal, koupila někdy v druhý půlce devadesátých let kinofilmovej kompakt Canon, drahej byl jako kráva, stál kolem 8kk, což v tý době byly prachy. Fotky z toho lezly mizerný, špatně ostřil, průhledovej hledáček skoro k ničemu, byl tmavej, malinkej, jakmile bylo šero, byl konec, nezaostřil ani náhodou. Tohle už bych nechtěl ani náhodou.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 30. 7. 2013 19:00

Puntík píše:Nejlépe rozumí příběhům ten, kdo je sám umí vyprávět. :-)

Zdravím

Příběhy umí vyprávět každý trouba, nejlépe po pátém pivu a o tom kolik měl ženskejch

Ahoj
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 30. 7. 2013 22:25

Fotka z průměrného mobilu/kompaktu často nedosahuje ani této velmi skromné kvality:
http://www.tomx.eu/Fotky/Mono/IMG0387.jpg
(o levém kraji vím, důvod na této fotce neznám)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Žižka 31. 7. 2013 07:46

Opět posunu téma o pár příspěvků dozadu. Pokud bych dospěl k rozhodnutí, že makro si nechám "na hraní" a koupím zatím účelem nějaký starý manuální objektiv, bude mi chodit na D5100? Je to tak, že když objektiv nemá vlastní motorek ostření, tak na D5100 lze ostřit manuálně nebo s takovým objektivem D5100 (a jemu podobní, co nemají ostřící motorek v těle) "vůbec nemluví"?
vezpetnemzrcatku.cz - motoristický magazín
Pavel Žižka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 31. 7. 2013 07:54

Vůbec s ním nemluví, ale fotit se s tím dá. Použitelné to bude v manuálním režimu, tedy ostření manuálně, expozice manuálně. Na objektivu si nastavíš clonu a k tomu zvolíš vhodný čas. Zní to složitě, ale díky tomu že vidíš hotový snímek na displeji není zas tak složité po pár pokus/omylech najít správnou expozici.
Jak se to chová v LV netuším, třeba to jde přes něj ještě lépe, fotil jsem takhle jen s přístrojem bez LV.
Pokud by jsi chtěl aby foťák měřil expozici i s manuálními skly, musel by jsi se kouknout po D300 či D7000
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Žižka 31. 7. 2013 08:51

Díky. O měření expozice mi nejde. S úplně manuálním režimem mám už z S6500 taky zkušenost, takže po hrubém odhadu a několika testovacích snímcích se expozice dá plus mínus trefit. Spíš mi šlo o to, aby se foťák nebránil tak, že prostě nevytvoří snímek, když na sobě "nevidí správný" objektiv.
vezpetnemzrcatku.cz - motoristický magazín
Pavel Žižka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 31. 7. 2013 09:10

Pokud ses zmínil o Pentaxu, ten s manuálními objektivy obecně pracuje odlišně. Na objektivu nastavíš pracovní clonu, na objekt zaměříš středním bodem, stiskneš spoušt a při otáčení ostřící obroučky (v okamžiku zaostření) dojde k expozici. Pentax pouze vypne ostřící motor a pohybový mechanismus clony, ostatní automatika zůstává funkční.
Př focení makra se zhruba předostří ( v mrňavém hledáčku tohle jde dobře) a k expozici dojde při pomalém zhoupnutí těla (expozice t.zv na houpačku),
U bezzrcátek tohle jde lépe, mají možnost lupy, tedy několika násobné zvětšení obrazu v hledáčku.

:-)

Zdravím

Dodám ještě, že z tohoto důvodu bych také preferoval redukci na M42, mezikroužky a standardní objektiv třeba 50/2, 8 s obracecím kroužkem.

Zdr.
Naposledy upravil Puntík dne 31. 7. 2013 09:19, celkově upraveno 1
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 31. 7. 2013 09:11

FotoABC píše:kentus:
Já jako tvůrce obrázku si můžu při plném vědomí svůj obrázek upravit dle vlastního vkusu jak uznám za vhodné.
Úplně něco jiného je defaultní automatizované firmwarové prznění obrázků uživatelům, kteří chtěji jen mačkat spoušť a produkovat fotografie, nikoliv mazanice. To je zcela zásadní rozdíl. Já když se rozhodnu, že fotografii nebudu měnit v obrázek dle mého osobního vkusu, tak mně moje technika umožní produkovat obrázky na úrovni minimálně běžné v celé historii fotografie, spíše podstatně lepší, než býval kvalitní barevný kinofilm.

Takže lobuji za fotoaparáty na úrovni alespoň dřívějšího barevného kinofilmu, což nemusí být nutně zrcadlovky.

Velké procento dnešních levných fotografických zařízení prostě má objektivy mnohem horší, než bývaly dříve běžné u stejných laiků jako dnes.
Velké procento dnešních levných fotografických zařízení prostě má prostě snímač na mnohem horší úrovni, než byl běžně prodávaný film Kodak Gold, Fuji Superia, ....
Z černobílého Fomapanu 21 DINů a zvětšováku jsem běžně dělal fotky velikosti cca dnešní A4-ky. BoDe, ty fotky na A4-ce mají technickou úroveň lepší a vzhled nesrovnatelně přirozenější, než nadpoloviční většina dnes vyfocených obrázků běžnou populací na mobily a kompakty.
Tenkrát nic nedegradovalo a neprznilo lidem obrázky tváříc se jako standardní kvalita.

BoDe, nedávno jsem seděl s makofotem u kafe a on mně říkal, že když mu ještě občas do labu někdo přinese kinofilm z běžného starého kompaktu, tak tím strčí do kapsy 95% digitálního materiálu, který mu lidi nosí.

Průměrný fotoaparát, což je dnes cosi mezi mobilem a kompaktem, doznal oproti stavu před desítkami let degradaci z fotografie na synatetickou mazanici zoufale vyždímanou z tak mizerného zdroje surových digitálních dat, že by 99% zdejších diskutujících bylo šokováno, jak neuvěřitelně hnusná ta surová data jsou.

Akorat tezko pochopit proc ve vlakne kde uvazuje jeden na makro bud lepsi UZ nebo nejakou levnejsi DSLR, mluvis plamene o shitovych kompaktech za 2 tis. to je absolutne mimo vsechny misy a to jen aby ti tu vsichni odkyvali ze nejhorsi kompakt v prodeji je fakt na prd, jinak ve ostatni nad to je stejne tak jak tu rikali ostatni.
Cekal bych od moderatora, ze se bude venovat sestave na makro a ne tomu samemu co pred lety na grafice.

-- 31. 7. 2013 09:20 --

Pavel Žižka píše:Opět posunu téma o pár příspěvků dozadu. Pokud bych dospěl k rozhodnutí, že makro si nechám "na hraní" a koupím zatím účelem nějaký starý manuální objektiv, bude mi chodit na D5100? Je to tak, že když objektiv nemá vlastní motorek ostření, tak na D5100 lze ostřit manuálně nebo s takovým objektivem D5100 (a jemu podobní, co nemají ostřící motorek v těle) "vůbec nemluví"?

Opravte mne jestli se pletu, ale pro MF skla nezvlada Nikon dopocitat expozicni poloautomatiku. Pak take skla napr. M42 potrebuji v redukci zabudovany opticky clen, tak veskere kvality objektivu jsou zavisle od kvality redukce za par a vice supu. Ackoli toto by se na makro snad dalo vynechat pri pouziti mezikrouzku.
Jinak ano, manualni tzn. bez AF, bez info o skle atd.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 31. 7. 2013 09:42

Callgaro píše:Na objektivu si nastavíš clonu a k tomu zvolíš vhodný čas. Zní to složitě, ale díky tomu že vidíš hotový snímek na displeji není zas tak složité po pár pokus/omylech najít správnou expozici.
Jak se to chová v LV netuším, třeba to jde přes něj ještě lépe, fotil jsem takhle jen s přístrojem bez LV.
Toto radíš v 21 storočí? :oboze

Samozrejme že cez LiveView to ide lepšie:

Aj zaostrenie aj expozíciu dokážeš omnoho rýchlejšie a presne nastaviť hneď na prvý krát.
Naposledy upravil Ganec dne 31. 7. 2013 09:51, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 31. 7. 2013 09:48

Kvalita beznych mobilu samozrejme staci, nekdy by mozna stacila i kresba uhlem, protoze lidi foti z 98,82% kvuli uplne jinym vecem nez TX.
Jeden z paradoxu je treba ten, ze dost casto fotak preostri na pozadi, tak hlavni motiv 3m od objektivu je mimo ostrost. Lidi to tak ve zhruba ve 100% pripadu nejenom ze nepoznaji, ale ani nechapou o cem mluvim (kdyz jim reknu "pekna fotka, ale je zaostreno na les a ne na Karla). Nevim proc nosice spulek do labu resit - to se klidne muze stat ze film z nejakeho mjucka je lepsi nez kompakt za 2kKc.
Jednoznacne nejstrasnejsi vec na svete je ovsem kdyz lab dostane zakazku od clena nejakeho fotoklubu, to si obsluha co zase znam ja, dava octanohlinite obvazy na kotniky.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 31. 7. 2013 09:56

Pro každého, kdo chce se zrcadlovkou používat M42 objektivy, je nejlepší volbou Pentax. Má potvrzení zaostření a po stisku zeleného tlačítka dojde k přiclonění objektivu na nastavenou clonu a změření expozice, takže člověk nemusí střílet naslepo.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 31. 7. 2013 13:21

Kentus: Pentax ovlada clonu starych MF objektivu s M42, napr. Tessar 50/2,8 atp. ??
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 31. 7. 2013 13:58

Mam dojem, ze Pentax neumi priclonit M42 objektivy. To pricloneni se tykalo K, M, A a novejsich objektivu. Jinak ma pravdu:

- fotak dopocitava expozici (nekdy sam, nekdy stiskem tlacitka)
- s kazdym starsim sklem funguje zachytne ostreni u stredoveho bodu (fotak udela fotku, kdyz se objekt dostane do hloubky ostrosti)
- kazde starsi sklo je stabilizovane
- u A skel funguje TTL pri foceni s bleskem
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 31. 7. 2013 14:20

Ganec píše:
Callgaro píše:Na objektivu si nastavíš clonu a k tomu zvolíš vhodný čas. Zní to složitě, ale díky tomu že vidíš hotový snímek na displeji není zas tak složité po pár pokus/omylech najít správnou expozici.
Toto radíš v 21 storočí? :oboze

Samozrejme že cez LiveView to ide lepšie:

Aj zaostrenie aj expozíciu dokážeš omnoho rýchlejšie a presne nastaviť hneď na prvý krát.

No netvrdím že je to ideál, ale Nikon u těhle těl počítá s tím že si člověk koupí nová skla. Pokud chceš lepší musíš si připlatit, buď koupit novější sklo s čipem, nebo lépe vybavenej foťák ze semi-profi. Já ale raději používám novější skla odladěné pro digitální čip...
Callgaro
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka