Kterou zrcadlovku do 16 000kč?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 24. 7. 2013 22:42

...nebo složit pár fotek focených na výšku...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 24. 7. 2013 22:44

Tak já myslím, že u krajinek jde hlavně o perspektivu, která je se širokoúhlým objektivem tak trošku jiná ;)
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 24. 7. 2013 22:48

kentus:
Dokážeš určit baj voko ohnisko?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 7. 2013 22:55

reign, D3100 ešte nemá výrazne lepší DR (keďže má ešte starý senzor), to majú až viac megapixlové modely.
(no aj tak má Nikon výhodu lebo Canon nekoriguje vady objektívu)
Petr Luňák, prečítal si si zadanie? Je navyknutá na teleobjektív...
(zbadali ste niekde v požiadavkách pevné sklo?)

Atherlian píše:A co se týče objektivů seťák si kupovat nemám
seťák nie je horší ako 18-105-ka .. len má kratší dosah
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 24. 7. 2013 23:06

Ganec: buď tak milostiv a neopravuj rady zkušených fotografů, opírají se o praxi, ne teorii, vezmi si z toho příklad :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 24. 7. 2013 23:25

Callgaro: Zrovna nemůžu najít nějakou ukázkovou fotku, tak aspoň takhle ve videu, je to v čase 48s http://youtu.be/xZ4nmxMlsg0?t=48s Tohle prostě bez širokouhláče nevyfotíš. Jinak těžko říct, ale když už se ptáš, tak bych tipnul 50mm, možná i víc.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 25. 7. 2013 07:51

Je pravda že bez panohlavy by taková fotka byl problém technicky složit. Z hlediska podání perspektivy si už tak jistý nejsem, tím skládáním více řad se běžné pojetí ohniskových vzdáleností liší od toho co jsme zvyklí na one shot.

Jinak trefa, je to 35mm na dx takže eq. 50mm :)
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 25. 7. 2013 08:39

Tak jestli je navyknuta na teleobjektiv, tak bych doporucil jako Ganec pevne sklo. To byvaji nejlepsi teleobjektivy.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 7. 2013 22:18

Atherlian píše:Kdybyste si měli vybrat mezi těma dvěma levnějšíma myslím tím Canon 1100D a Nikon D3100 tak by to byl který?
reign píše:Canon je žel na tom s parametry snímače hůře, zvláště dynamický rozsah má výrazně slabší.
Ganec píše:reign, D3100 ešte nemá výrazne lepší DR (keďže má ešte starý senzor), to majú až viac megapixlové modely (no aj tak má Nikon výhodu lebo Canon nekoriguje vady objektívu)
reign píše:Ganec: buď tak milostiv a neopravuj rady zkušených fotografů
Ani keď mám pravdu?
DR_1100D_vs_D3100.png
Porovnanie DR lowendov
DR_1100D_vs_D3100.png (13.86 ) Zobrazeno 869 krát

reign píše:jako majitel Panasonicu G5 .. musím zmínit fakt mizerný jpeg .. s D3100 fotograf dosáhne stejné a lepší výsledky bezbolestně
Čo konkrétne sa ti na G5 jpg nepáči?

Pozrel som si testovacie zábery z comparometra imaging-resources:
- indoor séria s AutoWB u G5 vyzerá dokonalo, ale u D3100 je príliš do červena
- indoor séria v comparometri ale vyzerá lepšie z D3100 (nechápem na akom nastavení to fotili)
- outdoor záber (hneď ten prvý) je z G5 lepší (pleťovka)
- outdoor záber z D3100 má presne ten nepríjemný farebný nádych ako fotky čo sa ti nepáčili z tvojej SLT
- záber na nízke ISO je s defaultným odšumovaním trošku rozpatlaný, ale s nastavením -2 je to fpohode
- naproti tomu si u D3100 ani nemôžeš zvoliť mieru odšumenia :-(

Záver:
- na AutoWB sú JPG zábery z G5 omnoho krajšie (jediné vhodné nastavenie je znížiť odšumovanie)
- zábery z D3100 majú do dokonalosti ďaleko, ale aspoň tie indoor sa dajú nastaviť (no netuším ako)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 26. 7. 2013 23:53

Ganec: zkušeným fotografem jsem myslel Petra Luňáka, který má co dát. Tvoje vnímání kvality jpegu je mi vcelku ukradené, tvůj speciální barvocit rovněž, zbytečně pleveliš vlákno.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 27. 7. 2013 01:15

Atherlian píše:Mám bohužel další ze svých stupidních dotazů. Kdybyste si měli vybrat mezi těma dvěma levnějšíma myslím tím Canon 1100D a Nikon D3100 tak by to byl který? Mám takové neblahé tušení, že mě čekají neplánované výdaje a vzhledem k tomu že studuju, další peníze mě potkají až zase za rok o prázdninách. Jestli vůbec. :D Sice je mi jasné, že mi asi řeknete že si mám počkat až budu mít prachy, ale nechce se mi škudlit další rok z brigády...
A co se týče objektivů seťák si kupovat nemám, zrovna jako levnej Tamron doufám že aspoň tohle sem pochopila správně? ;-)
Díky všem co mi napsali názor :-)

Ahoj. Přečetl jsem si celé tohle vlákno a jelikož jsem ještě nedávno řešil něco podobného, rozhodl jsem se reagovat.
Tyto dva modely co zmiňuješ jsem měl "v hledáčku". Chtěl jsem něco lepšího než můj UZ a přitom byl omezený rozpočet.
Canon 1100D mi přišel celkem ohyzdný zpracováním, taková hračka. Krom toho, celkem starý model.
d3100 je osekaný do krajnosti.
Nakonec jsem koupil sony slt a58 za 9999 s tříletou zárukou. Divím se, že zde nebyla tato alternativa zmíněna. Ano, někdo řekne že to "není zrcadlovka". Nejspíš z důvodu že má hledáček elektronický a zrcátko se nesklápí. Nic méně, koho to ve skutečnosti zajímá?! Jde o kvalitu čipu, kvalitu výstupu,rychlost ostření a ergonomii. Prostě nepoznáš že nefotíš zrcadlovkou ale SLT. Ale při pohledu do hledáčku poznáš naprosto určitě že nekoukáš do hledáčku toho nejlevnějšího co je na trhu. OLED hledáček je naprosto perfektní. Prostě nechápu že koukám jen na LCD a ne přes perfektní optiku. Jestli chceš pěkný a velký hledáček tak v této kategorii ti canon ani nikon nic nenabídne (to až asi k-500 od pentaxu který má pentaprismatický hranol).
Krom toho, slt a58 je dodávána se slušným setovým objektivem který spolu s tělem a58 velice rychle ostří a je pro začátek skvěle použitelný.
Další velkou výhodou sony je kompatibilita s objektivy minolta. Například minolta beercan 70-210 se světelností 4 v celém rozsahu se dá použitý sehnat asi za 2500. Dělal se i "big beercan" který má rozsah až do 300 mm. Vše sehnatelné na paladixu.

Píšeš i o makru...tam jistě využiješ výklopné lcd kterým a58 disponuje.

Já mám tento fotoaparát asi 2 měsíce a jsem velice spokojený. K němu jsem pořídil zmíněnéh o beercana a ke štěstí mě už nic nechybí. Investice celkem 12490 kč za tělo, set 18-55 a beercan 70-210/4. Už nic neřeším a jen fotím.

Na a58, která je celkem novinkou už vyšly nějaké české recenze (jedna i na digiareně).
Myslím že tento foťáček by bylo dobré vzít do úvahy.
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 27. 7. 2013 02:43

Hm, když pominu bazar, tak ta A58 asi je to nejlepší. Zbytek lowendu má problém, že je už hodně vykostěnej.

m4/3 mam rád, stejně tak bezzrcadlovky obecně, ale většina z nich paradoxně chce lepšího fotografa (a upravovače :D) než dSLR či dSLT. Tedy pokud mají výsledky stát za něco.. (i když jo, platí to tak nějak obecně).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 27. 7. 2013 05:35

A58 má jednu historickou nevýhodu-je to zřejmě poslední foťák s bajonetem alpha- v případě, že si člověk koupí další objektivy a tělo chcípne, může je v podstatě zahodit. Sice se objevují zprávy o plánovaném novém CSC s využitím skel obou typů, nikdo ale neví na 100% jestli opravdu spatří světlo světa a jestli ano, lze očekávat vysokou cenu. SLT A58 je tudíž vstupenka do mrtvého systému.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 27. 7. 2013 09:45

Problémem u Sony jsou objektivy - menší nabídka a navíc jsou dražší, podobně jako u Pentaxu. Ale vůbec největším problémem je malá bazarová nabídka.
A upřímně si myslím, že by si holka s citem pro design Sony nikdy nekoupila, vypadají strašně krabicoidně :-!
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 27. 7. 2013 09:54

Fryw píše:Nakonec jsem koupil sony slt a58 za 9999 s tříletou zárukou. Divím se, že zde nebyla tato alternativa zmíněna. Ano, někdo řekne že to "není zrcadlovka". Nejspíš z důvodu že má hledáček elektronický a zrcátko se nesklápí. ...................

Protoze na zdejsim foru mnohe kontraproduktivni reklamni vylevy jednoho jedince vzbudily velikou nevoli vuci doporucovani CSC/SLT, ackoli nektere vyhody/pro nektere lidi, muze mit dost zasadni. Dost mi to pripomina silne antipatie vuci Ričohu na stare diskuzi po najezdu reklamniho agenta Lasty. :D

Fryw píše:Nic méně, koho to ve skutečnosti zajímá?! Jde o kvalitu čipu, kvalitu výstupu,rychlost ostření a ergonomii.

To je spravny sedlacky pristup :D Privadi mne to na staronovou myslenku, ze: zacatecnik stale resi fotak, pokrocily objektivy, ale mistr uz jen svetlo ;) No je zvlastni, ze se stale vetsim nastupem CSC se zvysuji mnohe hysterie nad ztratou zrcatka, jako by slepci, nekdo na ulici bral jeho jedinou hul :D, no ale ja nejsem jiny, sice prekousnu ztratu zrcatka, ale zas neprekousnu ztratu gripu a miniaturni velikost :D ... Takze jak by rekl Werich, kdyby byl v podobne komunite: Vykašlemeš se na to a foťmeš ! :)

-- 27. 7. 2013 09:56 --

reign píše:A58 má jednu historickou nevýhodu-je to zřejmě poslední foťák s bajonetem alpha- v případě, že si člověk koupí další objektivy a tělo chcípne, může je v podstatě zahodit. Sice se objevují zprávy o plánovaném novém CSC s využitím skel obou typů, nikdo ale neví na 100% jestli opravdu spatří světlo světa a jestli ano, lze očekávat vysokou cenu. SLT A58 je tudíž vstupenka do mrtvého systému.

Jako myslis, ze by se tak stalo diky spojeni Sony a Olympusu ? Neco se o zmenach vyrobku proslychalo, ale mas nekde neco konkretniho, co by se od toho dalo cekat?
Umbrella
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka