Kterou zrcadlovku do 16 000kč?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kentus 24. 7. 2013 09:22

Zas taková hrůza to v porovnání s běžnýma seťákama není. A vůbec, přece nemůžeš být tak naivní a myslet si, že softwarová korekce nahradí korekční optický člen. To je totální nesmysl. Nehledě na to, že Camera RAW na PC odvede daleko lepší práci, než slaboučký procesor ve foťáku. A jestli sis ještě náhodou nevšiml, tak o tvoje názory tady nikdo nestojí.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 24. 7. 2013 09:24

Upřímně nepředkládal bych jako výhodu že výrobce počítá se soft. korekcí. Podle mě je to žiďárna, výhodné je to jen a jen pro výrobce objektivu, nic víc. A nechoďte na mě s tím že se ušetří s hmotností na korekčních čočkách.

Pokud LR4, tedy ACR nemá profil na ten objektiv je to citelná nevýhoda, 18-105tka profil má a v případě potřeby jde tedy zkorigovat na jedno kliknutí. Nikon těla také umí automatické korekce do jpg.

Pořád je ale lepší nemuset korigovat vůbec.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 24. 7. 2013 10:11

Ganec: ano, 18-105 na krátkém konci taky zkresluje pespektivu, ale v mnohem menší míře, takže nemyslím, ale vím že to je jiné, něco jsem s ním přece jenom nafotil.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 24. 7. 2013 10:43

Diskuze byla o tom, že nejsou potřeba optické korekce v objektivu a stačí softwarové nástroje. Souhlasím v tomhle s Callgarem, že je to výhodné hlavně pro výrobce.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Umbrella 24. 7. 2013 10:52

reign píše:Umbrella: původní spor nebyl o procenta, psal jsem o nepoužitelném širokém ohnisku konkrétního seťáku z Gancem navrhované sestavy

tak to jo :), je proste realita, ze male snimace maji nedostatky prave pri pouziti sirokych ohnisek uz od sve podstaty, ze je treba pouzit extremne siroke ohnisko, aby se dosahlo nejakeho pro vetsi snimace bezneho ohniska. Nicmene, kdyz jsem mel na foceni par PENiku a OMD s nejakymi temi skly jako setaky a pevne siroke, tak jsem nejaky neprekonatelny problem v jejich pouziti, ze by mi to branilo v pouzivani systemu, nevidel, tak nac ty plamenne diskuze ze je neco na ho... :D, jedine omezeni tohoto vlakna je proste jen, ze chce zrcadlovku a tecka :)

-- 24. 7. 2013 11:00 --

Lotrandor píše:Diskuze byla o tom, že nejsou potřeba optické korekce v objektivu a stačí softwarové nástroje. Souhlasím v tomhle s Callgarem, že je to výhodné hlavně pro výrobce.

Tak s tim samozrejme souhlas. Bohuzel pouziti sirokych ohnisek se nejakym korekcim nevyhle a asi by ses u jinych systemu nepotkal s dokonale srovnanym obrazem u nejake te sirociny 12-14mm. Takze na to bud vyrobce vynalozi naklady na opticke korekce a nebo na to placne levny algoritmus, coz se prvotne stane vyhodou pro vyrobce, ale take to muze zpristupnit sklo nizko rozpoctovym masam :), coz ale neni pravidlem, aby se nekdo nechytal slovicka :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 24. 7. 2013 11:28

Tak ze srovnání 45-150 a 55-200 mi vychází, že Nikon sice na koncích umí prasit víc, ale celkový průběh distorze je lépe kontrolovaný. nechápu ale potom na Dxo výsledný hodnocení, vypadá to, jako že se něco někde nepěkně průměruje.

Naopak takový 70-300 vychází pěkně, optické vady celkem pod kontrolou v celém rozsahu.

Ale to je cenově někde jinde.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 7. 2013 13:39

Lotrandor píše:Diskuze byla o tom, že nejsou potřeba optické korekce v objektivu a stačí softwarové nástroje. Souhlasím v tomhle s Callgarem, že je to výhodné hlavně pro výrobce.
Podľa Optical versus software correction of distortion to nie je také jednoznačné:
One thing sometimes overlooked is that optically correcting distortion not only increases the size and cost of the lens, but harms resolution too. It's even conceivable that for a given size and cost of a lens, one with distortion and software correction may actually produce better overall image quality than a purely optically corrected lens.
(v preklade: lebo optické členy navyše zhoršujú rozlíšenie)

Je samozrejmé že je lepšie nemusieť nič korigovať, ale veľmi to potom predražuje cenu objektívu.
Viď Why Are Some Lenses So Expensive?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 24. 7. 2013 13:50

Tyvole nehnoj tady pořád, nikdo na ty tvoje hnoje tady není zvědavý. Kdyby na tom bylo aspoň půl slova pravdy. A navíc, pokud si jaksi neuvědomuješ, korigovat softwarově můžeš vždy. Kdežto, když ti chybí korekční člen, tak to už jaksi hardwarově nedoženeš.
"Je samozrejmé že je lepšie nemusieť nič korigovať, ale veľmi to potom predražuje cenu objektívu. "
Ano, proto jsou Micro 4/3 objektivy dražší, než ekvivalentní objektivy na full frame. Ještě nějaký hnůj máš na srdci?
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 24. 7. 2013 13:58

Mě se líbí hlavně to u "u otca Konica-Minolta Z10".
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 24. 7. 2013 14:35

Mně by na firmwarové korekci nejvíc vadilo to, že třeba těch 14mm už po korekci není 14mm, ale spíš 16mm nebo i víc. Prostě se ořízne to, co dělá širokoúhlý objektiv širokoúhlým objektivem.

Jestli další optický člen případně zhorší kvalitu obrazu, tak je otázka, zda ji zhorší víc, než nějaké dramatičtější přepočítávání obrazu na krajích. Ono z takových > 4% soudků obvyklých u m4/3 už to musí být u krajů docela maso a o nějaké to natahování z méně pixelů na více pixelů nebude až tak úplně nouze.
http://www.photozone.de/m43/766_pana1235f28?start=1
http://www.photozone.de/m43/827-olympus ... ez?start=1

-- 24. 7. 2013 14:43 --

Takže pokud není použit korekční optický člen, ale je "zachována obrazová kvalita" pomocí digitální korekce soudkovitého zkreslení, tak to s těmi zkorigovanými především okraji dopadne takto:
http://www.flickr.com/photos/daisukipho ... 3/sizes/o/
http://www.flickr.com/photos/daisukipho ... 1/sizes/o/
Ganče, opravdu se domníváš, že optická korekce v objektivu z toho udělá ještě něco horšího? Mně už dochází představivost. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 24. 7. 2013 14:57

Podle dxo má panasonic 45-150 menší reálné rozlišení, takže tady ten argument pokulhává. Jako problém vidím, že se bavíme o budget objektivech, kde těch kompromisů je hodně. Na celkových parametrech se podepíše cokoliv a my z toho pak vyvozujeme závěry.

Kdybych neřešil peníze, chtěl bych na čip dostat maximum a pak teprve řešit softwarovou korekci.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod T-Lama 24. 7. 2013 15:02

Já vím, že od toho jsou moderátoři (kteří se zapáleně zapojují do diskuze), ale..
Co se vrátit do bodu, kde se řešilo dlouhé ohnisko a na široké konce zapomenout? :oboze

A ještě jedna drobnost.. DxO ví o objektivech asi tolik jako já o vyšívání křížkovým stehem, jejich pofidérní "měření" v této oblasti jen stěží odráží realitu a jako bernou minci bych to opravdu nebral. Jsou důvěryhodnější zdroje.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 24. 7. 2013 15:21

T-Lama: "Jsou důvěryhodnější zdroje" - myslíš niečo ako vlastná skúsenosť? Reálne fotky?
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 24. 7. 2013 15:27

Nechť Atherlian napíše, co by ještě chtěla poradit od téhle naší bandy, aby nemusel T-Lama odhadovat co by ji mohlo asi tak jako zakladatelku vlákna zajímat. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 24. 7. 2013 16:08

T-Lama píše:Já vím, že od toho jsou moderátoři (kteří se zapáleně zapojují do diskuze), ale..
Co se vrátit do bodu, kde se řešilo dlouhé ohnisko a na široké konce zapomenout? :oboze

A ještě jedna drobnost.. DxO ví o objektivech asi tolik jako já o vyšívání křížkovým stehem, jejich pofidérní "měření" v této oblasti jen stěží odráží realitu a jako bernou minci bych to opravdu nebral. Jsou důvěryhodnější zdroje.

Zacal jsi a vypadalo to, ze se vrati konstruktivni diskuze o tematu, ale nakonec jsi jen rozbouril vody jeste vic :D uvidis za chvili :D :D
Umbrella
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka