Kterou zrcadlovku do 16 000kč?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Umbrella 2. 8. 2013 10:51

Nebo treba i na Olykovi mas reset AF u skla pri vypnuti
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 2. 8. 2013 10:51

Callgaro: Upřímně řečeno, Nikon je ten, kdo má vše naopak :) Objektiv se zamyká pohybem doleva, osa + - je naopak než znají i děti na základní škole, rollery to mají stejně naopak jako ta osa a když to přehodíš, tak se zase potom nastavuje nižší clonové číslo pohybem doprava. :D
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 2. 8. 2013 11:05

Petr Luňák píše:A ja nikde netvrdim, ze se s Canonem neda fotit. Ja tvrdim, ze jeho ovladani je nelogicke. A mysli si to krome me a Nikonu i Pentax, Sony, Olympus a dalsi. Rec je samozrejme o stredni a vyssi tride DSLR. Zakladni modely jsou snad krom Pentaxu (k-30) na pikacu vsechny.

Pre mňa tiež Canon nie je, Sú isté ergonomické riešenia rokmi overené a len ťažko prekonateľné ( zapínanie fotaparátu neide umiestniť lepšie ako pod tlačítkom spúšte) . Intuiktívnosť pohybu v menu je už trochu záležitosťou súvisiacou s logikou myslenia, a je u rôznych jedincov rôzna. Ale čím viacej dôležitých ovladácích prvkov je mechanických a čím menej treba ísť do menu tým lepšie.
Skôr narodený si možno pamätajú masívne nasadenie ťahových potenciometrov do spotrebnej elektroniky. Módna marektingová záležitosť. Za pár rokov po nich ani pes neštekol, ergonomický nezmysel, okrem mixážnych pultov, tam je to opodstatnená nutnosť.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Callgaro 2. 8. 2013 11:15

kozakm píše:Canon přemisťoval spoušť?

Já vůl :) Spoušť samozřejmě ne, ale zapínání a vypínání.

Samozřejmě že každému vyhovuje něco jiného, byť fotit se dá vším. Já si vybral, výběru nelituji ale rozhodně nebudu tvrdit že to co vyhovuje mě nebude vyhovovat druhému a naopak. A podobně to tuším psal i Petr, nevím proč se toho pánové tak chytáte a rozdmýcháváte flame :)
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 8. 2013 11:21

Že by zrovna Fuji byl vzorem ergonomie, to se nedá říci ani náhodou. Zlatý Canon (a Nikon, Sony, překvapivě i Samsung)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 2. 8. 2013 11:35

od Callgaro 2. 8. 2013 11:15
Samozřejmě že každému vyhovuje něco jiného, byť fotit se dá vším. Já si vybral, výběru nelituji ale rozhodně nebudu tvrdit že to co vyhovuje mě nebude vyhovovat druhému a naopak. A podobně to tuším psal i Petr, nevím proč se toho pánové tak chytáte a rozdmýcháváte flame

.... a mas pocit z uryvku ze tomu tak je, ze fotit se da se vsim a kazdemu vyhovuje neco jineho a flame rozdmychava druha osoba cisla mnozneho a ne prvni osoba cisla mnozneho ?

________________________________________________________________________________
od Petr Luňák 1. 8. 2013 22:06
To jsem rad, ze je vyvracena, nicmene ten pidi joystick neni vubec pro volbu pohodlny a menit ostrici bod rollery (navic s tim, ze jednim se toci, druhym krouti!) je ta nejvetsi pitomost (ti citlivejsi necht ctou "nelogicnost") co kdy kdo na fotaku vymyslel.

od Petr Luňák 1. 8. 2013 22:33
Spis je problem v tom, ze zvyk je pro nektere zelezna kosile a tak zcela zjevne nelogicnosti se stanou casem uzasnym resenim.

od Petr Luňák 1. 8. 2013 23:08
S kazdym Canonem jsem fotil dost dlouho na to, abych z pohledu nekolikaleteho fotografa dokazal posoudit, co je a co neni logicke ovladani.
Jak moc "logicke" je ovladani Canonu naznacuje take ta skutecnost, ze v mnoha mnou kritizovanych vecech je svetove rekneme unikatni. Nikon, Sony, Pentax a dalsi, maji ovladani +/- stejne. Zahada

od Callgaro 2. 8. 2013 07:42
Druhá pro mě těžká nelogičnost je obrácený zoom,
Foťák jsem si nedopatřením nevypnul nikdy. A osobně neznám troubu kterému by se to stalo.
Naopak jak je to dlouho co Canon přemisťoval spoušť?
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 2. 8. 2013 11:36

To Kozakm
Musím Ti oponovať, Canon je pre mňa na manuál, Nikon bol na občasný náhľad do manuálu, na vytlačenie manuálu k Fuji som minul 1l čiernej farby a 150 papierov :) . Zbytočné ani raz som sa do neho nepozrel, pre mňa je Q menu ideálne, tak ako aj Android v smarfóne. (tiež som nepotreboval návod, Nokie boli pre mňa na slučku:) )
Fuji si zachoval klasické foto ovládanie, clonový krúžok na objektíve, exp. čas s mechanickým ovládaním, korekcia expozície tiež mechanickým ovládaním. Ale to je presne to, že to či niekomu ovládanie pasuje alebo nie, zistí za pár minút. A platí to pre mňa aj u auta.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Umbrella 2. 8. 2013 11:55

od FXE1 2. 8. 2013 11:36
Fuji si zachoval klasické foto ovládanie, clonový krôžok na objektíve, exp. čas s mechanickým ovládaním, korekcia expozície tiež mechanickým ovládaním. Ale to je presne to, že to či niekomu ovládanie pasuje alebo nie,
zistí za pár minút. A platí to pre mňa aj u auta.

No to az Ti z auta seberou shaltpaku a daji misto toho plus/minus na volant, to asi prestanes jezdit.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 8. 2013 12:04

Umbrella: počkej až ti seberou volant :) a řídit bude computer
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod FXE1 2. 8. 2013 12:17

No to az Ti z auta seberou shaltpaku a daji misto toho plus/minus na volant, to asi prestanes jezdit.

Na to si zvyknem, ale Ten Wartburg by som už nemusel :)
Peugeot u nejakého svojho nového modelu prehodil rýchlomer s otáčkomerom a u jedného max hodnoty stúpajú do ľava u druhého do prava :) Vzbudilo to obrovské "nadšenie", konštruktérovi by sa po prstoch zyšlo....
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Callgaro 2. 8. 2013 12:45

Umbrella: Proč mi házíš Luňákovi citace bez toho aby jsi uvedl tu první, která byla mírná a po které jste se do něj pustili? To je gancovina :)

Obrácený zoom je pro mě prostě nezvyk. Vím že dříve či později bych si převykl, ale byl jsem zvyklí na UZ fuji a ten to měl stejně a další věci které nemá cenu rozepisovat MI prostě lépe padli do ruky.
Zoom mě tedy vadí, obvzláště při používání dvou systému, ale třeba jsem vážně jediný trouba :)
Naopak opravdu neznám nikoho z uživatelů Nikonu kteří by si stěžovali na vypnutí přístroje během toho co přemisťují prsty při ovládání tlačítek na horní straně těla.
Za nedorozumění se spouští jsem se omluvil, byl to přeblept, ne snaha někoho vědomě či nevědomě uvést v omyl. A jestli považuješ označení trouba za rozdmýchávaní flame tak sorry, já si představil jak někdo chce zmáčknout korekci EV a vypne si foťák a připadalo mi to strašně úsměvné, něco jako mr. Bean :)
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 2. 8. 2013 13:24

Calgaro: nikoli, vzhledem k tomu ze tvuj citovany text byl odeslan az na konci vsech tech textu, tak predpokladam ze si za sva slova neses odpovednost az do Tveho data a ne jen za prvni text z rady. :)
To bylo jen na pripomnenou k Tvym slovum o smirlivosti a toleranci.

K tomu poslednimu odstavci: samozrejme pro Tebe muze byt neco nezvykem, protoze delas vyhradne takove pohyby jinak, stejne tak neco je i pro mne nezvyk, kdyz prejdu na jiny stroj, ale tezko jine nez Tve reseni muze byt nazyvano nelogicnosti, nebo stupiditou, protoze nemas svetovy patent na logiku a pulce lidi na planete prijde to Tve nelogicke reseni normalni a logicke. Ostatne prodeje C a N o tom svedci, kdyby tomu tak nebylo prodalo by se u C jen dva stroje, zatimco u N by doprodavali 5 miliardu. Pouze prizemni jedinci na obou stranach vzdy vykrikuji, ze tak jak to maji oni je to bozi a u konkurence to maji uplne pitomne.
Ohledne vypinani pristroje: uz jsou to leta co mam Olympus, to si jeste mozna ani nepamatujes, ale taky existoval stary system 4/3 a zkus se podivat, kde ma E30 predni roler a kde je vypinac u Nikonu, pak se mozna prestanes divit tomu jak si nekdo muze vypnout fotak, kdyz cumi do hledacku a meni rolerem nastaveni A mozna by sis toho troubu mohl pro priste nechat od cesty. Taky ti nerikam debile, za to ze jsi zvykly na jine veci jak sam rikas. ;)

Takze co myslis uz muzeme toto tema opustit? Ja myslim ze se tu uz probralo vse odzadu dopredu, fans vykriky o super logice toho meho systemu tu take uz probehly, tak uz ani neni co dodat. ;)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 2. 8. 2013 13:52

Jasně, protože tohle je spíše o komunikaci. Rozhodně jsem nechtěl tvrdit že když se něco ztdá či nezdá mě (a to mluvím obecně, ne jen o technice) neznamená to že je to jediná možná pravda.

Toho troubu si tak nesmíš brát, to nebylo mířeno v osobní rovině, ani to neměla být urážka. Od toho jsou jiná slova a mrzí mě že sis to tak vyložil, měl jsem za to že většina tam tu nadsázku rozpozná.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 2. 8. 2013 14:14

"Jasně, protože tohle je spíše o komunikaci. Rozhodně jsem nechtěl tvrdit že když se něco ztdá či nezdá mě (a to mluvím obecně, ne jen o technice) neznamená to že je to jediná možná pravda."

Netvrdim nic jineho :). Ostatne to ze mam Canon a Olympus, neznamena, ze na jejich ucet nepronasim take peprne kritiky za nektere veci. To si jiste treba takovy Martin Kozak ode mne uz take vyslechl na adresu Canonu :D. Takze branic toho sveho rozhodne nejsem. :)

Jinak v pohode, ja si take rad zazertuji a popichnu v rovine humoru na adresy systemu, vzdyt od toho ty fotaky take jsou, nastesti jsou tu jak pevne doufam diskuze znali a predchozimi diskuzemi vycviceni lide, co nemaji potrebu prechazet od popichnuti k osobnim urazkam, jak tomu na onech diskuzich casto bylo. A tak by to melo byt. Dostat vymaz za offtopic je v pohode, ale dostat vymaz za urazky je neco co by sem patrit nemelo :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 8. 2013 15:15

Lotrandor píše:Většina toho co rozebíráte je čistě o zvyku. A zvyknout se dá i na méně intuitivní řešení, pokud to není úplně blbě.

Vzdyt to pisu, zvyk je zelezna kosile a i z pitomosti uz od pohledu se stane nakonec vec logicka.
Treba to obracene zoomovani u objektivu. Nikdo jiny to nema, jen Canon to ma spravne, ze? To je jako kdybych mel u auta dvere, co se oteviraji smerem vpravo. Take bych si na to jiste casem zvykl, ale...
Jako tresnicka na dortu pitomosti je u Canonu neustale premistovani tlacitka on/off. Kdyz uz sam vyrobce nevi kam s tim, tak to take o mnohem vypovida.
A jak nekdo podotkl, Canon je na manual. U jedineho Canonu se musim ptat, co se jak dela, protoze to jeho pripitomnele oznacovani veci nema obdoby, treba prave ta "*". U zadne jine znacky nepotrebuju manual ci radu nekoho z frrmy k tomu, abych nekde neco nastavil, at uz je to Pentax, Sony ci Olympus.
Petr Luňák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka