Kterou zrcadlovku do 16 000kč?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 22:20

"To jsem rad, ze je vyvracena, nicmene ten pidi joystick neni vubec pro volbu pohodlny"

- dovol nam Canonakum (mily Nikonaku) abychom sami posoudili pri praci zda je to pohodlne ;) a protoze pouzivam i system kde volbu bodu volim rolerem a i system kde ji volim ctyrmi tlacitky v kruhu, ne nadarmo jsem si ji navolil na joystick, protoze je to pro mne extremne, opakuji extremne pohodlne a rychle.

"a menit ostrici bod rollery (navic s tim, ze jednim se toci, druhym krouti!) je ta nejvetsi pitomost (ti citlivejsi necht ctou "nelogicnost") co kdy kdo na fotaku vymyslel."

- ach me tak vzdycky bavi, jak kazdy, kdo s necim nefoti, vi ale presne jak spatne se s tim foti. :D :D. Co na to vice rict, na to se fakt neda uz nic rict :D
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 8. 2013 22:33

Rukama mi prosly vsechny tridy Canonu, od 1000D po 1Dx, nevarim z vody, skutecne ne. Spis je problem v tom, ze zvyk je pro nektere zelezna kosile a tak zcela zjevne nelogicnosti se stanou casem uzasnym resenim.
Ten pidi cudlik, kterym se u Canonu tak "bajecne a pohodlne" meni ostrici body mam na battery gripu a kdyz fakt nemusim, tak jej radeji nepouzivam. Koneckoncu v rukavicich v zime to ani poradne nejde.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 1. 8. 2013 22:38

Joystick je pohodlný jak kde, třeba na 1DIV k němu nemám absolutní výhrady (ale zase chybí na vertikálním gripu). U 1DX je sice přítomen i svisle, ale je trochu jiného provedení, které mi moc nesedlo.

U vyšších Nikonů mně vždycky vadil vaklavý křížový ovladač, trefit se do správného směru byl kolikrát kumšt :) Jo a ještě abych nezapomněl, toho, kdo umístil u D300/D800 ISO na levou stranu nahoru, by patřilo pověsit za k*** do průvanu.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 23:07

Petr Luňák píše:Rukama mi prosly vsechny tridy Canonu, od 1000D po 1Dx, nevarim z vody, skutecne ne. Spis je problem v tom, ze zvyk je pro nektere zelezna kosile a tak zcela zjevne nelogicnosti se stanou casem uzasnym resenim.
Ten pidi cudlik, kterym se u Canonu tak "bajecne a pohodlne" meni ostrici body mam na battery gripu a kdyz fakt nemusim, tak jej radeji nepouzivam. Koneckoncu v rukavicich v zime to ani poradne nejde.

A rad bych se Te zeptal a take jsi s nima dva, tri, ctyri roky fotil? Nebo jen prochazely rukama v krame, pri recenzich, od kamose atp.? Ja s tim v tech rukavicich v zime fotim a nic spatneho se nedeje, ale je mi zahadou, proc tak neprakticky maly cudlik ma i D4.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 8. 2013 23:08

Iso cudlik je problem, respektive muze byt, pokud nechceme/nemuzeme pouzit levou ruku k jeho zmene. To muze byt situace, kdy podpirame napriklad tezky objektiv. Nastesti je to vec resitelna, iso lze zmenit pres my menu, ktere je pod jednim ze tri Fn tlacitek a to je dostupne prostrednickem ci prstenickem. Nemusim v pripade zmeny iso tedy jakkoliv poustet fotak, na druhu stranu s fotakem u oka to prepnout nejde. V druhem pripade tu je konfigurovatelna funkce auto iso, kterou Canon do svych fotaku dal teprve nedavno.

-- 1. 8. 2013 23:14 --

Umbrella píše:A rad bych se Te zeptal a take jsi s nima dva, tri, ctyri roky fotil? Nebo jen prochazely rukama v krame, pri recenzich, od kamose atp.? Ja s tim v tech rukavicich v zime fotim a nic spatneho se nedeje, ale je mi zahadou, proc tak neprakticky maly cudlik ma i D4.

Stejne tak se muzu hloupe zeptat ja tebe, s kolika, respektive jak dlouho si fotil s profi (nejen) Nikony, abys mohl rici, ze Canon ma ovladani logictejsi, nebo obecne lepsi :roll:
S kazdym Canonem jsem fotil dost dlouho na to, abych z pohledu nekolikaleteho fotografa dokazal posoudit, co je a co neni logicke ovladani. Jestli ty potrebujes rok na to, abys zjistil, ze ti neco u ovladani vadi, tak ja opravdu ne.
De ctyrce samozrejme zustava prakticky a logicky ctyrsmerny volic. Joystick je pouze bonus navic. To je dost velky rozdil.
Jak moc "logicke" je ovladani Canonu naznacuje take ta skutecnost, ze v mnoha mnou kritizovanych vecech je svetove rekneme unikatni. Nikon, Sony, Pentax a dalsi, maji ovladani +/- stejne. Zahada 8-)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 23:33

A presne v tom je ten figl, ze Ja se ti nikde nesnazim rict, ze Canon je lepsi, nebo ze ma neco lepsiho, jen Ti vyvracim Tve zarucene zpravy co ma Canon na prd, protoze jak z Tveho textu vychazi, tak zjevne budes jeden z tech, co hned v krame vi zarucene ze je neco spatne. Ale ono to neni tim, ze by neco bylo spatne, jen tim ze s necim nedokazes fotit. Co se tyce Nikonu Ti mohu celkem presne rict s cim a jak dlouho fotim, s D3000 uz to bude vic jak 3 toky a pak obcasne zapujcovane D90, D700, D7000. S D200 jsem mel jen malou cest. Ale ani u jednoho fotaku jsem nemel pocit, ze bych s tim nedokazal udelat fotku, protoze mi na tom nevadi nic, snad krome toho obcasneho vypnuti fotaku. Jinak se tremi Olympusy a dvema Canony uz fotim skoro 5 let, pravda s 1D3 zas tak dlouho ne. Staci to na to abych mohl rict, ze se mi se vsemy fotaky pracovalo normalne? Nejsem z tech, co by mu neco porad vadilo. Ale pravda neproslo mi rukama od 1000D az po 1DX, to bych jiste dopadl jinak. :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 8. 2013 23:48

A ja nikde netvrdim, ze se s Canonem neda fotit. Ja tvrdim, ze jeho ovladani je nelogicke. A mysli si to krome me a Nikonu i Pentax, Sony, Olympus a dalsi. Rec je samozrejme o stredni a vyssi tride DSLR. Zakladni modely jsou snad krom Pentaxu (k-30) na pikacu vsechny.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 1. 8. 2013 23:55

kozakm, i kdyby stovky nikonistů velebily genialitu zapínání otočným spínačem, vyplývá z toho jediné, že nikdy nemusely ve chvatu upravovat EV, ISO, nebo clonu s okem u hledáčku. Jinak by patrně také došly k tomu, že spoušť by klidně mohla být pod šroubovacím krytem. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 2. 8. 2013 07:42

Právě kruhový volič na zadní straně Canonů byl jeden z hlavních důvod proč jsem šel k Nikonu :)
Druhá pro mě těžká nelogičnost je obrácený zoom, teď když mám Olympus který to má stejně se mi x-krát stane že si scénu oddálím než abych si jí přiblížil. Blbost ale když je člověk na něco zvyklej...

Foťák jsem si nedopatřením nevypnul nikdy. A osobně neznám troubu kterému by se to stalo.
Naopak jak je to dlouho co Canon přemisťoval spoušť?
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 8. 2013 09:02

Canon přemisťoval spoušť?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 2. 8. 2013 09:32

Callgaro píše:Právě kruhový volič na zadní straně Canonů byl jeden z hlavních důvod proč jsem šel k Nikonu :)
Druhá pro mě těžká nelogičnost je obrácený zoom, teď když mám Olympus který to má stejně se mi x-krát stane že si scénu oddálím než abych si jí přiblížil. Blbost ale když je člověk na něco zvyklej...

Foťák jsem si nedopatřením nevypnul nikdy. A osobně neznám troubu kterému by se to stalo.
Naopak jak je to dlouho co Canon přemisťoval spoušť?
.... :oboze :oboze :oboze

Oly a C pouzivam denne, D3000 tak jednou tydne a za celou dobu mi nevadilo zoomovat a ostrit v obou smerech, imho Oly a Nik maji kazdy opacny smer bajonetu, tak je to minimalne 1:1 ;), ale jak rikam, nekomu to vubec nevadi a jiny si tvori duvody proc to nebrat. A neznam troubu, kteremu by zmena zoomovani vadila :D

-- 2. 8. 2013 09:34 --

kozakm píše:Canon přemisťoval spoušť?

To jsi nam ale v recenzich nenapsal :).... je jeste neco o cem nevime? :D

... to je jeden mytus za druhym, zajimalo by mne, ktery biskup predstaveny u Nikona tyhle myty tvori a rozesila.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 2. 8. 2013 09:56

Vypnout si ve chvatu foťák (na rozdíl od spuštění fakultativního snímku) je nešťastné, zruší to některé nastavené hodnoty. Raději bych tu tu třetí polohu věnoval jiné funkcí a zobáček odklonil stranou. Foťák se vypne sám, vzbudí se tlačítkem.....:-)

Asi jsem hlupák, který se přizná. Chtělo by to změnit chování, když už mi chybí ta šťastná hvězda. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 8. 2013 10:02

No někdy si říkám, že by to opravdu mohlo některé hodnoty při vypnutí zrušit, ale jako na potvoru si mašinka pamatuje úplně všechno.

Jinak o čem je tu diskuze? Většina toho co rozebíráte je čistě o zvyku. A zvyknout se dá i na méně intuitivní řešení, pokud to není úplně blbě.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Umbrella 2. 8. 2013 10:14

"Jinak o čem je tu diskuze? Většina toho co rozebíráte je čistě o zvyku. A zvyknout se dá i na méně intuitivní řešení, pokud to není úplně blbě"

Moje rec, nevim proc nekteri resi nenakup ci odchod od systemu kvuli blbine jako smer pohybu roleru, nebo umisteni tlacitka apod. To mi pripomina dedu co stoji pred DVDckem a neumi si ho zapnout. :D
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 8. 2013 10:16

Lotrandor píše:No někdy si říkám, že by to opravdu mohlo některé hodnoty při vypnutí zrušit, ale jako na potvoru si mašinka pamatuje úplně všechno.

To umí Pentax - podrobně nastavit, co vše se při vypnutí zresetuje.
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka