Kterou zrcadlovku do 16 000kč?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomasotc 1. 8. 2013 08:41

Canon mi prijde ergonomicky sileny...jeste rok a ctvrt zpatky jsem nefotil ani jednim (kdyz pominu asi 2h foceni D90kou a asi hodinku a pul 400Dckem), takze nebyl duvod kvuli sklum kupovat urciteho vyrobce...Canon ovladani mi neprirostlo nikdy k srdci. Vlastne jedine co hralo pro Canon je 70-200 f/2.8L. Ale nez byt spokojeny se sklem a trapit se s telem, jsem si vzal radsi Nikona. A i dnes bych nemel problem doporucit i Canona, pokud by nekdo chtel fotit hlavne sport...zadny militantni Nikonista nejsem :-)
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 11:45

Tak v tom pripade je nutne vyzehlene moirove tricko, nejlepe cerno zlute :)

Jinak si myslim ze v dnesni dobde, kdy uz snad vsichni zvladli mezinarodni znacky dvojcarky, ctverecku, trojuhelnicku, puntiku atd. uz nemuze mit kdokoli problem s ovladanim kazdeho fotaku, sam pouzivam Olympus, Canon i Nikon, obcasne Sony a nejak to neresim. Fotaky jsou jednoduchy, hlavni mesta ty jsou tezky. ;) ale to jen tak na okraj.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomasotc 1. 8. 2013 12:24

Jedna vec je pochopit, co se mysli piktogramem, to problem neni. Me napriklad nevyhovuje jak ja rikam kolotoc na fotky (pri prohlizeni na Canonu), roller shora tela bych stopro nerozdychal, prijde mi, ze si tam lamu ukazovacek...a je toho vic, kazdy ma svoje, nepochybne i ten Nikon ma spoustu chyb, ktere lidem nebudou vyhovovat :-)
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 12:47

Tomasotc: to je tak nejak o zvyku, ja kdyz jsem rozsiroval pred lety pusobnost z Oly na Canona, tak bylo taky u kazdeho ovladani trochu jine, taky jsem vic mackal budliky, nez tocil rolerem a dneska mi prijde ze projet 20 fotek pretocenim roleru je rychlejsi a jen za cenu jednoho pohybu palce. :)
Co se tyce roleru nahore, tak to je dle meho vyzkumu genetika, pulce lidi se lame ukazovak u C a druhe pulce u N, imho ztrata uchopu u N pri rolovani prostrednikem je dle meho fatalnejsi nez zdvih ukazovaku u C :), hlavne kdyz uz pouzivas podstatne tezsi sestavu nez jen male telo a setak, ale jak rikam pouzivam oboji a je to o zvyku a nereseni, nez neustalem reseni co rozdycham nebo ne. Soucasna horka taky nerozdycham, ale musim s tim zit :D minusy obojiho pouzivani jsou jak u zmeny aut, obcas si proste vypnu N kdyz chci zarolovat clonu :D
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomasotc 1. 8. 2013 13:16

Rychlejsi to bude, ale kdyz potrebuju preskakat fotky o desitky/stovky, tak proste odzoomuju a jde to rychleji :-) Jinak roller nahore, to je mozne, ze i Nikon lame nekomu prsty. Btw, ja nim tocim ukazovakem, nikdy jsem nepotreboval soucasne mackat spoust a rolovat.

Nic, shodujeme se, ze kazdy koncept ma mouchy, nebudeme to tady zapraskavat diskuzi mimo tema. :-)
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 1. 8. 2013 14:15

Rolovat prostředníkem u Nikonu jsem nikdy nezkoušel, protože jak píše Umbrella, člověk jaksi přijde o úchop. A na rolování ukazováčkem tam zase není dost místa, protože překáží prostředník. Za mě je to hodně kostrbaté a raději mám roller nahoře, jak ho má Canon.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 1. 8. 2013 14:43

Mně zase vyhovuje roller vepředu tak jako to má Nikon a Pentax. U Canonu je roller až moc vysoko, na zadní kolo bych si jenom těžko zvykal a spoušť má strašně tuhý = nepříjemný stisk. Každý to má holt jinak, někdo preferuje to, jiný to.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 8. 2013 14:45

Tak zrovna predni roller nahore je u Canonu ten nejmensi prusvih :D
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 1. 8. 2013 15:05

Roler u Pentaxu a Nikonu je v pohodě, zapnutí/vypnutí by mělo být jinde, také si občas místo korekce EV vypnu foťák. Tahle funkce je jednou z méně používaných, proč má být na ráně :-)
Nevadí mi ani canoňácký roler...

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 1. 8. 2013 17:38

No vidíš a tady ti každej Nikonista vysvětlí, že vypínač kolem spouště je na Nikonu nejlepší věc. Osobně je mi to úplně jedno, foťák vypínám minimálně.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 19:24

tomasotc píše:Rychlejsi to bude, ale kdyz potrebuju preskakat fotky o desitky/stovky, tak proste odzoomuju a jde to rychleji :-)

a jak si myslis ze to funguje u Canona? :), vis ono to o nic slozitejsi neni, jen se nesmi prijimat informace o konkurencnim systemu stylem jeden kamarad povidal. Tohle demonizovani resim s jednim kamaradem Olympusakem, porad hlasal, ze v menu Canona se pry nikdo nevyzna a kdyz jsem mu ukazal jak rychle se da projit cele menu, tak byl chvili klid a zanedlouho zas, jo Olympus servis tam dam fotak a za tyden ho mam doma a zkuste si dat Canon do servisu, ten horor... a kdyz jsem mu rekl ze mi pokazde z AWH dorazil fotak take bez problemu do tydne, tak byl zas chvili klid. Ony srdcovky proste kali pohled, ale to je pro cloveka ostatne prirozene :D

jinak ad roler nahore, viz prizpevek "kozakm" je to proste o genetice, kazdemu vyhovuje jiny styl. :)

-- 1. 8. 2013 20:27 --

tomasotc píše:Nic, shodujeme se, ze kazdy koncept ma mouchy, nebudeme to tady zapraskavat diskuzi mimo tema. :-)

Ono to konec koncu ani moc mimo tema neni, jen at se kazdy kdo se rozhoduje "kterou zrcadlovku..." dobre vidi jak se ktera ovlada a jak ktera komu svym ovladanim vyhovuje. Malo co se zjisti pri letmem osahani v kramu. :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 1. 8. 2013 19:37

tomasotc píše:Rychlejsi to bude, ale kdyz potrebuju preskakat fotky o desitky/stovky, tak proste odzoomuju a jde to rychleji :-)

U Canonu stačí otočit horním rollerem, standardně je tam skok o 10 fotek, ale jde to nastavit i na víc. Funguje i ve zvětšeném náhledu... neznám nic lepšího.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 8. 2013 20:43

Z praktickeho hlediska mi u Canonu vadi jedna zdanliva malickost a sice ze pro vyber ostriciho bodu musim nejprve zmacknout cudlik s hvezdickou (pokud to jde obejit, budu za tuto informaci rad). Take u Canonu obecne postradam funkcni programovatelna tlacitka. D700 ma hnedle tri, nejnovejsi Mark III kolik, to jedno nahore?
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 20:57

Petr Lunak: prima volba ostriciho bodu se da zvolit, fama vyvracena :), ostatne nejrychlejsi je navolit si zmenu primo na osmicestny volic

a tlacitka jako AF-ON, +- zoom, funkce joysticku, nebo tlacitko SET se daji ruzne prizpusobovat ruznym funkcim, staci to?

IMHO to byl ten "vetsi pruser" nez ta drobnost s rolerem? :D
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 8. 2013 21:06

To jsem rad, ze je vyvracena, nicmene ten pidi joystick neni vubec pro volbu pohodlny a menit ostrici bod rollery (navic s tim, ze jednim se toci, druhym krouti!) je ta nejvetsi pitomost (ti citlivejsi necht ctou "nelogicnost") co kdy kdo na fotaku vymyslel.
Na druhy odstavec nedokazu odpovedet, nebot nevim, co vse lze na tato tlacitka predvolit a zdali tim nejprijdu o pristup k jinym dulezitym funkcim (viz prave treba nahrazeni AF-ON).
Petr Luňák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka