kupa lacnej zrkadlovky

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vormen 9. 7. 2013 08:48

ideální je mít kompakt i zrcadlovku. já mám canon SX220 a nikon 3100 18-55 a kvalita fotek z té zrcadlovky je v porovnání s tím canonen úplně na jiné úrovni. a neporovnávám ostatní kompakty od jiné značky, protože to jsou vyloženě fotky na blití, v kompaktech jedině canon. u pokročilýho kompaktu s manualníma režimama je to spíš taková parodie na nastavení čehokoliv a hlavně clona se tam nedá vpodstatě použitelně používat. už vybírám lepší objektiv k nikonu a váhám zda vychvalovaný nikon 18-105 nebo mě láká sigma 18-125.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 7. 2013 08:53

To, co nalinkoval Flor.cz, je spíš jednostranná demagogie, než zkušenost typického majitele zrcadlovky.

Na trhu je mnoho druhů fotoaparátů, nechť si každý vybere dle svých preferencí. No a tomu můžeme pomoci jen tím, že nebudeme demagogicky ohýbat vlastnosti jakéhokoliv foťáku. Neustále se manipuluje s vlastnostmi všech typů fotoaparátů oběma směry, vychvalování i zatracování. V drtivé většině příspěvků není objektivní nezaujatý přístup, ale boj "Sparty proti Slávii". To je prostě celé blbě, nelze nikomu objektivně radit z pohledu fanouška.

Estetické nároky lidí jsou různé a respektujme je, ale je dobré upozornit na šizení zákazníka. Pokud na fotce není šum, může to být buď proto, že velikost snímače stačí na příslušné množství světla a na kontrast v příslušně velkém formátu, nebo to může být proto, že algoritmy ten šum rozpatlaly a doostřily hrany a tím podvodně vyrobily něco nepřirozeného, že ošidily přírodu a snaží se ošidit zákazníka. Jestli to dělá "profikompakt" (strašný označení) nebo zrcadlovka, to je vcleku jedno, jen to je poněkud "nepoctivé". Ale pokud se to dotyčnému líbí i poté, co to uvidí, jeho věc.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 9. 7. 2013 08:59

no tak já mám docela zkušenosti. dřív jsem prodával foťáky a kamery. vlastnil jsem několik značek kompaktů a nakonec jsem se vrátil ke canonu stejně jako ostatní v rodině vyměnily olympusy a nikony a je to jako nebe a dudy. když jsem vybíral levnou zrcadlovku, hned jsem měl jasno, že to bude canon. jenomže tam je karta otočená, takže nikon.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 9. 7. 2013 09:49

Flor.cz píše:
Radek71 píše:Flor je asi na dovolene.

Na dovolenou se teprv chystám, jen se mi nechce opakovat stokrát vyřčené.

Svanci: není špatné si přečíst autentické zkušenosti majitele zrcadlovky - http://www.itefektivne.cz/archives/1389

tak tohle mě připomnělo topgear, když jeli ve ferari po historické dlažbě ve městě a nadávali, že nemají rozhled a že to moc drncá :D
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 9. 7. 2013 09:50

FotoABC: to není demagogie, takovou ten člověk udělal zkušenost.

Od typického majitele zrcadlovky bychom se toho asi moc nedověděli - http://digiarena.e15.cz/vetsina-majitel ... i-pouzivat

-- 9. 7. 2013 09:57 --

nicomhk píše:tak tohle mě připomnělo topgear, když jeli ve ferari po historické dlažbě ve městě a nadávali, že nemají rozhled a že to moc drncá :D

To je ovšem docela pěkná analogie. Ferrari dokáže podat špičkové výsledky, ale moc praktické auto to zrovna není. Není náhoda, že si majitelé DSLR kupují ještě kompakt, aby mohli fotit i tam, kam se jim nechce tahat zrcadlovka.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 9. 7. 2013 09:58

exBURN píše:Není nic lepšího než lítat po dovolené se zrcadlovkou na krku a seťákem. Ideálně s nějakou další sklenkou od okurek jako je tamron 70-300mm a podobné levné skla.
K tomu je super před každou památkou měnit sklo a 5 minut foťák nastavovat, nasazovat filtry atd a ve výsledku fotky skončí kde? V lepším případě na formátu 15cm v albu, v horším na facebooku.
Pro mě pokud nefotím sport tak je zrcadlo zbytečná přítěž a raději bezrcadlo a nějaký dobře kreslící pancake nebo profikompakt.
Hlavně pokud je to v rukách tak se dá udělat už hezká fotka i mobilem...

klidně foť s mobilem na facebook, ale když seťák přicloníš, přiblížíš se k pevnému sklu (sice ne u všech), ale i tak lze tisknout kvalitní A4/A3...

-- 9. 7. 2013 10:01 --

Flor.cz píše:FotoABC: to není demagogie, takovou ten člověk udělal zkušenost.

Od typického majitele zrcadlovky bychom se toho asi moc nedověděli - http://digiarena.e15.cz/vetsina-majitel ... i-pouzivat

-- 9. 7. 2013 09:57 --

nicomhk píše:tak tohle mě připomnělo topgear, když jeli ve ferari po historické dlažbě ve městě a nadávali, že nemají rozhled a že to moc drncá :D

To je ovšem docela pěkná analogie. Ferrari dokáže podat špičkové výsledky, ale moc praktické auto to zrovna není. Není náhoda, že si majitelé DSLR kupují ještě kompakt, aby mohli fotit i tam, kam se jim nechce tahat zrcadlovka.

to je pravda, ale když budu hanit ferari protože drncá, tak budu vypadat jako debil ;-]
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 9. 7. 2013 10:09

Když má někdo Ferrari na ježdění na nákupy do města, tak jako debil bude nejenom vypadat ;)
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 9. 7. 2013 10:41

zvláště když do něho bude rvát koberec (to sice nebylo ferari ale porshe), ale to už se posouváme jinam. Nemá smysl zpochybňovat, že se zrcadlem má člověk více možností a lepší kvalitu výstupu i když to spousta lidí neocení nebo to zabijí automatikou...
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 9. 7. 2013 11:01

Jo, díky výměným objektivům má DSLR téměř neomezené možnosti. Většina majitelů zrcadlovek ale má jen seťák, který jim nabídne podobné možnosti focení jako profi kompakt
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 9. 7. 2013 11:18

s tím nesouhlasím, protože s DLSR a kvalitním seťákem získáváš výhody:
- větší díra a snímač - více zachyceného světla a všechny další výhody
- po přiclonění kresebnost kompaktu uteče

(srovnávat výstup kompaktu a zrcadlovky na rozdílném ISO jen proto, že u kompaktu je vyšší světelnost je nesmysl)
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 9. 7. 2013 11:25

o vikendu jsme byli fotit s kamaradama radnici (je tam ted na mesic venkovni svetelna vystava). Na stativu jsme se stridali, ale fotili i primo z ruky (na 1/6 f5 a ISO 800 slusne, celkem jsem byl prekvapen - bez IS ).
Jinak co me prekvapuje, ze na displayi mobilu komponovani a obraz vapadaji pekne ( kamarad mel mobil (Samsung NoteII), ale kdyz ty fotky potom vidite v pocitaci, tak jsou naprd (tak jsem si oddychl, ze prece jenom tahat 2-3 kila s sebou ma neco do sebe).
Takze s tim tvrzenim bych byl opatrny, ale je fakt, ze za slunecneho dne muze mobil delat libivejsi fotky.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 9. 7. 2013 11:36

Vždycky bud záležet, na co ty fotky vlastně chce. jestli mu stačí si je prohlížet na monitoru a dávat na FB, asi s tím kompaktem chybu neudělá. Stejně tak, pokud nechce kupovat objektivy a investovat do příslušenství.

Jinak linkovaný článek má informační hodnotu 0 (nula). Ale neupírám každému právo ztrapnit se sám.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Flor.cz 9. 7. 2013 11:38

nicomhk píše:(srovnávat výstup kompaktu a zrcadlovky na rozdílném ISO jen proto, že u kompaktu je vyšší světelnost je nesmysl)

fotku dělá vždycky kombinace snímač + objektiv, tak nevidím jediný důvod proč porovnávat jen snímače. Když si koupíš k zrcadlovce světelný objektiv, tak snad taky budeš využívat možnosti fotit na nižší ISO, ne snad?

A co se týče té kresebnosti - http://www.dpreview.com/reviews/studio- ... eraCount=0
nevidím, že by zrcdlovky kompaktům nějak utíkaly
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 7. 2013 12:31

Tohle video http://digiarena.e15.cz/vetsina-majitel ... i-pouzivat používá čirou náhodou Sony jako marketingový tah za Sony NEX bezzrcadlovky, takže je zajisté náhodné, nezávislé a nezmanipulované asi tak, jako když teď náhodou Fischerovi přistály milióny na transparentním účtu. :-)

Jinak už asi miliónkrát jsem napsal, že u dobře nasvícených kontrastních barevných technických motivů vzdálených desítky centyimetrů až pár metrů, jsou opravdu výsledky nižších i vyšších tříd fotoaparátů dost srovnatelné. Nůžky se rozevírají u problematičtějších záběrů, přičemž mezi problematické patří i vzdálená krajina a vysoký dynamický rozsah, no a všechno, kde je zájem či nutnost dělat nějaké úpravy a pohybovat se na hranici toho, co je v obrazových datech.

Vzdálená krajina a její nekontrastnost a namodralý nádech a snaha ze záběru získat co nejvíce vede zaručeně k tomu, že malý snímač má řádově menší rezervy. Pleť ve stínu znamená odstín, na který je lidské oko citlivé, textury, na kterých lidské oko rozezná ten podfuk s odšumem, ....
Dále i to ISO 100 na kompaktu odpovídá díky ploše snímače nějakému plus mínus ISO 800 na zrcadlovce, takže logicky ISO 100 má na zrcadlovce větší rezervu na úpravy, než "supersvětelný profi" kompakt. To by musel mít ten kompakt světelnost tak ISO 10, aby měl stejný přirozeně čistý výstup jako zrcadlovky na ISO 100 při srovnatelném formátu.
Pochopitelně není problém najít záběry a formáty, na kterých nebide rozdíl mezi fotkou z mobilu a středoformátovým Hasselbladem. To je prostě princip fotografie, že záběry se liší řádově víc, než fotoaparáty.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 9. 7. 2013 12:39

Lotrandor píše:Vždycky bud záležet, na co ty fotky vlastně chce. jestli mu stačí si je prohlížet na monitoru a dávat na FB, asi s tím kompaktem chybu neudělá. Stejně tak, pokud nechce kupovat objektivy a investovat do příslušenství.

Jinak linkovaný článek má informační hodnotu 0 (nula). Ale neupírám každému právo ztrapnit se sám.

Proč jen prohlížet na monitoru. Tenhle článek - http://www.paladix.cz/clanky/test-tisko ... -a700.html - ukazuje, že se z kompaktu dá i tisknout, a to je xz-1 známej patláním v jpeg i na nejnižší ISO, ostatně PL už tu ukázkami několikrát dokázal, že slušný kompakty mají na víc, než jen na FB.
Tímhle vůbec nechci odrazovat tazatele od koupi zrcadlovky, to vůbec ne, on sám musí vědět co chce, ale kdybych si měl vybrat dovolen se zrcadlem+ seťákem nebo solidním kompaktem, tak beru jednoznačně kompakt. Ale to je jen moje rozhodnutí.
rodri
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka