Ad manualní ostření u Penu - přepneš na manual focus MF a ostřícím kroužkem na konci objektivu ručně ostříš - jakmile začneš točit zaostřovacím prstencem na objektivu, tak se střed snímané scény zvětší 10x, přestaneš točit a po cca 1,5-2s zvětšení na displeji zmizí a můžeš si doladit kompozici a fotit.
A teď obecně k Pm1 tj i EPL3:
Pm1 trpí při zapnuté stabilizaci u videa želé efektem, bez stabilizace je to zase takové doskákané.
Zatím jsem videa moc netočil (kupoval jsem ho hlavně na fotky), ale lze to řešit dodatečnou stabilizací v sw editoru
http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.p ... &t=1190404Nicméně u stabilizace jsem zpozoroval 2. problém a to že je v některých případech stabilizace kontraproduktivní (nebavím se o focení ze stativu, tam je vypnutý stab. jasná věc).
Stabilizace občas fotku lehoučce mázne při čase cca 1/250s a pomalejším.
Asi časem vyměním seťák Oly 14-42 za Panasonic 14-42 s optickou stabilizací v objektivu a vyřeším tak i želé videa. Želé efektem trpí i videa u novějších epm2, epl5 atd,
při 14mm se to dá, ale při 42mm se to už vlní dost. Viz třeba ukázka videa s tramvají v Brně
na stránkách megapixelu u epm2 nebo epl5 (teď nevím a nechce se mi to hledat).
Bohužel problémy se stabilizátorem
u fotek pozoroval recenzent i u nikonu V1. Takže si vyber.
http://www.ephoto.sk/fototechnika/recen ... o-v-praxi/Pri vyhodnocovaní fotografii som bol prekvapený veľkým odpadom. Množstvo fotografii bolo jednoducho neostrých. Skontroloval som exify, či som nepoužíval príliš dlhé časy. Nebolo tomu tak. Čo už neudržím fotoaparát stabilne? Urobil som bleskový test, vyšiel som na redakčný balkóna odfotil budovu oproti s a bez stabilizátora. Fotografia bez stabilizátora bola výrazne ostrejšia! Toľko zbytočne vynaloženej námahy, aby som napokon zistil, že stabilizátor je skôr destabilizátor. Posledný deň testovania som sa vybral opäť do mesta, aby som fotoaparát pretestoval ešte raz, s vypnutou stabilizáciou. Keď som sa prestal spoliehať na stabilizáciu, moja úspešnosť sa výrazne zväčšila. Verím, že problémy so stabilizáciou vyrieši najbližšia aktualizácia firmveru.
seťák od Nikonu 10-30 má při 10mm dost mázlé rohy (viz recenze seťáku na digimanii a hlavně fotky z praxe u Nikonů 1 s 10-30 v recenzích na ephotozine.com)
11-27,5 má kresbu pěknou, ale zase nemá stabilizaci

Po zkušenostech s Penem vím, že je ta stabilizace občas potřeba.
Závěr: Za tu cenu Pm1 fotí luxusně, ale je to s určitými kompromisy, co se týče stabilizace. Pokud by to bylo hlavně na videa, tak bych vzal Nikon1. Mám to hlavně na focení přírody , fotím do jpg, dodatečný odšum vypnutý (
na raw nemám čas ani pc). Je tam možnost Vyp, nízký, standart a vysoký. Trávu to moc nerozmývá, třeba Panasonic řady TZ, jak doprodejový, tak nová řada, sice na ultrazoom fotí pěkně, ale co se týče odšumu i na základní ISO při fotkách trávy je to nebe a dudy. Prostě 1/2,33" čip... BTW: ISO 1600 v místnosti v pohodě použitelné, případně je možné nechat přiblísknout nasazovacím bleskem, co je v příbalu. Má jemné odstupňování výkonu, takže lidi v popředí nejsou na fotce opražení do bíla.
PS: Přešel jsem z Pana LX2. Třeba focení s LX2 v místnosti bez blesku bylo scifi. Jeden člen fóra má taky LX2 a uvažuje o upgradu, tak jsem mu posílal porovnávací fotky lx2 vs Oly.
S kvalitou seťáku jako takového jsem spokojený, ostrost víceméně srovnatelná s LX2.
Ostření mnohonásobně rychlejší (když jsem teď fotil ty porovnávací fotky, tak jsem si u LX2 pomale mohl dát kafe). Lepší prokreslení stromů a zeleně v pozadí, u LX2 je to proti tomu takové jakoby v mlze.