Nástupce Canonu G11, kvalitní foto / nesplnitelná přání.

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vaclavbarak 4. 5. 2013 16:20

Zdravím všechny diskutující.
Vybírám nový fotoaparát a nevím pro jaký se rozhodnout.

V současné době používám Canon G11 a Nikon D200.
U G11 se mi líbí malé rozměry a kvalitní makro, u D200 rychlost.

Užití:
fotím převážně divoká zvířata, makro květiny - brouky, architekturu, letadla, portréty.

Režim: nejčastěji fotím v "polo-manuálním" režimu s prioritou clony. Blesk používám výjimečně - většinou využívám vyšší citlivost ISO.

Bez čeho se neobejdu:
- na jedno nabití min. 300 snímků (ideálně 500, jsem často bez. el. energie)
- "kvalitní" foto při ISO 3200 (u Canon G11 jsem spokojen)
- RAW
- širokoúhlí záběr
- rychlí start (extrém považuji 2 sec.)
- formát fotografií 3:2
- průhledoví hledáček (aspoň jako příslušenství)
- SDXC karty

Co bych rád:
- rychlost (jako např. Nikon D200)
- kvalitní foto pro tisk do A2
- světelnost stejné nebo lepší než 2.8-4.5
- nabíjení baterie mimo fotoaparát v samostatné nabíječce
- menší "hmotnost/rozměry" (fotoaparát mám na krku i celý den)

Pošilhávám po kompaktech s výměnným objektivem - ale nemám s tím žádné zkušenosti.

Preferované značky: Canon, Nikon

Značky které nikdy: Samsung, Sony, Pentax

Cena 9000 - 15 000 Kč.
vaclavbarak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 4. 5. 2013 16:51

V první řadě bych doporučil doučit se český pravopis, máš v něm evidentně mezery.
Za druhé, absolutně nechápu tvé preference co se týče značek. Právě Canon a Nikon prakticky nemají u kompaktů s výměnnými objektivy (tzv. bezzrcadlovek) co nabídnout. Každopádně na ně můžeš vzhledem k rozpočtu zapomenout.
A vůbec vzhledem k tomu, jaké máš požadavky, můžeš na to, že ti je jeden foťák s jedním objektivem splní, zapomenout. Jediné, co mě napadá, je Fuji X10, s tím bys mohl snad být spokojený.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vaclavbarak 4. 5. 2013 16:56

Budeme tu rozebírat fotoaparáty nebo pravopis?

Jinak děkuji za ten Fuji X10 kouknu na to.
vaclavbarak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 5. 2013 21:10

Ja se zeptam jinak, co ti na stavajicim fotovybaveni chybi, ze posilhavas po nahrade?
Fuji X10 je dobry kompromis mezi vsim, ale porad to je jen nejaky kompromis, takze napriklad vydrz baterie zdaleka nedosahne 500 fotek.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 4. 5. 2013 21:33

Nikon 1 není tak špatnej jak se míní.. Vyzkoušej si ho někdy pokud můžeš.

Jinak taky existuje AF redukce pro ostření s AF-S objektivy. Akorát je tam crop 2.7x, nicméně nativní objektivy jsou dost slušné.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 4. 5. 2013 21:38

mně na tom pozadavku zarazilo focení zvěře, tam bych teda preferoval přístroj s pořádným hledáčkem a to moc není slučitelné s malými rozměry
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 5. 5. 2013 03:48

EVFka ujdou, ovšem AF tracking je na jakékoliv bezzrcadlovce k ničemu.. Akorát m4/3 a asi ten Nikon 1 maj dostatečně svižnej AF na to se aspoň občas trefit (prostě S-AF a číhat moment).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 5. 5. 2013 05:57

v cenové relaci 15k je z "malých" foťáků s EVF akorát Panasonic G5 se seťákem s vyhlídkou na investici alespoň do dlouhého zoomu, nebo raději 14-140 což se dost prodraží
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cizekmiroslav 5. 5. 2013 08:19

Ahoj,
no to bude docela oříšek...
Protože z toho co píšeš to vypadá, že jsi spokojen s tím, co máš doma, jen je to velké. Takže chceš to nejlepší z G11 a D200 v malém, lehkém těle. To tělo nesmí vyrobit sony, pentax, nebo samsung, a musí to stát do 15 tisíc.

Těch 15 máš, nebo to získáš prodejem stávající výbavy?
Já na tvém místě bych prodal G11 a koupil si něco univerzálního na toulky přírodou s čímž pokryješ část toho, co chceš fotit. X10 by byla dobrá, výdrž baterky bych neřešil a koupil jednu baterku náhradní. 500 fotek už dnes na jedno nabití neudělá nic co fotí přes displej. Nebo Canon G15, je dobrej a budeš znát ovládání. Ale i Nikon 1 V1 by byla dobrá volba a teď jsou ve výprodeji za hubičku.

A pokud by ti to nepokrylo všechno, co potřebuješ, tak bych řešil další objektiv na D200. Jaký objektiv na něm teď máš? A jaká divoká zvířata a na jakou vzdálenost chceš fotit?
cizekmiroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vaclavbarak 5. 5. 2013 13:21

Mě Canon G11 velikostí vyhovuje nejvíce. Nejvíce mi na něm ale vadí rychlost a nemožnost nastavit clonu větší než 8.
Neberte mě za nějakého profesionála, to že pár fotek prodám není nic závratného a ani profesionálního.

Těch 15k získám prodejem G11 + doplatek.

Focení zvířat je velmi obtížné, většinou je to na krátké vzdálenosti cca 5-15 metrů.
vaclavbarak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 5. 5. 2013 14:15

Pokud jde o rychlost, tak mám čerstvou zkušenost s Fuji X20, to je neskutečný rychlík. Nemá už žel EXR mód, ale je to vyvážené velmi rychlým AF-C. Oproti X10 přibyly v hledáčku informace o expozici a o AF bodu s potvrzením zaostření.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vaclavbarak 5. 5. 2013 19:21

Nedělá se v současné době nějaká zrcadlovka s malými rozměry? Pamatuji si na Olympus 420.
vaclavbarak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 5. 5. 2013 19:53

Canon EOS 100D
http://www.dpreview.com/products/canon/ ... on_eos100d

Ak sa nemýlim, nič menšie na trhu DSLR neexistuje.
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 5. 5. 2013 21:28

D3100 je taky malá. :)

Ale jinak je to fakt mini-dSLR. Jen o praktičnosti mam pochyby..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod AndrewJ 6. 5. 2013 08:54

Canon G1 X? výstup jako ze zrcadlovky, jen o něco větší, než Canon G11
AndrewJ
Návštěvník

Další stránka