Ahoj,
přemýšlím o koupi fotoaparátu. Abych řekl pravdu, nejsem zrovna zkušený fotograf. Dosud jsem používal kompakt. Zrcadlovky jsem už párkrát držel v ruce, ale pouze na focení na automatiku. Hodně mě láká hraní si s hloubkou ostrosti a další manuální nastavení. Fotit budu v podstatě vše. Od přírody, přes památky až po lidi. Potřeboval bych poradit, jesli by pro mě byla správná volba zrcadlovka, či něco jiného a případně i konkrétní typ. Značku zatím nemám vyhlédlou žádnou. Můj strop je 15000Kč, ale pokud by bylo rozdíl mezi foťákem za 15000 a 13000 minimální, rád bych ušetřil. Pokud jsem nenapsal všechny potřebné informace, tak se omlouvám a případně doplnim. Další otázkou je, zda by nebylo lepší vzít nějaký bazarový, ale nevím, jestli by se to vyplatilo, tedy spíš abych toho později nelitoval.
EDIT
Tak jsem se trochu podíval na internetu, byl jsem i v prodejě a rozhodl jsem se, že nejspíš vezmu nějakou tu zrcadlovku. A když jsem se podíval na ty zrcadlovky, tak jsem zjistil, že asi investuju více než oněch 15000Kč. Padl mi do oka Nikon D5100. Tady nastává první dotaz. Jak moc velky rozdíl by byl mezi objektivem 18-105 AF-S DX VR a 18-55 AF-S DX VR? Vyplatí se ta investice okolo 3000Kč? V čem konkrétně by byl rozdíl u výsledných fotografii a při jejich pořizování? Druhou otázkou je, zda jsem zvolil správně. Je Nikon D5100 dobrá volba? Když to vezmu dohromady s tím lepším objektivem, jsme na nějakých 16500Kč. Nenašel by se za tu cenu jiný foťák?