Nikon D5100 + 18-105 AF-S DX VR či jiný?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod mates15 23. 3. 2013 22:35

Ahoj,
přemýšlím o koupi fotoaparátu. Abych řekl pravdu, nejsem zrovna zkušený fotograf. Dosud jsem používal kompakt. Zrcadlovky jsem už párkrát držel v ruce, ale pouze na focení na automatiku. Hodně mě láká hraní si s hloubkou ostrosti a další manuální nastavení. Fotit budu v podstatě vše. Od přírody, přes památky až po lidi. Potřeboval bych poradit, jesli by pro mě byla správná volba zrcadlovka, či něco jiného a případně i konkrétní typ. Značku zatím nemám vyhlédlou žádnou. Můj strop je 15000Kč, ale pokud by bylo rozdíl mezi foťákem za 15000 a 13000 minimální, rád bych ušetřil. Pokud jsem nenapsal všechny potřebné informace, tak se omlouvám a případně doplnim. Další otázkou je, zda by nebylo lepší vzít nějaký bazarový, ale nevím, jestli by se to vyplatilo, tedy spíš abych toho později nelitoval.

EDIT
Tak jsem se trochu podíval na internetu, byl jsem i v prodejě a rozhodl jsem se, že nejspíš vezmu nějakou tu zrcadlovku. A když jsem se podíval na ty zrcadlovky, tak jsem zjistil, že asi investuju více než oněch 15000Kč. Padl mi do oka Nikon D5100. Tady nastává první dotaz. Jak moc velky rozdíl by byl mezi objektivem 18-105 AF-S DX VR a 18-55 AF-S DX VR? Vyplatí se ta investice okolo 3000Kč? V čem konkrétně by byl rozdíl u výsledných fotografii a při jejich pořizování? Druhou otázkou je, zda jsem zvolil správně. Je Nikon D5100 dobrá volba? Když to vezmu dohromady s tím lepším objektivem, jsme na nějakých 16500Kč. Nenašel by se za tu cenu jiný foťák?
mates15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gblack 25. 3. 2013 12:05

mates15 píše:Jak moc velky rozdíl by byl mezi objektivem 18-105 AF-S DX VR a 18-55 AF-S DX VR? Vyplatí se ta investice okolo 3000Kč?

Vybíral jsem podobné před 1/4 rokem. Co se týká objektivu tak tak mi bylo řečeno, že 18-105, větší rozsah při minimálně stejné, nebo lepší optické kvalitě oproti 18-55. Obecně se hodnotí jako povedený "setový" objektiv.
Co se týká těla, tak jsem se rozhodoval D5100 x D90. U mě vyhrála D90 a jsem s ní nadmíru spokojen, ale třeba vůbec neřeším video atd.
mates15 píše:Druhou otázkou je, zda jsem zvolil správně. Je Nikon D5100 dobrá volba?
Obecně zkus přečíst pár velmi podobných témat. To jestli sis vybral správně ti nejlíp zodpoví praxe. Pokud chceš poradu. Specifikuj, na co přesně to chceš. Jaké jsou tvoje preference, kolik fotíš, zda tím budeš vydělávat atd. Pak ti může někdo říct, jestli to pro ten daný konkrétní účel je foťák vhodný, dostačující, nebo zcela nevyhovující, buď nedostatky, nebo napak zbytečně mnoho funkcemi. Je zřejmé, že např. barbíně na diskošku nikdo nedoporučí středoformátový stroj na momentky kamarádek. Přestože by byly kvalitnější, než fotka z mobilu. :-) Prostě má smysl vyvážit požadavky na výstup s prostředky jeho pořízení.
D90 + NIKKOR 18–105mm f/3,5–5,6G ED VR AF-S DX
Doerr DAF-42
gblack
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 25. 3. 2013 12:51

Poměr výkon/cena je u D5100+18-105 bestofka, pokud se k němu budeš chovat hezky, vydrží ti dlouho - technicky hned nezačne zastarávat, výstup má velmi povedený.
Rozdíl mezi 55mm/f5,6 a 105mm/f5,6 je na hrátky s hloubkou ostrosti naprosto zásadní.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 25. 3. 2013 20:33

reign píše:Rozdíl mezi 55mm/f5,6 a 105mm/f5,6 je na hrátky s hloubkou ostrosti naprosto zásadní.

Ale...uz zase? :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 26. 3. 2013 07:51

dobře, na odstup od pozadí
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 26. 3. 2013 11:18

Ono taky záleží na stylu focení. 18-55 je lepší pro makro. Má větší zvětšení, ostří blíž, což mi třeba trochu chybělo u širokého ohniska 18-105-takový ten bližší širší pohled prostě nebyl možný.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 3. 2013 12:45

mates15 píše:Zrcadlovky jsem už párkrát držel v ruce, ale pouze na focení na automatiku. Hodně mě láká hraní si s hloubkou ostrosti a další manuální nastavení. Fotit budu v podstatě vše. Od přírody, přes památky až po lidi. Potřeboval bych poradit, jesli by pro mě byla správná volba zrcadlovka, či něco jiného a případně i konkrétní typ.
ak sa pýtaš, či sa toto všetko dá robiť aj s bezzrkadlovkou, tak áno :-)
Majú výmenné objektívy, veľký chip aj manuálne nastavenia (možno dokonca menej očesané ako lowendy CaNikonu).

Myslím si že na "street foto" (čo je foto oblasť ktorú chceš fotiť) sa hodia viac: sú menšie a menej nápadné.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 3. 2013 11:15

mates15: rozhodování mezi zrrcadlovkou a bezzrcadlovkou více, než se všeobecně zdůrazňuje, závisí na tomhle:

1. Někdo s sebou tahá foťák, tíží ho na zádech nebo v brašně na boku, často ho nese i zbytečně a někdy s tím po celodenním nošení na výletě pak cvakne pár fotek a úplně stačí, aby to nějak šlo. Důležité je ty fotky mít, mít je kvalitní, tedy to podstatné se odehrává v tom, že přinese domů něco pěkně zdokumentovaného.

2. Jiný jde nebo jede fotit. Doba přenášení nebo převážení není táím, čím by se nějak zabýval, ale důležitá je ta doba, kdy má foťák v ruce a u oka. To byl cíl cesty, užít si to focení. Jako si člověk jede zalyžovat, projet se na motorce, zahrát si na kytaru, zaplavat si, tak si jde zafotit. V tuhle chvíli má důvod chtít pokročilou zrcadlovku a ten PEN nebo Nikon 1 v kapse jaksi není úplně to ono.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 27. 3. 2013 13:09

Zdravim,

18-55 - potvrzuju, na pseudomakro je fajn. Neuděláš sice 1:1, ale zas za tu cenu a univezrálnost .... Ten objektiv není špatný, jen je potřeba se ho "naučit"

Ganec: já trochu nerozumím obsahu sdělení ...
- "Majú výmenné objektívy" - fakt
- "veľký chip" - ne všechny, ale budiž
- "aj manuálne nastavenia" - ok, mají i manuální nastavení
..
"možno dokonca menej očesané ako lowendy CaNikonu " - jak očesaný? Můžu nastavit čas, clonu, ISO .... zbytek je šum :p

streetfoto - jako strčit foťák někomu do obličeje a cvaknout dřív než si toho všimne? Tak to asi ano.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 28. 3. 2013 07:30

Čo sa týka nastavení:
- niektoré dôležité im chýbajú - napríklad D3100 nemá ani bracketing
- aj na najlacnejších PEN-och si môžeš mnohé tlačidlá prekonfigurovať
- nové CSC modely majú dotykové ovládanie - neskutočne to zrýchľuje výber zaostrovacieho miesta
(ktoré sa u CSC dá zvoliť hocikde, nielen v prostriedku kde majú lowendy DSLR len zopár AF bodov)
- všetky DSLR lowendy (dokonca aj bratova 60D) nemajú AF microadjustment
(to síce nemajú ani bezzrkadlovky {CSC}, no tie na backfocus/frontfocus netrpia)

Navyše každá zmena nastavenia sa u nich musí robiť omnoho zložitejšie. Pekné porovnanie ovládania (s kompaktami, bezzrkadlovkami a ultrazoomami) je v diskusii o D5200: takmer všetky nastavenia sa s ňou robili suverénne najdlhšie.

Citujem z tej diskusie:
Z vlastní zkušenosti musím souhlasit, přenastavování u D5200 je kolikrát nepříjemně zdlouhavé a komplikované .. Docela mě to u 5200 zdržovalo a po chvilce i začalo brnkat na nervy.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 28. 3. 2013 08:32

- expoziční bracketing přece není manuální funkce
- na mé D3200 jde nakonfigurovat Fn, AE-L AF-L, samotná spoušť
- většina DLSR (snad kromě jednoho Canonu) nemá dotykový ovládání, má tlačítka a má jich víc. Je to tedy otázka volby, ergonomicky jsou lepší ta tlačítka, protože je můžu použít i s hledáčkem u oka (výběr zaostřovacího bodu, zaostření). Rozumím tomu, že dotykáč je "in".
- AF microadjustment, co to má společného se základním manuálem? Rozumím tomu, že například při náročném focení portrétu s malou hloubkou ostrosti musím mít přesně seřízené ostření? Na milimetry, protože hloubka ostrosti bude v centimetrech? To asi není disciplína pro uživatele entry-DSLR.

- porovnání ovládání - to je hodně subjektivní, už začátek diskuze naznačuje, že to autorovi velmi nesedlo, protože je zvyklý na něco jiného. Já ho chápu, ale zrovna v tomhle ten článek, který lze jinak považovat za slušnou novinařinu, pokulhává. Nicméně i tak patří k tomu lepšímu, co si lze na českých serverech přečíst.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod mates15 28. 3. 2013 16:57

Tak už ho mam doma. Jsem spokojenej. Děkuju všem, kteří mi poradili či jinak diskutovali.
mates15
Kolemjdoucí