Zrcadlovka pro zacatecnika

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 29. 3. 2013 21:39

Tak daleko nejsem, ja nejsem zkuseny laborant, takze jsem treba s podexpozovanou fotkou zadne pokusy ohledne sumu nedelal, respektive jsem zatim dal moc necetl, kousl jsem se na tech ukazkach. Co ma prepal/podpal spolecneho s expozici? Nektere zpravne exponovane fotografie maji desitky procent prepalu nebo podpalu. Tady jsem si myslel ze se exponuje na tu krajinu, ne na ten rozek s oblohou.
On je nekdo nervozni kdyz je blbe exponovany o pul EV, me to ani nevadi, ale tady me to teda zaujalo, prvne jsem myslel ze fotak totalne blbe meri, pak jsem videl to M... tak jsem se jenom zeptal jak to vzniklo.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 29. 3. 2013 22:15

Možná také záleží na tom, na jakém monitoru se na to díváš. Já za to nemůžu, že krajina večer před bouřkou je podobně tmavá. Tu scénu jsem dával původně jinde jako příklad jednomu "expertovi", který tvrdil, že kompakty na režim AUTO exponují lépe a přesněji než DSLR. Vzápětí jiný zas tvrdil, že kompakt na nízké ISO neodšumuje, zatímco DSLR ano. 8-D Když jsem na tom místě dal kompakt i DSLR na režim P (tedy automatiku), byl to obojí o necelé 2 EV přeexponované s přepalem ne v rohu, ale ve všech nejsvětlejších oblacích https://picasaweb.google.com/lh/photo/8 ... directlink a ani v RAWu ty vypálené bílé díry zachránit nešly. Podle histogramu jsem exponoval znovu, tak aby tam nebyl ani přepal, ani podpal.
Naposledy upravil KarelV. dne 29. 3. 2013 22:19, celkově upraveno 1
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 29. 3. 2013 22:16

KarelV. píše:Jakou zrcadlovku -> kup si CSC -> na co velký snímač, vždyť na nízké ISO a krajinu stačí i profi kompakt, vždyť to nešumí. Když ukážu, že kompakt šumí, tak za to může manuální expozice, špatný zástupce profi-kompaktů, chybné zmenšení, malé zmenšení, vyvážení bílé, zaclonění, Nikon odšumuje RAW v NX, histogram je na nic a vede ke zničení fotky, přepaly jsou lepší... :tleskani

Neni kompakt jako kompakt ale. Bohuzel nemam momentalne k dispozici APS-C zrcadlovku, cili jsem si vedom toho, ze budu pekelne mimo tema, ale tady mate jedno rychle sorvnani X10 opet s D700 (+Nikkor 28/1.8G). U obou fotaku jsem upravil obrazovy profil tak, aby ukazal co nejvice detailu ve stinech a jasech (bohuzel u X10 ne tak uplne, jeste slo stahnout jasy o trochu niz, vsiml jsem si az doma), zcela jsem stahl redukci sumu, doostreni a saturaci. S ohledem na nativni iso200 u DSLR bylo treba zkratit cas na polovinu, jinak jsou expozicni hodnoty z uzivatelskeho hlediska identicke a vyvazeni bile temer identicke (viz exif). Fuji nastaveno na pomer 3:2:
http://img69.imageshack.us/img69/883/dscf4965u.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/4145/dsc8483d.jpg
Za sebe rikam, ze me obrazovy vystup z tohoto kompaktu ani v nejmensim neurazi, naopak jej povazuji za dostatecne kvalitni pro tisk A3 a pro "bezne" foceni krajiny na zakladni citlivost plne nahradi DSLR a vejde se pritom do kapsy u bundy.
PS: obrazek z DSLR jsem musel zmensit z puvodnich 6MB, abych jej mohl na IS nahrat.
Petr Luňák
Návštěvník

Předchozí stránka