od fajkusj 23. 3. 2013 17:35
Ze Tvého dotazu jsem pochopil, že už fotografuješ, takže někjaký fotoparát vlastníš. A nabyl jsem dojmu, že si myslíš, že potřebuješ zrcadlovku, aby jsi jak sám říkáš "naučit se fotit profesionálněji". A máš představu o tématech.
Za prvé, fotografie dělá fotograf a ne aparát. Přechod na jakoukoliv zrcadlovku neznamená jinou kvalitu Tvých fotografií.
Ale nic proti rozhodnutí pořídit si jakýkoliv foťák. Jakýkoliv je zde skoro doslova. Přechod z běžného kompaktu na zrcadlovku může (a nemusí) znamenat změnu při fotografování. Jde o komponování, práci s clonou a časem, ostřením, svícením, ...
Pokud si chceš napřed jen ověřit, zda bude mít práce se zrcadlovkou význam, pořiď si jakoukoliv levnou s tím, že jde o investici do pokusu tak na rok - dva. Při praxi pak sám zjistíš, co Ti vyhovuje, co od aparátu očekáváš jako zásadní a co napak tak důležité není. A pak se rozhodneš sám a lépe pro konečně Tobě vyhovující model.
Pokud jsi užb teď přesvědčený, že se budeš fotografii věnovat pravidelně a usilově, pak doporučuji poloprofesionální model, protože je šance, že investuješ efektivněji. Oproti low-entry třídě je předpoklad, že postupně budeš využívat jeho možnosti a déle Ti (v době seznamování) vydrží jako vhodný aparát.
Bohužel, co člověk, co motiv, to jiný přístup jiné preference, jiné zkušenosti a rady. Zkušenosti jiných jsou zajímavé, ale těžko přesně přenositelné. Moje rada - fotografuj, řeš kam chceš jít (motivy, kvalita, styl) a techniku ber jen jako doprovod pro Tvůj konkrétní záměr. A až budeš mít odpovídající kvalitu fotografií (netuším, jak to objektivně zjistíš), tak řeš fotobanky.