Zrcadlovka pro zacatecnika

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lokS4 23. 3. 2013 15:00

Dobry den
Poprosil bych vas o tip na zrcadlovku do 13 tisic
Premyslel jsem o Nikonu D3100? Nazor?
Jsem uplny amater v zrcadlovkach,chci se naucit fotit profesionalneji(bavi me to)
A otazka mimo? Fotobanky? Uvazuji o tom jako o brigade? Nekde jsem cetl vydelky 1000 az 40 tisic kc,rozhodne se chci naucit fotit aby se me investice do fotoaparatu vratila diky
lokS4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mumuk 23. 3. 2013 15:19

Hlavně se rozhodni do jakého systému chceš investovat, co pro tebe bude důležitější apod. Pro každou značku jsou trochu jiné objektivy a třeba blesky atd. tohle všechno je třeba zvážit, protože přecházet pak k jiné značče může být problém.
Osobně bych bral Nikon (přijde mi celkově výhodnější) nebo Pentax.
mumuk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lokS4 23. 3. 2013 15:52

O Nikonu vim ze je velmi kvalitni
Jak rikam pro zacatek na svoje pokusy dam max 13 tisic:)
Buhvi jak to dopadne,chci zjistit jestli na to mam talent .) me padl do oka ten D3100 ale nebranim se jinym typum
lokS4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 23. 3. 2013 16:23

Bral bych bazarovou D90. Za ty prachy seženeš určitě nějakou prakticky novou i se seťákem. D3100 bys rychle vyměnil, nemá smysl do toho investovat. Každopádně se při výběru zaměř na objektivy podle toho co bys chtěl fotit a podle toho vyber značku.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lokS4 23. 3. 2013 16:29

Chci fotit predevsim
-krajinu (zapady,vychody slunce,louky,lesy prirodu)
-deste,voda,blesky
-rozne zivotni situace a lide v nich
Defakto kazdodenni veci
Hlavne chci zjistit jestli v sobe najdu inspiraci apod
lokS4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fajkusj 23. 3. 2013 17:35

Ze Tvého dotazu jsem pochopil, že už fotografuješ, takže někjaký fotoparát vlastníš. A nabyl jsem dojmu, že si myslíš, že potřebuješ zrcadlovku, aby jsi jak sám říkáš "naučit se fotit profesionálněji". A máš představu o tématech.
Za prvé, fotografie dělá fotograf a ne aparát. Přechod na jakoukoliv zrcadlovku neznamená jinou kvalitu Tvých fotografií.
Ale nic proti rozhodnutí pořídit si jakýkoliv foťák. Jakýkoliv je zde skoro doslova. Přechod z běžného kompaktu na zrcadlovku může (a nemusí) znamenat změnu při fotografování. Jde o komponování, práci s clonou a časem, ostřením, svícením, ...
Pokud si chceš napřed jen ověřit, zda bude mít práce se zrcadlovkou význam, pořiď si jakoukoliv levnou s tím, že jde o investici do pokusu tak na rok - dva. Při praxi pak sám zjistíš, co Ti vyhovuje, co od aparátu očekáváš jako zásadní a co napak tak důležité není. A pak se rozhodneš sám a lépe pro konečně Tobě vyhovující model.
Pokud jsi užb teď přesvědčený, že se budeš fotografii věnovat pravidelně a usilově, pak doporučuji poloprofesionální model, protože je šance, že investuješ efektivněji. Oproti low-entry třídě je předpoklad, že postupně budeš využívat jeho možnosti a déle Ti (v době seznamování) vydrží jako vhodný aparát.
Bohužel, co člověk, co motiv, to jiný přístup jiné preference, jiné zkušenosti a rady. Zkušenosti jiných jsou zajímavé, ale těžko přesně přenositelné. Moje rada - fotografuj, řeš kam chceš jít (motivy, kvalita, styl) a techniku ber jen jako doprovod pro Tvůj konkrétní záměr. A až budeš mít odpovídající kvalitu fotografií (netuším, jak to objektivně zjistíš), tak řeš fotobanky.
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lokS4 23. 3. 2013 18:35

Dekuji za vycerpavajici odpoved
A ted se zeptamco rikate na ten Nikon D3100?
http://www.mironet.cz/nikon-d3100-1855m ... +dp112049/
Jak rikate,foceni se chci ted pres jaro,leto,podzim venovat hodne mam velice blizky vztah k prirode takze proc nevzit fotoaparat a neco nevyfotit :)
lokS4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Callgaro 23. 3. 2013 19:10

Hlavně ten objektiv je na Tvé použití použitý s vždy s omezením. Na tu vodu ještě ok, ale na krajinu pokud by jsi chtěl použít filtry je na prd kvůli otáčející se přírubě. Když by jsi chtěl fotit HDR bude Tě zas omezovat tělo s tím že nepodporuje expoziční bracketing. Na lidi je to zas málo světelný, na portrét krátký a na reportáž zase pomalý. Rozhodně bych pouvažoval nad 18-105tkou byť teda také zrovna světelností a rychlostí ostření také neoplývá.
Osobně bych volil D90 s 18-105 do 13tis se s tím vejdeš a pak hned koukal po nějakém pevném skle na ty lidi.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 23. 3. 2013 19:14

Říkam na to vem z bazaru buď D90 + 35 mm f/1,8G nebo D90 + 18-135 mm... Podle toho co píšeš, že bys chtěl fotit, by ta pětatřicítka mohla být dobrá volba do začátku. A kdyby jsi snad potřeboval širší ohnisko, tak seťák 18-55 seženeš za pár šupů. Pevné ohnisko se může zdát omezující, ale naučíš se "zoomovat nohama" a pracovat s hloubkou ostrosti (jeden ze základních důvodů proč zrcadlovku), což u seťáku moc nehrozí.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DRAKcz 24. 3. 2013 13:03

Podívej se na Nikona D5100
DRAKcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 24. 3. 2013 14:10

kdybys šel do 5100 tak dcera prodává tělo 5100 jako nové, nikde žádný škrábaneček ani náznak, málo foceno cca 2-2500 fotek, ještě 15 měsíců záruky, z české distribuce se 4x čištěním čipu, komplet přísl., za 9000, k němu dokoupíš za 4000 18-105 a si na těch 13000 co chceš. oproti 3100 je výkl. displej a hlavně vidíš iso v hledáčku a čip je supr.
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod petep 24. 3. 2013 14:52

Já mám D3100 s 18-105 mm už asi rok a půl, tenkrát jsem ho koupil za 16000Kč. Jsem s ním spokojený, ale kdybych měl vybírat nyní, šel bych do něčeho novějšího a lepšího. Za celou dobu jsem na něm neshledal žádnou větší chybu, snad jen vrzající kryt na SD, displej s hrozným rozlišením a malý hledáček (ale za tu cenu...). Jsem rád, že jsem si ho pořídil s 18-105 mm, protože s 18-55 mm není tolik zábavy, obrazově jsou na tom prý podobně. 18-105 mm se mi nezdá zas tak pomalá, ale je pravda, že jsem zatím neměl moc příležitostí otestovat něco jiného.
petep
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martin79 24. 3. 2013 19:03

18-105 je strasne pomala. Zkuste si namacknout u nekoho kdo ma trebas 17-55/2.8.
martin79
Návštěvník

Odeslat příspěvekod petep 25. 3. 2013 17:47

Ještě aby ta 17-55/2.8 neostřila rychleji, když je pětkrát dražší. :)
petep
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 3. 2013 12:21

Keď už uvažuješ nad D3100 so seťákom, skús sa zamyslieť aj nad E-PM1 v DZ kite:
- stojí podobne, no máš v cene aj teleobjketív
- je skladnejší (oceníš pri fotení krajiny)
- ľudia sa s ním fotia jednoduchšie
Ďalšie výhody sú spomínané v článku Je lepší bezzrcadlovka nebo zrcadlovka
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Další stránka