Prosím o pomoc s výběrem: Nikon P310 vs Sony WX7 vs Pan.FX80

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ohnivý Fénix 9. 1. 2013 17:18

Dobrý den

Vybírám fotoaparát. Nechci do něj investovat moc peněz protože raději točím. Se zrcadlovkou se tahat nechci, proto jsem zvolil kompakt. Fotím většinou fotky na automatiku ale hodně bych uvítal i manuální nastavení. Fotím také sportovní scény takže potřebuji sekvenční snímání. Občas nějaké makro apod. Chtěl bych co nejkvalitnější video. Cena tak maximálně kolem 6000 KČ. Vybíral jsem hlavně s ohledem na sekvenční snímání, světelnost objektivu(jelikož chci fotit i v interiéru a co nejméně používat blesk) a full HD video. Do oka mi padly tyto fotoaparáty:
http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz ... -dmc-fx80/

http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz ... t-dsc-wx7/

http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz ... 0/#section

Který z těchto fotoaparátů je nejlepší z hlediska focení a natáčení? Nebo by jste doporučili něco jiného? Původně jsem přemýšlel ještě o Sony WX5 a HX9 ale ty už se mi nepodařilo sehnat.(WX5 sice je ještě k mání ale velice drahý). Původně jsem chtěl zvolit voděodolné kompakty od Firmy Olympus nebo Nikon ale jejich světelnost je příšerná a popravdě z ní mám strach.

Za odpověď předem děkuji a přeji hezký den.
Ohnivý Fénix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 10. 1. 2013 19:09

Z těch 3 bych šel do P310.

Případně doprodejový Olympus E-PM1 se seťákem 14-42mm, dá se sehnat něco nad 7000.
Kvalitou fotek bude úúúúúplně někde jinde.
Jenom s videi je u něj trochu potíž, protože hlavně když vyzoomuješ může trpět rosolovitým efektem. Jedině u videí vypnout stabilizaci. Na netu je porovnání, jak to vypadá s a bez stabilizace u toho Olympusu.

Nebo další možnost též doprodejový Nikon J1 se seťákem 10-30mm.
Obrazově možná o trochu horší jak Olympus.
U něj mají videa zvýrazněné výšky na úkor basů, nějaké natáčení hlasitějšího koncertu s ním nehrozí, moc ty basy nepobere.
seťák 10-30mm má na nejširší ohnisko tj 10mm trochu rozmazané rohy
všiml jsem si toho v několika recenzích "Nikonu 1", kde byl tento objektiv použitý + pak jsem dodatečně objevil i recenzi objektivu na digimanii.

PS: Nikon P310, aspoň ten, co jsem zkoušel, měl basy naopak velmi zvýrazněný, takže když jela po ulici tramvaj a přejížděla napojení kolejí, tak to znělo jak když jede tank.

Shodou okolností jsem se díval v týdnu na recenzi Nikonu P310 (buď tady na digiareně nebo na digimanii), na to že to má malý čip, tak to fotí docela dobře, má pěkné ostré fotky, možná až moc, přijde mi to takové uměle přeostřené, zvášť když si tu fotku na monitoru zvětšíš.

Případně mrkni na Sony HX10V, ten má taky pěkný videa. Fotky jsou ale takové dost omalovánkové, hlavně fotky trávy vypadají jak kreslené.

PS2: Možná bych ještě mrkl na Panasonic TZ25, ale recenze ani videa jsem neviděl.

Databáze recenzí: http://foto.prorecenze.cz/

Jo a ještě ti sem dám odkaz na moje zkušební videa z megapixelu a aaronu:
Je tam jak P310, tak J1 a i ukázka rosolovitého efektu při zapnuté stabilizaci videí u Olympusu E-PL3 (tj. i modelu EPM1)
http://www.youtube.com/user/1DaveCZ/videos?view=0
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ohnivý Fénix 10. 1. 2013 23:18

Moc ti děkuji za tvůj názor.

Kompaktům s výměnnými objektivy se budu muset vyhnout protože hledám fotoaparát spíše kapesních rozměrů. Jinak bych zainvestoval a koupil zrcadlovku. Raději stejně točím. U fotoaparátu je ale pro mne kvalita fotek důležitá, video hledám kvalitní z toho důvodu abych s sebou všude nemusel tahat kameru. Jelikož chci fotit také v interiéru, tak se vyhýbám objektivům s vyšší světelností než f/2,8. Proto mám z toho Panasonicu TZ25 a Sony HX10 trochu strach. Napadl mě ještě Panasonic Lumix DMC-FX77 protože má světelnost na nejširším ohnisku f/2,5. nevím do jaké míry je to únosné. Protože můj starý kompakt má světelnost f/3,2 a bez blesku jsou ty fotky příšerně rozmazané i bez chvění.
Zprvu jsem přemýšlel o odolném kompaktu Nikon AW100 ale ta světelnost mne odradila, usoudil jsem, že by byl vhodný akorát Olympus Tough TG-1. Ale to už je vážně jiná cenová kategorie.

Dále jsem vyloučil Canony (původně jsme měl vybrán IXUS 310 HS a 125 HS) ale neuspokojily mně u nich jak videosekvence tak nízké sekvenční snímání.
Ke značce CASIO a SAMSUNG neprojevuji příliš velkou důvěru.
U SONY popravdě již nevím kde mám hledat, všechny osvědčené modely jsou prakticky vyprodány.
Vyplatí se jít do vysoké světelnosti u Nikonu a nehledat alternativy v podobě Panasonicu a Sony?

PS: Ten rosolovitý efekt je příšerný.
Ohnivý Fénix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod adalx 11. 1. 2013 12:00

no to teda je hnus me to nastesti u e pm1 nedela jinak bych to hned vratil
adalx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 11. 1. 2013 17:49

Tak to zajímavý, že ti to nedělá, protože jsem shlédl hodně videí z EPM1, EPM2, EPL3 a EPL5 a někde to bylo vidět a někde vůbec. :hm

Tady je třeba vidět, jak se třepotá vršek tramvaje a dům za ní http://www.youtube.com/watch?v=1y_QIZ4i-Eg Ale jak už jsem psal, některý jiný videa z EPM1/EPL5 tímto netrpí.

Ale i tak tyhle foťáky nezatracuji, prioritní je pro mě kvalita fotek, naštěstí jde nastavit stabilizátor odděleně pro fotky a pro videa - přinejhorším nechám zapnutý stabilizátor jenom pro fotky, pokud si teda koupím Olympus. :-)

Ohledně tvého výběru: S kompaktem jsem zvyklý fotit v místnosti s bleskem, jinak by ta fotka vypadala strašně, bez blesku spíš s bezzrcadlovkama/zrcadlovkama. protože tam šum při zvyšujícím se ISO nestoupá tak rychle jako u kompaktů.

Jinak bezzrcadlovky (hlavně Olympus a Nikon) mají MNOHEM rychlejší ostření jak kompakty, takže i sport je tam v pohodě, nevím co konkrétně chceš fotit.

autofokus Olympus Epm1/epl3
https://www.youtube.com/watch?v=9eI-iqw5Z74
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... sik#t=173s

Aufotofus u předchůdce Nikonu P300
https://www.youtube.com/watch?v=Y-Y5lup ... page#t=39s
Naposledy upravil vanDave dne 11. 1. 2013 18:18, celkově upraveno 3
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 11. 1. 2013 18:11

P310 se dá vytýkat pár věcí - ovládání - ikdyž má 2 rolery, tak se foťák chová, jakože má roler jen jeden, nejde skoro nic přizpůsobit a v módech jako A,S je jeden roler mrtvý, takže odpadá možnost jedním volit clonu/čas a druhým +/- korekce.
Další mínus je ostření, mě teda přijde dost průměrné, i staříček Fuji F31fd umí zaostřit rychleji a hlavně spolehlivěji.
Video není špatné, ale moc jsem to nezkoumal. Stabilizátor je fajn, docela účinný, jen i když je vypnutý, tak foťák chrčí/syčí jako by byl zapnutý, rozhodně není slyšet změna. Jestli je to stabilizátor nebo nějaké chlazení čipu nevím, ale syčí to, ikdyž je člověk v menu. Rozhodně to něco je, co žere baterku, protože výdrž P310 mi přišla dost malá, zejména v porovnání s Fuji F31. Když si člověk ještě hraje s takovýma blbinkama jako filtrace všech barev kromě jedné, tak jde výdrž ještě víc dolů, proto bez 2.baterky nevylezu z domu.
Asi jsem zvyklý ze zrcadlovky na rychlost,ale překlikávání hodnoty clony atd. je takové mírně pomalé. Objektiv taky není žádný hit, na širokém ohnisku to chce clonit a i tak mají rohy daleko ke středu.
Zkrátka není to špatný foťák(když se vypne odšum a doostření), jen si je třeba uvědomit, že je to obyčejný kompakt za pár pěněz+o něco světelnější objektiv.
Edit: Samozřejmě, že 16mpx fotky downsampluju na 6-8mpx. Ono tam víc detailů stejnak není.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ohnivý Fénix 11. 1. 2013 21:06

Díky moc za vaše rady!

Fotoaparát chci využívat všeobecně ale také na akce typu: Hory na snowboardu, kola, voda apod. Občas nějaké to makro nebo pokus o uměleckou fotku. Proto jsem chtěl původně zvolit odolný Nikon AW 100 nebo Olympus TG-820. Tough 1 už mi přijde moc drahý. Proto jsem od toho kvůli světelností upustil a hledám adekvátní přístroj, ovšem neodolný.
Ohnivý Fénix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod adalx 11. 1. 2013 21:11

kup si treba nejakou bezzrcadlovku a k tomu pojistku na rozbiti za 1500 a nemusis mit o fotak strach :-D
adalx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ohnivý Fénix 11. 1. 2013 21:21

No jo ale kde vzít a nekrást.
Ohnivý Fénix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod adalx 11. 1. 2013 21:42

ja sem taky puvodne chtel p310 ale nakonec sem vzal olympus e-pm1 a zatim nelituju jde koupit uz za 6500
adalx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 11. 1. 2013 22:29

Mít teď dost peněz, tak taky neváhám a jdu do Epm1.
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ohnivý Fénix 11. 1. 2013 23:34

Přiznám se že se mi celkem zalíbil. Ale do bundy na sjezdovce ho těžko narvu a v kapse ho nosit také nemůžu.

-- 11. 1. 2013 23:37 --

Možná budu mít možnost koupit použitý Oylmpus TG-1.
Když zanedbáme odlonost Olympusu a manuální nastavení Nikonu vyplatí se do něj jít? Dělá kvalitní videa? Srovnatelné např. s modely od sony?
Ohnivý Fénix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ohnivý Fénix 14. 6. 2013 20:31

Zapoměl jsme se ozvat. Nakonec jsem zvolil Nikon Coolpix p310.
Děkuji všem za rady.
Ohnivý Fénix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ilja2001 17. 6. 2013 12:42

A jaké jsou zkušenosti? Teď vybírám foťák pro manželku a Nikon P310 je hlavní favorit.
ilja2001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ohnivý Fénix 17. 6. 2013 13:57

No, co mě rozhodně překvapilo, tak je světelnost, ta je opravdu znát. Blesk prakticky nepoužívám. Manuální nastavení se určitě hodí ale chvíli mi trvalo než jsem pozjišťoval co a jak. Nebudu zde psát co se týká kvality fotek nejsem žádný odborník, radši natáčím. Pokud jde o video tak kvalita je celkem dostačující, je zde ovšem občas problém s autofokusem, který je občas zpomalený a nechce se mu.Ve výsledku to pak někdy skončí tak že ve výsledném videu je 1-2 sekundy rozmazaných, ale není to moc časté, například když někoho natáčíte na sjezdovce a trochu vám ujede. Další věc je že foťák ihned po zapnutí jakoby chrčí, je to asi nějaký větráček nebo něco, protože když se člověk přepne do režim přehrávaní tak to ustane. Horší je to ve videu, když je ticho a mikrofony se nastaví na vyšší citlivost tak video trochu šumí, zvuk zoomu jde taky zpozorovat, ale dá se to přežít a při klasickém ruchu nebo mluvě to jde málo postřehnout. Baterka má celkem slušnou výdrž pokud se jen fotí, s videem už to tak dobré není. Pozor ale na její ukazatel, celou dobu svítí plná a v momentě když se zobrazí jakoby polovina až čtvrtina tak už je namále, během pár minut máte utrum. Trochu mě rozčílila i tlačítka, jelikož jejich mačkání je velmi nejisté, nevím jestli jsem takový mamlas ale občas je musím zmáčknout 2x apod. Hlavně tlačítko koše, je trochu zapuštěné a na druhém kusu v prodejně tomu bylo také. Podobně je na tom tlačítko pro nahrávání videa které je asi zapuštěno schválně a ještě je kolem něj taková obruba která tu nejistotu jen umocňuje, už sem kvůli tomu nenatočil velice povedený skok na lyžích, od té doby si na to dávám pozor. Tohle se mi na mém starém Olympusu nikdy nestalo. Snad se za chvíli nevymačkají.
Kdybych to měl shrnout tak zatím nelituju že jsem si jej koupil, s kvalitou fotek jsem zatím také více než spokojen. Co sem se tak díval po okolí tak ve stejné cenové kategorii u přátel bych těžce hledal náhradu. A ty neduhy které jsem zde vypsal, tak si myslím že nesouvisí s primárním určením fotoaparátu.
Ohnivý Fénix
Kolemjdoucí

Další stránka