Existuje něco, co splňuje následující?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod onelook 3. 1. 2013 05:35

Zdravím, mám asi trochu atypickou představu. Uvažoval jsem o zrcadlovce kvůli možnost malé hloubky ostrosti, rozumné kvalitě fotek, rozumným výsledkům při focení za horšího osvětlení, rozumné rychlost ostření, zaměření ovládání na pokročilejší uživatele (možnosti a rychlost ovládání). Lidi si asi koupí v takovém případě levnou zrcadlovku nebo bezzrcadlovku s výměnným objektivem. Na druhou stranu si říkám, že zrcadlovka je pro určité účely super, ale mě jde jen o některé vlastnosti, které by bylo možné teoreticky dosáhnout i jinak.

Nechci sebou nikam tahat další objektivy a někde je v terénu vyměňovat, takže vlastně výměnné objektivy ani nepotřebuji, ale spíše nějaký univerzálnější objektiv (klidně nevýměnný).

Také netrvám na tom zrcadle – rozumný elektronický hledáček mi stačí.

Takže jsem víceméně u kompaktů s elektronickým hledáčkem, ale je nějaký kompakt s ostatními parametry zrcadlovek (velikost snímače, univerzálnější světelný objektiv, rychlé fázové ostření, ...)?

Očekávám od toho menší rozměry/hmotnost a nižší cenu oproti zrcadlovkám či bezzdrcadlovkám s výměnnými objektivy. Nejde mi o nějaké profi použití, takže se hledám v levnější cenové kategorii (nemám pevný limit).

Pokud to nedává smysl, tak prosím o nasměrování správným směrem. Díky.
onelook
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Šigut 3. 1. 2013 06:45

Pokud někdo zná takový foťák který bude malý levný, nebudu muset vyměňovat skla, budu fotit kvalitně v šeru, samozřejmě bleskový, rád jej vyměním za své vybavení :-)
Petr Šigut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 3. 1. 2013 08:45

Velikost/hmotnost objektivu se odvíjí od velikosti čipu. To je fyzika. A navazuje na to ekonomika - tedy cena.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 3. 1. 2013 09:26

A co takhle Leica? Velikost má jak kompakt, skvělý nevýměnný objektiv, obrazově vynikající. Dokonce si můžete koupit i verzi, která fotografuje monochromaticky.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Šigut 3. 1. 2013 09:28

rozkaz zněl jasně , hledám v nízké cenové skupině :-)
Petr Šigut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 1. 2013 12:20

Tvoje zadanie spĺňa asi len Olympus XZ2:
- rýchlosť ostrenia by mala podobná ako u bezzrkadloviek
(a teda aj zrkadloviek, hoci nemá fázové zaostrovanie)
- HO a kvalita je podobná ako u zrkadloviek so seťákom
(už XZ1 bol s DSLR so seťákom porovnávaný)
- na vyšších citlivostiach je lepší ako XZ1
- ovládanie a možnosti má podobné ako PEN-y
- ak by si nutne potreboval elektronický hľadáčik, dá sa nasadiť externý
(no je drahý; našťastie jeho LCD je také kvalitné že hľadáčik je nepotrebný)

Ovšem, ani profikompakty nie sú až také lacné: staršie bezzrkadlovky sú určite lacnejšie.
Existujú ale aj staršie (lacnejšie) profikompakty (napr. Samsung EX1), no tie nie sú až také rýchle.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 1. 2013 12:40

Za sebe doporučuju Sony RX100 nebo Nikon P7700

Dpreview doporučuje tohle: http://www.dpreview.com/articles/669841 ... ct-cameras
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cindy557 3. 1. 2013 16:04

Malá hloubka ostrostrosti, kvalitní výstup, malý, lehký a levný. Přesně něco takového by se mi líbilo taky. S váhou jsem se zatím nedostal pod kilo a půl a o cenách raděj nepřemýšlím, abych nebrečel.... :)

-- 3. 1. 2013 15:33 --

Nedá mi to, abych nevložil ještě odkaz na článek na digiaréně. Myslím, že do značné míry dává odpovědi na podobné otázky při koupi fotoaparátu http://digiarena.e15.cz/kupujete-fotoap ... -parametry
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 1. 2013 19:01

Co m4/3 (panak GF2, olympus E-PL1,E-PL3) a k tomu panasonic 20mm/f1.7 ?
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník