jsem celkem spokojený vlastník stařičkého Olympusu C5060 WZ.
Fotím hlavně na cestách (hory, expediční cykloturistika) a to převážně krajinu a přírodu, méně architekturu a lidi, ještě méně momentky a akční či sportovní děje. Považuji se za mírně pokročilého amatéra - viz ukázky mých fotek na http://www.panoramio.com/user/tomas (fotky lze rozkliknout i v plném rozlišení).
Hledám něco technicky pokročilejšího a kvalitnějšího, než byl Olympus C5060, počítám s cenou 10 - 25 000.
Pro lepší pochopení mých nároků shrnuji, co se mi na C5060 líbí a co mi naopak vadí:
Klady C5060 - podstatné:
- plně výklopný displej (neocenitelné při focení od země, od boku, při hledání stínu pro displej, pohledech na stropy kostelů z foťáku ležícího na "zádech" na zemi či kostelní lavici...) - bez výklopného displeje si už focení nedovedu představit...
- velké možnosti pro manuální nastavení (využívám volič +- EV, jednotlačítkovou aretaci expozice, řízení režimu a síly blesku, vyrovnání bílé (přednastavené režimy + ruční kalibrace) režim ostření (automat + volba logiky ostření, makro, supermakro), z expozičních režimů nejčastěji jedu na program krajina, krajina s popředím a sport, poloautomatické režimy a manuál moc nepoužívám)
- přímé volby a zkratky na často používané funkce (+- EV, AEL, AFL, WB, ISO, režim blesku, režim ostření)
- zabudovaný blesk v těle (vím, externí blesk je lepší, ale pro mne nemá použití)
- kresba detailů fotek na kratších ohniscích
- RAW
- živý histogram při nastavování +-EV (po nastavení EV zmizí a nepřekáží)
- robustní konstrukce těla (foťák přežil pár pádů i focení v mlze a dešti)
- slušná baterie
Méně významné klady C5060
- sekundární displej (monochromatické LCD na vrchu těla - zvyšuje pravděpodobnost, že si člověk všimne nějakého nevhodného nastavení z minulého focení, lze využít pro nastavování se zavřeným nebo zhasnutým displejem)
- Zhášení displeje jeho zavřením nebo tlačítkem
- Ochrana displeje jeho zavřením
- Volba zobrazení servisních údajů na displeji - lze věnovat téměř celý prostor fotce, přidat více údajů o režimu a případně i trvalý histogram
- rozumná velikost těla - vejde se do malé brašny přes rameno a chycené na opasek. A celá tahle brašna se vejde i s příslušenstvím do brašny na řidítkách kola.
- (optický) hledáček - není ale moc moc přesný
- Zvukové poznámky k fotce, lze je nahrát i dodatečně
- Dva sloty na paměťové karty -> možnost zálohování přímo ve foťáku (i když s XD kartou je to pochybná výhoda)
Zápory:
- horší kresba a světelnost objektivu na dlouhých ohniscích
- horší dynamický rozsah - např. mraky jsou často přepálené
- žádná stabilizace
- šum a mydlení detailů od ISO 200 (!) -> obtížné využití fotoaparátu v horších světelných podmínkách
- hot pixles (a šum) v nočních snímcích -> obtížné využití fotoaparátu v horších světelných podmínkách
- fialová a jiná prasátka při focení v protisvětle
- problematické ostření v šeru (i přes využití AF lampy)
- problematické manuální ostření (zejména pro makro)
- pomalejší reakce
- mizerné video (ano, je to jen dopňková funkce)
- při pořizování videa se zvukem nelze zoomovat a naopak
- pomalé přeostřování při zoomu videa
- podpora režimu "panorama" jen na XD kartách a karta musí být od Olympusu
- nelze kopírovat dlouhá videa z jedné karty na druhou
- horší navigace při prohlížení fotek (nelze skákat po dnech ve větší "sbírce")
- pomalé ukládání a načítání TIFF a RAW
- soudková vada
Předesílám, že pro mne nemá smysl ultrazoom - většinou fotím z ruky a víc než 140 mm člověk neudrží. Na lovy beze zbraně se moc necítím, nemám na to trpělivost (ale v tomto případě by se někdy delší objektiv hodil).
Na expedice vidím výměnné objektivy spíš jako nevýhodu - kdo by se s tím tahal, navíc je to zranitelné

Jsem otevřen všem návrhům, ale moji favoriti jsou:
Canon G1X, Canon G12 (asi dobré ovládání, výklopný a otočný displej, G1x navíc velký čip; G15 má údajně skvělý objektiv, ale ztratila ten boží výklopný displej),
Olympus X-2 (údajně vynikající objektiv, ale pouze výklopný nikoli otočný displej),
Olympus OMD-M5 (velký čip, přesný EVF hledáček, zvýšená odolnost, výměnné objektivy jako bonus, ale blesk jen externí, pouze výklopný displej, netuším, jaký k tomu dobrý univerzální objektiv, cena ke 30.000,-)
Patrně se mi v téhle cenové relaci nepodaří najít nic se 2 sloty pro paměťovou kartu a sekundárním displejem.
Takže babo (dámy a pánové), raď!
P.S. Prosím, ve svých radách uveďte, proč navrhujete co navrhujete, a zda máte srovnání s některými zde uvedenými typy foťáků. Rovněž by mne zajímal detail, který z recenzí a obrázků nelze vždy poznat - jak se ovládá aretace expozice a +-EV, jak rychle a pohodlně lze vybrat režim ostření atd...
Děkuji!