Kompakt s výměnnými objektivy

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod enrique15cz 11. 11. 2012 19:18

Dobrý den,

jsem úplný začátečník a chtěl bych si pořídit fotoaparát, který dělá kvalitní fotky, ale není to zrcadlovka. Zaujali mne dva modely Olympus E-PM1 a Nikon 1. Můžete mi poradit, který vybrat?
enrique15cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 11. 11. 2012 19:44

Tuto dilemu som aktualne riesil a predvcerom som kupil Olympus E-PM1+14-42. Nikon 1 som zavrhol (aj ked som Nikonista) z dovodu maleho cipu. Zatial sa s E-PM1 zzivam...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Daemonius 11. 11. 2012 19:52

Z hlediska kvality výstupu vede Sony NEX systém, následuje m4/3 zastoupeno Olympus/Panasonic, které se víceméně dělí o to druhé místo s Nikon 1.

Záleží poměrně dost na tom "co je libo fotit". Pro obecné cvakání, za předpokladu, že majitel není líný chodit, je dobrá volba nějaký malý NEX a 30mm f2.8 od Sigmy. Případně vzít ten NEX s kitovým objektivem 18-55mm a dokoupit Sigmu. Možností je mnoho, záleží na využití.

m4/3 má výhodu nejkompletnějšího systému, nicméně u Olympusu bych uvažoval jen o OM-D (který je docela dost velký), nebo o E-PL5 (až bude běžně dostupný). V případě Panasonicu leda GX1. Objektivy vcelku dle libosti, jen ty kitové od Panasonicu nejsou nic moc. U Olympusu nejsou prakticky žádné vysloveně špatné.

Nikon 1 je zajímavý systém, jediné omezení je asi těch 10 mpix, ale není to až tak podstatné. Jinak je to ve všech směrech funkční systém. Akorát narozdíl od ostatních je dost nepoužitelný s jinými než Nikon 1 objektivy. V případě NEXu jde používat s adaptéry prakticky jakýkoliv objektiv, m4/3 systém to samé.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod enrique15cz 11. 11. 2012 19:59

"co je libo fotit" ? Vetšinou objekty v pohybu, dovádějící pes, běžící dítě.... občas jiné rodinné aktivity.
enrique15cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 11. 11. 2012 21:18

...v tom případě chtěj zrcadlo. AF bezzrcátek je na to povětšinou krátký. Urči si pevný limit a v něm pak hledej. Nejrychlejší AF z bezzrcátek mají Olympusy OM-D, E-PL5 a E-PM2, o něco za nima zaostává Sony NEX 5R a NEX 6, starší NEXy ostří podstatně hůře. Poměr výkon/cena ti asi nejlíp vyjde Oly E-PL5, žel bez hledáčku. Sony je lákavý setem NEX6 + 16-50 powerzoom s lekavou cenovkou kolem 25k, a to je v současnosti taky jediný solidní pancake na NEXe, pak je - krom zmiňované Sigmy s problematickým ostřením - na něj v podstatě jediný lákavý objektiv a to stabilizovaná padina za opět lekavější peníz. Výstup NEXe je ale bomba. Oly za ním sice pokulhává, ale nabídkou objektivů si s NEX systémem utře zadek - celý m4/3 systém má palačinek jak solidní restaurace. Velmi dobře zaskleno má i Samsung NX, ale ten je pro houževnaté lidi - vlastní zkušenost :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 11. 11. 2012 23:13

Nikon 1 ty pohyblivé tvory zvládne. :D A NEX-6 docela taky, i když mě osobně se výstup z NEX-6 nějako nelíbí.. Nicméně je to lepší než kompakt a to značně.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod enrique15cz 12. 11. 2012 07:02

rozmýšlím, ale pořád má zrcadlovka pro mě spíš nevýhody. Velikost,cena,váha. Určitě nebudu chodit s foťákem jen kvůli fotkám, ale na vycházku do lesa se psem nebo na hřiště s dětmi. Rozmýšlím též nad cenou a strop bych nastolil na 15k.
enrique15cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 12. 11. 2012 09:07

z těch lepších se ti do limitu vejde akorát Olympus E-PM2 se seťákem, nebo toto http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/ ... 93467.html s horším výstupem, zato dvě skla, výklopný displej a otočný volič režimů.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 12. 11. 2012 09:44

nedostatečná rychlost ostření, na akční foto dětí a psa úplně zapomeň
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod enrique15cz 12. 11. 2012 10:49

rozhoduji se tedy mezi dvě Olympusy E-PM2 a E-PL3 co jsi mi doporučil. Zajímalo by mě jestli poznám horší výstup, když budu na to koukat na PC a na TV. V čem bude ta fotka horší?
enrique15cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 12. 11. 2012 11:21

vyšší šum a podstatně větší náchylnost k přepalům
toto ale musíš vyzkoušet sám, nikdo jiný nerozhodne co je pro TEBE víc - ergonomie, nebo výstup. Já mám zlozvyk zkoumat fotky v plném rozlišení, takže bych bral určitě nový model, pro TEBE to může být obráceně.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 12. 11. 2012 12:14

proč nejdeš to té epm1 co jsi chtěl prve? myslíš si že skoro o 100 procent vyšší cena u epm2 je adekvátní nárůstu obr kvality proti epm1? já osobně bych za to tělo a seťák ty prachy nedal / epm2/ vzhledem k cenové politice olyho kdy za půl roku bude stát o 5 000 míň a za rok o 8000 míň, tak bych raději volil epm1 za 8000 nebo epm1 + 14-42 + 40-150 za 10000 anebo epm1 + 12-50mm za 10000 kč / asi nejlepší volba co do rozsahu ohnisek/ třeba na megapixel.cz
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod enrique15cz 12. 11. 2012 13:09

no vzhledem k tomu, že jsem úplný začátečník tak nedokážu posoudit jestli těch 8000kč co stojí emp2 víc je adekvátní na kvalitě. Momentálně jsem, ale nejvíc přikloněn k E-PL3 DOUBLE ZOOM KIT
enrique15cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod enrique15cz 12. 11. 2012 18:43

ještě bych se chtěl zeptat jestli je markantní rozdíl mezi E-PM1 a E-LP3 koukám na olympus a májí úplně stejnou specifikaci. Bude velký rozdíl v ostření?
enrique15cz
Návštěvník

Další stránka