Fujifilm X10 vs Samsung EX2F

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lickra 11. 10. 2012 11:59

Zdravím,
hledám nějaký pěkný kompakt na kolo a pro foceni přírody, krajny, za špatných světelných podmínek(podmrakem, šero atd..) a lidí. Makro by bylo pěkné.
Koukal jsem se a váhám mezi Fujifilm X10 a Samsung EX2F.
X10 se mi líbí, přečetl jsem snad všechny recenze, překousnu i jeho vady a velikost. Většina ukázkových fotek vypadá pěkně.
Samsung EX2F novinka a vypadá že to je slušný foťák, pěkná světelnost a recenzí je pomálu tak nevím. Ve Škodě je vyprodaný.
Může někdo poradiť?
Nebo má někdo jiný tip. Nechtěl bych něco dražšího jako např Sony RX100. Limit je tak kolem +-12k.
Díky
lickra
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 10. 2012 12:39

Samsung EX2F nebrat, nepoužitelný objektiv v protisvětle, hnusnej šumák už na malé citlivosti...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maraou 11. 10. 2012 16:33

A co tak Olympus XZ-1, nebo Nikon Coolpix P7700 pripadne Canon PowerShot G12... ? Vsecko jsou to supr kompakty vcetne x10, ale ja osobne bych bral radeji vetsi cip, ikdyz ten retro-design taky neni k zahozeni. :-]
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 11. 10. 2012 19:17

Vsechny zminene fotaky, vyjma X10, maji ten otresny elektronicky rizeny zoom. Na reportazni foto neuveritelne otrava vec. Vystup EX2F neni ve dne uplne spatny, pri vyssim iso uz tak hezky neni. Stale bych za X10 nic v teto kategorii nevymenil.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Quickill 11. 10. 2012 19:31

Ahoj, zrovna nedavno jsem toto resil. Rozhodoval jsem se mezi samsung ex2 a olympus xz1. Oba jsem mel v ruce, olympus mi byl nesympaticky uz od zacatku, co jsem ho vzal do ruky, samsung ex2 jsem mel v ruce a nevypadal uplne zle, vyklopny display jsem si dovedl predstavit pro radu pouziti. Nakonec jsem ale zvolil vetsi cip (jak tady nekdo uz psal) a koupil jsem nikon j1 se dvema objektivy (10-30 a 30-110) za 12 tisic. I na ISO 1600 dela krasne fotky, ostri rychle jako blesk, , prehledne menu bez omalovanek, stabilizovane objektivy, ma plny manual a taky plny automat, ktery ti nastavuje uplne vsechno, prepina sam mezi makrem atp. (takze kdyz to das do ruky mamce, pritelkyni....tak je schopna udelat slusne vypadajici fotku) Dost jsem se taky vyhral s nahravanim 400fps slow motion video (umi i 1200fps, ale na velmi nizke rozliseni). Ja koupil tu j1 ve vyprodeji, protoze vysla i verze j2, ale ma navic snad jen vyssi rozliseni displaye a umi panoramaticke fotky, vetsi rozdil jsem tam nerozpoznal a samozrejme stoji vic. Kazdopadne za ty penize jsem dostal myslim slusny fotak se dvema objektivy.
Quickill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lickra 12. 10. 2012 08:38

Na ty jsem se pořádně nekoukal. Včera me je radil na výběr človek v aaronu. pak navrhl novou Lumix LX7, že z něho viděl lepší fotky ne má X10.
Nikona 1 se bojím že bude velký - hlavně objektiv. Co jsem koukal nemá uplně světelné objektivy. Jsem fotil s nějakou Dx0 se seťákem 18-55 a fotky nádherné. Ale v místnosti když bylo venku zataženo děs běs. N1 by se líbila i ženě. Stále chci zůstat u kompaktu. když jsem koukal na první recenze tak mě překvapuje, že má ještě menší čip než LX5 to mi navrhoval ve škodě.
lickra
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Quickill 12. 10. 2012 13:05

Ty objektivy u nikona sice nejsvetelnejsi nejsou, ale kdyz si vezmes ze ma snad vic jak 2x vetsi cip nez ex2, navic nikon ma jen 10mpix ex2 ma 12mpix (cili vetsi hustota bodu pri mohem mensi plose cipu), takze i kdyz ma f1.4, tak ma ve vysledku vic zasumene vyssi iso nez ja s tim nikonem, protoze mu na plochu pixelu dopada mnohem min svetla. Proto musi mit svetelnejsi objektiv. Navic me nic nebrani si koupit nejaky dalsi svetelny objektiv. Ten nikon se da koupit i s fixnim 10mm objektivem, ktery je maly a ma f2.8, nebo v sade 2 objektivy 10mm a 10-30mm, ja chtel tele, tak jsem bral 10-30 a 30-110. Na netu je tuna ukazkovych fotek, ale kdybys chtel, napis mi mail do vzkazu a neco ti muzu poslat. Mam jej kratce, ale neco malo jsem uz nafotil. Na netu ty ukazkove fotky foti profici s vypiplanym nastavenim, ja jsem amater co chce mit jen slusne fotky, takze to mam treba pro radu pripadu ne uplne idealne nastavene.
Quickill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lickra 16. 10. 2012 09:01

Quickill: Díky za ukázkové fotky Nikona J1, vypadají jak z D70 co jsem parkrát fotil. Dnes se na Nikona skočím podívat, ale děsímě tahání objektivu, protože bych asi stejně škončil univerzálu. Zatím X10 jasný favorit.
lickra
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod celim 16. 10. 2012 12:07

Podívejte se na srovnání: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x10/19
Když si tam dosadíte různé konkurenční foťáky, tak uvidíte rozdíly. Faktem je, že velikost čipu se ničím nenahradí. Ta Fuji má ale výhodu v kvalitních sklech a čipech vlastí konstrukce(špička!) a v neposlední řadě oceňuji průhledový hledáček, který umožňuje jednak stabilnější držrní foťáku a to se i při stabilizovaném objektivu hodí, nikdy nevadí slunce dopadající na displej jako u bezhledáčkových kompaktů a lidé, kteří již potřebují brýle na čtení obzvláště ocení, že je nemusí stále vytahovat, aby viděli co je na displeji.
celim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lickra 16. 10. 2012 13:58

tam jde bodužel vidět špatný výstup z Raw - v cons píšou. Jpg výstup na ISO 100 je srovnatelný s G1 X. I když G1X se mi zdá divně barevný, ale asi lepší v ostrosti.
lickra
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 16. 10. 2012 15:27

A co bezzrcadlovka Sony NEX F3? Šumem válcuje i některé zrcadlovky. Teď slevnili na 10000.
Až na objektiv je to hodně malý foťák.
http://www.megapixel.cz/sony-nex-f3-cer ... -mm#nazory
http://www.aaron.cz/produkty/sony-nex-f ... snimky#tab
http://recenzie.hladacik.sk/sk/test/dig ... ex-f3.html

Nebo 5N, ten je za 13000.
http://www.megapixel.cz/sony-nex-5n-cer ... ka=recenze

F3 už má blesk integrovaný.

Ale ty chceš něco s malým objektivem. :hm
Nevím jak na to spěcháš, protože ještě nevyšly recenze na Olympus XZ2.
LX7 neber, má agresivní redukci šumu.

Z kompaktů bych se za sebe rozhodoval mezi Nikonem P7700, který možná nemá tak velký objektiv jako ty bezzrcadlovky Sony, ale je poměrně velký a těžký (aspoň P7100), takže ti to bude tahat kapsu; pak Olympusem XZ2, pokud vyjde dobře v recenzích. Nikon J2 s 10-30 je menší jak P7700 a dokážu si ho představit i v kapse bundy. Možná ještě Canon G12, pokud netrpí přepaly jako Canon S100, ale počítej s tím, že i ten je větší jak Nikon J2.

Pokud tě nezajímá video, tak bych zahrnul do výběru i doprodejové bezzrcadlovky Olympus EPM1 a EPL3.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lickra 17. 10. 2012 11:08

Výběr je stále horší. Bezzrcadlovky dobré, ale říkám si že nepotřebuju/nevyužiju.
K XZ2 - má celkem malý čip.
Olympus EPM1 a EPL3 recenze nemají nijak super.
lickra
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 17. 10. 2012 20:16

ty jo, tak to vůbec netuším co vlastně chceš,
čip v XZ2 ti přijde malý, přitom je stejně velkej jak v lx7, ex2f atd a bezzrcadlovky taky nechceš. :hm :?:

Nemyslím si,že by ty Olympusy EPL3/EPM1 fotili hůř než kompakt.

Tak to ti asi zvývá jen to fuji :-)) , jenom si ověř, jestli u Fuji X10 už úplně odstranili problém s white orb.
http://www.dcresource.com/reviews/fuji/ ... w?page=0,2
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Quickill 19. 10. 2012 16:26

Jinak bracha mi ted rikal ze nikon chysta pro tu radu 1 objektiv 32mm F1.2 :-), uvidime kolik si za nej reknou.
Quickill
Kolemjdoucí