od FotoABC 17. 2. 2014 12:32
A k výhodě Pentax řešení se ještě může připočíst dramaticky spolehlivější autofokus oproti Canonu a Nikonu.
Vyprovokován Puntíkem jsem si pořádně prostudoval testy renomované laboratoře optyczne.pl. Všem novým Pentaxům vychází podstatně spolehlivější autofokus, než všem Canonům a Nikonům včetně modelů 1Dx a D4, které stojí hodně přes 100 000 Kč. I když je low-end K-500 zřetelně horší ve spolehlivosti autofokusu, než top model K-3, tak ale Canona 1DX strčí do kapsy s přehledem.
Pentax K-500 má odchylku od ideálního zaostření:
1,5% u 28% zaostření
4,5% u 7% zaostření.
7.5% u 1% zaostření.
10.5% u 2% zaostření.
a dál drobné zbytky
Canon 1DX má odchylku od ideálního zaostření:
1,5% jen u 13% zaostření
4,5% u 20% zaostření.
7.5% u 7% zaostření.
10.5% u 0% zaostření.
a dál drobné zbytky
... a to s EF Macro 100mm to vyšlo ještě hůř!
Pentax K-3 má odchylku od ideálního zaostření:
1,5% u 27% zaostření
4,5% u 13% zaostření.
7.5% u 0% zaostření.
10.5% u 0% zaostření.
a dál NIC.
Tím se Pentax se spolehlivostí autofokusu s detekcí fáze blíží spolehlivosti mirroless fotoaparátů Olympus, Samsung a dalších, zatímco Canony a Nikony vychází v celé řadě DSLR podstatně hůř.
Jsou to rozhoodně šokující výsledky.
Dlouhou dobu Canony a Nikony bodovaly právě autofokusem před zbytkem světa, kvůli tomu měly a mají hegemonii v profesionální sféře a nyní optyczne.pl ukazuje, že dnes jsou v tom prakticky nejhorší ze všech.
Vůbec nevím, co si o tom mám myslet.
Pokoušel jsem se argumentovat ještě vyspělejším firmware Canonů a Nikonů pro prediktivní a kontinuální autofokus, ale Puntík mě spolehlivě utřel tím, že když je autofokus méně spolehlivý na statický cíl, tak u dynamického focení prostě líp dopadnout nemůže a můj rozbor firmwarových výhod byl definitivně zamítnut, tak se s tím musím nějak srovnat.
Prostě by se mělo profesionálním fotografům nějak sdělit, že optyczne.pl dokázal, že mají ve svých 10-20x dražších fotoaparátech méně spolehlivý autofokus, než všechny hračky do 10 000 Kč.