Zrcadlovka - focení psů (portréty, pohyb)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kentus 22. 8. 2012 10:22

Canon EF 50mm f/1,8 II bych nechtěl ani zadarmo.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 22. 8. 2012 10:37

ani kdyby pasoval na Pentaxe? Takhle rok zpátky... :-)

nebo fotíš zásadně v protisvětle?

...máš ale pravdu, že kritiku na toto sklo lze číst poměrně často, nezahálíš totiž, jsi jediný od koho jsem ji četl, asi s ním máš bohaté zkušenosti. Reju schválně, protože jsem z něj viděl mraky parádních fotek z kámošovo 40D. Na jednu stranu opakovaně hájíš zoom Pentax 18-135 který je vyhlášené bláto, zato podstatně lépe hodnocený objektiv je pro tebe propadák? Nechápu...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 22. 8. 2012 11:17

50 f1.8 není špatná, ale musí se jí pomoct. Při clonách 1.8-4 je to bohužel bída :-(
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 22. 8. 2012 11:36

reign: Náhodou jsem ho měl půjčený od kámoše. V protisvětle vznikají nejlepší fotky, proto takové sklo které protisvětlo nezvládá prostě nechci. Navíc má příšerný bokeh, to už i i základní zoomy mají lepší a k tomu ještě není ani zakulacený a clona má jen 5 lamel. Bokeh považuju u portrétového objektivu jako zcela zásadní. Ostření je při horším světle sice stále celkem rychlé, ale nepřesné. O "kvalitě" zpracování raději ani nemluvím. Samozřejmě že se s tím dají udělat dobré fotky, to s každým objektivem, ale problémem je, že jsi omezený ze všech stran. Lepší je penízky si schovat a koupit něco lepšího ;)
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 22. 8. 2012 12:23

do začátku za 1500,- by ho koupil každý, kdyby mu šel na jeho bajonet, stačí nepsat nesmysly že "ani zadarmo"
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kalliope 22. 8. 2012 20:53

oldbas:

díky za radu... kouknu tedy bazary, netrvám na absolutně novém přístroji, tohle bude dobrý kompromis.
Kalliope
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod goitegi 17. 2. 2014 08:58

Dobrý den, oživuji starší téma, nechtěla jsem zakládat nové stejné. Od r. 2012 jsou ale již nové modely, takže se s dotazem budu v podstatě opakovat - potřebovala bych poradit s výběrem těla a objektivu na focení primárně psů v pohybu (agility, dogfrisbee) a lidí v pohybu (běžecké závody např.). Tomu se chci věnovat nejvíce.
Další priorita jsou fotky z výletů/cest, zajímavá místa atd. (tzn. například i architektura).
Pak samozřejmě nejaké dětičky, rodinné fotky atd., ale to tak okrajově (= když má člověk zrovna foťák po ruce).
Ráda bych něco do 25 tisíc i s objektivem. Konkrétně mě zaujal Nikon D5100 se seťákem 18-105, který by zvládnul ty běžnější věci a cenově je kolem 17,5 tis. s tím, že bych si k němu pořídila ještě objektiv na focení těch psů - jaký?
Dále mě ještě zaujal Pentax K-5 II, který se v kitu s 18-55 a 50-200 pohybuje na 24,5 tis. (akorát nevím, zda by ta 50-200 zvládla ty psy) a pak ještě Pentax K-50 (se seťákem 18-135 vychází lehce pod 21 tis., plus by byl potřeba další objektiv).

Budu vděčná za vaše rady. Hezký den.
goitegi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cport 17. 2. 2014 09:42

Ja se vyjadrim jen k tomu Pentaxu. Znam lidi, co s Pentaxem (K-7) uspesne foti agility a nestezuji si. Pentax K-5 II ma daleko lepsi ostrici modul, ale ten objektiv 50-200 to zrejme nezvladne. V cene do 25 tisic ti zrejme Pentax nenabidne rozumne reseni (telo + cenove dostupny zoom teleobjektiv s ostrenim ne-sroubem).
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 2. 2014 09:44

Já znám taky člověka, co fotí s Pentaxem dostihy. Na druhou stranu je fakt jediný široko daleko
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 2. 2014 11:15

K tomu Pentaxu K-5II, je to patrně rozumnější volba, i když zvolené objektivy nepatří ke špičkové třídě. Ovšem rychlostí ostřením zabije zmíněný 18-105 každé tělo Nikonu, takže K-5II je jednoznačně lepší volba s případným dalším event. pozdějším dokoupením vhodnějších objektivů.

Mnohem víc ovšem záleží na samotné technice focení, takže doporučuji ještě vyhledat příspěvky uživatele Lukas_hienergy, který se právě na agility zaměřuje a celý problém konzultovat s ním.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 17. 2. 2014 11:28

jeste jedna celkem casto doporucovana moznost je nestabilizovany Canon 70-200 f4 (ca. 10 tis.) a k tomu temer jakekoliv telo (40D, 50D, 60D, nebo i xxxD radu 650/700). Dalsi moznosti jsou Sigmy 70-200 (nova ca. 700€, pouzite ca. 450€).

Zavody jsou pravdepodobne venku (tudiz dostatek svetla) a stablizace v pohybu psu nehraje velkou roli.

U sportu hodne zalezi na rychlosti objektivu i autofokusu fotaku, jedno druhe moc nezachrani.

Osobne bych se snazil prvne nejakou sestavu si alespon pri zavodech osahat, pokud mas moznost. Nemusi to byt ta vybrana, ale aspon abys uz mela par veci, na ktere se zamerit (velikost hledacku, vyber ostricich bodu, drzeni v ruce atd.).
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 2. 2014 11:48

kozakm píše:Já znám taky člověka, co fotí s Pentaxem dostihy. Na druhou stranu je fakt jediný široko daleko

Ale musíš uznat, že fotky má parádní. Lepší než spousta jiných s Canonem nebo Nikonem. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 2. 2014 11:53

standardní cvaky
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 2. 2014 12:00

Souhlasím, co také za celou tu dobu trvání sportovní fotografie vymyslet nového, že, a to se týká i jiných sportů. Ale velká většina majitelů jiných značek ani na ty standardní cvaky nedosáhne. ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 2. 2014 12:32

A k výhodě Pentax řešení se ještě může připočíst dramaticky spolehlivější autofokus oproti Canonu a Nikonu.
Vyprovokován Puntíkem jsem si pořádně prostudoval testy renomované laboratoře optyczne.pl. Všem novým Pentaxům vychází podstatně spolehlivější autofokus, než všem Canonům a Nikonům včetně modelů 1Dx a D4, které stojí hodně přes 100 000 Kč. I když je low-end K-500 zřetelně horší ve spolehlivosti autofokusu, než top model K-3, tak ale Canona 1DX strčí do kapsy s přehledem.
Pentax K-500 má odchylku od ideálního zaostření:
1,5% u 28% zaostření
4,5% u 7% zaostření.
7.5% u 1% zaostření.
10.5% u 2% zaostření.
a dál drobné zbytky
Canon 1DX má odchylku od ideálního zaostření:
1,5% jen u 13% zaostření
4,5% u 20% zaostření.
7.5% u 7% zaostření.
10.5% u 0% zaostření.
a dál drobné zbytky
... a to s EF Macro 100mm to vyšlo ještě hůř!
Pentax K-3 má odchylku od ideálního zaostření:
1,5% u 27% zaostření
4,5% u 13% zaostření.
7.5% u 0% zaostření.
10.5% u 0% zaostření.
a dál NIC.

Tím se Pentax se spolehlivostí autofokusu s detekcí fáze blíží spolehlivosti mirroless fotoaparátů Olympus, Samsung a dalších, zatímco Canony a Nikony vychází v celé řadě DSLR podstatně hůř.

Jsou to rozhoodně šokující výsledky.
Dlouhou dobu Canony a Nikony bodovaly právě autofokusem před zbytkem světa, kvůli tomu měly a mají hegemonii v profesionální sféře a nyní optyczne.pl ukazuje, že dnes jsou v tom prakticky nejhorší ze všech.
Vůbec nevím, co si o tom mám myslet.
Pokoušel jsem se argumentovat ještě vyspělejším firmware Canonů a Nikonů pro prediktivní a kontinuální autofokus, ale Puntík mě spolehlivě utřel tím, že když je autofokus méně spolehlivý na statický cíl, tak u dynamického focení prostě líp dopadnout nemůže a můj rozbor firmwarových výhod byl definitivně zamítnut, tak se s tím musím nějak srovnat.
Prostě by se mělo profesionálním fotografům nějak sdělit, že optyczne.pl dokázal, že mají ve svých 10-20x dražších fotoaparátech méně spolehlivý autofokus, než všechny hračky do 10 000 Kč.
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka