Zrcadlovka - focení psů (portréty, pohyb)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Kalliope 21. 8. 2012 20:24

Dobrý den, uvažuji o koupi dig. zrcadlovky zejména na focení psů - portrétů a psů v pohybu (sport, voda...), uvažuji o CANONU EOS 550 D nebo Pentax K-r popř. Pentax K-x. Jelikož doteď jsem fotilapouze levnými kompakty nevím si absolutně rady s výběrem nejvhodnější zrcadlovky popř. objektivu k ní. max. do 22.000,- toto tedy pravdepodobně bude stačit pouze na nejzákladnějsí výbavu se setovým objektivem. Uvažuji i o tom, že si zaplatím "nalejvárnu", ale s prvním krokem, tedy výběrem vhodné zrcadlovky si stále nevím rady...
Kalliope
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 21. 8. 2012 21:30

Psy v pohybu bude se základním setem docela těžké fotit.

Asi se tady vyrojí kupa doporučení na Pentax, ale pokud můžeš zakoupit 550D doporučím ten.
Důvod je hlavně v levném kvalitním tele 55-250 IS (na ty psy) se kterým se určitě do 22tis vejdeš.

Další důvod je v množství objektivů "do budoucna". Ideální na ty psy bude třeba legendární 70-200 F4L.

Tady je pro představu jeden rozevlátý pořízený s 55-250 IS.

http://www.davesfoto.estranky.cz/img/or ... 66/115.jpg
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 21. 8. 2012 22:22

Řekl bych, že to je skoro nemožné. Nejlevnější tělo, které by stíhalo zaostřovat na psy v pohybu nějak rozumně je D90. Čímž zbývá necelých 6 tis. na objektiv a to je pochopitelně málo. Takové šalamounské řešení by bylo koupit D90 v setu s 18-105 mm, čímž se vlezeš do rozpočtu a později vyměnit objektiv za rychlejší. Tento má sice ultrasonický motorek, ale zdaleka ne tak rychlý jako profi objektivy, nicméně pokdu se naučíš předostřovat apod. nebude to problém.
_DAVE_: 70-200 mm f/4L je sice dobrý objektiv, jenomže ani s 550D se nevlezeš do rozpočtu. Kupovat teď 550D s 55-250 IS je pěkná hovadina, protože je potom člověk nucen vyměnit obojí. Objektiv je pomalý, tělo to samé, nehledě na to, že je zastaralé a obecně těla od Canonu kromě pětkové, jedničkové řady a ještě možná 7D stojí za velké prd. To už může zrovna jít do setu PENTAX K-30 + objektivy DAL 18-55mm + DAL 55-300mm, který jí nabídne podstatně více za stejné peníze.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 21. 8. 2012 23:30

Nikon D90 + Nikkor 70-300 VR. Z bazaru se do 22tis. vejdes.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 21. 8. 2012 23:39

Projdi si Pentaxfriend.eu a přečti si ty tuny nářku, že ani K5(natož K-r) od Pentaxu není schopna rozumně fotit pohyb. Prostě AF modul Pentaxu to neumí jako konkurence. Klasicky velké očekávání vkládají do nového K-30, ostatně jako do každého nového modelu, které vychází z PR článku, kde se výrobce zmínil o zlepšení průběžného AF. Reálných zkušeností je zatím málo. Sám si pamatuju ty ovace, když vyšla K-7 a ostřila rychleji než K20,ale pak přišlo prozření, že to zas tak horké není a na konkurenci to ještě ani po tolika letech nestačí.
To celé nechci abys pochopil tak, že to s Pentaxem nejde, jen se připrav na větší odpad než u konkurence. Takže za mě jednoznačně sázka na jistotu. Nikon(D3200,5100+18-55+55-300;oba mají prověřený AF modul) nebo Canon.
Jo, kdyby bylo možné otestovat novou K30, jestli už konečně něco udělali s AF modulem, tak je to nejlepší koupě za ty peníze.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Shoehardt R. 22. 8. 2012 06:15

ja zrovna tu 550D mam a psy obcas fotim (v pohybu). je ale fakt, ze se sigmou 70-200/2.8, coz uz je kapku nad rozpocet.. kazdopadne te 550D bych se zas tak nebal.. ale je fakt, ze proti kompaktum a ultrazoomum s malym cipem (a velkou hloubkou ostrosti) bude odpad mozna i vetsi.. ale zase ty povedene fotky vypadaji uplne jinak..
Shoehardt R.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 22. 8. 2012 07:41

I 550D ti psa zaostří, bych to zas tak nehrotil. Jinak v tomhle rozpočtu bych bral starší zachovalý 50D + 70-200/4 + 50/1.8. Do rozpočtu se vejdeš a nafotíš tím slušně... Jediný co bude problém je fotit nějaký sport ve špatně osvětlené hale, ale to už je extrém (v ČR bohužel častý), který nevyřešíš ani za dvojnásobek tvého rozpočtu, tak se tím nemá smysl zabývat...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Daf 22. 8. 2012 07:45

Fotil jsem na cvičáku psí agility s D90 a se setovým 18-105VR. Ten objektiv není žádný rychlík. Nicméně vůbec jsem s tím neměl problém. Dokonce i odpad byl naprosto minimální. Samozřejmě s dobrým teleobjektivem, by bylo lépe rozmazané pozadí a vůbec fotky vypadaly líp, ale já chci spíš poukázat na to, že se to i se seťákem dá obstojně zvládnout. Tady je možné stáhnou ukázkové fotky http://uloz.to/x9vouNK/na-cvicaku-2012-zip
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kalliope 22. 8. 2012 07:59

za odpovědi děkuji, mám o čem přemýšlet. Zřejmě tedy CANON, teď ještě pořešit tedy jaký model a našetřit na objektiv...
Kalliope
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 22. 8. 2012 08:12

to Daf: U 18-105VR je fajn sklo, ale většinu psích sportů je krátký. Teda nafotíš, ale bude tě to dost omezovat. Na agility je určitě krátký. Pokud je to trénink, tak dejme tomu, ale když si vezmeš, že rozměry parkuru jsou třeba 30x40m, tak to chce těch 70-200mm. U frisbee sice neni taková plocha, ale ne vždy se dosteneš dostatečně blízko. Na dogdance asi vystačíš, na flyball taky. U mushingu záleží kam se dostaneš k trati. Na coursing zas záleží, jak je postavená trať. Na IPOseš v pytli, protože rozměry jsou opět velký... U tohohle bych vážně vycháze z 70-200 nebo podobnýho rozsahu. A nejlevnější rozumný řešení mi přijde 70-200/4 + nějaký tělo k tomu a třeba 50/1.8 (za 1.500 z bazaru na foto z blízka s malou HO).
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Daf 22. 8. 2012 08:22

Já vím že je to krátký. Ale obecně pes s tím jde vyfotit úplně bez problémů. Kalliope přece nikde nepíše že bude fotit zrovna agility. Jen jsem chtěl ukázat, že pro normální focení psíka v pohybu nepotřebuješ profi výbavu. Nakonec vyfotit psa v pohybu jde i padesátkou :) http://daf.rajce.idnes.cz/Alex/#Alex_029.jpg
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 22. 8. 2012 09:02

Jasný 18-105VR je povedený sklo a když jsem vracel D5000 právě s tímhle sklem a kupoval starý 400D a 70-200/2.8, tak mě štvalo, že podobný Canon nemá. Jinak proto jsem vypsal na jaký sporty si myslím, že je 18-105 OK a kde už je krátký...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod reign 22. 8. 2012 09:09

18-105 jsem měl a teda nevím, jestli není na takovou akci moc pomalý... V případě Canonu bych určitě bral bazarové tělo 40D, přijde mi to jako pecka v poměru cena/výkon a s nasazeným teletem i účinná zbraň, kdyby si to pes rozmyslel :-)

http://paladix.cz/bazar/index.php?badt= ... &wq=&uid=0

za Nikon už klasicky D90, do ženské ruky lepší volba, lepší výstup, taky cca o 2k vyšší cena v bazaru

koukal jsem na ty skla 70-200 a teda vše jsem našel kolem 20k... To bych si raději koupil nový Tamron 70-300, nevěřím tomu, žeby cenový rozdíl byl tak opodstatněný (jak už to u drahých věcí bývá)
http://objektivy.heureka.cz/tamron-sp-a ... usd-canon/

...dělá se samozřejmě i pro Nikon
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 22. 8. 2012 09:27

kentus - Nezapomeň že pracuješ s rozpočtem 22tis, moc spoléháš na techniku.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 22. 8. 2012 09:58

Kalliope:
doporučuji bazarové věci s ohledem na rozpočet. Slušně jetý Canon 40D + Canon EF 70-200/4 USM jde pořídit do 20tis.kč a budeš nadšený. Nic levnějšího uspokojivé výsledky podávat nebude. Teda bude, ale s obrovským odpadem. To, že je to tělo staré neznamená, že není lepší než např. C 60D nebo dokonce C550D. A ještě zbude na Canon EF50/1,8II na portréty.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Další stránka