Canon vs. Pentax (1100d, 600d vs. K-r, K-30)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cerstve.vyorana.mys 18. 7. 2012 11:14

Byla jsem rozhodnutá, že si koupím Canon 600d nebo 1100d. (Podle toho, kolik bude peněz, ono 600d je taky plasťák a větší rozlišení videa pro mě není zas tak rozhodující, tak bych rovnou šla do té 1100d a pozdějc pořídila něco pořádnějšího) Koukla jsem se ale ještě na Pentaxy a říkám si, že by taky nemusely být špatný. Nikon nechci, jelikož mi nesedne jejich ovládání a co jsem se koukala na porovnání šumu při vyšším ISO, nižší řady jsou na tom hůř, než C. a P.

Co je pro mě rozhodující - potřebuju co nejvíc muziky za málo peněz, tj. do začátku budu mít cca 20tisíc. Takže to bude buď Canon 1100d, 600d nebo Pentax K-r nebo K-30. Kromě seťáku (nebo 17-70 od Sigmy) si postupně dokoupím pevnou 50 a 70-300. Dál potřebuju slušný fotky i za špatnejch podmínek, nejčastější, co se mi naskytne fotit, je koncert pochybný kapely v potemnělým (nebo úplně temným) klubu, případně nějaký jiný akce v místnosti, plus potom sem tam nějakej ten portrét. Taky nezůstane jenom u tohohle, ale plánuju výbavu dál rozšiřovat.

U Pentaxu mi trochu dělá starosti výběr objektivů, sice stejně budu asi kupovat především Sigmy, Tamrony, atd., ale např. zatímco u Canonu seženu pevnou 50 za 3000, na Pentax až za 9000 (sice 1.4, ale myslím, že ta Canoní 1.8 mi bude stačit). Na druhou stranu, jelikož má Pentax stabilizaci v těle, mohla bych u větších ohnisek kupovat levnější, nestabilizovaný objektivy.

A jak moc je podle vás důležitá prachotěsnost a voděodolnost? Pentax ji narozdíl od těchhle dvou Canonů má. Už se vám někdy pokazil foťák kvůli prachu nebo dešti?

Tak já nevim, všechno má svoje výhody a nevýhody, nakonec si s tím dobře pohraju ať to bude co bude, ale přecejenom, má Pentax nějaký přednosti, o kterejch ještě nevím a třeba bych pak litovala, že jsem do něj nešla?
cerstve.vyorana.mys
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod honcka 18. 7. 2012 12:35

Pentax ma ted novej SMC DA 50MM F/1.8, kterej se prodava za cca 5500. imho nejvetsi vyhody K-30 jsou 2 kolecka (pri manualnim rezimu muzes najednou ovladat cas i clonu), ma pentaprism hledacek - je jasnejsi nez pentamirror, ma vic krizovejch zaostrovacich bodu a lepsi senzor.

tady mas podrobnou recenzi K30
http://www.pentaxforums.com/reviews/pen ... ction.html

jinak spis bych si spis priplatil za set s 18-135WR, kterej stoji samostatne cca 15000 a je to takovej univerzalni objektiv
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 18. 7. 2012 12:43

Ahoj, nevím jak nyní, ale před několika málo lety, kdy byla aktuální řada Canonů 30D, 40D novinka, Nikonů D70 a novinka D80, jsem začínal s focením koncertů, parties apod. Než jsem si vybral značku, měl jsem tu možnost ozkoušet si právě Pentax (K10D) a Nikon D70. V té době byl Pentax co se systému ostření někde na úrovni lepších kompaktů. Foťák všechno super, ale systém ostření na míle daleko od konkurence. Nakonec jsem skončil u Nikonu, který jsem používal po celou dobu k plné spokojenosti. Nevím jak Pentax dnes, jestli na tom zamakali, ale já ho furt vidím jako bezvadný foťák pro statické snímky, krajinka apod. Možná se pletu, už to bude asi taky někde jinde...
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honcka 18. 7. 2012 13:05

mam K-R a zaostruje v pohode i pri spatnem svetle
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HmepSd 18. 7. 2012 13:59

AF Pentaxu stále mate červená, tedy umělé světlo nebo i scéna například s převládající červenou. U K-30, ale slibují konečně opravu.
HmepSd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honcka 18. 7. 2012 15:38

To me neprijde, kdyz fotim s externim bleskem, tak u nej je cervena AF dioda a vzdy mi to zaostrilo spravne
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 18. 7. 2012 16:31

V podstatě si odpovídáte sama. Myslím, že Pentax těla měla vždy oproti Canonu a Nikonu ve stejné cenové kategorii vždy něco navíc. Ale s levnějšími objektivy je na tom Pentax oproti konkurenci bídně, tím nemyslím kvalitu, ale velikost nabídky zejména levných objektivů (ale oproti konkurenci má ty své palačinky :-D). Nejlevnější pevné sklo od Pentaxu je 35mm/2,4, ale u Nikonu nebo Sony za šulnul stejnou cenu máte 35mm/1,8. U Canonu máte za necelé tři tisíce 50mm/1,8 (u Sony za necelé čtyři tisíce), u Pentaxu je v současnosti nejlevnější 50/1,4 za devět tisíc (novinku Pentaxu 50mm/1,8 jsem ještě neviděl v žádném českém eshopu naceněnou).
Pokud zvolíte Pentax, tak budete mít stabilizované všechny objektivy. Pokud Canon nebo Nikon, budete muset kupovat stabilizované objektivy (IS, VR, ovšem pokud stabilizaci potřebujete), ale získáte větší nabídku objektivů (jak nových, tak bazarových) a myslím, že rozdíl mezi stabilizovanou a nestabilizovanou verzí objektivu by neměl být tak markantní (a prý stabilizace objektivu je pro delší ohniska lepší, než stabilizace čipu).
Takže kdybych to shrnul, pokud uvažujete o rozšiřující se sbírce objektivů a v podstatě mít pro každou příležitost jiný objektiv :-D, tak Canon nebo Nikon by byl výhodnější. Pokud si vystačíte s několika objektivy, tak je Pentax dobrá volba. A nakonec, osahejte si v prodejně všechny zrcadlovky, o kterých uvažujete, protože ergonomie ovládání je také důležitá.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 18. 7. 2012 18:32

Pokud chceš co nejméně šumu, tak jednoznačně K-30. Ve všech ostatních parametrech a ergonomii rovněž válcuje konkurenci ve stejné cenové hladině s přehledem. Bral bych set K-30 + 18-55 WR a časem dokoupil tu novou padesátku pokud ji opravdu potřebuješ (na portréty bych bral něco delšího).
btw. Canon 50mm f/1.8 je příšerný objektiv. Naprosto slabý v protisvětle kdy vznikají právě ty nejlepší fotky...
ziki: Já myslím, že když psala, že bude kupovat Tamrony a Sigmy, tak je to úplně nepodstatné.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 18. 7. 2012 20:32

myš: rozkoukej se hlavně v nabídce skel. Jinak platíuž výše napsané, že totiž v samotných tělech vede Pentax- parametry srovnatelné s Nikonem, ale v nižší třídě vede o koňskou délku v ovládání, Canon je posledníček - ergonomie očesaná stejně jak u Nikonu a výstup už pár let nejhorší ze všech. I když to vypadá jako drámo, kdyby nebylo Nikonu, zrovna bych bral Canon - na konziky se hodí třeba 85/1,8 který Pentax jednoduše NEMÁ a u Canonu ho v bazaru koupíš do 8000. Ono toho co Pentax nemá je bohužel hodně, se skly jiných výrobců bývají pro jistotu častější problémy s přesností AF.
Můj tip - Nikon D90+35/1,8 do začátku.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honcka 18. 7. 2012 22:41

na konciky je dobrej tamron 70-200 F2.8, mel jsem ho pujcenej a max vyhovoval, na pentaxu ma navic tu vyhodu, ze je stabilizovanej
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 19. 7. 2012 00:16

Už mnoho let majitelé Pentaxů vždy píší takováto vyjádření:
"Pentax těla měla vždy oproti Canonu a Nikonu ve stejné cenové kategorii vždy něco navíc. "
Ovšem celosvětově se za posledních cca 8 let prodává stále okolo 2-4% Pentaxů mezi DSLR, zatímco Canonů a Nikonů se v rámci DSLR obvykle prodávalo mezi 30-40% za každou značku. Tedy v průměru minimálně desetinásobek. Kdyby nabízel za stejné peníze Pentax už 8 let stále kvalitnější těla DSLR, pak by prostě nemohl co do prodejů mít tak malé zastoupení. Pentax za ty roky buď podporovali nebo přímo vlastnili Samsung, Hoya, Ricoh, kteří by to obchodně zvládli, kdyby to šlo.
Kvalita se za 8 let nemůže setrvale neprosadit. Problém je také v tom, že jedna věc jsou papírové parametry a druhá věc je praxe. A jak všichni víme, v praxi si udělá každý z nás názor na kvalitu různých výrobků a tyto názory velmi často nemají nic společného s papírovými parametry. U mnoha výrobků jsme schopni říci, že jsou výborné nebo naopak šmejdy aniž bychom to byli schopni doložit papírovými parametry. Určitě více Pentaxistů přešlo k Canonu a Nikonu, než naopak. Problém je opravdu v jakémkoliv porovnání, lidí, kteří by dlouhodobě znali Pentaxy stejně dobře jako Canonu či Nikony, je naprosté minimum. Proto pokud majitel Nikonu řekne něco o spolehlivosti autofokusu a majitel Pentaxu taky, absolutně není jak jejich vyjádření srovnat. Dva subjektivní pohledy a každý vychází z úplně jiných standardů, zvyklostí a zkušeností. Mně osobně bylo třeba tělo K-5 relativně sympatické až na přepínání režimů AF, ale objektivy Pentax 35/2.8, 15/4 a 18-55, které jsem zažil během těch 3 zkušeností s K5 a K20, mně přišly jako tragické. Rovněž časté vyjádření o výhodě stabilizace v těle Pentaxu je opět papírové vyjádření. Zkoušel jsem stabilizaci Nikonu D300 + 16-85VR na D300 při 1/8s. v celém rozsahu a Pentaxu K20 + 18-55 při 1/8s. v celém rozsahu. To nejde porovnat, Nikon 16-85 produkoval od 16 do 85mm ostré fotky, Pentax už na 55mm měl při 1/8s. většinu nepoužitelných. Prý se to od dob K20D zlepšilo stejně jako autofokus. Ale kdo ví, zda Nikon a Canon, které už desítky let produkují 100% profesionální výbavy pro fotografování pohybu, nemají ten autofokus stále kvalitnější. Proč by je měl Pentax dohnat a předehnat, když nemá žádné desítky let zkušeností z extrémních situací? Ovšem nakolik Nikon a Canon úmyslně zhorší autofokus do nejlevnějších modelů a zda Pentax všude nedává to nejlepší, co umí? Taky si to asi nemůže dovolit, to by neoddůvodnil vyšší modely.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 19. 7. 2012 01:12

CaNikonov sa predava 10x viac preto lebo:
- je ich 10x viac v obchodoch (aspon vzdy dake boli na sklade)
- pri cestach svieti 10x viac billboardov (vlastne .. ziadny iny ako od Canonu a Nikonu som ani nevidel)
- robi sa na ne 10x viac recenzii
- mienkotvorcov (recenzenti, profesionalni fotografi) je tiez 10x viac - lebo pred par rokmi ine moznosti (hlavne v profi sfere) ani neboli
- v bazaroch je 10x viac ich objektivov/tiel - pre mnohych podstatny dovod (no je to vlastne odpad)
- ti ktori maju aspon jeden objektiv navyse si 10x rozmyslia ci prejdu na inu znacku
...

Ziaden vyrobca DSLR ich uz teraz nemoze ohrozit.

Jedine bezzrkadlovky. A to tym ze:
- ich postupne dobiehaju a zvycajne aj prekonavaju (v podstate v kazdom ohlade)
- ponukaju pohodlie a moznosti ktore zrkadlovky nikdy nemozu poskytnut
- riesia problemy ktore zrkadlovky nikdy nemozu vyriesit (napr: nemaju problemy so spolahlivostou AF)
=> su pre mnohych uz teraz lepsou volbou aj pri menej dokonalom senzore a mensej ponuke objektivov
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 19. 7. 2012 02:41

Ja bych rekl, ze uz se strachy o svuj post tresou i Phase One s Hasselbladem, ne? :D

Problem Pentaxu jsou objektivy, urcite pro profesionalni zarazeni, i proto v prodeji strada, ale urcite ne nekvalita tel. Ja jsem delsi cas stravil jen s K-x a s AF jsem nemel problem (snad krome hlucnosti). Docela rad bych si osahal K-30, ten fotak se designove fakt povedl, coz se treba o D800 rict vubec neda.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 19. 7. 2012 08:22

V Gancově vyjádření je vidět síla marketingu a papírových parametrů. U bezzrcadlovek se píše, jak mají nejrychlejší autofokusy na světě. Málokdo napíše, že tyhle nejrychlejší autofokusy na světě jsou prakticky na rozdíl od zrcadlovek prakticky nepoužitelné na rychlý pohyb. Profesionální fotoaparáty jsou zrcadlovky a Olympiádu nebude žádný profesionál fotografovat s bezzrcadlovkou. Detekce fáze je zatím nepřekonatelná v případě přeostřování, jelikož detekce kontrastu musí udělat řádově (!) více pokusů, takže není problém ji uštvat. Klasický systém zrcadlovkového ostření je velice náchylný na výrobní nepřesnosti, takže výroba profesionálních foťáků a objektivů je náročná. Pokud by bezzrcadlovkový systém ostření opravdu mohl konkurovat, pak by výrobci rádi přešli k němu. Nepřecházejí, Nikon D4 i Canon 1DX jsou zrcadlovky. Nepřecházejí, protože to nejde, na rozdíl od úžasných vyjádření třeba Olympusu nebo i Nikonu 1 o nejrychlejších autofokusech je realita pro vážnou práci úplně jinde.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 19. 7. 2012 10:07

kentus: Jo psala, že bude kupovat především Sigmy a Tamrony (pro jeden tamron si snad pojedu tento týden i já :D ), ale posteskla si také nad rozdílem nabídky vlastních objektivů od Canonu a Pentaxu. Já sám mám Pentax, ale nejsem jeho militantní fanda, abych viděl jen jeho klady a ostatní značky hanil. Vidím i nevýhody Pentaxu, což jsou pro mě třeba mezery nabídce určitých objektivů. Jinak od Sigmy a Tamronu je myslím nabídka objektivů pro Pentax úplně stejná jako pro Canon nebo Nikon (úplně stejná možná ne, protože pro Pentax asi nebudou stabilizované verze :D ).
Jinak jak tu někdo zmínil prodejnost Canon, Nikon, Pentax.... Tak pravdou je, že zrcadlovky Canon a Nikon jsou vystavené skoro všude a opravdu je koupíte v každé prodejně s elektronikou, Datart, Planeo elektro, atd. atd. myslím že i v Tescu. Ale Pentax snad jen ve specializovaných foto obchodech nebo eshopech a jestli jej mají v nějakém běžném obchodě, tak jedině na objednávku (vystavený kus tam mít nebudou).
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Další stránka